29.4.06

Condor motociklisti humanitarci


Članovi Moto kluba "Condor old timer" Zenica su posjetili zenički dom za djecu bez roditelja "Dom-porodica", družći se sa mališanima, štićenicima doma. "Kondorovci" su uručili osoblju doma muzičku liniju, te hranu za bebe, pelene, odjeću i obuću za djecu, igračke, hodaljke. Mališani su se posebno interesovali za motore na kojima su članovi Condora stigli do doma. Vlasnici dvokotača su provozali đir kroz dvorište doma sa mališanima i pokazali im kako upravljaju motorima. Predsjednik MC "Condor old timer" Mensudin Imamović najavio je organizovanje sličnih akcija i donacija člnova kluba prema mlišanima u ovom i sličnim domovima.

Dan djeteta Turske u Zenici



Povodom 23. aprila, Dana Nacionalnog Suvereniteta i Dana Djeteta Turske, komanda EUFOR multinacionlnog mnvarskog bataljona i turske jedinice uokviru EUFOR-a je organizovala proslavu u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) u Zenici.Proslavi su prisustvovali predsjedavajući skupštine ZDK Besim Spahić, pomoćnik komandanta turske jedinice kapetan Sulejman Jurekli (Süleyman YÜREKLI), te učenici zeničkih osnovnih škola, Muzičke škole, plesne grupe i brojni Zeničani u prepunoj sali na Bilmišću. Himne Bosne i Hercegovine i Republike Turske su izveli učenici Muzičke škole, a učenici su recitovali prigodne stihove, proglašeni su najboji likovni radovi među 109 prispjelih radova na temu “Mir i prijateljstvo”. Najbolji učenici su osvojili mp3 plejere, bicikl i TV prijemnik, a nakon plesnih numera najmlađi gledaoci su mogli pogledati predstavu “Pinokio”. Za sve prisutne turski vojnici su na kraju programa pripremili koktel.

Saradnja ZDK i Istre



Delegacija Vlade Zeničko – dobojskog kantona je posjetila Istarsku županiju u Hrvatskoj. Njihov domaćin, župan Ivan Jakovčić sa gostima iz Zenice razmatrao je aktivnosti u Skupštini evropskih regija, te privrednu saradnju dvije regije. Predstavnici Biznis servis centra ZDK su prezentirali privredne potencijale naših preduzeća, a premijer ZDK Miralem Galijašević i župan Ivan Jakovčić su potpisali Pismo namjere kojim se regije Istra i Zeničko – dobojski kanton obavezuju na čvršću saradnju u zaštiti okoliša, turizmu, očuvanju kulturne baštine, zaštiti prava nacionalnih manjina te u realizaciji europskih programa u Skupštini evropskih regija. - Županija Istra inicirala je ideju o uspostavi mreže regija Jugoistočne Evrope i pozvala Zeničko – dobojski kanton da se aktivno uključi u ovu mrežu, te o trojnoj saradnji na relaciji Autonomna Pokrajina Vojodina (SCG) – Zeničko – dobojski kanton (BiH) – Istra (Hrvatska) i dogovorene daljnje aktivnosti koje trebaju dovesti do potpisivanja tripartitnog sporazuma. Delegacija Vlade ZDK je posjetila i Udruženje Bošnjaka Županije Istra.

Poklon Gimnaziji



Dvojica Smailbegovića, otac Abdulah i sin Amer pokazali su jučer da nisu zaboravili školu u kojoj su stekli svoje znanje, prije nego ih je život odveo na razne strane svijeta. Doktor Abdulah Smailbegović je bio polaznik prve od šesdeset dosadašnjih generacija zeničke Gimnazije. U svijetu mnogo poznatiji sin, Amer, krenuo je očevim stopama.
Abdulahove kolege odabrale su da se upravi škole zahvali i čestita 60. rođendan, ali ga je teška bolest jučer spriječila da to lično uradi. Ipak, poznat po mnogim hobijima, Abdulah je načinio akvarel, koji od jučer krasi hodnike Gimnazije. Direktoru škole, Mensuru Omerspahiću, očev akvarel uručio je čuveni američki geofizičar, rođeni Zeničanin Amer Smailbegović. Amer je takođe pohađao Gimnaziju, i to u posljednjoj prijeratnoj generaciji, 1991. godine. Upravo zbog uspjeha postignutih u ovoj školi, odlazi u studentsku razmjenu i život, već punih petnaest godina, nastavlja u SAD, nižući naučne uspjehe.
- Otac je unio simbolike u ovaj poklon, jer na akvarelu kojeg na poklon dobija mladost ove škole se nalazi priroda. Malo simbolično, jer mladi i priroda su ono čime se ova zemlja uvijek može podičiti, kazao je Amer jučer uručujući akvarel direktoru škole.

