31.3.06

Umro novinar Mensur Čamo


U Pragu je nakon duge i teške bolesti umro Mensur Čamo, novinar i urednik Radija Slobodna Evropa. Novinarstvom se počeo baviti u Sarajevu početkom osamdesetih godina.
• Mensur Čamo (1955 - 2006).
Pisao je i izvještavao za brojne medije na prostoru bivše Jugoslavije, od Sarajeva, Zagreba, Splita, Beograda, surađivao sa BBC-om i uglednim istraživačkim insitutima u Londonu i Washingtonu.
Njegov tekst "Sarajevo - opsada u 12 činova" poslužio je kao osnova za libreto za operu "Sarajevo", britanskog kompozitora Nigela Osborna, koja je izvedena u Edinburgu 1994.
U programu Radija Slobodna Evropa pokrenuo je rubriku "Haška kronika" i bio je prvi urednik i kreator web stranice Programa na južnoslavenskim jezicima.
Mensur Čamo rođen je u Zenici (BiH) 1955. godine, diplomirao je komparativnu književnost i dramaturgiju na Filozofskom akultetu u Sarajevu.

SDA o izmjenama Ustava


Potpredsjednici SDA BiH Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović govorili su sinoć u Zenici na tribini ove stranke o ustavnim promjenama i neophodnosti njihovog prihvatanja u ovom trenutku. - SAD i Evropska unija garantuju nastavak, tojest drugu fazu ustavnih promjena poslije izbora. Niti jednim rješenjem se ne cementira stanje, a Stranka za BIH neminovne promjene koristi za prikupljanje jeftinih političkih poena i predizbornu galamu. Upravo obrnuto, od onog što govore, nepoduzimanjem ničega se cementira stanje, kazao je Šefik Džaferović. Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da su predstavnici sedam stranaka počeli pregovore sa suprostavljenim, a završili sa bitno približenim stavovima.- Najbitnije da je uz nas, hvala Allahu, Amerika i Evropa. Često se zaboravlja da dvije trećine predstavnika srpskog naroda treba podići ruku. U ovom trenutku je ovo najviše, ali najbitnije da se priča nastavlja. Ako ovo ne prihvatimo, međunarodna zajednica diže ruke od nas, kazao je Izetbegović. Nakon uvodnih izlaganja, dvojica potpredsjednika su odgovarali više od sata na pitanja mnogobrojnih prisutnih u velikoj sali Općine Zenica.

VELIKI BIZNIS USPJEH ZDK


Zeničko - dobojski kanton će do kraja 2008. biti prvi bh. region sa većim izvozom, nego što je uvoz, ustvrdio je jučer Alaksandar Mardian (Alexander Maerdian), supervizor Biznis servis centra ZDK (BSC ZDK), ističući da je ovaj kanton apsolutni bh. rekorder po povećanju izvoza od čak 66 posto. BSC je prvi specijalizovani vladin biznis servis formiran u BIH, čije usluge je prošle godine koristilo direktno oko pet stotina biznismena iz BiH i svijeta. Istovremeno, pedesetak specijalizovanih brošura o pokretanju biznisa sa internet stranice BSC-a "skinulo" je više od 3.000 kompanija. Uz BSC, kojeg direktno pomaže njemačka vlada, od avgustra prošle godine djeluje i Zenica biznis centar (ZSC), kojeg su formirali vlada italijanske regije Pijemont i Ze - do kanton. - Samo u 2005. godini broj privrednih subjekata u ZDK je sa 9.000 skočio na 12.000. Trenutno djeluje 405 podružnica firmi van ZDK, a 251 firma formirana je sa inostranim kapitalom. Najviše je kapitala iz Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Italije i Turske, kazao je jučer Mardian, govoreći o privrednim trendovima u ZDK. Najveće strane investicije u ZDK su u kompanijama "Mittal Steel Zenica", četiri članice "Prevent grupe", "Natron Hayatu Maglaj", te tešanjskim "Unico filterima - Mann Hummell" i vareškom BBM Amfibolitu. Kako je istakao Mardian, interes stranih ulagača "drastično raste", a posao BSC-a i ZSC-a j da strani i domaći investitori "pređu administrativne komplikacije" i potrebnu dokumentaciju i pomoć dobiju po sistemu "One stop shop - sve na jednom mjestu".

Uhvaćena trojka zbog droge

Službenici Uprave policije MUP-a ZE-DO kantona, u suradnji sa službenicima PU Zenica, uhapsili su tri osobe, zbog osnova sumnje da se bave stavljanjem u promet heroina. Ovim pojačanim aktivnostima službenika policije prethodio je veći broj dojava građana, putem telefona i ličnim dolaskom u službene prostorije MUP-a.U toku aktivnosti na području zeničkog naselja Crkvice uhapšeni su Semir M. (34), Irfan J. (35) i Semir S. (39). Oni uz Izvještaj predati dežurnom tužiocu Kantonalnog tužilaštva Zenica, a protiv lica Irfana J. i Semira S. sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici odredio je pritvor. MUP ZDK jučer se zahvalio građanima na dostavljenim podacima i informacijama, koje su koristile policiji u traganju za dilerima droge.

