30.11.06

Vic


Seta zeko sumom i sretne mazgu, pa joj kaze:> - Zdravo, ja sam zeko, ko si ti?> - Ja sam mazga.> - A sta je to mazga?> - Mazga je kad ti je tata konj, a mama magarac.> Zeko slegne ramenima i ode dalje, pa naidze na> vucjaka:> - Zdravo, ja sam zeko, a ko si ti?> - Ja sam vucjak.> - Sta je to vucjak?> - To je kad ti je tata vuk, a mama pas.> Zeko slegne ramenima i ode dalje. Naidje konjska muha:>> - Zdravo, ja sam zeko, a ko si ti?> - Ja sam konjska muha.> Zeko je pogleda iznenadjenim ocima, pa kaze:> - Daj, nemoj me zajeb.....

AIR ABA


Kompanija AirABA d.o.o. Sarajevo kao prvi alternativni operator koji je dobio licencu za terminiranje fiksnog telefonskog saobraćaja u BiH najavila je za četvrtak u Sarajevu prezentaciju svojih usluga. Kako navode iz te kompanije, AirABA je prva kompanija u BiH koja nudi puni paket telekomunikacijskih i Internet usluga koristeći bežičnu tehnologiju, te lepezu telefonskih usluga prilagođenu potrebama telefonskih operatora, pravnih i fizičkih lica, u koju spada i, u svijetu sve raširenija, usluga VoIP telefonije. Iz Air ABA-e navode kako u svojoj strategiji ponude bežične tehnologije sa savremenom telekomunikacionom opremom mogu značajno podržati uspješno vođenje biznisa.

Fotosi 30.11.

Izbor za 30.11. pet fotki...LJEPOTA... Njegica Balorda, Azra Gazdić, Izabela Katava, Sanja Tešnjak, Ivana Kozar, Aida Beganović...

FIFA




Italijan Fabio Cannavaro, Brazilac Ronaldinho i Francuz Zinedine Zidane kandidati su za najbolje igrača svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).U ženskoj konkurenciji za naslov će se boriti Amerikanka Kristine Lilly, Njemica Renate Lingor i Brazilka Marta. U glasanju sudjeluju treneri i kapiteni svih reprezentacija svijeta. Cannavaro, koji je početkom sedmice dobio nagradu "France Footbala" za najbolje evropskog igrača, s reprezentacijom Italije je u Njemačkoj osvojio naslov svjetskog prvaka. Zidane je s Francuskom nastupio u finalu SP-a, dok je Ronaldinho s Barcelonom osvojio naslov evropskog klupskog prvaka. Dodjela priznanja bit će održana 18. decembra na gala priredbi u Zurichu.

Skijanje

Nakon što su otkazani veleslalomi u Soeldenu i ženske utrke svjetskog kupa u St. Moritzu, danas su otkazane i muške utrke u Val d'Isereu, predviđene za 9. i 10. decembra. Svjetska skijaška federacija saopćila je da će što je prije moguće odlučiti o zamjenskoj utrci, te da je upitno i održavanje ženskih utrka u Val d'Isereu, koje su predviđene sedam dana kasnije. Utrke u Soeldenu neće biti nadoknađene, a osim Val d'Iserea, još se ne zna kada, gdje i hoće li biti nadoknađen St. Moritz. Nedostatak snijega, kao i toplo vrijeme zbog kojeg se ne može praviti umjetni snijeg na evropskim skijalištima, tako već stvaraju velike probleme organizatorima Svjetskog kupa.