Kanton ne proizvodi gubitke


Izvještaj o radu Vlade ZDK i revizija poslovanja pokazali su da je, treću godinu za redom, Ze - do kanton poslovao "u plusu", odnosno da su prihodi veći od rashoda. Dok je Kanton "zaradio" tokom prošle godine 167,5, potrošeno je 167, 3 miliona KM, čime je u budžetu ostalo 200 hiljada KM, potvrdio je Hakija Osmić, ministar finansija ZDK.

Kanton pomaže Piramidu


Vlada Zeničko - dobojskog kantona jučer je fondaciji "Arheološki park - Bosanska piramida sunca" odlučila dodjeliti 10.000 KM u novcu, te 30.000 KM u pomoći za izgradnju lokalnog puta, kao prvu konkretnu pomoć projektu grupe entuzijasta okupljenih na području Visočice. To je inače, objavljeno je jučer, prva konkretna finansijska pomoć neke državne institucije ovom projektu. - Nažalost, prijedlozi i zahtjevi iz Visokog su stigli kad su budžetska sredstva već bila isplanirana i određena. Ipak, vlada je odlučila da dio neiskorištenih sredstava opredjeli i za dodatne projekte, poput izgradnje i rekonstrukcije dijela puta ka Visočici, te drugu pomoć, po zahtjevu Općine Visoko i fondacije, kazao je jučer Miralem Galijašević, premijer ZDK.

Novosti u Bolnici



U Kantonalnoj bolnici Zenica danas su u funkciju stavljene adaptirane prostorije Konsultativno-specijalističkog odjela, Dijagnostičkog centra, prijemni blok Službe za dječije bolesti i Odjel urgentne psihijatrije. Vrijednost projekta iznosi oko 500.000 KM, a samo za adaptaciju Odjela urgentne psihijatrije izdvojeno je 234.000 KM. Novac su osigurali Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Zavod zdravstvenog osiguranja i Kantonalna bolnica. Kako je izjavio direktor zeničke bolnice Alija Strika u opremanje operacionih sala, Odjela transfuziologije, Službe za laboratorijsku dijagnostiku, anesteziološku i kardiovaskularnu opremu i posebno za potpunu modernizaciju Službe za očne bolesti i neurohirurgiju, tokom protekle dvije godine investirano je oko 3,5 miliona KM.

Dva nova Linka-pogledajte!


O visočkoj piramidi i na ENGLESKOM JEZIKU - klikni ovdje sajt posjeduje mnoštvo linkova, mapa i sve to na engleskom,
Toplo preporučujem - VISOČKO OKO-klikni ovdje . sajt sa dnevno svježim informacijama, reportažama, vijestima...

Saradnja Unija studenata Zenica i Beograd


Predstavnici Unije studenata u Zenici danas su potpisali ugovor o saradnji sa Studentskom unijom Univerziteta u Beogradu.Svečano potpisivanje održano je danas u prostorijama Rektorata zeničkog Univerziteta. Cilj potpisanog ugovora je saradnja na području visokog obrazovanja posebno kroz međuuniverzitetsku naučnu,stručnu,kulturnu i sportsku saradnju studenata. Ugovor je potpisan na period od 5 godina s mogućnošću njegovog produženja,a potpisnici ugovora bez obzira na područje studija,imaju pravo korištenja sistema saradnje,uključivši i postdiplomski ili doktorski nivo.

KK Zenica Čelik opet u prvoj ligi


Pobjedom protiv Gračanice, želimo okončati takmičenje u A1 ligi bez poraza, i na najljepši način proslaviti povratak u društvo najboljih.Poruka je jučerašnje press konferencije u košarkaškom klubu Zenica Čelik.
U večerašnjoj (subota) utakmici koja se igra na Bilmišću sa početkom u 19 sati, uprava Zenica Čelika ,pripremila je mnoštvo iznenađenja za gledaoce u dvorani.
Trener Kenan Kaknjo i Armend Kahrimanović, najavili su dobru igru i 22 uzastopnu pobjedu koju će pokloniti zeničkoj publici.Nakon prvenstva kako je najavio predsjednik kluba,Džafer Dautbegović, slijede aktivnosti na boljoj organizaciji kluba i pronalasku generalnog sponzora te dovođenju eventualnih igračkih pojačanja.

