31.10.06

Pogrešna Vijest dana

PROBLEMI PROBLEMI PROBLEMI

UŽASNI PROBLEMI, NE MOŽE SE PODIĆi NI JEDNA SLIKA... PROBLEMI ..POKUŠAĆEMO UJUTRO...

Cisco u BiH


Cisco Systems, vodeća svjetska kompanija za internet umrežavanje, danas je otvorila ured u Sarajevu. Tim sastavljen od četiri čovjeka, kako je istaknuo danas menadžer za BiH Haris Pinjo, nastojat će da zajedno s lokalnim Ciscovim partnerima pomogne vladama, telekom kompanijama i biznisima da postanu konkurentniji i produktivniji korištenjem najmodernije komunikacijske tehnologije. -Mi iz Cisco Systems Internetworking Sarajevo želimo da stalnom edukacijom, razvojem i jačanjem informacionog tržišta u BiH budemo dio pozitivnih procesa koji će dati svoj doprinos porastu standarda građana, kazao je Pinjo. Kako je istaknuo, zahvaljujući standardiziranom znanju koje pružaju Cisco akademije u oko 100 država, više od 1.500 polaznika iz BiH dobilo je šansu za lakše zaposlenje, a firme u BiH dobile uposlenike sa svjetski priznatim certifikatima, dok je država dobila podršku u nastojanjima da uvede informacione tehnologije u mnoge ustanove i institucije i izgradi kvalitetnu infrastrukturu za informacijsko društvo budućnosti. U BiH ima desetine firmi koje koriste opremu Ciscoa, s obzirom na to da je ova kompanija na tržište BiH počela ulaziti još 1996. godine, a cilj joj je da njeni kupci opreme uz telekom operatere postanu i banke, elektroprivrede, te željeznice. Prema riječima potpredsjednika Ciscoa za centralnu i istočnu Evropu Kaana Terzioglua Cisco u BiH želi staviti tehnologiju u funkciju omogućavanja bitnih inicijativa kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo. Kako je najavljeno, Cisco planira 27. i 28. novembra u Sarajevu organizirati konferenciju o mrežnim tehnologijama - Cisco Expo , a nakon Nove godine otpočet će besplatnu digitalizaciju svih škola u Srebrenici kako bi mladima, kao što ističe Panjeta, omogućio besplatan pristup Internetu i «otvorio im prozor u svijet».. Kompanija Cisco od 1984. pa do danas registrirala je više od 2.000 patenata, a godišnje troši više od tri milijarde američkih dolara na aktivnosti istraživanja i razvoja. Trenutno ima oko 50 hiljada uposlenika i postala je sinonim za Internet.

29.10.06

UŽAS!!!!!!!!!!!!!

desetak sati je trajala moja borba sa Bloggerom i čujem da su desetine stotine hiljade ljudi imali širom svijeta isti problem. Podignete vijest, fotose, izbaci error, iako je podignut post, tamo je registrovan, ali ne postoji. Užassss...čekao sam satima, kliknuo desetak hiljada puta na Refresh i ništa...sve do nedjelje uvečer u 18.40 po CET bosanskom vremenu... uhhhh...nadam se da shvatate ako dođete na stranicu i nema ništa da NIJE DO MENE... i ja sam gledao i čekao...da se "stvori" ono što je postavljeno...živim treći dan problema sa nadom da neće sve pasti ili se izbrisati...ugodno vam čitanje danas postavljenih 12 postova i onih sinoćnjih i onih...ma znate već...

Kulenović u Tuzli

U okviru "Dana Bosanskog kulturnog centra Tuzla 2006" (BKC), sinoć je otvorena samostalna izložba Alije Kulenovića iz Zenice. Riječ je o postavci kojom dominiraju piramide budući da je autor bio inspirisan arheološkim iskopavanjima u Visokom. "Moj likovni rad isključivo je na staklu, s obzirom da sam ovladao, uslovno rečeno, ne samo crtežom, ovim likovnim, nego sam osvojio jednu posebnu tehnologiju koja se pokušajima i pogreškama kroz dugi niz godina osvaja", kazao je o svojim radovima Kulenović. Za novu tehniku u slikarstvu odlikovan je zlatnom medaljom na svjetskom Bijenalu u Montrealu 2001.godine. Do sada je Alija Kulenović postavio 21 samostalnu izložbu i učestvovao na 32 kolektivne u zemlji i regionu. Izložba u tuzanskom BKC-u biće otvorena nekoliko dana.

