28.12.05

Brazilci u Čeliku

Marsiano Hoze da Nasimento (Marciano Jose da Nascimento), Narsisio Ramos da Silva Filjo (Narcisio Ramos da Silva Filho) i Antonio Kortez da Sousa (Antonio Kortesda Sousa) su trojica mladih Brazilaca koji su svoju internacionalnu nogometnu karijeru, uz pomoć Zeničanina Bekima Pašalića, odlučili nastaviti u Bosni i Hercegovini, u zeničkom Čeliku.

Marsiano (25), Koruka (21) i Kortez (24), kako ih svi zovu, su ljubimci zeničke nogometne publike.

 Posted by Picasa

Hasan Salihamidžić pomaže dječiji Dom

Zahvaljujući posredovanju bh. internacionalca Hasana Salihamidžića, fondacija "Jeremis" iz Njemačke donirala je 100.000 KM za izgradnju krova na domu za nezbrinutu djecu "Dom porodica" u Zenici. Pola godine nakon prvih razgovora, krov je funkcionalan, što su jučer ozvaničili Hasanov otac Ahmet i direktor ustanove Branislav Dilber. Predhodni, ravni krov prouzrokovao je prokišnjavanjem oštećenja u nekoliko prostorija na posljednjoj etaži.

Projekat ukupne vrijednosti 150.000 KM sufinansirala je sa Fondacijom Općina Zenica, a kako je istakao Ahmed Salihamidžić, Braco mu je u telefonskom razgovoru najavio da će na proljeće ponovno posjetiti dom u Zenici, te dogovoriti nastavak pružanja pomoći. Fondacija "Jeremis" do sada je djeci - štićenicima donirala odjeću, obuću i druge potrepštine, te direktno pomogla funkcionisanje Doma.

 Posted by Picasa

Smrt starice - Nemila

Sedamdesetosmogodišnja Saliha Zilić iz Orah polja kod Nemile, dvadesetak kilometara od Zenice, umrla je nesretnim slučajem jučer rano ujutro u porodičnoj kući, usljed požara izazvanog ispadanjem žari iz šporeta. Nesretnu staricu pronašao je između dva i tri sata u noći sin iz prvog braka Himzo Avdić. On sa porodicom živi u drugoj polovini kuće. Nakon što je primjetio dim, pokušao je sa crijevom iz dvorišta vodom ugasiti požar, ali se vatra nakon što je u prostoriju ušao svjež zrak, proširila na cijelu sobu, u kojoj je starice ležala na krevetu. Ubrzo su stigli vatrogasci, koji su oko 5, 15 lokalizirali i ugasili požar. Uviđaj na licu mjesta, kojim je rukovodio kantonalni tužilac Borislav Milešić, obavili su inspektori MUP-a ZDK i PU Zenica.

- Sa staricom nije živio niko, ali su je četiri sina i tri kćerke, koji su živjeli u Nemiloj i gradu Zenici, obilazili. Proces premještanja starice u Dom za stara lica u Travniku je bio pri kraju, jer je već bila polupokretna i zaboravna. Trebala je biti izmještena do Nove godine, kazali su nam istražni organi, koji su ustanovili da je starice stradala nakon što je cijelu prostoriju ispunila veća količina dima. Iako je zadobila opekline po glavi i tijelu, na koje se sa kreveta proširio požar, uzrok smrti Salihe Zilić, prema ljekaru obducentu ipak je gušenje dimom.

 Posted by Picasa

Karmina Burana u zeničkom pozorištu

Nekoliko trenutaka nakon podneva jučer se na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta pojavilo više od stotinu pedeset izvođača, članova Omladinskog hora iz zenice, glumaca BNP Zenica i plesača tri plesna studija iz Zenice i Mostara. Duboko u dnu sale reditelj Sulejman Kupusović posmatrao je sa pozicije pretposljednjeg reda u sali djelo pripremano intenzivno nekoiliko sedmica. U prvom redu nalazio se maestro Milenko Karović, koji rukovodi Omladinskim horom, čija je "Karmina Burana" po prvi put izvedena prije nepunu deceniju, a sada je obogaćena plesom, igrom i glumom.