Općinsko vijeće Zenica


Vijeće općine Zenica,nakon jednosatne rasprave, jednoglasno je danas usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta općine za 2005. godinu,uz prihvaćen prijedlog da se sredstva od iskazanog viška prihoda od prošle godine u iznosu od milion i 236 hiljada KM, usmjere u izgradnju zapadne tribine atletskog stadiona na Kamberovića polju,namijenjenog za Balkansko prventvo u atletici.
Između ostalog vijećnici su danas prihvatili i izvještaje o prošlogodišnjem radu javnih ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica,Dom zdravlja Zenica,Apoteka "Zdravlje" , kao i zeničkih institucija iz oblasti kulture, a usvojen je i program zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća za područje općine Zenica.

27.4.06

Spahić, Galijašević i Smailbegović




Danas su Besim Spahić, predsjedavajući Zeničko –dobojskog kantona i Miralem Galijašević, premijer ZDK organizovali prijem za dr. Amera Smailbegovića, uspješnog mladog Zeničanina koji već 15 godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Dr. Smailbegović koji je aktivno uključen u projekt geoloških istraživanja na brdu Visočica, dio vremena iskoristio je da jučer Općoj Gimnaziji povodom obilježavanja 60 godina rada, uruči poklon – akvarel njegovog oca, nekadašnjeg gimnazijalca prve generacije, dr. Abdulaha Smailbegovića. O ovoj, ali i drugim temama, dr. Amer Smailbegović koji je doktorirao na katedri za geofiziku te određeno vrijeme radio za američku NASA-u, razgovarao je danas sa predsjedavajućim Spahićem i premijerom Galijaševićem. No, kako je dr. Smailbegović i član stručnog tima Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca to je razgovor neminovno skrenuo na mogućnosti da se na području Visokog kriju monumentalne građevine koje potiču iz davnog doba ljudske historije.
Predsjedavajući Spahić i premijer Galijašević izrazili su veliko interesovanje za naučne dokaze do kojih je došao dr. Smailbegović najmodernijim geofizičkim metodama da se na brdu Visočica ,ali i na druga dva na području Visokog kriju kolosalne građevine piramidalnog oblika. Dr.Smailbegović pojasnio je naučnu argumentaciju do koje se došlo na početku istraživanja, ali i najnovija otkrića od prije par dana koja jasno ukazuju na to da se ispod površine ovih brda na području Visokog zaista kriju kolosalne građevine, a koje ne pripadaju periodu srednjeg vijeka, već su mnogo starije.
Naime, ustanovljeno je da su kameni blokovi otkriveni prije nekoliko dana ustvari vještački pravljeni i da se ne radi o prirodnoj breči. To još više govori u prilog hipotezi da je historija Bosne i Hercegovine, a posebno ovog područja koje danas administrativno pokriva Zeničko – dobojski kanton mnogo starija nego što se dosad pretpostavljalo. No, još uvijek mnogo posla predstoji istraživaču Semiru Osmanagiću koji je i začetnik cijelog ovog projekta te pronalaženje novih naučnih dokaza i argumenata koji će potvrditi ovu, za naučni svijet, kolosalnu tezu.
Predsjedavajući Spahić i premijer Galijašević informisali su sa svoje strane mladog naučnika da će Vlada opredijeliti sredstva za pomoć Fondaciji te na svaki način poduprijeti daljnja istraživanja. Vlada će izdvojiti novac za proširenje i modernizaciju putne komunikacije prema mjestu istraživanja, a na račun Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca bit će ovih dana izdvojena i određena finansijska sredstva.Oni su zahvalili dr. Ameru Smailbegoviću na pozitivnoj slici koju o našoj državi iznosi u svim svojim javnim istupima te izrazili zadovoljstvo što će ovaj doktor geofizike na ljeto ponovno doći da pomogne iskopavanja na Visočici, s obzirom da sutra odlazi nazad za Sjedinjene Američke Države.

