28.1.06

Vlada ZDK podstiće privrednike

Ministarstvo privrede i vlada Zeničko - dobojskog kantona u 2005. su uveli tri vrste podsticaja privrednom razvoju, za koje je izdvojeno 805.880, 13 KM, a novac su dobile desetine subjekata sa prostora svih općina ZDK.

- Podsticaj privredi su iskoristili svi zainteresovani, a ako su ispunjavali zakonom predviđene uvjete, svi oni koji su tražili, dobili su sredstva, dakle nije bilo izbora niti konkurencije, nego je sve ovisilo o dobroj volji i namjerama privrednika, kaže Mirsad Šaranović, ministar privrede ZDK. Za uvođenje međunarodnih ISO i drugih standarda u kompanijama vlada ZDK izdvojila je za 15 korisnika 170.000 KM. Osamnaest korisnika je subvencionirano sa ukupno 510.000 KM za plaćanje administrativnih troškova proizvodnih investicija i izgradnje objekata za proizvodnju, dok je kanton regresirao kamate za kredite radi investiranja, što je u iznosu od 125.880, 13 KM koristilo 11 kompanija.

Vlada je pomogla plaćajući dio administrativne troškove kompanije "Enem", "R-product", "IGM", "Rampart", "Nerzz Bešlagić" i "Del - Co" iz Visokog, "Bontex" i "Fenix - mag" iz Maglaja, "Silvestra", "Meteortex" i "Delibašić - poliuretani" Kakanj, "East-inox" i "Subašić" Tešanj, te "Tisakomerc", "Jasmin-M", "Elmont" i "Karton komerc" iz Žepča i "Almy" iz Zenice.

Novac za uvođenje međunarodnih standarda dobili su "Tešanjska vrela" i "Celvik - kiseljak" Tešanj, "Zovko osiguranje", "Zovko metali", "Zovko transporti", "Zovko Oil" i "Tadić" Žepče, "BBM-Amfibolit" Vareš, "Geosonda", "Integra", "Aksa" i Metalurški institut "Kemal Kapetanović" Zenica, "Plastika Katić" Usora.

Kanton je udjelom u plaćanju kamata pomogao preduzeća "Kalim", "Conita", "Pobjeda" i "Kotex" Tešanj, "Enem" Visoko, "Primus" Maglaj, "Almy" i "ZIM" Zenica, "Delibašić poliuretani" Kakanj i "Rampart" Visoko.

 Posted by Picasa

LOV Zenica u akciji

Lokalno omladinsko vijeće uputilo je zahtjev za sastanak ambasadoru Austrije, države predsjedavajuće Evropskom unijom, u BiH, da bi ga upoznali sa stavovima mladih u vezi otežanog dobijanja viza za građane BiH, potvrdio nam je predsjedavajući LOV-a Zenica Jasmin Duvnjak.

- Naš cilj je zamoliti ambasadora i ambasadu Austrije da, zajedno sa kolegama ambasadoima država EU, inicira uvođenje barem u prvoj fazi besplatnog viznog režima za građane BiH, jer će time građanima ove zemlje uštediti 50 miliona KM. Pozvali smo delegaciju Evropske komisije u BIH i domaće vlasti da se izjasne povodom nše prošlogodišnje peticije sa hiljadama potpisa z liberalizaciju viznog režima, prikupljenih u jednom danu. Tražimo da se definiše precizan i konkretan spisak uvjeta i rokova koje treba ispuniti da bi se ukinuo postojeći vizni režim, kaže Duvnjak.

On je podsjetio da samo trinaest država u svijetu dopušta građanima BiH ulazak bez viza, te da godišnje za putovanja građani BiH u preko 170 država izdvoje oko 50 miliona KM.