Omladinski hor iz Zenice, dječiji hor zeničke osnovne škole "Meša Selimović", solisti sopran Melisa Hajrulahović, bariton Mirza Hrustanović, mecosopran Sandra Ubiparip i tenor Ivan Jelić, te tridesetak članova plesnih studija Mo Stars iz Mostara, te Latino i Shadows iz Zenice, glumci Bosanskog narodnog pozorišta Lana Zablocki - Džehverović, Snežana Marković, Anđela Ilić, Adis Mehanović, Kristijan Krezić, Uranela Agić i Miroljub Mijatović učestvuju u šesdesetminutnom spektaklu koji će premijerno biti izveden u četvrtak, a repriziran dan poslije,oba puta na velikoj sceni BNP Zenica.

 Posted by Picasa

Požar u Sejmenskoj 10

U zeničkom naselju Jalija, na adresi Sejmenska 10, jučer oko 13,35 sati je izbio požar u podrumskim prostorijama trinaestospratnice. Nekoliko vatrogasnih jedinica profesionalne brigade Zenica brzo se našlo na licu mjesta, te je nakon jednoiposatne borbe sa vatrenom stihijom uspjelo lokalizirati požar, a potom ga i ugasiti, a da ne pređe na prizemni dio zgrade i stanove. Tokom vatrogasne intervencije dio stanara je namjeravao napustiti zgradu, ali zbog velikih količina dima i opasnosti od proširenja vatre, ostali su u zgradi, pa su sa prozora promatrali gašenje. Informaciju da je jedna žena doživjela šok i manje trovanje ugljenmonoksidom jučer nije bilo moguće provjeriti, jer u službi hitne pomoći i urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica nije bilo primljenih pacijenata, pa se pretpostavlja da je žena odustala od prijavljivanja u zdravstvene ustanove. Vatrogasci su uspjeli prodrijeti u podrum, gdje se požar rasplamsao, te ga lokalizirati. Velike količine dima izvučene su uz pomoć specijalnih zračnih pumpi "dimovuka", a ekipa gasilaca požara je pod maskama ušla u podzemni lavirint ostava. Kako se pretpostavlja, do požara je došlo usljed korištenja otvorenog plamena blizu zapaljivih materijala, ali prvim pregledom se nije moglo utvrditi da li je neko od nepažljivih stanara ventilacione otvore koristio kao dimnjake za dodatno zagrijavanje. Policija i istražni organi su nakon završetka akcije vatrogasaca izvršili uviđaj, uz napomenu da će rezultati istrage o uzrocima požara biti naknadno saopćeni. Požar je ugašen u 15, 15 sati, a ispred zgrade su ostala vozila hitne pomoći i policije, u slučaju da se naknadno javi neko od stanara sa disajnim problemima.
 Posted by Picasa

Pet novih fabrika u bivšoj Željezari

Načelnik Zenice Husejin Smajlović i menadžeri pet zeničkih preduzeća potpisali su ugovore o ustupanju prostora u nekadašnjim skladištima i proizvodnim pogonima «Željezare» Zenica, u «Radnoj zoni 1» radi gradnje novih tvornica.

Ugovori su potpisani sa menadžerima kompanija «Termomatik», «ITC», «Edel Holz», «Graforad» i «Treasure», koji će izgradnjom proizvodnih pogona uposliti više od stotinu novih radnika. Iako je vrijednost prostora mnogo veća, općinske vlasti su s ciljem pružanja poticaja privredi, nekadašnja skladišta ustupile za skromnih 440.000 KM, s tim da su investitori obavezani da petinu iznosa plate po zaključenju ugovora, a ostatak u naredne tri godine. Projekat «Radne zone 1» započet je prije tri godine kada je Općina Zenica od «Željezare» Zenica preuzela četrdeset hektara ranije datog zemljišta na korištenje, radi uspostave poslovne zone. Odabir investitora izvršen je putem tendera, a nove tvornice trebale bi profunkcionirati do kraja 2006. godine

 Posted by Picasa

Otvoren tržni centar u Titovoj

U centru Zenice, u Titovoj ulici je svečano otvoren novoizgrađeni poslovno - tržni centar, kojeg su projektovale i izgradile kompanije "Aksa" iz Zenice i "Inter" iz Doboj Juga. Poslovni centar na ulazu u gradsku Tržnicu dao je posve novi izgled centru Zenice i pješačkoj Titovoj ulici, a raspolaže sa trideset poslovnih prostora veličine između 30 i 60 kvadratnih metara, koji su svi veoma brzo raspredani, iako im je prodajna cijena dosezala i astronomskih 5.000 KM po kvadratnom metru. Svečano vrpcu na ulazu jučer su presjekli zenički načelnik Husejin Smajlović i predstavnici investitora i graditelja.
 Posted by Picasa

prijem povodom Božića

Stotine zvanica iz javnog i političkog života okupilo se na tradicionalnom Božićnom prijemu kojeg zajedno organizuju Hrvatsko kulturno društvo Napredak, HDZ i zeničke župe u povodu najvećeg katoličkog blagdana. Velika sala HKD Napredak je bila premala da primi sve zvanice, a domaćini su se zahvalili svima koji nisu iznevjerili tradiciju susreta i neprekinutog druženja u povodu vjerskih blagdana, koje je u Zenici tradicija od 1990. godine.
 Posted by Picasa