"Europejci"

Žitelji mjesta Ambrus, nedaleko od Ljubljane, protjerali su Rome iz toga sela i zabranili im povratak u njihovo naselje. Incidenti su trajali oko nedjelju dana, ali su slovenačke vlasti praktično reagovale tek juče, kada je Romima zaprijećeno smrću. Romi ni sinoć, poslije pet dana provedenih u šumi, nisu uspjeli da se vrate u svoje naselje Dječije selo u Ambrusu, a od razjarenih mještana morali su da ih štite pripadnici specijalne policije. Situacija je sinoć dostigla kulminaciju, kada su oko 35 Roma, uglavnom žena i djece, koji su pokušali da se vrate u naselje, mještani dočekali prijetnjama smrću. Romi su noćas, iako pod zaštitom policije, proveli posljednju noć u svom naselju, a nisu mogli da se vrate ni u šumu na teritoriji susjedne opštine Grosuplje. Stanovnici te opštine, čuvši za to u medijima, zahtijevali su da Romi odmah odu i iz njihove okoline. Rješenje situacije, koje je ponudio slovenački ministar unutrašnjih poslova Dragutin Mate, prihvatile su obje strane. Tako će zahtjev žitelja sela Ambrus biti ispunjen, dok preplašeni Romi nisu ni imali izbora, i danas će, dok se ne nađe druga lokacija za njihovo naselje, biti prebačeni u Centar za strance u Postojni. U traženju rješenja pojavio se i prijedlog da Romi budu naseljeni u kočevskim šumama, koje su poznate po oštrim zimama i u kojima su nastanjeni medvjedi. Do prvih sukoba došlo je kada su se potukli, kako su tvrdili žitelji Ambrusa, jedan žitelj Ambrusa i jedan Rom. Mještani su zatim zapalili njegov automobil i jednu baraku u romskom naselju, a vatrogasci nisu gasili požar. Ispostavilo se, međutim, da u tuči nije učestvovao Rom, već Slovenac, koji je privremeno boravio u romskom naselju. Zaplašeni Romi pobjegli su u šumu, a mještani su nastavili proteste. Nijedan žitelj Ambrusa nije priveden zbog nasilja, od kojeg su Romi pobjegli, niti je uhapšen zbog otvorenih prijetnji smrću, iako je takva prijetnja u Sloveniji krivično djelo. U Sloveniji u 90 romskih naselja živi oko 10.000 Roma

Golf


Nakon drugog dana takmičenja na amaterskom Svjetskom prvenstvu u golfu, koje se održava u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici, bh. predstavnici Mahir Kadrić i Dejan Šaran prema očekivanju nalaze se u grupi takmičara na začelju tabele. U svom prvom nastupu na SP-a Kadrić i Šaran u ekipnoj konkurtencji nalazi se na 67. mjestu sa 533 udaraca. U pojedinačnoj kokurenciji Kadrić zauzima 187. mjesto sa 258 udarca, dok je Šaran na 200. poziciji sa 275 udaraca. Ekipno u vodstvu se nalazi reprezentacija Kanade sa 278 udaraca, ispred Holandije sa 281 i SAD sa 289 udaraca. Pojedinačno najuspješniji je Holanđanin Wil Beseeling sa 139 udarca, drugi je Kanađaniin Richard Scott (137), a treći Korejanac Sung Hoon Kang (208).

Dvije arhivske


Robijaši - Dokle???


Navijači Čelika, popularni "Robijaši" još jednom vratili su se sa gostovanja pognutih glava. Njihovi ljubimci ponovo nisu osvojili bod(ove) niti su postizali golove, ali za razliku od nekih prethodnih utakmica, vratili su se kući s punom mrežom. Čelik je posljednji gol na gostovanju postigao još u prošloj sezoni kada su u Mostaru poraženi sa 2:1. Posljednji bod na strani osvojen je na Grbavici 11. marta ove godine, a posljednja pobjeda ostvarena je u Travniku 24. septembra 2005. godine. To je bio povod da "Robijaši" u Orašju istaknu parolu " Bez boda i gola na strani, dokle...!?!"Međutim, parola je imala kontra efekat. Samo što su je istakli, nogometaši Čelika su u roku 10 minuta primili tri gola, a "Robijašima" je samo preostalo da pjevaju "Bez boda i bez gola dokle, dokle, dokle..." (hvala A.V.)