Bh. žene

Obilježavajući 29. novembar, Međunarodni dan braniteljica ženskih ljudskih prava, Fondacija "Cure" je u sklopu globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola”, realizirala danas uličnu akciju na Trgu Oslobođenja - Trg Alije Izetbegovića u Sarajevu. Akcija je počela u podne. U tri sata njenog trajanja građanima će biti dijeljen promotivni materijal o tome šta je to kampanja "16 dana aktivizma" i zašto je važno priključiti joj se. Građani će dobiti i upitnike "Ko su bh. herioine", kalendare aktivnosti Fondacije "Cure" i drugih fondacija u BiH, kao i pristupnice ukoliko se žele učlaniti u ovu fondaciju. U ovoj akciji građani će moći glasati za bh. heroine koje su se borile ili izborile za ženska ljudska prava, kreirati mirovne aktivističke čestitke i prijaviti se na radionice u sklopu kampanje "16 dana aktivizma". Na radionice, koje se bave temama rod, spol, ljudska prava i identiteti, mogu se prijaviti mladi ljudi. Za sutra je predviđena radionica u Centru za žene Žar, a njena tema je rodni identiteti/ rodna jednakost i povezano srodstvo s nasiljem nad ženama. Za 9. i 10. decembra u sarajevskom "Fisu predviđen je besplatni kurs samoodbrane za mlade žene i djevojke.Današnjom akcijom odaje se priznanje ženama koje su svojim životima i radom osigurale demokratičniju Bosnu i Hercegovinu."Cilj je da animiramo što više ljudi da se priključe našem istraživanju o tome ko su bh. heroine, da razmišljaju o tim ženama i da ih imenuju", izjavila je Taida Horozović iz Fondacije "Cure". Na panou s nazivom "Bh. heroine", postavljenom na "Trgu oslobođenja - Trg Alije Izetbegovića", našla su se, među ostalim, imena: Jasmila Žbanić, Neke žene iz komšiluka, Nusreta Sivac, Radmila Žarković, Ubavka Brkan, Beba Selimović, Hanka Paldum, Cure iz "Cura", Lamija Tanović, Munira Subašić, Majke iz Srebrenice, Edina Kamenica, Bakira Hasečić i dr. "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" globalna je kampanja koja se provodi od 1991. godine, kako bi se ukazalo na različite oblike kršenja ženskih ljudskih prava u cijelom svijetu. Poseban akcent je dat nasilju koje se vrši nad ženama i djecom, kao jednom od najtežih i najprisutnijih načina kršenja ljudskih prava. Od 1991. godine više od 2.000 organizacija iz 137 zemalja svijeta obilježava ovu akciju. Kampanja traje od 25. novembra do 10. decembra.

Peking


Organizatori olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu objavili su da će više od polovine ulaznica biti prodavane po vrlo povoljnim cijenama, odnosno za manje od 13 dolara. Čak 58 posto ulaznica koštat će između četiri i 13 dolara. Najskuplje karte imat će cijenu od 128 dolara. Organizatori igara u Pekingu ističu kako jeftinim ulaznicama žele privući što više gledalaca na olimpijska borilišta. Prodaja ulaznica u Kini počet će u prvoj polovici sljedeće godine.

Bolnica


Vlada ZDK-a planirala je u budžetu za 2007. godinu izdvojiti oko 700.000 KM za adaptaciju prostora u kojem će biti smješten novoformirani odjel onkologije, informirali su tokom današnje posjete predstavnici Vlade upravu Kantonalne bolnice «Zenica".Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević sa saradnicima posjetio je Kantonalnu bolnicu «Zenica» gdje je razgovarao s dr. Alijom Strikom, direktorom najveće zdravstvene ustanove u kantonu i ostalim članovima menadžmenta.Izraženo je zadovoljstvo urađenim na modernizaciji i opremanju odjela hemodijalize, ginekologije, neurohirurgije i očnog odjela. «Jedan od prioriteta menadžmenta Bolnice, ali i Vlade Kantona jeste i nabavka uređaja za magnentnu rezonancu», kazao je premijer Galijašević