Potjernica za Erdinom Beganovićem

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko - dobojskog kantona jučer je zvanično objavilo fotografiju Erdina Beganović zvanog “Erdo”, te zatražilo pomoć građana. Beganović, rođen 1983 godine, nastanjen u Zenici, nalazi se u bjegstvu sa izdržavanja kazne zatvora iz KPZ Zenica. Pored toga, MUP ZDK raspolaže saznanjima da je Beganović jedan iz grupe lica koja vrše krivična djela krađe putničkih motornih vozila. Za istim je raspisano više potraga, raspisanim od KPZ Zenica, Općinskog suda Zenica, MUP-a Srednjobosanskog kantona, te MUP-a Republike Srpske. Na osnovu zahtjeva MUP-a ZDK, Kantonalno tužilaštvo u Zenici je dalo saglasnost za objavljivanje fotografije Erdina Beganovića, a MUP je pozvao građane koji mogu dati bilo kakvu informaciju o kretanju ili boravku ovog lica, da istu daju na brojeve 122, 032 401 540, 032 449249, ili broj krimolovca 080020505.

- Napominjemo da je za davanje informacije o kretanju ili boravku navedenog lica zagarantovana anonimnost, rečeno je u MUP-u. Sedmog septembra ove godine Beganović je "za dlaku" izmakao potjeri policajaca iz Zenice i Travnika. Stotinjak policajaca MUP-ova Zeničko - dobojskog i Srednjebosanskog kantona, Policijskih uprava Zenica i Travnik, te Jedinica za podršku (specijalci) MUP-ova dva kantona, su izveli spektakularnu akciju hvatanja dvojice odbjeglih lica, koja je započela u Travniku, a završila uz obale rijeke Bosne, nadomak naselja Vraca i Banlozi, nizvodno od Zenice. Epilog višesatne akcije je bio hapšenje Travničanina Franje Šolje, dok je drugi osumnjičeni, Beganović, umakao. Šoljo i Beganović su primjećeni u Travniku, da bi bježeći u BMW-u probili policijsku blokadu i počeli bijeg preko Ovnaka ka Zenici. Beganović je, nakon što se sklonio u močvarni dio rijeke Bosne između izbjegličkog kampa Babino polje - Banlozi i mosta i naselja Vraca za policajce postao nedostupan, a uzaludni su bili i drugi pokušaji hvatanja, pa je zatraženo javno objavljivanje fotografije.

 Posted by Picasa

24.12.05

...shvatio sam...

shvatio sam da (vidi tekst i sliku ispod) fotografija umornog novinara koji izigrava rudara nije dobra najava za Novu godinu...
zato sam na vrijeme odlučio da promjenim ilustraciju... Djevojka sa fotografije je bivša Miss turizma BiH Belma Salkunić, a mjesto dešavanja jedna od mnogobrojnih modnih revija u organizaciji agencije Fashion u Zenici.
 Posted by Picasa

...umjesto odjave godine...

evo nas na kraju godine.malo je reći naporne i pune posla.posljednjih dana bilo je problema sa računarom sa kojeg postavljam blogove, pa smo zakasnili sa informacijama. evo novih, a ja vas pozivam da kad poželite, prokomentarišete bilo koji događaj ili fotografiju. obećavama da će u 2006. ova stranica biti prošlost, a pravi web sajt, sa gomilom sadržaja - sadašnjost. SRETNI BOŽIĆNI BLAGDANI, a oni koji vole unaprijed primati čestitke...SRETNA NOVA GODINA.
 Posted by Picasa

Sad i policija može štrajkovati

Predsjednik sindikata radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko - dobojskog kantona Besim Alić i premijer ZDK Nedžad Polić jučer su u Zenici potpisali kolektivni ugovor za oko 1.700 pripadnika MUP-a ZDK, kojim su regulisana prava i obaveze vlade kao poslodavca i radnika. Nakon Uprave policije federalnog MUP-a i kolega u Bihaću, ovo je treći kolektivni ugovor potpisan u FBIH. Ugovor stupa na snagu 1. januara, a kako je istakao premijer Polić, sredstva za primjenu odredbi Ugovora već su planirana u budžetu, kojeg ove sedmice usvaja kantonalna skupština.