Košarka

Dvorana "Bilmišće". Gledalaca: 600. Sudije: Dražen Pehar (Ljubuški), Dragan Čazić (Banja Luka) i Asmir Kajan (Mostar). Delegat: Jasmin Hurtić (Doboj). Pet ličnih grešaka: Jahić (32, ZČ), Mulić (35, ZČ) i Dukanac (40, Hercegovac). Rezultat: Zenica Čelik- Hercegovac 76:75 (22:10, 17:21, 21:18 i 16:26).
ZENICA-ČELIK: Mulić 10, Čolaković, Avdibegović 3, Jahić 19, Sadibašić 7, Begovac 5, Tomašević, Šestić 5, Đokić 18, Manojlović 9, Suljić, Mujezinović. Trener: Marko Trbić.
HERCEGOVAC: Vukajlović 12, Vujović 7, Savić, Kisić, Jokanović, Kapor, N. Kovačević 15, Janković 7, Dukanac 11, S. Kovačević 2, Popadić, Timotić 21. Trener: Veselin Kašćelan.
Duel na Bilmišću dva tima koja su u prvom kolu ostvarili gostujuće pobjede, Zenica-Čelika i bilećkog Hercegovca, prema očekivanju je pripao domaćim košarkašima, koji su u dramatičnoj završnici, ipak, uspjeli spasiti pobjedu i slaviti s minimalnih 76:75.
Gosti su vodili samo na početku, kada je Dukanac pogodio "trojku" za 0:3, a u ostatku su utakmice neuspješno pokušavali sustići prednost Zeničana, koja je u 19. minuti iznosila čak i 19 poena razlike (39:20). Gosti su do odlaska sanjili zaostatak na samo osam poena (39:31).
Drugo poluvrijeme potpuno isto: Zeničani se s dvije uzastopne "trojke" u subotu svoga najboljeg igrača, kapitena Harisa Jahića, u 26. minuti ponovo uspjevaju odlijepiti na 18 poena razlike (53:35).
Međutim, u 32. minuti Jahić zbog pet ličnih grešaka odlazi s parketa, a iz istog razloga za njim u 34. minuti i Nedžad Mulić, što je bio uzrok pada agresivnosti na vanjskim pozicijama, ključnog faktora dobre igre u prva tri perioda, pa je u finišu pobjeda domaćina opasno došla pod upitnik.
Kada je Andrea Đokić 14. sekundi prije kraja pogodio oba slobodna bacanja za 76:70, činilo se da je mukama došao kraj. Ali tako nisu mislili gosti, koji su vrlo brzo poenima završili naredni napad, a onda i ukrali loptu te se potpuno vratili u igru sekundu prije kraja "trojkom" Nemanje Kovačevića, koji je bio i fauliran. Međutim, N. Kovačević je promašio dodatno slobodno bacanje, i, vjerovatno, pobjedu svoga tima u produžetku, pa je ostalo konačnih i zasluženih 76:75 za domaćina.
ZENICA: Čelik - Hercegovac 76:75, BIJELJINA: Radnik - Leotar 77:61 TUZLA: Sloboda Dita - Student 78:66 ČITLUK: Brotnjo - Grude 98:104 ALEKSANDROVAC: Igokea - Posušje 84:80 ISTOČNO SARAJEVO: Slavija - Zrinjski MIK 80:70.
Na tabeli vode Grude, Igokea i Čelik sa po četiri boda, a slijede Slavija, Posušje, Sloboda Dita, Student, Radnik i Leotar sa po tri, te Hercegovac, Zrinjski i Brotnjo sa po dva boda. U trećem kolu se sastaju Zrinjski - Čelik, Posušje - Slavija, Grude - Igokea, Student - Brotnjo, Leotar - Sloboda Dita i Hercegovac - Radnik.

Čelik (bez slike i komentara)