 Posted by Picasa

Keno reflex

Zenički reper i jedan od najuspješnijih takmičara OBN talenata Kenan Delić Reflex priprema i snima nove materijale, a nerijetko i nastupa po boljim diskotekama. Zatekli smo ga u zeničkoj robnoj kući "Bosna", kako pregleda ponudu domaće i ino muzike, prateći muzičke tokove i ponudu. uskoro bi se Keno Reflex mogao pojaviti na istom štandu, ali u ulozi promotora svog novog CD-a.
 Posted by Picasa

Studentski centar Zenica

Javna ustanova “Studentski centar” Zenica je odlukom kantonalne vlade i regulisao zvaničan status, krjem jnuara prošle godine. Korisnici studenskog centra i njegov menadžment obilježili su svoj prvi rođendan, priredivši prigodnu svečanost za brojne prisutne zvanice i goste, a uručene su i simbolične nagrade najuspješnijim studentima koji su u proteklih mjesec i po dana učestvovali u brojnim kulturnim i sportskim aktivnostima.
 Posted by Picasa

Narodne kuhinje hrane 2.000 Zeničana

Gradska narodna kuhinja i Merhametova narodna kuhinja pas su za oko 2.000 najsiromašnijih Zeničana, koji u dvije kuhinje imaju obezbjeđen jedan topli obrok dnevno, te ponekad i vanredne donacije u hrani, voću i slatkišima.Općina Zenica je prošle godine za 1.400 korisnika Gradske narodne kuhinje izdvojila 300 hiljada KM, a ono što istiću u obje kuhinje je da ih "posebno raduju pojedinačne i grupne donacije građana i preduzeća". Tako je Gradska kuhinja dobila hranu u vrijednoti od 206 hiljada KM u prošloj godini, dok je Merhametova kuhinja, koja brine o oko 400 socijalno ugroženih, samo od Kurban Bajrama naovamo dobila stotine kilograma kurbanskog mesa na poklon za rad kuhinje. U prošlogodišnjoj akciji "Kurban 2005" osigurane su godišnje potrebe da 400 najsiromašnijih svakog dana u godini imaju obrok sa mesom. Nažalost, kako istiću predstavnici obje kuhinje, uvođenje poreza na primljene donacije i rad narodnih kuhinja uveliko je otežao rad za dobrobit najsiromašnijih.
 Posted by Picasa

Akcija inspektora

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko - dobojskog kantona počela je sa kontrolom primjene Pravilnika o posebnim uvjetima evidentiranja i obilježavanja brašna koje se stavlja na tržište. Usvojenim Pravilnikom je naložena obaveza obilježavanja brašna evidencijskom markicom koja se mora nalaziti na svakom brašnu namijenjenom tržištu.

- Obaveza je inspekcijskih organa da nakon 31. januara ove godine oduzimaju i zabrane obavljanje djelatnosti pravnom ili fizičkom licu kod kojeg je zatečeno brašno bez navedene markice, pri čemu će inspektori na licu mjesta pečatiti prostorije ili prijevozno sredstvo u kojem je zatečeno brašno bez obavezne markice, kaže Ibrahim Avdagić, direktor Uprave. Odredbe u čijoj primjeni, kako je najavljeno, inspekcija će biti nemilosrdna, moraju poštivati proizvođač brašna, trgovci, uvoznici i izvoznici, odnosno sve pravne i fizičke osobe koje već obilježeno brašno pakiraju u manje ili veće pakovanje, ali i prevoze ili samo prodaju brašno za treća lica.

 Posted by Picasa

Univerziteti u BiH idu ka Evropi

Bolonjski potkomitet - radna grupa za visoko obrazovanje BiH održala je radni sastanak u Zenici, na kojem su razmatrani zahtjevi za prijem novih članova u komitet, te provođenje mjera za reformu visokog obrazovanja u državi. Skupu su prisustvovali predstavnici svih osam državnih univerziteta u BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, entitetskih ministarstava obrazovanja, Vijeća Evrope, Evropske komisije u BiH i OHR-a.

Predsjedavajuća skupa, Sara Kiting (Sarah Keating) je u ime Vijeća Evrope izrazila zadovoljstvo koracima bh. univerziteta ka realizaciji "zahtjeva iz Bolonje", te modernizaciji cijelog sistema visokog školovanja u BIH. Učesnicima skupa prezentirne su aktivnosti Univerziteta Zenica, te zaokružena transformacija u jdinstveni subjekt fakulteta "pod kapom" ovog univerziteta.