- Niz do sada nedorečenih stvari je regulisan Kolektivnim ugovorom, pa između ostalog, uposlenici MUP-a sada imaju i zakonsko pravo na štrajk, što do sada nisu ni mogli da ostvare, jer to nije bilo regulisano, kazao je Alić.

 Posted by Picasa

Dr. Zo u Zenici

Tek što mu se album prvijenac pojavio na tržištu, mladi reper dr. Zo održao je promociju u neobičnom ambijentu, prodajnom prostoru Naratona u zeničkoj robnoj kući "Bosna". Za dva sata, koliko se zadržao na štandu, dr. Zo se upoznao sa desetinama obožavatelja i fanova njegove muzike, proćaskavši uz sok i priču o planovima za promotivne nastupe, kako je kazao, uskoro i u Zenici.
 Posted by Picasa

Izbor komesara MUP-a ZDK

Nezavisni odbor za izbor i imenovanje policijskog komesara Zeničko - dobojskog kantona razmotrio je pristigle prijave, pregledao dokumentaciju, ali do završetka potrebnih provjera neće saopćavati ko je "prošao", a ko nije u uži krug kandidata za komesara, sa kojima će biti obavljen intervju, kazao je jučer za "Dnevni avaz" Nihad Pašalić, predsjednik Odbora. On je odbio dati informaciju i ko je formalno zadovoljio kriterije za prvog policajca ZDK, pravdajući to činjenicom "da nije fer da kandidati to saznaju iz novina". Ipak, "Dnevni avaz" iz izvora Ministarstva saznaje da je kandidat Vedad Šečić, aktuelni načelnik PU Tešanj "otpao" iz proceduralnih razloga zbog nedostatka jednog od dokumenata traženih konkursom. Jedini koji zadovoljavaju sve kriterije za sada su načelnik PU Zenica Mirsad Pehadžić, načelnik PU Olovo Kemal Brkić i šef terenskog ureda DGS-a BiH Fadil Jaganjac. Pehadžić i Jaganjac za sada imaju najviše šansi i "policijskog staža", ali će bodovanje biti izvršeno tek nakon intervjua sa kandidatima. Kako saznaje naš list, OHR-u i EUPM-u su upućeni upiti za aktuelnog v.d. komesara Fahrudina Bećirovića (Kakanj) i načelnika PU Visoko Ahmeda Bjelopoljaka, jer u vezi njih dvojice postoji "papir - pismo o nesaradnji", koje je izdao bivši IPTF. Obojica su "obilježeni" kao aktivni visokopozicionirani policijski službenici čije se djelovanje veže za ratni period i navodni progon nebošnjačkog stanovništva općina u kojima su djelovali". Izbor Bećirovića na funkciju komesara prije nekoliko godina upravo je osporio IPTF.

- Odbor je doveden u neugodnu situaciju, jer očekuje tumačenje EUPM-a koji nije sljedbenik odluka IPTF-a, te OHR-a, čiji su službenici već komentarisali "da nije njihovo da tumače odluke IPTF-a". Slična situacija je sa decertificiranim policajcima, pa odluka koju odbor očekuje do Božića, odnosno 25. decembra, može usporiti ili zakočiti dalji izbor, kaže naš izvor u MUP-u ZDK.

 Posted by Picasa

Dijana Čebić dobila životnu bitku

Dvadesetpetogodišnja Zeničanka Dijana Čebić proteklih tri i po sedmice vodila je najtežu svoju životnu bitku, bitku za život. Dvadeset devetog novembra u rano jutro teško je stradala u saobraćajki u kojoj je poginuo njen radni kolega dvadesetpetogodišnji Zlatan Frndić, a povrijeđen je i tridesetpetogodišnji Edhem Krkić. Krkić, Čebićeva i Frndić putovali su na posao u preduzeće "Elmont", do kojeg im je od mjesta nesreće nedostajalo nekoliko stotina metara.