Dan otvorenih vrata na Mašinskom fakultetu


Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici danas je pod sloganom "Vaš put u budućnost" organizovao manifestaciju "Dan otvorenih vrata".Manifestaciji se odazvalo više desetina maturanata srednjih škola iz Zenice i drugih općina Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona koji su se na licu mjesta mogli uvjeriti u mogućnosti koje svojim studentima pruža ova visokoškolska ustanova. "Cilj manifestacije bio je da maturantima pomognu u donošenju, za njih važne odluke u životu, izboru zanimanja i izboru fakulteta. Maturante smo upoznali o uslovima studija i samom upisu na fakultet, a nešto više su saznali i o mogućnostima zaposlenja u privrednim organizacijama", kaže prof. dr. Safet Brdarević, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina povećan je interes svršenih srednjoškolaca za tehničke nauke, o čemu svjedoči i broj od oko 150 studenata koliko ih se godišnje upisuje na četiri odsjeka Mašinskog fakulteta u Zenici. Osim u Zenici, prezentacija Mašinskog fakulteta obavljena je ili će biti obavljena u općim gimnazijama i tehničkim školama u Travniku, Novom Travniku, Žepču, Zavidovićima, Bugojnu, Tešnju, Donjem Vakufu, Kaknju, Maglaju i Busovači.

moj život NI-je Švicarska...


Državno tužilaštvo u švicarskom Soloturnu donijelo je odluku kojom se obustavlja proces zbog kršenja antirastističkih propisa. Tužilac je bio jedan kosovski Albanac, kojem je, kao i njegovom prijatelju, čuvar u diskoteci u mjestu Egerkingenu zabranio ulazak u klub, uz obrazloženje da se u njega "ne puštaju osobe iz balkanskih država". Kako je sada potvrdilo Tužilaštvo, postupak je obustavljen još prošlog mjeseca, uz obrazloženje da antirasistički kazneni propisi štite samo ljude na osnovu njihove etničke pripadnosti, rase ili religije, piše švicarska štampa na njemačkom jeziku. Prema mišljenju Tužilaštva, balkanski narodi ne mogu da se svrstaju niti u vjersku zajednicu niti u rasnu grupu, kao što ne potpadaju ni pod kategoriju etnije. Kosovski Albanac, koji je podnio tužbu, najavio je da će uložiti žalbu na odluku Tužilaštva. Švicarski stručnjak za krivično pravo Marsel Nigli (Marcel Niggli) je za novinsku agenciju SDA ocijenio da ovaj slučaj za njega jasno spada pod antirasističke krivične propise. Za njega argument da ljudi sa Balkana ne čine rasnu grupu nije održiv, jer se u suštini (kada je riječ o slučaju zabrane ulaska u diskoteku) cilja baš na etničko, a ne na geografsko porijeklo. "Očito je riječ o klišeu prema kojem se osobe određenog porijekla ponašaju na određen način", rekao je Nigli. Nedavno je u švicarskoj veliku pažnju medija izazvao slučaj ministra za pravosuđe i policiju Kristofa Blohera (Christoph Blocher) koji je dvojicu Albanaca, koji su u toj zemlji dobili status izbjeglice, nazvao kriminalcima. Ministar je ovo izrekao kritikujući Ured za odobravanje azila u Švicarskoj, koji je Albancima dodijelio izbjeglički status, iako Ministarstvo pravosuđa o njima još nije bilo prikupilo sve podatke. Poslije žestokih kritika u javnosti, Bloher je morao da se javno izvini zbog brzoplete izjave