O promjenama Ustava


Velika sala Općine Zenica bila je premala da primi sve zainteresovane koji su došli da čuju čelnike četiri političke stranke, BOSS-a, SDU-a, BH Slobodnih demokrata i Stranke za BIH, koji su govorili o lošim, ali i dobrim stranama najavljnih ustavnih promjena, te njihovim razlozima zašto ih ne treba prihvatiti bh. parlament.
- Samo pet poslanika iz RS-a, naprimjer članova SDS-a, može blokirati svaki zakon, odluku, istakao je Muhamed Moranjkić, dok je Sead Avdić istako da predstavnici sedam parlamentarnih stranaka "ustvari predstavljaju 20 posto birača". - BIH je više od prostog zbira RS, Federacije i Distrikta Brčko. Odustanite od "entitetskog načina glasanja" i prihvatićemo zdušno promjene, poručio je Avdić. Safet Halilović se upitao "zašto Irak može imati jednog, a mi moramo imati tri rotirajuća predsjednika, osim ako se instalira sistem po kojem je BIH talac entiteta"- Da smo htjeli prihvatiti realnost, 1995. u Dejtonu sada ne bi bilo BIH. Sada nas pozivaju da "prihvatimo realnosti". Ako se usvoje ovakve izmjene, biće to kapitulacija pred Karadžićevom idejom formiranja RS-a, kazao je Miro Lazović. Mirnes Ajanović je istakao da "nigdje u svijetu se nekoliko mjeseci pred izbore ne donose zakoni, a kamoli mijenja ustav".
- Do 7. januara Sulejman Tihić je govorio ono što mi večeras. Zar je fotelja pojedinca bitnija od države, da preko noći promjeni mišljenje, pitao je Ajanović, ističući kako mu "u glavi odjekuje izjava Zlatka Lagumdžije iz 2001. da je tada njemu prethodna vlast državu dovela do ruba provalije, a SDP je napravio važan korak naprijed", što j izazvalo buru smijeha i odobravanja u sali. - U Dejtonu se moralo potpisati, sada niko, pa ni Amrika ne smije da prijeti, uslovljava. Od Zapada tražimo samo demokratiju koju oni imaju, ni slova više. Četrdeset šest zkona je zbog opstrukcija iz RS-a donio visoki predstavnik. Svima je jasno da on odlazi krajem godine i ko kaže da nismo dobili onda zcementirano stanje, istkao je dr. Haris Silajdžić na tribini u Zenici.
Na tribini u Zenici govorili su, redom obraćanja, Muhamed Moranjkić, Beriz Belkić, Sead Avdić, Safet Halilović, Miro Lazović, Mirnes Ajanović, Remzija Kadrić, Munir Karić i Haris Silajdžić.
- Karadžić je govorio da se srpska država može utemeljiti sa manje od 10 posto nesrba u njoj. Njegovi sljedbenici će, ako se potvrde ovakve promjene, zacementirati stanje mirnim putem, ono što su započeli etničkim čišćenjem, kazao je Silajdžić.

Dvanaest novih pripravnika u MUP-u



Dvanaest pripravnika, koji su završili odgovrajuće fakultete, dobilo je jučer posao u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ze - do kantona. Jučer je sa njima razgovarao i prvi im čestitao policijski komesar ZDK Fahrudin Bećirović, nakon čega su oni potpisali ugovore o radu, rješenja o činovanju, te rješenja o rasporedu na radna mjesta. Posao su dobili i od jučer su i zvanično službenici MUP-a Lejla Ekinović, Samir Spahić, Medin Buza, Emir Kajmaković (PU Zenica), Elvedin Fišek, Mirza Smajić (PU Visoko), Adnan Đerzić (PU Zavidovići), Ademir Kadić, Amir Srkalović (PU Tešanj), Nedeljko Glavaš (PS Usora PU Tešanj), Midhat Karović (PS Doboj Jug PU Tešanj) i Džemal Muminović (PU Olovo).

Porazbijana stakla na Lameli



Nepoznate osobe su u noći između četvrtka i petka polupale stakla na više objekata u centru Zenice, u prizemlju i prvom spratu poznate zgrade Lamela, trenutno najveće stambene zgrade na Balkanu. Stakla i izlozi na prostorima koji trenutno nemaju korisnika polupani su sa tri strane zgrade, ali niko od stanara, niti čuvara susjednih prostora, nije prijavio slučaj policiji, koja je od novinara saznala za incident. Gomile stakla jučer ujutro su stajale ispred objekata, dok su komadi stakla koje nije otpalo visili iznad glava prolaznika. Ipak, nije bilo reakcije bilo koga da se ukloni opasnost za mnogobrojne prolaznike.