Nakon desetak dana provedenih u komi, niza komplikovanih operacija i bukvalnog spašavanja života, Dijana je jučer napustila odjel Intenzivne njege i Kantonalnu bolnicu u Zenici. U međuvremenu krv za njen život po upućenom apelu darivale su desetine Zeničana. Majka Zijada jučer nije krila radost, a Dijana se ljekarima i osoblju Intenzivne njege zahvalila tortom sa natpisom "Hvala vam! Dijana".

- Malo je riječi kojima se može opisati sve što su poduzeli da me spasu. I ne samo mene, jer gledam oko sebe druge slučajeve na Intenzivnoj, kazala je Dijana prije izlaska iz bolnice. Ljekari i osoblje KBZ time su okončali uspješno jednu od desetina priča koja počinje na stranicama Crne hronike, a kao ovaj put, uspješno završava spašavanjem jednog mladog života.

- Svih dvadeset šest dana boravka na odjelu pružen je maksimum da se sačuva jedan mladi život. Iako je ovo životna priča za ovu mladu damu, nama je ovo samo jedan od desetina slučajeva koji nam se dešavaju u toku samo jednog mjeseca. Izuzetno nam je drago da će Dijana Novogodišnje praznike provesti sa porodicom. Ona će imati još ljekarskog tretmana i operacija, ali sad je najbitnije da je život sačuvan i oporavak teče odlično, kazala nam je dr. Meliha Branković, načelnik Službe za intenzivnu njegu KB Zenica.

 Posted by Picasa

Saobraćajka na Bulevaru

U zeničkoj ulici Bulevar Kulina Bana, ispred zgrade RMK Prometa, preksinoć oko 17, 30 se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je lake tjelesne ozljede zadobila Amela Bojić iz Zenice. Do udesa je došlo u trenutku velikih snježnih padavina, pa je uviđaj i uklanjanje vozila potrajalo više od dva sata, dok se saobraćaj najprometnijom zeničkom ulicom odvijao jednom kolovoznom trakom. U nezgodi su učestvovali "Jetta" (891-K-671), kojom je upravljala Amela Bojić i "Golf" (172-M-310) kojim je upravljao Ilija Dujmović, takođe iz Zenice. Nakon kontakta, "džeta" je završila na trotoaru, udarivši u stablo ispred ulaza na parking RMK Prometa, srećom ne udarivši nikog od pješaka.

 Posted by Picasa

Otišli na Hadž

Po petnaesti put posredstvom agencije Biss Tours iz Zenice jučer ujutro ispred Čaršijske džamije u Zenici krenuli su na put dug 6.500 kilometara buduće hadžije iz više gradova, uglavnom srednje Bosne. Stotinu deset budućih hadžija je uz dovu, poneku suzu i puno želja da "se hadž primi" krenulo uz policijsku pratnju u dva autobusa. Hadžija Enes Babić, koji sa sinovima deceniju i po organizuje odlaske svaki put je sa budućim hadžijama, da im se nađe pri ruci, te da pomogne starijim i manje pokretnim. Uz njega, za one kojima eventualno pomoć bude potrebna, brinu ovlašteni vjerski i medicinski službenici, koji su u pratnji konvoja. Najstariji među hadžijama koji su jučer krenuli je Zijo Harlač, rođen u aprilu 1929. godine, a najmlađa Safija Spahić, rođena u januaru 1976. godine. Buduće hadžije su iz Zenice, Jajca, Tešnja, Viteza, Bosanske Krupe, Breze, Visokog, Kaknja, Busovače, Travnika, Novog Travnika i Bugojna. Jučer je mnoštvo rodbine i prijatelja ispratilo buduće hadžije.

 Posted by Picasa

BH Quality

"BH Quality" grupacija promovirala je svoju djelatnost u sjedištu Privredne komore Zeničko - dobojskog kantona. U toku ove godine BHQ ispunio je plan da putem centrale u Tuzli, te poslovnica u Sarajevu i Banjoj Luci, te novootvorene u Zenici, akreditira ISO i HACCP certifikatima pedeset bh. kompanija. Tri kompanije kojima su jučer uručeni ISO certifikati su Gama Electronic i Seting iz Žepča, te Vindi Tip iz Sarajeva. Uokviru "sata kvaliteta", uz dodjelu certifikata pol Andre (Paul Andree), stručnjak Amerikan Kvaliti Asesorsa (American Quality Assesors), je prenio čelnicima bh. kompanija američka iskustva. Andre je višegodišnji stručnjak za dodjeljivanje certifikacijskih audita, te je učestvovao u više od 5.000 dodjela ISO i drugih standarda u SAD, Evropi i Aziji. Nedim Čaušević iz BHQ-a jučer je pozvao članice Privredne komore ZDK da, uz posebne povlaštene uvjete počnu sa uvođenje neophodnih certifikata za rad i plasman proizvoda na zapadnom tržištu.