- Zahtjevi privatnih univerziteta iz BiH da se uključe u Bolonjski proces nije problem državnim univerzitetima, jer mi podržavmo konkurenciju, ali preduvjet za uključenje mora biti, kao i u našim slučajevima, ispunjavanje preduvjeta, određeni standardi i ozbiljnost pristupa obrazovnom sistemu, kazao je porektor zeničkog Univerziteta dr. Darko Petković.

Predsjedavajuća Radne grupe dr. Lamija Tanović istiće da je većina bh. univerziteta učinila mnogo u bolonjskom procesu, ali da se u pojedinim slučajevima "čeka na državu", odnosno urađno je sve uokviru potojećih zakona, a čeka se na donošenje novih propisa i zkona, "da bi se krenulo dalje".

 Posted by Picasa

Uspjeh Ljekarske komore ZDK

Stručni časopis Ljekarske komore Zeničko - dobojskog kantona "Medicinski glasnik" uvršten je u EMBASE i SCOPUS bazu podataka, čime je stekao "zvanje" relevntnog stručnog časopisa na svjetskom nivou, potvrdio nam je dr. Harun Drljević, predsjednik komore.

- Vijest iz Amsterdama nam zaista mnogo znači, jer je indeksacija "Ljekarskog glasnika" priznanje ne samo našoj Komori, nego i cijeloj cijeloj državi, kaže dr. Drljević. Urednik časopisa je dr. Selma Uzunović - Kamberović, a prema Drljeviću, uz ovaj, Ljekarska komora ZDK izdaje i "Bilten" komore, koji je već doživio svoje deseto izdanje, kao svojevrsan produkt domaće pameti .

 Posted by Picasa

Godišnjica IPA Zenica

Islamska pedagoška akademija u Zenici ubuduće će djelovati kao fakultet, nakon što je za promjenu naziva dobijena i saglasnost osnivača, Rijaseta islamske zajednice BIH. U toku je proces registracije pred nadležnim sudom u Zenici. IPA Zenica djeluje kao pridruženi član Univerziteta u Zenici. U tekućoj akademskoj godini na IPA se školuje 495 studenata, od čega su 82 studenti novoosnovanog Studija socijalne pedagogije, a ostali su studenti trogodišnjeg studija za profesore islamske vjeronauke.Od osnivanja IPA, 1993. godine, u šest generacija je studij završilo 312 studenata.
 Posted by Picasa

Zeničanka u kontejneru našla 75.000 KM

Zeničanka Fadila Č. (52), koja je rovila po kontejneru tražeći odječu i kosti da bi nahranila pse lutalice, pronašla je u ponedjeljak tokom dana zapakovanoj u kartonskoj kutiji veliku količinu novca, između 70 i 75 hiljada KM. Novac je, da bi se uvjerila da se ne radi o falsifikatima, donijela istog dana u poslovnicu Investiciono - komercijalne banke Zenica u naselju Radakovo, koja se nalazi dvadesetak metara od kontejnera u kojim je pronađen novac. Kako saznajemo, novac je u različitim apoenima dolara, eura i KM. Tek u utorak, oko 13, 20, službenici banke su obavjestili policiju da je dan ranije donesena velika količina novca na provjeru. Službenici PU Zenica preduzeli su mjere na utvrđivanju okolnosti ovog slučaja, saslušana je Fadila Č. i službenici banke, a novac je jučer izuzet u policiju. Kako saznajemo, o cijeloj otvorenoj istrazi obavješten je i dežurni kantonalni tužilac.U cijelom slučaju policija ispituje i zašto je kasno obavještena, jer je uobičajeno da se bilo kakve provjere ili donošenja velikih količina "sumnjivog" novca odmah prijavi policiji.

Istražiteljima tek sad predstoji dugotrajna istraga na otkrivanju porijekla novca, pa su zato jučer preuzeti serijski brojevi svih novčanica, a biće preduzete i druge radnje na otkrivanju identiteta "ostavljača" novca i njegovog porijekla.

......

Zenička policija još uvijek traga za bilo kakvom informacijom u vezi sa porijeklom velike količine novca, koju je u ponedjeljak popodne u kontejneru za smeće u zeničkom naselju Radakovo pronašla Zeničanka Fadila Č.