Nezaposlenost u BIH


Uz restruktuiranje preduzeća, te reformu javne uprave i sektora obrane, osnovni elementi koji dovode do stalnog rasta nezaposlenosti u BiH su cijena radne snage, porast broja radnika, kvalifikacijski profil radnika, te niska mobilnost radne snage.Kako se navodi u Godišnjem izvještaju za 2005. godinu Jedinice za koordinaciju ekonomskih istraživanja i implementaciju Srednjoročne razvojne strategije BiH – EPPU, poslodavci često zbog neprofitabilnosti svojih kompanija i rizika od finansijskih gubitaka izbjegavaju zapošljavanje nove radne snage iz razloga što ukupni trošak zapošljavanja radnika iznosi 69 posto neto plaće u Federaciji BiH i 52 posto u Republici Srpskoj.Do porasta radne snage u BiH , kako se navodi, dolazi i iz razloga što broj osoba koje ulaze u radnu snagu prevazilazi broj onih koji je napuštaju penzionisanjem.Prema podacima iz Izvještaja u 2005. broj ukupne radne snage bio je povećan za skoro četiri posto u odnosu na godinu ranije, a prosječni broj penzionera za tri posto.Kada je riječ o mobilnosti radne snage, u Izvještaju stoji da osobe koje traže posao obično odlaze u razvijene regione, pa je tako u 2005. najmanja stopa nezaposlenosti u FBiH bila u Kantonu Sarajevo – 41,80 posto, a u RS u banjalučkoj regiji – 34,43 posto.Također u Izvještaju se ističe da je prevelik broj osoba u BiH koje traže zaposlenje sa osnovnim i srednjim obrazovanjem, dok je sa visokim obrazovanjem takvih manje od tri posto.

Tokom vikenda...Nemila...


Novoformirana Poljoprivredna zadruga "Nemila" u saradnji s resornom službom Općine Zenica 29. aprila organizira Izložbu sitne i krupne stoke. Izložba ima takmičarski karakter, a nagrade će se dijeliti u kategorijama: tovni bikovi i junad, muzne krave, rasplodne ovce, te rasplodni ovnovi.

26.4.06

BNP u Splitu


Ansambl Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice predstavom "Komšiluk naglavačke" predstavit će se ljubiteljima pozorišne umjetnosti u Splitu. Predstavom čiji je autor Nina Mitrović, a režiser Nina Klefin, zenički glumci učestvovat će u programu festivala "Marulovi dani". Ovo je treći put da ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica učestvuje na splitskom festivalu. U predstavi "Komšiluk naglavačke" igraju: Žarko Mijatović, Muhamed Bahonjić, Ištvan Gabor, Kristijan Krezić, Predrag Jokanović, Snežana Marković, Hasan Zahirović, Dženita Imamović, Radmila Preininger, Nakib Abdagić, Mugdim Avdagić, Ibrahim Handžić, Robert Krajinović, Anđela Ilić, Miroljub Mijatović, Lana Zablocki i Adis Mehanović.

CNN i CBS u Visokom

Televizijska kuća CNN posvetila je dvije minute i dvadeset sekundi Bosni i Hercegovini i gradu Visokom. Naravno opet je riječ u Semiru Osmanagiću i Bosanskim piramidama.

Ukoliko kliknete na OVAJ link možete pogledati reportažu iz Visokog koju je radio novinar Chris Burns.

Američki CBS takođe izvještava sa "piramide". Pogledajte prilog OVDJE

Bosanska piramida sunca-na licu mjesta








Zahvaljujući ljubaznosti dr. Amera Smailbegovića, geofizičara porijeklom iz Zenice, posjetioci ovog Bloga mogu na tren vidjeti šta se ovih dana događa na Visočici, odnosno BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA, na kojoj stotinjak volontera, entuzijasta i stručnjaka pokušavaju dokazati teoriju Semira Osmanagića da ovo brdo krije najveću i jednu od barem četiri "bosanske piramide".
Dr. Osmanagić je bio meta mnogobrojnih novinarskih ekipa, stručnjaka koji su tražili savjet, ali i mnogih posjetilaca, koji su željeli upoznati priznatog stručnjaka, koji volonterski pomaže ekipama na Visočici.