 Posted by Picasa

18.12.05

Karmina Burana u BNP Zenica

Omladinski hor iz Zenice, BNP i reditelj Sulejman Kupusović jučer su održali tehničke probe i prvu pres konferenciju uoči scensko - muzičkog spektakla "Karmina Burana", koji će biti novo izvođenje djela, koje je ovaj Omladinski hor izveo među svojim prvim djelima, gotovo prije deset godina.

- Nećemo oponašati dosadašnje "Karmine". Omladinski hor je fenomen svoje vrste, a ja sam već sarađivao na otvaranju mostarskog Starog Mosta sa Natašom Jekić, koja je preuzela koreografiju. Ovo će biti, uvjeren sam, izvedba, kojoj će zaviditi Sarajevo i cijeli region, jer smatram da ćemo prevazići bh. nivo, a temelj za to mi je ono što smo do sada uradili, zajedno sa skoro 150 ljudi na sceni, kazao je jučer Kupusović na pres konferenciji u BNP Zenica. Uz Omladinski hor Zenica, nastupiti će dječiji hor zeničke osnovne škole "Meša Selimović". U jednosatnom spektaklu solisti su sopran Melisa Hajrulahović, bariton Mirza Hrustanović, mecosopran Sandra Ubiparip i tenor Ivan Jelić. Nastupiće i tridesetak članova plesnih studija Mo Stars iz Mostara, te Latino i Shadows iz Zenice, te glumci Bosanskog narodnog pozorišta Lana Zablocki - Džehverović, Snežana Marković, Anđela Ilić, Adis Mehanović, Kristijan Krezić, Uranela Agić i Miroljub Mijatović.

- Ovo nije moj prvi rad sa Zeničanima, sa kojima najradije sarađujem. Fascinirana sam voljom i znanjem dva zenička plesna studija, jer su mladi ljudi aktivno vježbali po šest sati "u komadu", kazala je Nataša Jekić. Premijera "Karmine" u BNP-u je 29. i 30. decembra, a bosansko - hercegovačka i kako kaže reditelj Kupusović, regionalna turneja izvedbe "Karmine" se može očekivati od februara.

 Posted by Picasa

Druženje generala

Zajednička komanda Vojske Federacije upriličila je tradicionalno druženje generala i vojnih starješina komponenti oružanih snaga BiH, međunarodnih mirovnih snaga i vojnih atašea država koje imaju ambasade u BiH.Uz druženje, mezu, roštilj i razgovore među generalnima, održano je i vojničko takmičenje u gađanju petnaest metara udaljenih meta iz 9-milimetarskih "Taurus" pištolja. Goste iz armija desetak država sa evropskog i sjevernoameričkog kontinenta pozdravio je domaćin, zapovjednik ZK VF general Hajrudin Grabovica, a uz njega boje BiH u takmičenju je branio i komandant 2. mehanizovane brigade VF general Mirsad Gutić. Grabovica je zahvalio stranim vojnim oficirima na pomoći na preustroju oružanih snaga u BiH, uz opasku da je ovo posljednje okupljanje u organizaciji Vojske Federacije, zbog prestruktuiranja u jedinstvene Oružane snage BiH, od 1. januara. Na kraju, uz koktel i razgovor podijeljena su priznanja najboljim. Prvi je bio pukovnik Osman Aksakal, vojni ataše Turske u BIH, drugi je bio general Grabovica, a treći ataše Danske pukovnik Stin Fišer Jensen (Steen Fischer - Jensen).
 Posted by Picasa