Ona je, podsjetimo, tražeći odjeću i hranu za pse pronašla zatvorenu kartonsku kutiju, u kojoj je pronašla više od 70.000 KM. Otišla je do filijale zeničke IK banke u tom naselju, gdje se htjel uvjeriti da li je novac ispravan ili se radi o falsifikatu. Službenici banke su izuzeli novac, te obavjestili policiju o tome. Kako nam je jučer rečeno u policiji, ukupno prebrojana svota prelazi vrijednost od 75.000 KM, a najviše je američkih dolara, 35.000, u apoenima od 10 i 100 dolara. Manja vrijednost je u eurima i KM.

- Za sada nema nikakvih tragova niti informacija, pa i nezvaničnih, odakle je novac i kako se našao u kontejneru, rečeno nam je u policiji. U PU Zenica i MUP-u ZDK nismo mogli dobiti odgovor i na pitanje da li Zeničanku, koja je pronašla i prijavila da je pronašla novac, sljeduje nagrada. Kako je rečeno, sve mogućnosti, pa i ona predviđena zakonom o izgubljenim predmetima, koja predviđa mogućnost nagrade u vrijednosti 10 posto pronađenog predmeta ili sume, još se razmatraju. Operativnim radom ustanovljeno je da u skorije vrijeme na širem području nije bilo prijavljene pljačke ovakve sume novca, i to u ovim apoenima, pa se još uvijek bezuspješno ispituju sve mogućnosti odakle se tolika vrijednost našla u kontejneru za smeće.

 Posted by Picasa

Incident kod Mareda

Tri osobe su teško, a četiri lakše povrijeđne u tuči koja se dogodila na raskrsnici ulica Bistua Nuova i Mlini, u zeničkom predgrađu. Inident se prema portparolu MUP-a ZDK Senaidu Hasiću dogodio između 01, 30 i 2 sata jučer ujutro.

- S obzirom da nisu uzete sve izjave od učesnika, te da je sve u ranoj fazi istrage, još ne možemo govoriti o motivima, samom djelu ili nekim drugim elementima, kazo nam je portparol Hasić.

Nezvanično saznajemo da je sukob počeo pola sata ranije ispred objekta Maredo, gdje su konobari i osiguranje objekta zatražili od vidno alkoholisanog društva da napusti objekat, radi zatvaranja. Došlo je do koškanja, koje je nastavljeno malo kasnije, van objekta.

Prema Vesni Bjelošević, dežurnom kantonalnom tužitelju, u incidentu je učestvovalo devet lica, od kojih je sedam zadobilo ozljede. Ni ona nije željla govoriti o detaljima, osim da su povrijeđeni dva konobara i izbacivač iz objekta, u kojem je došlo do "nesporazuma". Kako nam je kazao dr. Kasim Spahić, načelnik urgentnog bloka Kantonalne bolnice Zenica, sedam osoba je tokom noći opservirano u zeničkoj bolnici, a tri se tamo još nalaze na liječenju.

- U dva sata su dovezeni Elvedin Buro (31) i Ekrem Isaković (31), obojica sa teškim povredama grudnog koša, ubodima nožem. Buro je smješten i opserviran na hirurgiji, a Isaković se nalazi još na intenzivnoj njezi. Oko 2, 35 je dovezen Mehmed Skomorac (43) sa povredama i posjekotinama ruke. Oko 4, 30 su na Urgentni blok stigli Adnan Čičak (21) i Alen Čičak (20), a oko 5, 15 Amer Lemeš (21) i Adnan Beganović (21). Alen Čičak, Beganović i Lemeš su otpušteni kućama sa lakim ozljedama, posjekotinama i udarima. Adnan Čičak je imao promrzline, posjekotine, a njegovo stanje je bilo jako teško, više s obzirom na promrzline i alkoholisanost, nego fizičke povrede, koje su uključivale i presječenu tetivu. On je hospitaliziran na Urgentnom bloku, gdje će ostati još neko vrijeme, kazao nam je dr. Spahić. U policiji i tužilaštvu nam nisu htjeli reći ni ko su otali učesnici u tuči, osim da je nekoliko ooba zadržano 24 sata u policijkim prostorijama za zadržavanje, te da će se više o ovom incidentu moći reći danas, kada dežurna tužiteljka bude u prilici da sasluša učesnike, uz predočeni policijski izvještaj.