Odmor u Bosni

Glavno snimanje filma pod radnim nazivom "Odmor u Bosni" reditelja i scenariste Richarda Sheparda (THE MATADOR), je upravo završeno. Priča je bazirana na članku Scotta Andersona "Šta sam radio na mom ljetnom odmoru" objavljenom u "Esquireu". Film je finansirao QED International i Intermedia a producenti su Mark Johnson (CHRONICLES OF NARNIA, RAINMAN) i Scott Kroopf (THE LAST SAMURAI, RUNAWAY BRIDE). Izvršni producenti su Bill Block (VANILLA SKY,SMART PEOPLE) i Adam Merims (THE MATADOR, CASANOVA). Radnja filma prati novinara Simona Hunta (Richard Gere) i snimatelja Ducka (Terrence Howard) koji su radili u najžešćim ratnim područjima: od Bosne do Iraka, od Somalije do El Salvadora. Zajedno su bježali od metaka, slali TV izvještaje i dobivali Emmy nagrade. Onda, jednog užasnog dana, u jednom bosanskom selu, sve se promijenilo. Za vijeme prijenosa uživo, na nacionalnoj televiziji, Hunt doživljava slom. Nakon toga, njegova "high profile" karijera je gotova; Duck dobiva unapređenje i dva čovjeka se rastaju. Pet godina kasnije, u ljeto 2000. Duck, njegov novi šef Franklin Harris (James Brolin) i mladi novinar Benjamin (Jesse Eisenberg), dolaze u Sarajevo da bi napravili priču o petoj godišnjici od završetka rata. Pojavljuje se i Hunt; duh iz prošlosti obećava ekskluzivnu priču od svjetskog značaja. Naoružani jedino nezvaničnom informacijom, Simon, Duck i Benjamin dolaze na mračno, opasno mjesto duboko u neprijateljskoj teritorij. "Odmor u Bosni" je sniman devet sedmica od 12. septembra do 11. novembra 2006. na lokacijama u BiH i Hrvatskoj. Izvršni producent Adam Merims je izjavio kako je ekipa i sretna i tužna što odlazi iz Bosne i Hrvatske gdje su vrlo toplo dočekani.On je kazao da su uživali za vrijeme boravka u ovim zemljama te da se raduju ponovnom dolasku u region, sljedeće godine na premijeru filma. U filmskoj ekipi su bili i direktor fotografije David Tattersall, (GREEN MILE, THE MATADOR), production designer, Jan Roelfs, (ALEXANDER, WORLD TRADE CENTER) i kostimograf, Beatrix Pasztor (VANITY FAIR, GOOD WILL HUNTING).Međunarodni distributer filma je QED International, a film u SAD-u prikazuje Weinstein Company.

Budžet


Općinsko vijeće (OV) Zenica usvojilo je Nacrt budžeta za 2007. godinu u iznosu od 41.600.000 konvertibilnih maraka (KM), što je za 35 posto više u odnosu na ovogodišnjih, rebalansom planiranih 30.568.000 KM. Porezni i neporezni prihodi čine oko 27 miliona KM, oko osam miliona KM očekuje se od prodaje odmarališta Duče u Omišu, Republika Hrvatska, a 4,9 miliona KM od prodaje zemljišta za Poslovno-sportski centar na Kamberovića polju. Najveća rashodovna stavka odnosi se na realizaciju projekta izgradnje gradske arene, za koju je planirano 12 miliona KM, dok je za socijalna izdvajanja u narednoj godini planirano oko tri miliona KM. "Budžet za narednu godinu ima razvojnu i socijalnu komponentu", izjavio je Dževad Selimović, šef Službe za budžet i finansije zeničke općine, dodajući da će Nacrt biti na javnoj raspravi narednih 15 dana, a usvajanje prijedloga predviđa se do kraja sljedećeg mjeseca.

BNP


Dug Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za potrošenu električnu energiju dostigao je iznos od 100.000 KM i ova ustanova tokom narednih dana trebala bi ostati bez električne energije. - U dogovoru sa Elektrodistribucijom interventno ćemo uplatiti 10.000 KM, kako bi se izbjeglo isključenje, kaže premijer Ze - do kantona Miralem Galijašević. Iako nije osnivač BNP-a Zenica, Vlada ZDK-a prema Galijaševićevim riječima, i u 2007. godini namjerava pomoći u sanaciji teškog stanja u ovoj pozorišnoj kući.

Elektrane

Od dana donošenja Zakona o koncesijama FBiH i Zakona o koncesijama ZDK-a, kantonalna vlada dodijelila je devet koncesija za izgradnju i korištenje malih hidroelektrana na rijekama u ovom kantonu. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a do kraja novembra zaključilo je šest koncesionih ugovora, dok je zaključivanje preostala tri ugovora za male hidroelektrane u toku. Kako Fena saznaje, tuzlansko preduzeće «Tunel» d.o.o. čiji je osnivač slovenska firma «Cestogradnja» d.o.o. Maribor, koncesionar je buduće mini hidroelektrane «Dvanaesti kilometar» na rijeci Gostović, općina Zavidovići. Na istoj rijeci maglajsko preduzeće «Primus Energy» gradit će dvije mini hidroelektrane: «Botašnica-ušće» i «Rujevica-ušće». Preduzeće «Elegor» d.o.o. Tuzla na rijeci Stupčanici gradit će dvije mini hidroelektrane: «Čude» i «Petrovići», a preduzeće «Hara» d.o.o. Visoko, mini hidroelektranu «Milinkovac» planira graditi na rijeci Orlji u općini Olovo. Na rijeci Gostović kod Zavidovića, dvije mini hidroelektrane: «Čardak» i «Kamenica» gradit će i sarajevsko preduzeće «EBH» d.o.o., čiji je osnivač austrijsko preduzeće «Energie Zotter BAU GmbH» iz Scheifinga. Prvu mini hidroelektranu na rijeci Bistričak, u općini Zenica, gradit će koncesionar «Adrija – produkt» d.o.o. iz Zenice.