Vanredna sjednica vlade i skupštine Ze-do kantona


Usvajanjem izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda na području Zeničko - dobojskog kantona danas (petak) je stvoren nophodan uvjet za raspodjelu sredstava od PDV-a između kantona i općina. Iako u kantonalnoj vladi ne raspolažu informacijama o obimu sredstava koja će biti doznačena ZDK, istiću da su stvoreni uvjeti za podjelu plaća, te plaćanje drugih dadžbina. Prije zasjedanja skupštine, zasjedala je i vlada, te kolegij predsjedavajućeg skupštine, koji su odobrili izmjene Zakona. - Nije nam poznat iznos sredstava koji će biti doznačen, ali očekujemo veći iznos od prošlogodišnjeg, izjavio je nakon jučerašnje sjednice Skupštine ZDK Miralem Galijašević, premijer ZDK. Ministar finansija Hakija Osmić pojasnio je kako je izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda na području ZDK utvrđen omjer sredstava između općina i kantona.

30.3.06

Pristup za invalide


Dogovori Saveza paraplegičara i Službe za urbanizam općine Zenica, vođeni proteklih mjeseci, ovih dana se ostvaruju na zeničkim ulicama. U općinskom budžetu za 2006. godinu predviđena je izgradnja prijelaza sa trotoara na ulicu i obratno. Ovi prijelazi su neophodni svim osobama u invalidskim kolicima, a prema podacima nadležnih, samo u Zenici živi oko 460 osoba koje se kreću u kolicima, dok je oko 3.800 osoba sa protezama i drugim otežavajućim faktorima u hodanju. U cijelu priču treba uključiti i nekoliko hiljada dječijih kolica sa bebama, pa je cijeli posao, iniciran od paraplegičara, još potrebniji. Trenutno se na osamnaest lokacija u Zenici vrše radovi na prilagođavnju trotoara, a tim povodom Općini zenica jučer se zvanično zahvalila i koordinacija udruženja osob sa invaliditetom.

Akcija "DOSTA" širom BIH?


Predstavnici Pokreta "Dosta" pozvali su danas građane svih bh. gradova da u subotu, 1. aprila, u 12.00 sati organizuju proteste zbog najavljenog poskupljenja struje."Već su nas kontaktirale organizacije iz Tuzle koje su spremne organizovati okupljanje, a nadamo se da ćemo stupiti u kontakt i sa ljudima u drugim većim bh. gradovima kako bi iskazali protest protiv još jednog finansijskog udara na sve građane BiH. Želja nam je da ljudima u BiH objasnimo da je svaki glas važan i da ne smiju izgubiti nadu da svi zajedno možemo mnogo postići", kaže se u saopštenju ovog pokreta. Na proteste najavljene u subotu u Sarajevu, na platou ispred zgrade institucija BiH, predstavnici ovog pokreta su ranije pozvali članove Saveza udruženja penzionera/umirovljenika BiH, Stranke penzionera BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH i ostale građane. Pokret "Dosta", čiji proces registracije kao nevladine organizacije je u toku, čine mladi koji su okupljeni na internet portalu Sarajevo-X.com, a koji su se na ovaj način odlučili aktivno uključiti u proces društvenih promjena u BiH i ukazati na neke propuste i nepravilnosti u radu domaćih vlasti.

Bosanska piramida sunca

Naučno-nastavno vijeće fakulteta Univerziteta u Tuzli formiralo je Tim za geološka istraživanja, s ciljem saradnje na Projektu istraživanja bosanskih piramida, saopćila je Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca". Tim će predvoditi profesor Sejfudin Vrabac, a u timu je i pet doktora geoloških nauka Hazim Hrvatović, Senaid Salihović, Amir Baraković, Zijad Ferhatbegović i Zehra Salkić, te dva magistra Izudin Đulović i Elvir Babajić. Učešće tuzlanskih geologa različitih specijalnosti, kao što su sedimentolozi, minerolozi, petrografi i stručnjaci za mehaniku stijena, osiguraće da se Projektu istraživanja bosanskih piramida pristupi multidisciplinarno i vrlo profesionalno. Podršku Fondaciji "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" pružio je i Fakultet političkih nauka (FPN) iz Sarajeva. Dekan ovog fakulteta Ismet Grbo predložio je da su u proljetne aktivnosti 2006. godine uključe i studenti odsjeka sociologije i politologije, s ciljem njihovog naučnog interesa koji bi bio usmjeren na izradu seminarskih i diplomskih radova, a u okviru predmeta etnologija i sociologija naselja. Učešće u projektu već ranije je najavio Građevinski fakultet u Sarajevu sa svojih šest geofizičkih instituta. Osim domaćih fakulteta, projekat su podržali i fakulteti iz inostranstva, tako da će arheolog i šef Odsjeka za egipatsku arheologiju sa Filozofskog fakulteta u Ajn Šemsu Sabija Bedir predvoditi međuanrodnu verifikaciju projekta. Prema riječima koordinatora Fondacije za međunarodno saradnju Elme Kovačević, "prisustvo vodećih svjetskih stručnjaka za piramide doprinjeće integriteta projekta i njegovoj validnosti".

