30.6.06

Džezva



Vispak Visoko je kod Kamenitog mosta, u bivšoj Gafurovićevoj mesnici, otvorio treći bh. caffee shop, nakon Sarajeva i Visokog. Kao promicija, jučer je postavljena najveća džezva na svijetu, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, a osvježenje na plus 35 tu je potražio i prvi čovjek Zenice, načelnik Husejin Smajlović.

Prosidba

Na ovogodišnjem 8. Festivalu scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto" su se u dvorani Kulturnog centra pozorišnoj publici, izvedbom predstave "Prosidba" po tekstu Antuna Pavloviča Čehova i u režiji Ferida Karajice, predstavili glumci teatra "RA-MA" iz Zenice.
Čehovljeva "Prosidba" je, kako ju je nazvao sam pisac, šala u jednom činu, izvedena u Petrogradu još 12. aprila 1889.godine. Tekst predstave je napisan s nedvojbenim scenskim darom, a glumci su je izvrsno odigrali. Taj mali scenski dragulj ostao je pozorišno zanimljiv i do danas.
Jedna od troje glumaca, koji tumače likove u ovoj predstavi, je Radmila Preininger, glumica Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i vlasnik Teatra "RA-MA", a pored nje, uloge su tumačili Marinko Nikolić i Miroljub Mijatović.

Češki plakat

U Muzeju grada Zenice otvorena je izložba češkog filmskog plakata, čiji su organizatori Ambasada Češke Republike u BiH i Likovna galerija grada Zenice. Izložba koja će biti otvorena 14 dana, predstavlja izbor najboljih 59 od 600 filmskih plakata nastalih u periodu bivše Čehoslovačke. Kako je prilikom otvaranja izložbe izjavila Irena Gecova, konzul Ambasade Češke Republike u BiH, ova izložba premijerno je postavljena 2002. godine na Grafičkom bijenalu u Moravskoj galeriji u Brnu i do sada je predstavljena u više desetina država gdje je doživjela odlične kritike stručnjaka.

Pasoši


Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u maju i junu zaprimilo je 2.300 zahtjeva za izdavanje pasoša, a u 12 policijskih uprava je izdato 1.826 pasoša. Kako je izjavila Indira Krueziju, portparol MUP-a ZDK-a, broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava povećan je zbog sezone godišnjih odmora, a građani na izdavanje putnih isprava čekaju oko 10 dana.

Vranduk - muzika

Na tvrđavi Vranduk, udaljenoj 15-tak kilometara od Zenice, večeras (petak) će se održati koncert klasične muzike orkestra "Karmelos" iz Italije. Koncert se održava u sklopu projekta "U zvucima mjesta" kojeg u Banjoj Luci, Travniku, Kraljevoj Sutjesci, Zenici, Jajcu i Trebinju oganizuju Regionalna razvojna agencije REZ Centralne BiH i fondacija "Geso" iz Travnika. Internacionalni festival "Nei Suoni dei Luoghi" - U zvucima mjesta 2006." održava se u sedam evropskih država: Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Albanija i Crna Gora i ima za cilj razvoj turizma i prezentaciju različitih kultura i običaja.

Nova cijena grijanja


Na temperaturi od plus 35 stepeni u hladu, vijećnici Općinskog vijeća Zenica jučer su donijeli vrlo nepopularnu odluku. Cijena daljinskog sistema grijanja za gradsko područje povećana je za 33 posto, čime kvadrat zagrijanog prostora sada sa PDV-om košta u Zenici 1, 25 KM, i to u opciji plaćanja računa 12 mjeseci u godini. Tako će ubuduće Zeničane zagrijavanje (vrlo slabog grijanja) stana od prosječnih 50 kvadrata za godinu dana koštati 750 KM! Da "vrela" odluka OV Zenica bude još gora po Zeničane, pobrinuo se predlagač, jer se odluka primjenjuje retroaktivno, od 1. juna ove godine.