Rezultati susreta 11. kola nogometne Premijer lige BiH: Borac - Jedinstvo 5:0, Orašje - Čelik 4:0, Željezničar - Žepče 1:1, Velež - Zrinjski 2:1, Modriča - Sarajevo 3:1. U nedjelju igraju Posušje - Sloboda, Slavija - Radnik i Široki Brijeg - Leotar.
Tabela:1. Sarajevo 26 2. Zrinjski 22, 3. Modriča 18, 4. Velež 17, 5. Orašje 17, 6. Žepče 17, 7. Borac 15, 8. Čelik 14, 9 Široki Brijeg 13, 10. Sloboda 13, 11. Jedinstvo 13, 12. Slavija 12, 13. Željeznicar 12, 14. Radnik 12, 15. Leotar 12, 16. Posušje 11.
Parovi 12. kola (4. i 5. novembra): Jedinstvo - Leotar, Radnik - Široki Brijeg, Sarajevo - Slavija, Zrinjski - Modriča, Žepče - Velež, Sloboda - Željezničar, Čelik - Posušje, Borac - Orašje.
Čelik u Orašju nije uspio prekinuti ovosezonsku seriju gostujućih poraza, a ni postići prvi gostujući gol, iako trener Boris Gavran kaže kako je njegov tim stvorio nekoliko izglednih prilika. Uz to je i odbrana kapitulirala čak tri puta u samo deset minuta, pa je uslijedio najteži ovosezonski poraz od 4:0, što je i najteži poraz Čelika u duelu s Orašjem od kako igraju međusobne premijerligaške mečeve.
Čelik je u Orašju igrao u oslabljenom sastavu. U timu Zeničana nije bilo trojice standardnih igrača, Nermina Šabića, Damira Sirovice i Nikole Mikelinija.
- Sirovica od ranije ima problema sa išijasom. Šabić je u proteklim susretima igrao povrijeđen, a sada je "zaradio" i prehladu. Mikeliniju je puklo osmo rebro u susretu sa Ljubićem. Ipak, i pored ovih činjenica, mislim da će ova tri igrača biti spremna za naredni susret, kada nam u goste dolazi Posušje. Nadam se da nećemo imati novih problema, bar kada su povrede u pitanju - rekao je Dario Zrnić, fiziotarapeut Čelika.

Ženski rukomet u Zenici

Nakon skoro deset godina pauze, u Zenici je, za početak Osnivačkom skupštinom, obnovljen rad Ženskog rukometnog kluba Čelik. Za predsjednika Skupštine kluba izabran je Osman Podić, a za predsjednika Upravnog odbora Ilijas Hodžić, uz kojeg će u ovom klupskom tjelu djelovati još i Slađan Matković, Vladimir Zeljko, Vesna Bajramović i Jasminka Gušić.
Ženski klub će koristiti prostorije muških kolega na Rukometnom stadionu "Papirna", a u narednih nekoliko dana bit će izabran i stručni štab, koji će kroz Školu rukometa i test-utakmice pokušati oformiti tim, koji bi se već od sezone 2007/2008 uključio u takmičenje. Zeničanke će po automatizmu krenuti u takmičenje iz Prve lige F BiH.

Priča godine

Priča godine - otvorite JPEGe, prvo ovaj crno-bijeli, gornji, pa ovaj donji...Priča nije zenička, ali je zaslužila da se nađe na blogu - ipak je ovo Balkan... :)

Izbori u ZDK


pojedinačni rezultati, imena i sl. dostupni na www.izbori.ba

Ko se žali(o) da nema fotosa Zenice???



Dva pogleda u Blatuši, Bulevar od Internacionala do Grazie, Gaudeamus, Kino Central, Spomenik na Smetovima, Plato kod IK Banke, nekdašnji Šen, danas Ten, tabla PD Željezara, korito Bosne, ulaz u Staru Čaršiju iz pravca Borčeve RK, zgrada SDA ZDK (nekdašnji hotel Balkan), Trg Alije Izetbegovića...












Smetovi






Deveti susreti planinara jugoistočne Evrope okončani su danas na izletištu Smetovi, petnaestak kilometara udaljenom od Zenice. Šest stotina planinara iz nekoliko država nastalih raspadom Jugoslavije, "pojačani" planinarima iz Bugarske, "hodili" su sedam kilometara dugu planinarsku transferzalu "Smetovski pohod" planinama oko Zenice na relaciji Smetovi - Kraljevine - Sebuje, a potom obišli srednjovjekovni grad posjetili Vranduk i izletište Bistričak, te zasadili sadnice čempresa i smrče, u znak sjećanja na susrete i druženje kod Zenice, za koju su, svi odreda, rekli "da će im ostati u lijepom sjećanju". Jučer, trećeg dana susreta je održano niz sportskih nadmetanja i druženje na izletištu Smetovi, nakon čeg su se rzišli, uz razmjenu adresa, brojeva telefona i obećanje da će se, negdje na drugom mjestu, naći u jesen 2007., na jubilarnim desetim balkanskim susretima planinara.

28.10.06

Dijelovi našeg grada


Pogled na Pišće, Raskrsnica za Travničku, pogled ka Lutvi Vulkanizeru, Lonđa iz dva pravca, Masarykova, Papirna...







Spomenici

Udes (by MMS)

Još malo vatrogasaca...




Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.