O piramidama na FPN


Osnivač i predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić, održao je danas, na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, predavanje o do sada otkrivenim naučnim dokazima o postojanju visočke doline piramida."Borba za istinu o piramidama je završena. Kameni blokovi težine između 15 i 40 tona koji su pronađeni u našim sondažnim bunarima i koji su različitih dimenzija, neprikosnoveno dokazuju da su napravljeni ljudskom rukom. Očigledno je da nije riječ o neolitskim grobnicama, kako se u zadnje vrijeme navodi u javnosti. Radi se o kamenim megalitima koji se mogu pronaći na drugim prahistorijskim arheološkim mjestima u svijetu poput Perua, Meksika, Kine" izjavio je Osmanagić. On je istakao kako radovima na Bosanskoj piramidi Sunca rukovode stručni kadrovi iz cijelog svijeta."Fondacija još jednom podsjeća da iskopavanjem Piramide Sunca rukovodi multidisciplinarni tim stručnjaka: arheolozi, geolozi, geofizičari, speleolozi, geodeti, stručnjaci za analizu satelitskih snimaka i fotografije te tri tima rudara s inžinjerima na čelu koji rade na jamskim iskopavanjima, analizama i pročiščavanju podzemnih tunela. Već prvi rezultati pokazuju da je riječ o tunelima koji se prostiru u pravcu sjever-jug s vrlo čestim, na svakih tridesetak metara, postavljenim raskršćima u pravcu istok- zapad", kazao je Osmanagić.
Prema njegovim riječima, u tunelima su pronađeni arheološki artifakti na čijem se arheološkom analiziranju trenutno radi. Potvrdu svjetskih stručnjaka i znanosti da je brdo Visočica ustvari Bosanska piramida Sunca, Osmanagić očekuje za otprilike mjesec dana.Predavanju su prisustvovali studenti svih godina te većina profesora Fakulteta političkih nauka. Osmanagić je nakon prezentiranja dokaza o postojanju piramide odgovarao na pitanja studenata koji su izrazili želju da pomognu Osmanagiću na iskopavanju piramida.

Simpozijum na Metalurgiji


Fakultet za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici, 27. i 28.aprila, organizira šesti Međunarodni naučno stručni simpozijum «Metalni i nemetalni materijali – njihova proizvodnja, osobine i primjena».
Ovaj simpozijum, koji se od 1996.godine održava bijenalno i održava tradiciju metalne industrije grada Zenice, okupiti će stručnjake iz cijelog svijeta, iz SAD-a, Australije, Hrvatske, Italije, Srbije i Crne gore, Turske, Španjolske, Njemačke, Češke, Slovenije, Makedonije, Tajlanda, Poljske, Kanade, Austrije i Bosne i Hercegovine. Za dvodnevnu naučnu konferenciju prijavljeno je 117 naučnih radova od kojih je prihvaćeno 97 radovam koji će biti prezentirani. Kako je medijima saopćio profesor dr Muhamed Pašić, predsjednik organizacionog komiteta, na simpoziju su predviđena i četiri plenarna predavanja uglednih stručnjaka iz Njemačke, BiH, Australije i SAD-a.
Njemački ekspert dr Goetz Hessling govoriti će na temu «Moderni koncepti čelika i inovativni proizvodni procesi», dr Aziz Mujezinović na temu «Tehnološke koncepcije razvoja Mittal Steel Zenica», a dr Sead Spužić upoznati će učesnike o «Najnovijim tehnologijama i razvoju industrije prerade metala», njegova tema je interesantnije utoliko ako se zna da dr Spužić već duži period, kao ekspert za preradu metala, radi u Australiji. Četvrto plenarno predavanje imati će dr Amer Smailbegović na temu «Nove primjene hiperspektralne spektroskopije u industriji».
Simpoziju će biti zanimljiv i sa temama proizvodnje aluminijuma, olova, cinka, barita, zatim istraživanjima u oblasti proizvodnje cementa, opekarkih proizvoda, krečnjaka, ali i zbog brojnih tema iz oblasti ekologije.

Kad instalacija postane meta (preuzeto)


Radni dan u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici jučer je obilježen prisustvom policije i kriminalističkih tehničara. Alarmirao ih je umjetnik Zlatan Zlaja Alispahić, nakon što je primjetio da na njegovoj umjetničkoj instalaciji, izloženoj u foajeu zeničkog hrama kulture, nedostaje – tuš baterija. Nepoznata osoba otključala je staklena vrata koja vode ka foajeu pozorišta i odnijela tuš bateriju fiksiranu pod kopijom slike Mona Lize.
Instalaciju nazvanu «Moja prva i posljednja (vodo) instalacija» Alispahić je priredio za prošlogodišnji «Aprilski salon». «Svjestan sam da je fizička vrijednost pričinjene štete petnaest - dvadeset maraka, ali je umjetnička vrijednost mnogo veća. Oskrnavljeno je moje umjetničko djelo i to je ono što me razočaralo. Da je nesretni kradljivac rekao da mu treba tuš baterija, ja bih mu je kupio i poklonio», prokomentirao je za Zedu Zlatan Alispahić, bosanskohercegovačkoj publici poznat po lucidnim grafičkim rješenjima.