 Posted by Picasa

Jubilej Dječije scene BNP

Dječija, omladinska i lutkarska scena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica proslavila je u srijedu uvečer svoj 55. rođendan. naime, 25. januara 1951. godine uvečer izvedena je u tadašnjem Narodnom pozorištu Zenica prva dječija predstava "Dugonja, trbonja i vidonja" a od tada je, na pozorišnoj sceni u Zenici priređeno ukupno 149 premijera i nekoliko hiljada repriznih predstava za djecu.Obilježavanje ovog jubileja započelo je krajem prošle godine premijernim izvedbama dječijih predstava "U zemlji strašnog cenzora" i "Crvenkapa" , a naredna stotinu pedeseta premijera predviđena je za april, kada će biti postavljen "Pinokio".U svečenoj večeri Dječije scene izvedena je gostujuća predstava "Bajkine bajke", u kojoj su uloge tumačili Mario Drmać i Suada Ahmetašević, da bi potom bila organizovana prigodna proslava. Najzaslužnijim članovima i onima koji su pomagali rad ove scene uručene su zahvalnice. priznanje za svoj rad i djelo su dobili Ibrahim Handžić, Šefika Korkut – Šunje, Mensur Begičević, Amira Avdić, Sabina Kulenović, Alma Terzić, Aldin Tucić, Sreto Tomašević, Husejin Smajlović, Adnadin Jašarević, Lejla Sarajlić, te Međunarodni dječiji festival Šibenik, Ante Hrkač i Emil Jekauc. Zanimljivo je spomenuti i da je većina glumaca koji su sada dio ansambla zeničke kuće teatra potekao upravo sa Dječije scene. Među bivšim članovima ovog dijela BNP-a su i glumci Tarik Filipović, Haris Burina, Danijel Ljuboja, Jasna Beri, Hazim Begagić

 Posted by Picasa

Bosna zaleđena

Veći dio korita u toku rijeke Bosne kroz Zenicu je bio pod ledom. Ledeni prekrivač je vidljiv i u ostatku rijeke, ali se nije "uvezao". Najgora situcij jučer j bila nadomak naselja Kanal, gdje je dio pokrivača formiran uz branu. Odgovorni iz Mittal Steela kažu da stanje još nije zabrinjavajuće po sigurnost brane.

Jučer je zeničko jutro opet kakarkterisalo "uobičajenih" polarnih minus sedamnaest, ali većih problema nije bilo, jer se većina Zeničana zatvorila u domove, a izlazili su samo oni koji su morali.

 Posted by Picasa

Strijeljani partizani u KPZ

Delegacije UBNOR-a, Društva «Josip Broz Tito» i zeničkih mjesnih zajednica Tetovo i Gradište položili su jučer vijence i odali počast dvanaestorici zeničkih ilegalaca, aktivista Narodnooslobodilačkog pokreta koje je njemački okupator strijeljao u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, 26. januara 1943. godine.

Predsjednik zeničkog UBNOR-a Hakija Ibraković podsjetio je kako su tokom Drugog svjetskog rata u ovom gradu djelovale dvije partijske ćelije, u naseljima Tetovo i Gradište, te u Termoelektrani unutar Željezare Zenica.

Okupatorski obavještajci uspjeli su razotkriti ilegalce Tetova i Gradišta, pohapsili ih i strijeljali u KPZ. Jučer su se ubijenih sjetile njihove kolege, koje su u krugu KPZ 1973. podigle spomen obilježje. Njemački okupator strijeljao je Ahmeta Alića, Hasana Bajramovića, Nazifa Bajramovića, Rifata Čolakovića, Mehu Ismića, Mulu Kovača, Zulfu Okana, Fehima Selimovića, Avdana Skomorca, Saliha Skomorca, Sejfu Skomorca i Hasana Šišića.