Kazna


UEFA Disciplinski komitet izrekao je danas kazne za Nogometni/Fudbalski savez BiH.Ovaj Komitet izrekao je kaznu od 10.000 švicarskih franaka zbog paljenja dvije baklje te bacanja malih predmeta prema sudiji i prepiranja igrača Maksimovića, koji je ujedno dobio žuti karton na utakmici BiH - Češka (U-21 reprezentacija), odigranoj 10. oktobra ove godine.Kazna od 10.000 švicarskih franaka izrečena je i zbog paljenja baklji, bacanja predmeta na teren i zbog uvredljivih riječi koje je uputio Saša Papac sudiji, koji je ujedno dobio crveni karton i koji je suspendiran za dvije naredne utakmice (Norveška-BiH, 24. marta 2007. te BiH-Turska 2. juna 2007. godine).Iz Nogometnog saveza BiH je saopćeno kako će sjednica Tehničke komisije NS/FS BiH u svrhu razmatranja prispjelih prijava na Javni poziv za selektore, trenere, trenere golmana, Ijekare i fizioterapeute biti održana u srijedu, 6. decembra u Sarajevu.Prva sjednica Komisije za medije NS/FS BiH održana je danas u novom sazivu, kada je izvršena analiza svih bitnih aktivnosti Saveza, a posebno s aspekta aktuelnih događanja vezanih za NS/FS BiH.U Savezu je danas održana i sjednica Stručne sudijske komisije. Izvršena je analiza 1/4 i 1/8 finala Kupa i analiza 12. kola Premijer lige, a već ranije je zbog hitnosti izvršena analiza 13. kola, dok će analiza 14. i 15. kola biti izvršena naredne sedmice. Pozitivna ocjena sudiji Semiru Kaplanu za suđenje na utakmici Modriča - Orašje preinačena je u negativnu, te mu je izrečena suspenzija prema kojoj neće biti delegiran u naredna četiri kola. Iz istih razloga je zbog uočenih nedostataka u Izvještaju i kontrolor Edvin Medić suspendiran za jedan ciklus. Također, zbog uočenog propusta u Izvještaju sa utakmice Jedinstvo -Leotar kontrolor Muhamed Osmić je suspendiran za dva naredna ciklusa, saopćeno je iz NS/FS BiH.

29.11.06

Fotosi 29.11.


maglovito zeničko jutro, štrajk glađu radnika Mittala, kopanje uglja na -765 metara ispod zemlje, Elektro-peć u Željezari (MSZ) i još jedan vlašićki prizor... izbor fotografija za 29.11.



Grupni portret

Nova zgrada


...

izmedju IK Banke i zgrade SDA, bivšeg hotela Balkan i novoizgrađene zgrade UniCredit Zagrebačke banke...

Druga strana Preporoda

Tuzlanska Kapija

Mittal

Predsjednik sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović jučer je najavio dvosatni štrajk upozorenja, te tužbu protiv poslodavca, zbog kršenja radnih i ljudskih prava u privatiziranoj zeničkoj kompaniji.
- Svi razgovori sa predstavnicima menadžmenta i poslodavca bili su bezuspješni. Dodaci na plaće se obračunavaju i isplaćuju protivno Kolektivnom ugovoru, poslodavac uvodi nezakoniti prekovremeni rad, iako istovremeno ima 160 ljudi na "čekanju posla", te uz to prekovremeni rad plaća samo djelimično, a navodno "narađene sate" radnici ne mogu koristiti. Minuli rad se priznaje samo za posljednjih šest - sedam godina, iako ljudi rade u istoj kompaniji i po trideset godina. Uz to, u dijelu kompanije je ukinuto pravo na polusatnu pauzu radi obroka, a noćni rad i rad u otežanim uvjetima se ne plaća, čime se krše osnovna radna, ali i ljudska prava, tvrdi Imamović.
Čelnici sindikata jučer su najavili da će pozvati nadležne inspekcije da provjere primjenu Zakona o radu u ovoj kompaniji, te da će zbog namjernih kršenja propisa tužiti poslodavca, predstavnike indijskog vlasnika. Po okončanju zakonom predviđene procedure, po Imamoviću, biće zakazan dvosatni štrajk upozorenja u svim dijelovima kompanije.
Čelnici sindikata nevoljko su priznali da je danas stanje ipak znatno bolje nego kad je Mittal grupa preuzela kompaniju. - Prosječna plaća je 550 KM, dobija se 5 KM u novcu za radni dan, te topli obrok u menzi. Radno je angažovano 3.150 ljudi, oko 160 je na "čekanju", kaže Imamović.