Digitalna TV dolazi u BIH

Međunarodni i domaći eksperti okupili su se danas u Sarajevu na konferenciji “Uvođenje digitalne televizije u BiH” na kojoj će biti predstavljeno trenutno stanje u ovoj oblasti u evropskim zemljama i ukazano na mogućnosti i prednosti njenog uspostavljanja i razvoja u BiH. Konferencija se održava u okviru projekta saradnje Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) i Regulatorne agencije (AGCOM) iz Italije, a pod pokroviteljstvom Evropske komisije (EC).
-Evropska komisija će podržati uvođenje digitalne televizije u BiH – izjavio je šef Delegacije EC-a u BiH Michael Humpreys. On je podsjetio da je preporuka EC-a da sve zemlje evropske zajednice do 2012. analognu televiziju u potpunosti zamijene digitalnom. Neke zemlje, kao što je Švedska namjeravaju taj posao završiti do 2008. Prelazak s analogne na digitalnu televiziju zahtijeva mnogo promjena, novca i te aktivnosti moraju biti pažljivo isplanirane, naglasio je Humpreys. Direktorica Sektora za emitovanje programa (RAK) Dunja Mijatović izrazila je nadu da će digitalna televizija postati bliska budućnost za BiH naglašavajući njen sociološki, politološki i kulturni aspekt. Digitalna televizija, po njenim riječima, ne znači samo bolju sliku na televizijskim prijemnicima i više kanala nego i uvođenje novih komunikacijskih tehnologija, bolju komunikacijsku povezanost geografski udaljenijih mjesta, a ima i prednosti koje mogu koristiti ljudima s posebnim potrebama. Mijatović je kazala da postoji podrška da se napravi strategija na državnom nivou koja će kreirati smjernice prelaska s analogne na digitalnu tv u BiH. Digitalna televizija je efikasniji način emitovanja od analogne forme. Slika i zvuk se prenose kao kompresovani podaci, što znači da se više usluga može prenijeti na manje prostora. Naprimjer, jedan frekvencijski kanal koji se koristi za emitovanje jednog analognog televizijskog kanala se može, s digitalnom transmisijom, koristiti za prijenos najmanje četiri digitalne usluge. Kada se uspostavi digitalna zemaljska televizija u BiH, njeno održavanje će biti znatno jeftinije, što će biti doprinos finansijskoj samoodrživosti javnih radio-televizijskih servisa, smatraju u Ministarstvu za komunikcije i transport BiH

ĆEVAPI HIT U SAD-NY Times

Posljednjih nekoliko godina bosanski proizvodi počeli su da se pojavljuju na policama malih etničkih prodavnica u New Yorku. Većina Amerikanaca je čula za Bosnu i Hercegovinu zbog rata koji je tamo trajao od 1992. do 1995. i upravo je taj rat bio i okidač za izvoz, piše "New York Times”.
Bosanci, koji su pobjegli u SAD, počeli su da čeznu za ukusima doma, kaže vlasnik "Euromarketa" Peter Menikou. Njegova radnja specijalizovana je za prodaju hrane iz jugoistočne Evrope. Procjenjuje se da u New Yorku živi oko 6.000 Bosanaca. Jugoslavija je prije raspada početkom 1990-ih, izvozila u SAD različite proizvode. Tada se, međutim, nije znalo odakle koji proizvodi dolaze, kaže Menikou. Sada, ne samo da je rat to razjasnio, već je intenzivirao regionalne razlike u ukusima. Svi prave svoje. Hrvatska pravi svoje, Bosna pravi svoje, Srbija, Makedonija svoje", dodaje Menikou. Jugoslovenska hrana je slična hrani njenih istočnih i južnih susjeda, prije svega Grčkoj i naročito Turskoj. Među najpoznatijim jelima su burek - "vrlo ukusno predjelo na bazi testa" i ćevapčići - "začinjena mljevena jagnjetina sa roštilja u obliku kobasica", navodi "New York Times".
Unutar bivše Jugoslavije, Bosna je bila naročito poznata po svom mesu, kaže Simun Simunović, predsjednik kompanije "Gran prix". Hrana koju Simunović uvozi iz Bosne je neobična, piše "New York Times" i detaljno navodi kako se i od čega prave ajvar ili pekmez od šljiva. Za šljive dodaje da se koriste i za čuvenu rakiju iz regiona, šljivovicu. Sir nalik feti dolazi iz Travnika u centralnoj Bosni i kremastiji je i manje se mrvi od grčke verzije. Sumunović godišnje proda robu u vrijednosti oko milion dolara, za razliku od prije deset godina kada je zarađivao oko 200.000 dolara. Za nostalgične izbjeglice, čak i kafa može da pruži utjehu. Simunović kaže da je bosanska "turska kafa" njegov "bestseler". List navodi da Simunovićeva kompanija posluje sa 215 radnji u New Yorku , koje su istina van Menhetna, u dijelovima grada gdje žive imigranti. Ne zna se da li je to zbog toga što je bosanska hrana previše egzotična za Amerikance ili zato što ljudi jednostavno nisu naviknuti na nju. Simunović misli da je problem u ovom drugom. "Da su Bosanci došli u Ameriku u isto vrijeme kada i Italijani, jeli bismo i burek i picu, ali zakasnili smo”.