 Posted by Picasa

Jubilej HDZ Zenica

Povodom šesnaest osnivanja i rada prve osnovane općinske organizacije HDZ-a u BIH, u Zenici u Hrvatskom domu Kralj Tomislav je održana svečana akademija. Na akademiji su prisustvovali mnogobrojne zvanice javnog, političkog, vjerskog i kulturnog života, među njima i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, potpredsjednik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić, predsjednik Županijskog odbora HDZ ZDK Mato Zovko, ministrica pravde FBiH Borjana Krišto, te utemeljitelji stranke Slavko Miletić i Jozo Jurešić. Zvanicama su se obratili predsjednik OO HDZ Zenica Josip Pojavnik, pedsjednica Mladeži HDZ BiH Zenica Magdalena Pandža, te dopredsjednik HDZ-a BIH Niko Lozančić koji je kazao "kako se nada kako će kroz ustavne promjene doći do stabilizacije političkih odnosa u državi".

- Mi nismo ničija dijaspora, jer ako smo dijaspora mi ne možemo u svojoj Bosni i Hercegovini biti konstitutivni narod, nego nacionalna manjina, a mi to nismo. Mi želimo stvoriti ambijent u BiH koji će omogućiti brže uključivanje BiH u evropske integracije. Uspostavom Vijeća ministara kao novom vladom vjerujemo da ćemo u narednom periodu uspjeti sa drugim strankama dogovoriti ustroj BiH sa desetak ekonomskih regiona, četiri federalne jedinice i sarajevom kao distriktom, kazao je između ostalog Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, čestitajući članovima OO HDZ Zenica njihovu obljetnicu.

 Posted by Picasa

25.1.06

Zenica na -17

Ministarstvo obrazovanja ZDK danas (srijeda) je zbog izuzetno nepovoljnih klimatskih donijelo odluku da obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na području ZDK od jučer do petka. U ministarstvu istiću da bi učenici, ako se temperaturne prilike poboljšaju, trebali ponovno biti u klupama u ponedjeljak, 30. januara ove godine.

Jučer je u sedam sati u Zenici izmjereno ovogodišnjih rekordnih minus 18, da bi u devet "otoplilo" na minus 17. Zeničani se pak prisjećaju početka marta 2003., kad je gradski displej, za kojeg uglavnom kažu da pokazuje stepen - dva više od zvaničnog mjerenja, pokazivao minus 23.

Gradski i prigradski autobuski saobraćaj imao je mnoštvo muke sa redovnim održavanjem linija, dok se na gradskim saobraćajnicama mogu na prste prebrojati vozila koja nemaju taksi oznaku. Na svu sreću, gradski sistem grijanja i vodosnadbjevanja, barem do jučer prijepodne, nije imao kvarova, pa su se Zeničani povukli u tople domove čekajući najavljeno otopljavanje.

 Posted by Picasa

24.1.06

Premijera u Pozorištu

Reditelj iz Turske Nurulah Tundžer (Nurullah Tuncer) postaviće na veliku scenu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici predstavu "Zakuhaj pa umri" autorsko djelo komediju svog zemljaka Memeta Bajdura (Baydur).

Datum premijere još nije određen, a jučer je u BNP održana prva čitača proba djela, koj je na bosanski prevela Amina Šiljak - Jesenković. U predstavi igraju Faketa Salihbegović - Avdagić, Anđela Ilić, Dženita Imamović, Radmila Preininger, Snežana Marković, Lana Zablocki, Kristijan Krezić i Žarko Mijatović.

 Posted by Picasa

Mister BiH


Mister BiH za 2001. godinu Birnas Ibrahimagić slobodno vrijeme često iskoristi za pomoć i učenje mladih kolega u teakwendoo klubu "Taken" u Zenici.

Tako smo ga "ulovili" na jednom programu za mlade kako u ulozi sparing partnera pomaže dječacima i djevojčicama iz kluba u pokazivanju istočnjačkih vještina. Dio programa Birnas je fotografisao za klupsku arhivu, za što mu je pomogao mobitel.