Nesreća u Raspotočju

Dvadesetdvogodišnji rudnik jame Raspotočje rudnika Zenica Redžib Bešić iz Busovače zadobio je u srijedu uvečer iza 23 sata na radnom mjestu u pogonu Raspotočje teške tjelesne povrede opasne po život. Do nesreće je došlo u trenutku kad je nesretnom rudaru glava ostala prignječena između dva rudnička vagona. Nesretni mladić hitno je prevežen do Odjela za urgentnu medicinu Kantonalne bolnice, odakle je prebačen za Neurohirurško odjeljenje KCU Sarajevo.
- Bešić ima teške tjelesne povrede, prijelom baze lobanje i prijelom obje sljepočne kosti, te otok mozga. Odmah je upućen i medicinskim kolima prevežen na Neurohirurški odjel KSUS, kazao je za nš list dežurni ljekar Urgentnog bloka KB Zenica dr. Hakim Abdel Gauda. Kako saznajmo u rudniku, nesretni Bešić je tek nedavno počeo raditi u rudniku.

Policajci u školama !?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ze - do kantona kreirlo je i od jeseni pokreće projekat "policajac u školi", po uzoru na škole u Velikoj Britaniji, potvrdio je jučer ministar MUP-a ZDK Muhidin Alić. Pilot projekat ove vrste u BiH obuhvatiti će 63 osnovne i 34 srednje škole, a po Aliću, tim koji predvodi šef projekta načelnik PU Žepče Vladimir Jozinović obučiti će policajce i nastavno osoblje, te pokušati uspostaviti kontakt sa učenicima.
- Policajci će biti u civilu, bez oružja, a cilj je da budu prihvaćni od učenika, te postanu njihovi partneri. Iskustvo iz Velike Britanije govori da je 30 posto svih informacija o kriminalitetu u i oko škola došlo iz kontakta učenika sa policajcima u školi, kazao je Alić. Kontakt sa "svojim policajcem" imaće 66.034 učenika u školama. Prema podacima MUP-a, u porastu je broj incidenata u i oko osnovnih i srednjih škola. Dok ih je 2004. bilo 108, prošle godine broj je porastao na 143, dok je za prva četiri mjeseca zabilježeno čak 51 incident.
- U prva četiri mjeseca ove godine u prekršajima javnog reda i mira učestvovalo je 166 učenika, a za počinjena krivična djela prijavljno je 176 učenika. U krugu škola u ZDK dogodilo se 54 incidenta, kaže psiholog iz MUP-a Nermana Mujčinović. U MUP-u navode i zastrašujući podatak da 6, 7 posto učenika osnovnih i srednjih škola koristi ili je koristilo opojne droge, što je još jedan od povoda za ovakvu akciju.

Novi odsjek na UNZE

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici jučer je promoviran Odsjek za turski jezik i književnost pri Pedagoškom fakultetu u Zenici. Otvaranju Odsjeka u Zenici je prisustvovao predsjednik Odjeljenja TIKA-e za kulturu i obrazovanje, rektor Sakarya Univerziteta i dekan Univerziteta iz Istanbula Mehmet Jazgan (Yazgan). Za danas je u Hotelu "Tuzla" najavljna proslava za prve diplomce Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Odsjek za turski jezik i književnost u Tuzli osnovan je 2002. godine, potpisivanjem protokola između Univerziteta u Tuzli i Turske vladine organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA). TIKA je na Odsjeku u Tuzli angažovala četiri profesora iz Turske i obezbijedila potrebnu stručnu literaturu, kao i tehničku i finansijsku pomoć, a na isti način ova organizacija podržava i Odsjek u Zenici. Cermonija promocije u BNP je propraćna kulturnim programom, u kojem su učestvovali Lejla Jusić, Brano Likić, Faruk i Ammar Jažić.

FROZEN CAMELS


Još jedno svjetski poznato muzičko ime posjetiti će ovog ljeta BiH. Fenomenalni američki bluzer Deni Šepard (Danny Shepard) i njegov bend band će bh. publika imati priliku vidjeti i čuti dva puta, u Mostaru i Goraždu. Šepard je poznat po saradnji sa mnogim poznatim svjetskim muzičkim imenima, poput B.B.Kinga i Rika Derindžera (Rick Derringer), a u BiH po saradnji sa Emirom Bukovicom i njegovim «Frozen Camels» bandom. Šepard će prvi susret sa bh. publikom će imati 11. jula u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, na otvaranju 4. Internacionalnog Blues Festivala. Tri dana poslije «Danny Shepard & Friends» će imati koncert u Goraždu. Pokrovitelj mostarskog koncerta je američka ambasada u BiH, a za dolazak benda u goražde zaslužne su auto kompanije "Isuzu" Goražde i "Sang Yong" Sarajevo. Članovi Šepardovog bnda su i bubnjar Darel Nut (Darrell Nutt), jedan od najpoznatijih studijskih bubnjara u SAD, te multiinstrumentalista Majk Rodžers (Mike Rogers), poznat po saradnji sa legendarnim producentom Skotom Metjusom (Scott Mathews). Kao gost ove ekipe pojavit će se Emir Bukovica, frontmen grupe «Emir & Frozen Camels» koji je i najzaslužniji za dolazak Šeparda i ekipe u nasu zemlju.