Eksplodirala plinska boca

Preksinoć oko 17,30 sati Zenicom je odjeknula jaka eksplozija koja se čula u većem dijelu grada. Policijska potraga za urokom eksplozije uskoro je urodila plodom, te je ustanovljeno da je u zeničkom naselju Babina rijeka, na balkonu stana broju 1-A/1, vlasništvo Šehane Kapaković, došlo do eksplozije plinske boce. Nakon što je dežurna patrola osigurala lice mjesta, uviđajna ekipa PU Zenica je obavila uviđaj, koji je zbog vremenskih prilika nastavljen jučer ujutro. Prema dostupnim podacima, porodica vlasnice stana se grijala uz pomoć plinske boce, ali je u jednom trenutku došlo do požara. Do ovog trenutka nije sa sigurnošću utvrđeno da li je požar i eksploziju izazvalo nestručno rukovanje, neispravnost ili kvar na boci. Sigurno je da je vlasnica, u strahu od povrijeđivanja dvoje malodobne djece, koji su se nalazili u sobi, izbacila bocu na balkon, gdje je boca eksplodirala. Nepažljivi potez vlasnice ugrozio je time desetine prolaznika u vrlo prometnoj ulici, prekoputa zeničkog Doma penzionera. Pukom slučajnošću nije bilo stradalih od komadića betona, maltera i stakla. Oštećena su, uz stan vlasnice boce, dva susjedna stana na prvom i drugom spratu zgrade, te nekoliko poslovnih prostora.

- Još jednom upozoravamo građane da nepažljivo i neodgovorno korištenje zapaljivih materija može prouzrokovti veoma teške posljedice. Ovaj put slučajnost je spasil da ne bude žrtava, li neodgovorni postupak vlasnika boce, prvo u korištenju za zagrijavanje, a onda i prilikom eksplozije, mogao je direktno ugroziti ljudske živote, rečeno nam je u policiji.

 Posted by Picasa

Oslobođen direktor zatvora

Vijeće Vrhovnog suda Federacije potvrdilo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Zenici, te oslobodilo odgovornosti po svim tačkama optužnice Jusufa Šetu, bivšeg direktora Kazneno - popravnog zavoda Zenica. Konačna pravosnažna presuda, nakon pet godina sudovanja, jučer je uručena svim stranama. Na prvostepenu presudu žalbu j uputilo Kantonalno tužilaštvo ZDK, ali je žalba odbijena. Šeta je bio optužen zbog navodne zloupotrebe položaja i ovlasti u kupovini namirnica za KPZ preko preduzeća "Iskra" Tuzla u vrijednosti od 117.936, 53 KM, te zbog davanja donacija udruženjima građana i institucijama, te stipendija zaposlenicima na školovanju, u ukupnom iznosu od 33.403 KM. Zenički sud je 30. maja 2002. osudio nepravomoćno Šetu na deset mjeseci zatvora, ali je tu presudu poništio Vrhovni sud FBiH, naloživši preispitivanje Uredbe za nabavku roba, te poslovanje KPZ, na što se u prvoj presudi pozivao Kantonalni sud. Šeta je po pokretanju istrage 6. decembra 2001. suspendovan sa posla, a zbog nezakonitog odstranjivanja sa svih funkcija u KPZ, Federacija je pravosnažnom presudom (opet Kantonalnog suda Zenica) morala Šeti platiti skoro 40.000 KM i vratiti ga na posao u KPZ.

- Ovo je dokaz da pravo i pravda postoje, nakon pet godina blamaže na sudu, kazao nam je Šeta, vidno umoran, ali zadovoljan, koji je kratko prokomentarisao "da je sad valjda svima jasno da se radilo o političkoj Šeta je pompezno 2001. smijenjen i optužen, iako je, kako je u izricanju presude na Kantonalnom sudu u januaru ove godine kazao predsjedavajući sudskog vijeća sudija Asim Pezer, "jasno definisano da pomenutom odredbom za nabavku robe nisu obuhvaćene ustanove za vršenje kaznenih sankcija".

- U drugoj tački optužnice država tereti Šetu za davanje donacija, između ostalog i Općini Zenica, koja je zbog klizišta zatražila donaciju od KPZ-a. Branilac optuženog je poentirao tvrdnjom da je "država tužila jer je nešto tražila", a sud je utvrdio da su donacije davane u skladu sa utvrđenim procedurama, te uz saglasnost, kao i iz sredstava iz kojih se to moglo uraditi, kazao je obrazlažući presudu sudija Pezer.
 Posted by Picasa