Poplave


BIH je, hvala Bogu, pošteđena poplava ovih dana. Ipak, sliv Dunava istočno od nas grca u problemima. najteže je u Rumuniji, a evo kako je neki vrsni poznavalac PhotoShopa i drugih pomagala pokazao šta se ovih dana događa u glavnom gradu našeg istočnog komšije.

25.4.06

Pojeftinjuje gradski saobraćaj u Zenici


"Zenicatrans-prevoz putnika" smanjilo je cijenu autobuskih karata u gradskom saobraćaju sa jedne na pola konvertibilne marke (KM).
Osnovni motiv za ovaj potez je borba protiv nelegalnih prevoznika,jer nadležne institucije nisu postigle zadovoljavajući efekat u suzbijanju pojave nelegalnog prevoza,pojasnili su u Upravi preduzeća. Novi cjenovnik odnosi se na autobuske linije do pet kilometara,među kojima su Bolnica-Kanal,Pehare-Bolnica,Blatuša-Bolnica,Autobuska stanica-Lukovo polje,Autobuska stanica-Klopče,Zenica-Tetovo,Zenica-Lokvine,te Zenica-Dolača.

Zenica, pogled sa Lisca

Piramida i/ili "piramida"


Crno/bijela fotografija je Visočica - Bosanska piramida sunca... druga fotografija je Vepar kod Zenice...hehehe, malo "crnjaka" je - šta je sad piramida, a šta "piramida"!!??

Amer na odmoru u Zenici


Bosanski geofizičar Amer Smailbegović, koji je proteklih godina bio jedan od najpozvanijih stručnjaka u Americi u oblasti geofizike, "odmara" se nekoliko dana u rodnoj Zenici, ali ne miruje čak ni kasno uvečer, u kafiću. Stručnjak iz satelitskog skeniranja i istraživanja oblasti, od terititorija zahvaćenim vremenskim npogodama i prirodnim katastrofama, do rudama bogatim regijama, formirao je nedavno vlastitu kompaniju "Tera Element" LTD u američkoj državi Nevada, a posao je već "razgranava" u Evropu i sjevernu Afriku.

Dio Zenice na Boračkom jezeru


Općina Zenica je krajem prošle sedmice postala vlasnik parcele veličine 6.250 kvadratnih metara na Boračkom jezeru.Naime to zemljište su godinama koristili zenički izvidjači i za to vlasnicima plaćali zakupninu. Ove godine to neće morati jer će im Općina ustupiti pravo na korištenje zemljišta za njihove programske aktivnosti. Ova investicija je koštala oko 100 000 KM.

24.4.06

ZA DOSTOJANSTVO PREŽIVJELIH-KAMPANJA


Prema informacijama Inicijativne grupe kampanje "Za dostojanstvo preživjelih", na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja je zakazana za 25. i 26. april, naći će se i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žtava rata i zaštite porodica s djecom zajedno s spomenutim uloženim amandmanima. Inicijativna grupa koja provodi kampanju izražava svoje zadovoljstvo što je Vlada FBiH prihvatila veći dio njenih prijedloga za izmjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žtava rata, zaštite porodica s djecom, zalažući se, između ostalog i za položaj žena preživjelih ratna silovanja, kao civilnih žrtava rata.Što se tiče prijedloga koji još nisu uvršteni, Inicijativna grupa očekuje da će biti prihvaćeni amandamni na spomenuti Zakon koje je, zajedno s Inicijativnom grupom sačinila pravna ekspertica Saliha Đuderija..U utorak, 25. aprila, predstavnice Inicijativne grupe kampanje, koja se zalaže za prava preživjelih ratnih silovanja i drugih oblika ratne torture, predstavnicima Parlamenta predat će drugi dio potpisa podrške građana, koji su prikupljeni tokom ovog mjeseca u Varešu, Brezi, Olovu, Zavidovićima, Doboj-Jugu, Bugojnu za vrijeme prikazivanja filma "Grbavica".Tom prilikom bit će predato i pismo koje je Parlamentu FBiH uputila dr Monika Hauzer, osnivačica Medice Zenica u BiH i Medice mondiale u Njemačkoj. Zajedno s rediteljicom Jasmilom Žbanić, Monika Hauzer se zalaže za dobivanje podrške preživjelim ratnog silovanja i ostalih oblika ratne torture, od relevantnih evropskih institucija tokom prikazivanja filma "Grbavica" u Briselu, kao i u Haagu.Doktorica Hauzer svojim pismom Parlamentu FBiH želi podržati kampanju "Za dostojanstvo preživjelih" koja se, uz prikazivanje filma "Grbavica" u BiH provodi već drugi mjesec i koja će potrajati sve do ostvarenja postavljenih ciljeva kampanje. Krajem maja, kada se završava i prikazivanje filma "Grbavica" na području BiH, bit će sumirani i javnosti prezentirani dotadašnji rezultati kampanje, saopćeno je iz Inicijativne grupe kampanje "Za dostojanstvo preživjelih".