UNZE

Univerzitet u Zenici uskoro će raspolagati sa oko deset miliona KM (pet miliona eura) za izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju poslovnih obejkata, te za nabavku naučne opreme i pomagala za svoje članice, potvrdili su jučer rektor Univerziteta Zenica Sabahudin Ekinović i premijer ZDK Miralem Galijašević. Jučer je vlada ZDK dala saglasnost na kreditno zaduženje, a nakon što to za nekoliko dana uradi i skupština ZDK, započeti će procedura dobijanja i upotrebe novca. - Naše cjelokupne potrebe su između 14 i 15 miliona KM, da bi UNZE doveli na evropski nivo. Ova sredstva su dovoljna da značajno poboljšamo rad i napravimo najbolji univerzitetski kampus u BiH, kazao je Ekinović. Prema premijeru Galijaševiću, kreditna sredstva odobrila je vlada Republike Austrije, a uvjeti su više nego povoljni, jer je odgoda plaćanja pet godina od dobijanja sredstva, a uz minimalne kamate rok otplate je petnaest godina.

29.6.06

Sedam godina za ubistvo

Alen (Suvada) Lepirica (23) iz Zenice osuđen je jučer na sedam godina zatvora nepravomoćnom presudom sudskog vijeća Kantonalnog suda u Zenici, zbog krivičnog djela ubistva Aladina Kambera (27). Sudsko vijeće, koje su činili predsjednik sudija Asim Pezer, te članovi Hilmo Ahmetović i Unkas Arnaut, ocijenilo je nakon provedenog postupka da se radi o djelu ubistva, počinjenog metalnim ključem za demontiranje guma. Prema Krivičnom zakonu, Lepiricu je za ovo djelo slijedila kazna od pet do dvadeset godina zatvora.
Aladin Kamber iz Zenice preminuo je 28. februara ove godine od zadobijenih ozljeda. Kamber je na intenzivnu njegu Kantonalne bolnice Zenica u komi smješten nakon što ga je u subotu 25. februara nepun sat iza ponoći fizički napao Alen Lepirica. Napad se dogodio u ulici Zmajevačka cesta kod broja 24, u garaži Kamberovih. Prethodno je Lepirica metalnim ključem razbio ulazno staklo na kući Kamberovih, te krenuo ka svom automobilu, kad je iz kuće izašao Kamber. Potom se Lepirica, kaže se u presudi, vratio i napao ga u garaži. Kamber je zadobio višestruke prijelome kostiju, oštećenje moždanog tkiva, krvarenja i niz drugih povreda, a sudski vještak dr. Zdenko Cihlarž je ustanovio da je smrt bila neminovna, te da nikakva ljekarska intervencija ne bi pomogla unesrećenom.
Sudsko vijeće je odredilo produženje pritvora za Lepiricu do pravosnažnosti presude, a odbrana i tužilaštvo imaju mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH, koji će razmatrati eventualne žalbe. Sud nije prihvatio tvrdnje odbrane da se ne radi o ubistvu, odbacivši mogućnost prekvalifikacije djela u "nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim ishodom". Prilikom izlaska iz sudnice, Lepirica je upućivao pogrdne riječi i prijetnje pisutnoj publici i novinarima, ali je ubrzo spriječen od strane sudske policije Suda ZDK.

Biro


Na evidenciji Službe za zapošljavanje u Zenici bilo je registrovano 22.185 nezaposlenih osoba. Među nezaposlenim je i 239 osoba sa visokom, te 233 osobe sa višom stručnom spremom. Na posao najviše čeka kvalifikovanih radnika - 8.675, slijede ih nekvlifikovani - 6.825, dok posao čeka i 4.428 osoba sa srednjom stručnom spremom 4.428.