29.3.06

Nova oprema u KBZ


Kantonalna bolnica Zenica je nabavila ili je u proceduri nabavke najmodernija medicinska uprema u vrijednosti od osam miliona KM, koja uključuje uređaje i opretivnu tehniku, zbog koje su se do sada milioni KM odlijevali van ovog kantona, kazao je jučer dr. Alija Strika, direktor KBZ. Do sada je instalisana oprema u vrijednosti od dva, a u toku je dostavljanje nabavljene opreme za neurohirurgiju, službu za očne bolesti, te druge odjele u vrijednosti od 1, 5 miliona KM. KBZ će do kraja sljedeće godine, tvrdi dr. Strika, imati tehničke preduvjete na evropskom nivou, sa opremom kakvu imaju moderne klinike u okruženju.- Svaki od nabavljenih uređaja praktično se "otplate" za godinu ili dvije, a dodatne uštede imaju pacijenti, koji uz znatno niže cijene, imaju uslugu na svom pragu, kazao je dr. Strika.

28.3.06

Mittal Steel Zenica...


Višečlana delegacija vlade i skupštine Ze - do kantona jučer je obišla pogone i upravu Mittal Steel Zenica, upoznavši se sa rezultatima poslovanja i planovima ove kompanije. Direktor Mittal Steela Zenica Seid Kapetanović je, obraćajući se novinarima, kazao da je kompanija u 2006. "krenula sa fenomenalnim poslovnim rezultatima". - U prva dva mjeseca proizvedeno je 130 hiljada tona proizvoda, što je skok od stotinu posto u odnosu na prošlu godinu. U istom periodu izvezli smo 16, 5 miliona eura proizvoda iz BiH, što su takođe do sada nezabilježeni rezultati, kazao je Kapetanović. On je od premijera ZDK Miralema Galijaševića i njegovih saradnika zatražio podršku u zahtjevu MSZ-a da im se smanji cijena električne energije, koja je najveći kočničar povećanja proizvodnje. - Ako se ovaj trend cijena zadrži, moraćemo praviti uštede na drugim poljima, pa i smanjenju proizvodnje, jer su cijene neizdržive. mi smo prosto nekonkurentni na tržištu sa ovim učešćem struje u cijeni proizvoda, kazao je Kapetanović.
Nedžad Polić, koji je na zahtjev OHR-a podnio ostavku na dužnost premijera ZDK, jučer se po prvi put pojavio u javnosti, i to u mantilu i sa šljemom MSZ-a. Kako nam je sam potvrdio, angažovan je u vladi ZDK, na funkciji savjetnika premijera Miralema Galijaševića.

Štrajk glađu u Općini (2.put)


Ratni vojni invalid Fikret Hafizović jučer je nastavio štrajk glađu u zgradi stare Općine Zenica, ispred kancelarije šefa službe za borčka pitanja Općine Zenica Smaje Šarića. Sa njim se solidarisao i njegov kolega Omer Kraković. Hafizović je štrajk glađu prekinuo u petak poslijepodne, nakon intervencije policije, koja ga je uklonila iz zgrade Općine. - Uputio sam zvaničan dopis MUP-u i obavjestio ih o štrajku. Ako me sad izbace, ne mogu me izbaciti ispred ulaznih vrata, ostaću tu na njihovu sramotu, kaže Hafizović. Šef službe Šarić kaže da je Hafizović dobio prošle godine 750 KM jednokratne pomoći, ali da ova lužba ne može rješavati druge njegove probleme. - Izgubio je novim zakonom izuzetno materijalno obezbjeđenje, što nema veze sa nama. Žali se na moguću deložaciju, što opet nije u našoj nadležnosti. Ja sam razgovarao sa načelnikom, ali problem je što Hafizović neće da napiše zahtjeve, jer bismo mu dokazali da njegov egzistencijalni problem trebaju rješavati drugi, pa i on, a ne ova služba. Uostalom, iako ga je kantonalno ministarstvo odbilo, mi smo mu dodjelili 100 KM pomoći, koje on ne diže danima, a čekaju ga, kaže Šarić. Hafizović je ustrajan da ostane pred Općinom, tvrdeći da ne može osigurati egzistenciju porodice zbog oboljenja zadobijenog tokom rata