Vaskrs u Zenici


Srpska pravoslavna crkva u Zenici i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo Prosvjeta iz Zenice organizovali su danas tradicionalni vaskršnji prijem za zvanice iz političkog, društvenog, kulturnog, vjerskog i javnog života Zenice i zeničko-dobojskog kantona. Prigodnim riječima brojnim gostima među kojim su bili i najviši predstavnici vlasti Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, u prostorijama SPKD-a Prosvjeta obratili su se paroh zenički, protojerej Milenko Sandić, paroh zenički i predsjednik SPKD-a Prosvjeta Miro Janjušić, koji su pravoslavcima uputili vaskršnje čestitke, istovremeno zahvalivši gostima na velikom odzivu i iskrenim čestitkama.

23.4.06

"W" KONACNO U SWEDSKOJ


Slovo "w" napokon je ušlo u rječnik švedskog jezika u najnovijem ponovljenom izdanju Švedske akademije, piše na internet stranici te ustanove.
Riječi koje u sebi imaju ovo slovo rijetke su u švedskom jeziku, osim posuđenica kao što su "whisky", "wok" ili "web"."W" i "v" izgovaraju se isto u švedskom i uglavnom se drži da se međusobno mogu zamijeniti. Tako su dosad riječi koje počinju s "w" bile svrstane pod slovo "v".Rječnik Švedske akademije, koji je prvi put objavljen 1874., posljednji put je dopunjen 1998., a u izdanju iz 2006. ima 125.000 riječi.

22.4.06

ŽEPČE-ČELIK 1:0 uhhh


Čelik loše prošao u Žepču....u borbi za opstanak...evo još malo atmosfere sa prošlosedmične tekme na Bilinom polju (Čelik-Sarajevo 2:1)

Nova oprema za rudarske spasioce



Više od 120 uređaja za disanje u ekstremno lošim uvjetima rudarskih nesreća u rudnicima BiH od kraja ove godine praktično će biti neupotrebljivi, jer nakon tridesetak godina, prestaje proizvodnja rezervnih dijelova i opravka neophodnih uređaja, čija pojedinačna cijena iznosi do 20.000 KM. Predstavnici "Dragger Safety"-a, najpoznatijeg svjetskog proizvođača opreme za zaštitu u rudnicima, te njihovi zastupnici u BIH, sarajevski "ITC", prezentirali su novi uređaj BG-4, koji omogućava članovima četa za spasavanje boravak u "nemogućim uvjetima" i do četiri sata. - Prije prezentacije pregledali smo postojeću opremu glavne stanice Čete za spasavanje rudnika Zenica, te se uvjerili da, iako zastarjela, vrlo dobro se održava. U Bosni je prosjek starosti opreme tridesetak godina, a u Tuzli rudari imaju i uređaj za disanje iz 1929. godine, što je apsolutni rekord, kaže za "Dnevni avaz" Karl Valenta iz "Dragera". Prema Asmiri Šeherčehajić iz "ITC"-a, na prezentaciji u Četi za spasavanje Zenica okupili su se predstavnici rudnika iz Gacka i Ugljevika u RS, te Banovića, Zenice, Kreke, Breze, Bile i drugih rudnika u Federaciji, kao i nadležni iz federalne rudarske inspekcije i Ministarstva industrije FBIH. - Modernizacija je neophodna, a zamjena svih uređaja koji se koriste, iako će državu koštati oko 250.000 KM, dovest će u BIH osim najmodernije opreme i najviši stepen zaštite za spasioce u jamama prilikom izvlačenja unesrećenih, kaže Šeherčehajić.
Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.