Natpisi (razni)






28.6.06

Kamberovića polje 2. dio



Radovi na izgradnji Poslovno-sportskog Centra Kamberovića-polje u Zenici iako su u proljetnoj sezoni građevinskih radova kasnili zbog loših vremenskih uslova teku planiranom dinamikom.Trenutno se izvode građevinski vodoinstalaterski i elektroinstalaterski radovi,a na ovim poslovima angažovano je oko 200 ljudi i 6 građevinskih firmi,doznali smo od izvršnog realizatora projekta Zijada Maličbegovića.Izgradnja ovog objekta otpočela je u septembru prošle, pripremni radovi početkom aprila ove godine,a planirano je da se gradnja objekta okonča do kraja godine,kako bi se u zimskom periodu obavili svi poslovi na unutrašnjem uređenju objekta.Po završetku radova Zenica će dobiti jedan moderan objekat veličine 42 hiljade metara kvadratnih zatvorenog i 15 hiljada metara otvorenog prostora sa hipermarketima,hotelom,podzemnim garažama,sportskom dvoranom i drugim rekreacionim i zabavnim sadržajima.

Kamberovića polje 1. dio






Stadion na Kamberovića polju nakon što je dobio vrhunsku stazu, sada dobija i tribine sa prostorijama vrhunskog kvaliteta za predstojeće Balkansko atletsko prvestvo, u septembru u Zenici. Povrh svega, nedaleko odatle, blizu teniskih terena, FIFA, UEFA i domaće vlasti grade novi, drugi teren za mali nogomet sa vještačkom travom. Prvi je izgradio turski EUFOR, sa druge strane nadvožnjaka za Crkvice...Kompleks Kamberovića polje zaista dobija drugi izgled...

Nove majice na tržištu


konkurs općine Zenica

Zenica će uskoro raspisati konkurs za projekat «Zenica Start Cup 2006.»Projekat predstavlja takmičenje poslovnih ideja u cilju osnivanja preduzeća koja će svoj rad započeti u Poduzetničkom inkubatoru Zenica.
Aplicirati mogu samo oni koji nemaju registrovanu djelatnost.Izuzetak su aktuelni korisnici Poduzetničkog inkubatora Zenica .Ovo je šansa za one koji ne rade.Generalni cilj projekta je zapošljavanje.Formiran je promotivni tim , a čine ga predstavnici Pirvredne komore Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalne službe za zapošljavanje, Univerziteta u Zenici, Lokalnog omladinskog vijeća Regije Zenica, Asocijacije privrednika i poslodavaca Zenice, banaka, Općine Zenica. U partnerstvu sa Agencijom Zeda Općina Zenica implementira projekat uz finansijsku podršku Vlade Republike Italije i Regije Pijemonte.Partneri u prjektu su i Tehnološki park Torino i Poslovni inkubator pri Politehničkom Univerzitetu u Torinu iz Italije.Promotivni tim danas je u Općini Zenica održao prvi sastanak na kome su usvojeni predloženi materijali za realizaciju projekta i propozicije takmičenja.U Poduzetničkom inkubatoru Zenica-faza II u pripremi je 17 poslovnih prostora, a namijenjeni su proizvodnim djelatnostima.Svi koji imaju ideju za započinjanje sopstvenog poslovnog poduhvata u Poduzetničkom inkubatoru mogu učestvovati u takmičenju.»Sve ideje su dobro došle, kazao je načelnik zeničke općine Husejin Smalović, i Općina će one koje su prihvatljive podržati u svakom pogledu»
Poslovne ideje ili zamišljeni koncept poslovanja , koje je moguće realizovati u Poslovnom inkubatoru, ne mogu se odnositi na trgovinu, ugostiteljstvo i proizvodnju hrane.Poslovne ideje vrednovaće Ocjenjivačka komisija , a svim kandidatima pružit će se prilika da svoju ideju i prezentuju .Najboljih pet poslovnih planova ući će u drugu fazu takmičenja, što znači da će autori svoje ideje uz pomoć stručnih osoba detaljno razraditi i pretvoriti ih u profesionalne poslovne planove sa jasno definisanim kriterijumima. Tri najbolja poslovna plana dobit će novčane nagrade.
Kontakt na tel. 032 -449-410, PRESS OPĆINE