Zeničanin u Zagrebu


Zeničanin Nasko Frndić, koji više od pedeset godina godina živi u Hrvatskoj, objavio je u Zagrebu knjigu "dvije drame iz prošlosti Bosne", napisanu na starobosanskom ikavsko - ijekavskom izgovoru, kako je sam kazao, kao asocijaciju na trgično stradanje Bošnjaka u proteklom ratu.Knjiga se sastoji od drama "Alibegovo pismo Europi i Americi", koja se dešava u Zenici početkom 20. vijeka, te "Krvave sablje Omer-paše Latasa" koja je smještena u kraj 19. vijeka u Travniku i Sarjevu. Frndićevo djelo objavio je "Preporod" u Hrvatskoj, a izdavanje je pomogla hrvatska vlada i Savjet za nacionalne manjine susjedne države.

Kad zadimi u centru...



Dim iz dimnjaka na zgradi robne kuće "Bosna" u centru Zenice rastjerao je jučer oko 11 sati mnogobrojne šetače koji su iskoristili sunčano prijepodne u pješačkoj zoni na Trgu Alije Izetbegovića. Fotoreporter "Dnevnog avaza" ubrzo je "locirao izvor" nesnosnog dima, koji je kuljao iz dimnjaka VF-ovog objekta u suterenu robne kuće, najvejrovatnije zbog požara u unutrašnjosti dimnjaka. Iako su sijevale i varnice, nije došlo do većih problema, osim što su šetači nakratko potražili spas u okolnim ulicama.

Pitanje...


zanimljiv edukativni pristup obrazovanju mladosti...

Maca...


ovako jedna moja kolegica zeli da dodje na posao...u redakciju...jedan dan...
Ne kao maca...nego kao...

26.3.06

Nije zaista...


Da se malo našalimo... Nakon što je autor ovog bloga napravio silne probleme policiji, objavivši "provalu" sa akcijom "drvene puške - Vikendaši 2006" u Brezi, policija je provela temeljitu istragu...rezultate crno na bijelo prezentirao za naš blog Senid Hasić, portparol MUP-a ZDK. Evo šta je policija pronašla u Brezi...crno na bijelo...

Tri pogleda na Bilino polje



"Razmjena" policajaca


Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko - dobojskog kantona planira rješiti "nacionalni debalas" u svojim redovima "razmjenom" policijskih službenika sa resornim ministarstvom u Republici Srpskoj. - Od završetka rata u BiH nacionalna izbalansiranost u policiji nije nikada potpuno završena. MUP ZDK treba devedeset službenika srpske nacionalnosti, a kada su u pitanju Hrvati balans je do početka ove godine postojao, ali je narušen odlaskom nekoliko službenika hrvatske nacionalnosti u državne agencije, kazao je ministar unutrašnjih poslova ZDK Muhidin Alić. On tvrdi kako posljednjih godina uspostavu nacionalnog balansa otežava činjenica da se izbor službenika vrši putem natječaja preko državnih agencija.
- Nedavno sam osobno razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske tražeći neki novi model rješavanja problema. RS ima "viška" policajaca srpske nacionalnosti, a mi bošnjačke, te želimo da balans uspostavimo razmjenom službenika, barem u rubnim područjima ovog kantona. Mislim da će ovo biti jedan od modela rješavanja nacionalne zastupljenosti, ali i pitanja prekobrojnih policajaca, koji će se primjenjivati u predstojećoj reformi, kazao je ministar Alić. U MUP ZDK trenutno je angažirano 1.219 policajaca, što je za 26 službenika manje u odnosu na predviđenu sistematizaciju, tako da se u predstojećoj reformi, a kada je u pitanju rješavanje problema prekobrojnih, ne očekuju veće poteškoće, kaže ministar.

2,4 miliona KM za zapošljavanje



Služba za zapošljavanje Zeničko - dobojskog kantona planira u ovoj godini realizovati šest programa zapošljavanja, u koje će biti ukupno uloženo 2,4 miliona KM, kaže direktor Službe Nihad Pašalić.- Najveći dio ovih sredstava, oko 2,1 milion KM, dobićemo od Federalnog zavoda za zapošljavanje iz Fonda solidarnosti, a preostali dio su naša vlastita sredstva, pojasnio je Pašalić. Jedan od predviđenih projekata je zapošljavanje 130 pripravnika sa višom i visokom stručnom spremom, vrijedan 975 hiljada KM. Kantonalna Služba za zapošljavanje preuzima obavezu plaćanja bruto plate od 680 KM za 100 pripravnika sa visokom stručnom spremom u trajanju od 12 mjeseci, te za 30 pripravnika sa višom spremom plaćanje bruto plate od 590 KM u trajanju od 9 mjeseci.- S druge strane, poslodavac je dužan zaključiti ugovor sa nezaposlenom osobom iz pomenute kategorije na najmanje 24 mjeseca za visoku spremu, odnosno 18 mjeseci za višu spremu, te Službi dostavljati mjesečnu specifikaciju o isplati plata. - Na ovaj način želimo da i poslodavac preuzme 50 posto finansiranja ovog programa, kazao je Pašalić.