 Posted by Picasa

Izbor komesara MUP-a ZDK

Izbor policijskog komesara MUP-a Ze - do kantona "zakočen" je više od mjesec dana, jer na pitanje koje je Nihad Pašalić, predsjednik Nezavisnog odbora za izbor i imenovanja, koji bira komesara, još nije stigao odgovor iz OHR-a i EUPM-a.

Pašalić je zatražio pojašnjenje u vezi "pisma o nesaradnji", koje je bivši IPTF izdao, pa potom navodno povukao o dvojici od pet kandidata, Fahrudinu Bečiroviću i Ahmedu Bjelopoljaku. Njih dvojica posjeduju "odluku o završetku istrage" u njihovu korist, ali je jedan od preduvjeta za kandidovanje da nema nikakvih smetnji, pa je Odbor zahtjevao da se dobije pismena saglasnost OHR-a i EUPM-a. Nezvanično saznajemo da će EUPM i OHR tokom ove sedmice dostaviti svoj odgovor, u kojem se navodi da se "ne žele miješati u izbor i odluke IPTF-a, te da je prava adresa za obraćanje misija UN". Sličan odgovor dobijen je na upit o reviziji oduzimanja certifikata policajcima. U sjedištu ZDK nisu "načisto" da li to što se EUPM i OHR ne žele miješati znači da Bjelopoljak i Bečirović mogu ili ne mogu biti u užem izboru za policijskog komesara.

- Iskreno, očekivao sam odgovor prije Božićnih blagdana krajem pošle godine. Naš plan je bio da se izbor okonča do Nove godine, ali ćemo očigledno sačekati još, kzao je Pašalić za "Dnevni avaz", naglasivši da on proceduru "neće maknuti sa ove tačke dok ne dobije bilo kakvo tumačenje na svoj upit". Uz Bjelopoljaka i Bečirovića, kandidati za komesara MUP-a ZDK su Kemal Brkić, Fadil Jaganjac i Mirsad Pehadžić.

Sve predradnje za intervjue sa kandidatima su urađene, a nakon obavljenih intervjua uz prisustvo predstavnika EUPM-a, odbor će svoj konačni prijedlog predati ministru policije i vladi kantona, koja imenuje novog komesara.

 Posted by Picasa

Kantonalna bolnica prima ljekare

Kantonalna bolnica Zenica spremna je istog trenutka zaposliti devedeset dva ljekara, koja po minimalnoj sistematizaciji trebaju ovoj ustanovi, kazao je za "Dnevni avaz" direktor dr. Alija Strika. Prema njemu, Ze - do kanton ima najmanji broj ljekara na1.000 stanovnika u Evropi.

- Dogovorili smo da nakon petnaest godina započnemo stipendiranje svih studenata pete i šeste godine Medicinskih fakulteta, koji su sa područja ZDK, kazao je Strika. prijem mladih ljekara otvoren je neprestano, jer bolnica ima 184 ljekara, od čega ih je 148 specijalista.

- Niz mjesta i pozicija je slobodno, samo treba završiti školu, te se treba javiti da vas zaposlimo, poručio je Strika studentima završnih godina Medicinskih fakulteta.

Posted by Picasa

55 godina Dječije scene BNP

Predstavom "Dugonja, Trbonja i Vidonja" Mladena Širole, u režiji Franje Bičanića 25. januara 1951. godine osnovano je Pionirsko pozorište tadašnjeg Narodnog pozorišta u Zenici, koje preuzima brigu za pripremu i prikazivanje predstava za djecu i omladinu, te stvaranje i edukaciju najmlađe pozorišne publike.

Kroz više naziva Dječija scena stvara 147 premijernih i nekoliko hiljada repriznih predstava, čiji su akteri uglavnom djeca, ali i članovi velike scene BNP-a.