27.6.06

Još jedna pjesma o Piramidi


ilustracija-prvi Bosanski faraon (foto-montaža)

Svi ćute o piralenu

U pogonima Željezare, razdruženog dijela nekadašnje zajedničke kompanije, nema trafo stanica sa opasnim piralenom, jer je kompletna Energetika sa starim uređjima pripala Mittal Steelu Zenica (MSZ), kaže Safet Berbić, direktor Željezare Zenica. On kaže da su izmjene ulja vršene godinama, te da u onome što danas pripada "ostatku" Željezare u državnom vlasništvu, nema piralena. U Civilnoj zaštiti Zenica jučer nije bilo novih informacija o 6.500 litara opasnog i kancerogenog PCB ulja, koje su stručnjaci CZ-a locirali uskladištene u Valjaonicama Mittal Steela. - CZ pomno i svakodnevno prati situaciju. U saradnji sa nadležnim iz MSZ, biće organizovano uništavanje, kže Send Tešnjak iz CZ Zenica. Prošlosedmične zvanične informacije iz Štaba CZ da "je primjećeno curenje iz pojedinih trafoa", jučer niko nije bio spreman komentarisati, kako u Mittalu, tako i u CZ.
- Sve je pod kontrolom nadležnih i u toku su procedure, kazao je Tešnjak. Kako saznajemo, za situaciju u Mittalu, pa i "slučaj piralen" je nadležno federalno Ministarstvo turizma i zaštite okoliša. Na osnovu njihovog nalaza, do kraja 2008. sve kompanije, pa i Mittal Steel Zenica, trebaju dobiti "okolinsku saglasnost za rad", odnosno potvrdu da im je rad usaglašen sa evropskim ekološkim normama. U federalnom ministarstvu kratko nam je saopćeno da "nadležni prate situaciju".

Privredna kretanja


Čelni ljudi Privredne komore Ze - do kantona su ustvrdili da su privredni rezultati ovog kantona dvostruko bolji od ostalih kantona u Federaciji, te da je trend uspjeha iz proščle, nastavljen i u prvim mjesecima ove godine.
- ZDK je prvi kanton Federacije u izvozu, sa 22, 66 ukupnog izvoza, a tek četvrti sa 11, 95 ukupnog uvoza, po analizi za prva četiri mjeseca ove godine. Nivo industrijske proizvodnje ima rast od 13, 2 posto, što je znatno više nego u "ostatku" Federacije. U prva četiri mjeseca 2006. vanjskotrgovinska razmjena Kantona je uvećana za čak 50 posto, u odnosu na prošlu godinu. Stepen pokrivenosti uvoza izvozom je 93, 2 posto, dok je ukupni u Federaciji 49, 2 posto, kaže Šefkija Botonjić, predsjednik PK ZDK.
Tako je čak pet općina ZDK imalo trgovinski suficit. U Zavidovićima, Olovu, Maglaju, Varešu i Zenici je izvezeno više nego što je uvezeno, što ih svrstava u vrh privrednih kretanja cijele BiH. Ipak, plaće u ZDK su i dalje najmanje u FBiH i na dnu liste cijele BiH.

25.6.06

Folklor u Zenici


Kulturno-umjetničko društvo "Željezara" jučer je u centru Zenice organizovalo četvrtu smotru folkolora "Zenica 2006". Nastupilo je više od 600 članova iz sedamnaest kulturno-umjetničkih društava iz cijele srednje BiH. Oni su krenuli ispred Hrvatskog doma "Kralj Tomislav" u svečani defile gradskim ulicama. Na platou ispred kina "Zenica" i robne kuće "Bosna" na koncertu su se kroz folklor, nošnju i muziku predstavili mnogobrojnim Zeničanima. Na smotri učestvuju kulturno-umjetnička društva iz Kaknja, Usore, Žepča, Zavidovića, Jelaha, Tešnja, Tešanjke, Breze, Teslića, Breze, Doboj Juga, Maglaja i sedam društava iz Zenice.