Sud izdao potjernicu


Kantonalni sud u Zenici jučer je zatražio od Državne granične službe (DGS) i policijskih snaga u BiH da zaustave i privedu Mustafu (Fehima) Hasanbašića, rođenog 18. aprila 1977. godine u Trepču kod Tešnja. On je tražen nakon što se nije pojavio u četvrtak na izricanju presude po optužbi za teške slučajeve razbojništva i razbojničke krađe, na ponovljenom suđenju pred ovim sudom. Naime, Hasanbašić je po optužnici 23. apila 1997. godine u Cirihu, Švjcarska, ušo u stan u kojem je nekoliko lica konzumiralo narkotička sredstva, te je pucao i ubio Italijana Đuzepea Sidu (Giuseppe Sida), da bi potom izvršio krađu, te pobjegao uz saučesništvo izvjesnog Dragana Nikitovića.
Hasanbašić, čiji roditelji prema podacima koje smo dobili u zeničkom sudu, žive u Švajcarskoj, pobjegao je u BiH, gdje je po potjernici švajcarskih vlasti uhapšen. S obzirom da je bh. državljanin, nije izručen Švajcarskoj, nego su njihove vlasti dostavil dokumentaciju i 22. avgusta 2000. je osuđen na četrnaest godina zatvora. Potom je Vrhovni sud Federacije preinačio kaznu na dvanaest godina, nakon čega je on počeo izdržavanje zatvorske kazne u KPZ Zenica.
Na osnovu podnešenog, odbijenog, pa u drugom pokušaju prihvaćenog zahtjeva za obnavljanje postupka, iako je već pet godina na izdržavanju kazne, njegov advokat je ustvrdio da "je Hasanbašić zbog djelovanja droge bio u bitno smanjeno uračunljivom stanju" u vrijeme počinjenog djela, što su potvrdila i dva vještaka medicinske struke iz Zenice, angažovani od odbrane, te je suđenje krenulo iznova.
- Za potrebe drugog suđenja Kantonalni sud je naložio vještačenje, koje je uradio tim stručnjaka neuropsihijatara Kliničkog centra Sarajevo, koji su potvrdili da je Hasanbašić bio smanjeno uračunljiv, ali ne i toliko da ne bi mogao upravljati svojim postupcima. Suđenj je okončalo u četvrtak u podne, a na izricanju presude u 14 sati Hasanbašić se nije pojavio. Od sudske policije i redovne policije je zatraženo njegovo privođenje, ali za sada je nedostupan organima gonjenja. Obvješten je i DGS, kazao nam je sudija Asim Pezer, koji je predvodio sudsko vijeće Kantonalnog suda Zenica.

Tito ili Alija?


Za Dan Zenice vlasti ovog grada ozvaničile su odluku Općinskog vijeća od 3. oktobra prošle godine, kojom je dio dotadašnje ulice Maršala Tita dobio naziv Trg Alije Izetbegovića. Na stranu što se na ozvaničavanje čekalo pet i po mjeseci, ali vlast se nije potrudila da, osim jedne ploče otkrivene pred mnogobrojnim kamerama i novinarima, zamjene ostale table, pa deset metara dalje od nove, ali i na još nekoliko lokacija na novoimenovanom trgu, stoje još uvijek stari nazivi.

25.3.06

BEZ KOMENTARA 2

BEZ KOMENTARA

EUFOR pomaže penzionere (umirovljenike)


Komanda Turskog kontingenta pri Komandi multinacionalnog manevarskog bataljona EUFOR-a u BiH Udruženju penzionera-umirovljenika invalida rada Zenica donirala potrepštine i hranu, koji su podijeljeni članovima tog udruženja.Komandant turske jedinice pukovnik Sulejman Ertizman (Suleyman Ertizman) je najavio dugoročnu i opsežniju saradnju sa ovim i sličnim udruženjima, te je pozvao invalide rda - penzionere da se za konkretnu medicinsku pomoć u unaprijed određenom terminu obrate u prostorima Medicinskog centra u kasarni turske jedinice na Bilmišću.

Pronađen krivac za "Ožujakića"!?


Nakon što je u posljednjem broju "Službenih novina ZDK" ministar poljoprivrede ZDK Josip Martić "preveden" u hrvatskoj verziji novina u "Ožujakić", premijer ZDK Miralem Galijašević naložio je istragu, koja je jučer okončana zvaničnim priznanjem greške od strane zeničkog "Doma štampe", koji je zadužen za proces izdavanja službenog materijala. - Greška je nastala, prvenstveno, kao rezultat softverskog programa koji je koncipiran tako da svaku bosansku verziju riječi - mart bez obzira u kojem se ona obliku pojavljuje u tekstu, automatski pretvara u hrvatsku verziju ove riječi - ožujak. Pomenuta greška nije učinjena s namjerom da se bilo kome nanese eventualna šteta i naruši nečiji ugled i ova greška bit će ispavljena u narednom broju Službenih novina Zeničko-dobojskog kantona, kaže Fuad Pjanić, direktor "Doma štampe" Zenica. On nije naveo kako je pri lektorisanju, pregledu i obradi teksta "prošla" greška.