Sud osudio sutkinju

Vijeće Kantonalnog suda u Zenici jučer je na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora osudilo Edmu Grcić, bivšu sutkinju Općinskog suda u Visokom. Prema presudi, kazna se neće provesti ako osuđena u naredne dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini drugo krivično djelo. Kantonalno tužilštvo Zeničko - dobojskog kantona je podiglo, a Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv bivše sutkinje Općinskog suda u Visokom zbog zloupotrebe položaja i ovlasti u vrijeme dok je radila kao sudija, i to zbog nezakonitog "skidanja" hipoteke sa imovine. Tokom provedenog postupka sud je prihvatio tezu tužilaštva da je Grcićeva postupila suprotno zakonu, ali je umjesto djela "zloupotrebe položaja" osudio za djelo "kršenje zakona od strane sudije". Grcić je prema presudi 26. avgusta 1998. godine u namjeri da drugom licu osigurna protupravnu imovinsku korist svjesno prekršila Zakon o vlasničko - povjerilačkim odnosima, te izbrisala iz "papira" hipoteku nad zemljištem u vlasništvu Mirnasa i Sabahete Mundžić u Visokom, koje je bilo predmet hipoteke tadašnje Šahinpašić, a sada CBS banke, iako za to nije imala zakonite osnove. Zemljište od strane vještaka procijenjeno na 277.577, 50 KM nanovo je upisano kao hipoteka radi dobijanja drugog kredita, u iznosu od 90.000 KM, ovaj put kod UPI banke. Kako je u izricanju presude istakao predsjednik sudećeg vijeća Kantonalnog suda Zenica Enes Malićbegović, sutkinja Grcić je bila svjesna da ne postoji "brisovna dozvola" za skidanje hipoteke od strane banke, ali je ipak u spisu navela da postoji da dozvola, omogučivši provedbu druge hipoteke. Presuda nije pravosnažna, dok je ne potvrdi Vrhovni sud Federacije, a tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe na prvostepenu presudu.
 Posted by Picasa

16.12.05

no comment

Dovište Lastavica, nadomak Zenice, ljeto 2005. Posted by Picasa

Nova afera u Čeliku

Kantonalno tužilaštvo Zeničko - dobojskog kantona jučer je izdalo naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenih bivšeg direktora Nogometnog kluba Čelik Samira Škrge, bivšeg predsjednika Upravnog odbora kluba Safeta Berbića i članova Upravnog odbora iz 2004. godine zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, saznaje ekskluzivno "Dnevni avaz". Odluka o donošenju naredbe donesena je nakon prvih saznanja i predistražnih radnji, te saslušanja tada samo potencijalno osumnjičenih čelnika NK Čelik.

Ovlašteni službenici MUP-a Federacije su još u martu dostavili izvještaj kantonalnom tužilaštvu ZDK, nakon što je iz uprave Nogometnog kluba Čelik izuzet dio obimne dokumentacije o poslovanju. Sve predistražne radnje bile su usmjerene na kontrolu navoda i saznanja, kojima je raspolagao FMUP, te nisu bile usmjerene na određene ličnosti, nego na poslovanje NK Čelik. Kako je potvrđeno "Dnevnom avazu" istraga je dodjeljena tužiocu Husi Hrustanoviću, koji će narednih dana donijeti odluku o daljem toku istrage, te nakon toga i podizanju optužnice protiv čelnika Čelika.

- Čelikovi funkcioneri osumnjičeni su za krivično djelo "zloupotreba položaja i ovlasti" po Krivičnom zakonu FBiH, jer su, kako stoji u naredbi za provođenje istrage, podmićivali sudije u susretima prošlogodišnje nogomtne sezone Premier lige i to "Čelik - Leotar", "Čelik - Željezničar" i "Čelik Posušje" upotrebivši za to 17.200 KM, koje su potom pravdali fiktivnim računima. Među saslušanim bilo je i nekoliko bivših i sadašnjih nogometaša Čelika, kojima je "predlagano" da fiktivno prime priznanice o uručenim iznosima, koji su ustvari upotrebljavani za podmićivanje sudija, tvrde u tužilaštvu.

Saznajemo i to da istraga nije ovaj put bila usmjerena na prošlogodišnju rekonstrukciju stadiona, jer je taj posao bio povjeren Javnom preduzeću za prostorno planiranje i uređenje grada, te da NK Čelik nije bio organizator tih radova, mada ima informacija da se i tu radilo o nizu nelegalnih radova i postupaka. NK Čelik je prošle godine bio središte informativne istrage, koju je provelo kantonalno tužilaštvo, na zahtjev istražnih organa Holandije, zbog sumnjivih novčanih transfera u vezi angažmana danskog nogometaša Mihaela Laudrupa u zeničkom premijerligašu. Nakon tromjesečne istrage u Zenici i Sarajevu, sva dokumentacija je u novembru prošle godine proslijeđena u Holandiju. Ovo je treća policijsko - tužilačka istraga koja se vodi u klubu u posljednjih dvanaest mjeseci.

 Posted by Picasa
Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.