Damir Urban u Zenici


Dvadeset mladih bendova iz desetak bh. gradova nastupilo je protekle sedmice u pet večeri prvog zeničkog Rock martona. Posljednju večer u "Urban Clubu 072" sve je bilo podređeno specijalnom gostu Riječaninu Damiru Urbanu i nejgovom bendu "Urban & IV". Stotine mladih Zeničana sjajno se zabavilo uz cjelovečernju svirku u klubu, ali i ispred njega.

IPF

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta Zenica Šukrija Ramić su potpisali ugovor o kupoprodaji zgrade Rudarsko - metalurško - hemijske škole na Bilimišću u Zenici. Nekretnina površine 1.622 kvadratna metra plaćena je 1.622.000 KM, pri čemu se Općina obavezala da će kupca uvesti u posjed objekta u narednih pet dana. Nakon zatvaranja javnog poziva za prodaju zgrade, ponuda Islamskog pedgoškog fakulteta proglašena je najboljom, a na raspisani tender prijavile su se još dvije obrazovne ustanove iz Sarajeva. - Želja nam je da ovaj objekat, koji je devastiran i ne koristi se više od deset godina, renoviramo i prilagodimo održavanju naučno-nastavnog rada za nivo visokoškolskih ustanova, kazao je sekretar Islamskog pedagoškog fakulteta Hasan Mucić. U sklopu zgrade, planirana je i izgradnja studentskog internata, amfiteatra, biblioteke, restorana, fitness- centra i ostalih sadržaja koji će podići nivo održavanja nastave i studiranja u ovoj ustanovi. U naredne tri godine planirano je da se investira oko 2.000.000 KM.

Novo iz Mittala

Seid Kapetanović, generalni direktor Mittal Steel Zenica jučer je za "Dnevni avaz" potvrdio da je uprava Mittal Grupe, sa sjedištem u londonu, dala saglasnost za pokretanje integralne proizvodnje, te ulaganje oko 100 miliona eura u pokretanje pogona u narednih 12 mjeseci. Kapetanović se jučer ujutro vratio i globalnog sjedišta Mittala za cijelu planetu, koje se nalazi u Londonu. Procjene uprave je da će prve tone "integralne dva-milionske željezare" poteći do kraja 2007., kako je i planirano.
- Direkcija Mittala za Evropu je ranije dala saglasnost i projekciju plana pokretanja. Nekoliko novih ljudi je došlo, a uprava je formirala timove za razvoj i pojektovanje. Formalna odluka će biti donesena u julu. Do 1. jula će ovdje (došli su jučer, op.a.) boraviti stručnjaci konsalting - savjetničke kompanije "Dastor". Upravo oni su dali "zeleno svijetlo" Kuvajćanima da kupe tadašnju Željezaru i naprave BH Steel, a onda i Indijcima da se zainteresuju za BH Steel, kaže Kapetanović.
Direktorove procjene, potkrijepljene novim informacijama iz londona, govore da će pripremni radovi za pokretanje integralne proizvodnje početi 1. septembra, mada se oni faktički već obavljaju, u domenu projektovanja i planiranja. - U Zenicu, u Mittal Steel, treba doći 100 miliona opreme, investicije. i to za godinu. Zato su oni poslali svoje stručnjake, koji imaju iskustva. Proizvodnja od dva miliona tona je duplo u odnosu na najviše što je ikad izašlo iz Željezare, kaže Kapetanović, uz naglašavanje da od "dana preuzimanja Mittala od Indijaca svaki mjesec su postizni rekordni rezultati u proizvodnji i izvozu u odnosu na prethodni mjesec".