Veliki broj glumaca koji su sada u glumačkom angažmanu potekao je sa Dječije scene. Neki od njih su Ibrahim Handžić, Predrag Jokanović, Sabina Kulenović - Kapetanović, Kristijan Krezić, Lana Zablocki, Uranela Agić i Miroljub Mijatović, kažu u BNP-u. Nakon gotovo dvije decenije prošle godine organizovana je audicija za nove članove, te je Dječija scena bogatija za šesdesetk novih članova. Povodom pedeset pet godina Dječije scene, u BNP-u su priredili "Bajkine bajke" reditelja Safeta Hadžimehanovića, u kojim se pojavljuju Mario Drmać i Suada Ahmetašević. Predstava će biti premijerno izvedena u utorak 24. i srijedu 25. januara, kad se navršava jubilej Dječije scene.

 Posted by Picasa

Premijer konačno premijer i na internetu

Miralem Galijašević je konačno premijer i na oficijelnoj internet prezentaciji Zeničko - dobojskog kantona. Deset dana nakon otavke bivšeg premijera Nedžada Polića, četiri dana nakon imenovanja nove vlade, ali i nepunih 24 sata nakon što smo im ukazali na neažurnost, webmasteri stranice ZDK napravili su neophodne promjene, te "okačili" sastav novoimenovane vlade ZDK.

 Posted by Picasa

Poruka za Ivanu

Identitet nepoznatog Zeničanina, koji se dosjetio da javno ukaže na svoju ljubav prema izvjesnoj Ivani, putem džambo - plakata, otkrili su našoj redakciji jučer revnosni čitaoci, nakon čega smo kontaktirali autora, Zeničanina Murisa H.

- Ideja se rodila prije Nove godine. kontaktirao sam ljude iz Europlakata, moji su ideja i realizcija, a njihovi ljudi su postavili plakate. Prva lokacija je blizu Ivaninog radnog mjesta, a drugu su mi kao prometno mjesto predložili ljudi iz Europlakata, kaže Muris. Na upit koliko ga je koštala "originalna ideja", on kaže "mnogo", te dodaje -

- Najbitnije je da je "Ivana" rekla "da" i da joj se ideja svidjela. Brojevi na plakatu su bili "naša mala šifra", jer imamo slične brojeve registarskih oznaka na autima. Muris i Ivana su obećali da će svoju priču ispričati za nekoliko dana čitaocima "Dnevnog avaza", za kojeg su jučer prokomentarisali da "u moru od nekoliko stotina džambo plakata u gradu nisu ni sanjali da će njihova poruka lične prirode privući pažnju fotoreportera" našeg lista.

 Posted by Picasa

Željeznica

Prometno poslovno područje Željeznica Federacije BiH u Zenici zabilježilo je značajno povećanje prometa roba i putnika u protekloj godini, saopćili su iz ove kompanije. Na dijelu pruge o Maglaja do Kaknja koje pripada ovom Prometno poslovnom području prijevoz roba povećan je za 83 posto, dok je putnički saobraćaj zabilježio porast od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu.

- Povećanju prometa doprinijela je veća proizvodnja u Mittal Steel Zenica za čije potrebe je prevezeno oko 300.000 tona sirovina, dok je za potrebe Tvornice cementa Kakanj prevezeno oko 55.000 tona. Prevezeno je ukupno 116.389 putnika, kažu u Željeznicama FBiH Zenica.

 Posted by Picasa

Presuda Tursanoviću

Vrhovni sud Federacije preinačio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Zenici, osudivši Safeta (Rasima) Tursanovića iz Starine kod Zenice na dvije godine zatvora zbog krivičnog djela "prouzrokovanje smrti iz nehata". U izdržavanje kazne biće mu uračunat i pritvor proveden nakon hapšenja.

Pred vijećem Kantonalnog suda u Zenici Tursanović optužnica Kantonalnog tužiteljstva je prvobitno teretila za ubistvo Vehbije Fejzića u krivolovu, u kojem su se njih dvojica, zajedno sa još četiri lica, nalazili na području Hraščevika kod Nemile, petnaestak kilometara od Zenice. Optužnica je naknadno preinačena u "nehat". Safet Tursanović je 26. augusta 2004. godine u 21,45 sati na lokalitetu "Ekremove krčevine - Hraščevik", u mjestu Nemila, puškom dvocjevkom upucao Vehbiju Fejzića, koji je od zadobijenih rana preminuo u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

 Posted by Picasa
Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.