Novi štrajkač glađu u Zenici

Tridesetdevetogodišnji ratni vojni invalid Fikret Hafizović iz Zenice jučer je započeo štrajk glađu i odbija izaći iz stare zgrade Općine Zenica, u kojoj se nalazi služba za boračka pitanja ove općine. - Primam 35 KM, žena nema posla i školujem dijete. Obraćao sam se desetine puta za pomoć, uvijek me odbijaju. Ljekarska komisija nije željela gledati nalaze, tražili su ličnu kartu i kazali "na viđenje" da sam se oporavio. Do danas sam uzimao inzulin, sad mi ni to više ne treba, pa gdjegod me to dovede, kaže Fikret. Sa njim se jučer solidarisalo nekoliko saboraca, koji su prijepodne proveli sa njim. On je u ratu obolio, te je evidentiran kao 20-postotni RVI, a kaže da je nesposoban da preživi sa novcem kojeg dobija, istovremeno u nemogućnosti da sam zaradi za život svoje porodice. - Izaći ću na nosilima ili mrtav. Imam mogućnost da napravim kriminal, da mi strpaju cijelu porodicu u zatvor. Nisam to naučio, neću da kradem, a ne mogu da živim, ni ja ni porodica, tražim samo mogućnost da živim, kaže Fikret.

Bijesna lisica u centru Zenice!!??


Glavni veterinarski inspektor Ze - do kantona Nermin Smajlagić naložio je Veterinarskoj inspekciji pojačan odstrel pasa lutalica u Zenici. Naredba je uslijedila nakon što je u nedjelju na Kamberovića polju u centru Zenice pronađena uginula lisica, za koju se sumnjalo da je bila bijesna. - Sumnje i potvrđene danas (petak) kada je od Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva u Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove stigao pozitivan nalaz na bjesnilo. Lisicu su primjetili policajci u patroli, koji su zvali veterinare i inspekciju. Nije nam poznato kako je lisica došla u centar grada. Pošto postoji realna mogućnost da je došla u kontakt sa uličnim, ali i kućnim psima, izdao sam rješenje rješenje kojim se upozoravaju svi građani, a naročito vlasnici pasa da su dužni pse držati na povocu i sa korpom na brnjici, a da pse mlađe od četiri mjeseca drže zatvorene u narednih devedeset dana. Zatražili smo i da vlasnici paze na ponašanje svojih ljubimaca, te prijave sve eventualne promjene u njihovom ponašanju, kaže Smajlagić za "Dnevni avaz".

24.3.06

Novi dokumentarac o Zenici

Student žurnalistike Zeničanin Harun Bošnjak promovirao je u četvrtak u Bosanskom narodnom pozorištu svoj prvijenac, dokumentarni film "Uzavreli grad Zenica 2006". Izradu filma pomogla je Opčina Zenica, a cijeli projekat je koštao samo 1.000 KM. Ideju za film Bošnjaku je dao njemački nogometni trener Oto Rehagel, selektor nogometne reprezentacije Grčke, koji je govoreći o bh. reprezentaciji kazao da "zna da BiH igra na stadionu na kojem je niko nije pobijedio deset godina". Zajedno sa kamermanom i montažerom Ernadom Bihorcem, te muzikologom Aldinom Šehićem i uz minimalnu finasijsku pomoć Bošnjak je napravio dokumentarni film o svom gradu, prvi nakon niza godina. - Filmom želim promovisati novi imidž Zenice, koja je u posljednje dvije godine pretvorena u veliko gradilište, te postaje grad sa svijetlijom budućnosti za mlade, kaže Bošnjak.

23.3.06

Uništavanje oružja u Željezari




Voda na vodu...



mali problemi sa cijevima...

Zenica...pogled sa Smetova

Specijalni teret



Kad se radila nova Elektrolučna peć u Mittal Steelu, oprema iz Italije je došla brodom do Ploča, a onda je putovala danima, popravljani su i osiguravni mostovi, proširivana cesta...nasipani prolazi...operacija prijevoza "komada" teških nekoliko stotina tona, trfoa, dijelova peći širokih i dugačkih po desetak metara, uspješno je obavljena, a onda je počelo montiranje...pogledajte dio vozila (cijelo nije moglo stati u kadar) koje je prošlo kroz Zenicu. Lokacija Lukovo polje, a put je morao biti nasut pijeskom, koji je potom prebacivan ispred vozila, pa opet desetak metara, pa opet pijesak...i tako to...

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.