24.6.06

Piralen 2. epizoda


Generalni direktor Mittal Steela Zenica Seid Kapetanović i šef departmenta za razvoj Aziz Mujezinović jučer su potvrdili da oko 6.500 litara opasnog piralena uskladišteno u departmentu Valjaonice ove kompanije, nakon što su trafoi i kondenzatori, njih 370, izbačeno iz upotrebe. - To ulje se koristilo godinama i sad je van upotrebe, propisno uskladišteno. Naša služba nabavke je u saradnji sa centralom Mittal Grupe u fazi iznalaženja najpovoljnijeg ponuđača za bezbjedno pakovanje, izmještanje i uništavanje tih kondenzatora i trafoa, a sa njima i pomenutog sastojka, kazao je Kapetanović.
On tvrdi da "nema nikakve opasnosti za građane Zenice, te da Služba zaštite na rdu u departmentu valjaonice pronašla dovoljno siguran prazan prostor da se propisno uskladište opasne materije". Na naš zahtjev da se i sami uvjerimo da j to zaista tako, Kapetanović kaže da "strogi propisi centrale Mittala više ne dozvoljavaju bilo kakav ulazak fotoaparata u krug kompanije, ali da je on siguran da je sve po propisu".
- Takozvani VN kondenzatori su zamijenjeni i novi rade bez piralena. Procedura odvoženja će biti vrlo brzo završena, a mi intenzivno radimo na tome, još od aprila, tvrdi Mujezinović. Međutim, Malik Kulender, direktor sarajevske kompanije "C & G", predstavništva francuske tvrtke "Tredi", jedne od dvije destinacije na kojima se u Evropi mogu uništavati pomenute opasne materije, kaže da do jučer u podne niko iz Mittala nije kontaktirao njega ili kompaniju, iako je poznato da su oni "jedina prva ruka u BiH za ovaj posao". - Poznat mi je problem piralena u Mittalu, imamo kontakt sa Mittalom u nekim drugim oblastima, ali oko ovoga još nisu zatražili našu pomoć. Kad je zatraže, dobiće je odmah i profesionalno. Mi imamo saglasnost nadležnog Federalnog ministarstva za taj posao i ljudi u Mittalu to znaju, kazao je za "Dnevni avaz" Kulender.
Kapetanović i Mujezinović nisu mogli reći da li su trafoi i kondenzatori zamijenjeni i u Željezari, neprivatiziranom dijelu nekdašnje jedinstvene kompanije. - I ako jesu, nisu uskladišteni kod nas, a nisu ni izvezeni, jer bi to znali. Gdje su i u kakvom su stanju, ne znam, kaže Kapetanović. Direktor Željezare Safet Berbić jučer nije imao vremena da odgovori na ovo pitanje.
Senad Tešnjak, stručnjak Civilne zaštite Zenica u izjavi za "Dnevni avaz" kaže da se "lično uvjerio da na najmanje dva mjesta u Valjaonicama Mittal Steela curi piralen iz kondenzatora"!
- Upozorio sam nadležne, a danas (petak) je tim povodom, između ostalog, zasjedao i Štab civilne zaštite Zenica, na kojem je ponovljen stav da je Civilna zaštita spremna pružiti stručnu pomoć Mittalu u osiguranju tih sastojaka, kaže Tešnjak. On navodi da "kondenzatori ne mogu ispariti", nego njihovo uništavanje mora pratititi određena procedura. - Mi smo zatražili da nas se izvještava o cijeloj proceduri, te informacija da oni rade na prikupljanju ponuda zaista čudi, jer bi je trebali znati prije mi, nego novinari, ako je tačna, kazao nam je Tešnjak, na upit jesu li u CZ upućeni da "problem piralena u Mittalu samo što nije riješen".
- Na zahtjev načelnika Općine Zenica, u junu 2005. zatražna je informacija o svim kancerogenim supstancama na području Općine, od svih pravnih subjekata. U dopisu kojeg je tada formirana komisija dobila od uprave Mittala u septembru prošle godine, stoji da u Mittalu "postoje neka hidraulička ulja", ali piralen niko ne spominje, kaže Tešnjak. U upravi ove kompanije su nam ipak kazali da su sa "pomenutim problemom suočeni već 40 godina"!?
Kako saznajemo, nakon što novinarima nije dozvoljen ulazak i "uvjeravanje da je sve u redu", to će pokušati ponovno stručni tim Civilne zaštite, ali po službenoj dužnosti. - Uklanjanje tragova curenja vrlo je opasan i zahtjevan proces, koji može imati nesagledive posljedice, baš kao i nastavak curenja, kaže Tešnjak.

WESTside


Zgrada na raskrsnici kod Golda, ulica Aska Borića, prekoputa zapdne tribine stadiona Bilino polje. WESTside pansion, Euroherc osiguranje, prodavnice....

sa zeničkih ulica







thanx goes to.... @dmec
Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.