UniCredit


Unicredit Zagrebačka banka od jučer je u Zenici otvorila vrata nove poslovne zgrade na tri etaže, koja pruža cijeli spektar najmodernijih bankarskih usluga. Nove prostore u Školskoj ulici otvorio je premijer ZDK Miralem Galijašević, a direktor banke Berislav Kutle je direktoru Kantonalne bolnice uručio novčanu donaciju banke za opremanje Onkološkog odjela KBZ. - Samo u BiH sa bankom posluje 33.000 građana i 1.700 pravnih lica, a Unicredit grupacija, koja će od naredne godine u BiH objediniti ovu sa HVB Centralprofit i Novom Banjalučkom bankom, u svijetu ima više od 140.000 uposlenih i 7.000 poslovnica. Osim ovog modernog objekta, u narednoj godini ćemo u Zenici imati još tri - četiri nova objekta banke, kazao je direktor Kutle na ceremoniji otvaranja.

Agencija

Maglajska privatizirana kompanija "Zovko Gradnja" pred kolapsom, a sudbina više od stotinu radnika je neizvjesna. Jučerašnji treći pokušaj sastanka u Agenciji za privatizaciju, nakon četiri mjeseca štrajka, nije primakao stavove poslodavca i radnika, okupljenih oko sindikata.
Umjesto dogovora, jučer je većinski vlasnik uputio Agenciji kontra-pismo kojim je "obavještava o nizu propusta u procesu privatizacije "Gradine" iz Maglaja, poput neprikazanog poreskog duga od više od 110 hiljada KM, prodanih objekata koji nisu upisani u imovinu preduzeća i slično", zbog čega je dao rok od osam dana da Agencija djeluje, jer će u protivnom zatražiti raskid kupoprodajnog ugovora i povrat uplaćenih sredstava. Dok je novi direktor "Zovko Gradnje" Alen Džinić pokušao da iznađe rješenja za uplaćivanje staža, penzionog i zdravstvenog osiguranja za šesdeset pet "prekobrojnih", te tridesetak radnika koji "rade", ali štrajkuju već četiri mjeseca, sindikat predvođen Fadilom Husarkićem tražio je ispunjenje obaveza poslodavca i vlasnika, pa će tek onda nastaviti sa radom.
Od nastavka rada definitivno nema ništa, a Agencija za privatizaciju pokušati će "odobrovoljiti" većinskog vlasnika "Zovko grupacije" da do 10. decembra sjedne za pregovarački sto i iznađe potrebnih "stotinjak hiljada KM za rješenje radničkih zahtjeva". Firma je pred kolapsom, a krivca za nesređeno stanje ne pokušavaju naći niti u Agenciji, niti među predstavnicima ogorčenih radnika.

Radakovo


Dvadesetosmogodišnji Zeničanin Damir Imamović ranjen je u nogu sa dva hica oko 18,10 sati preksinoć u zeničkom naselju Radakovo, u ulici Bistua Nuova, kada je na njega pucala za sada nepoznata osoba. Imamović je odranije poznat policiji po izvršenju krivičnih djela. Početkom septembra 2004. Imamovića su uhapsili pripadnici SIPA-e i federalnog MUP-a u njegovom stanu u Radakovu zbog sumnje da je izvršio nekoliko krivičnih djela. U preksinoćnjem napadu je zadobio prostrijelnu ranu u nogu sa dva hica iz pištolja, te je nakon intervencije na Urgentnom bloku KBZ, prebačen na odjel Ortopedije i traumatologije, gdje će biti zadržan na liječenju nekoliko dana. Policija pokušava ući u trag počiniocu ovog napada.

IKT


Broj zaposlenih u industriji informacionih i komunikacionih tehnologija u BiH je znatno porastao u proteklih nekoliko godina s time da se znantno povećao i broj kompanija koje broje od 10 do 30 zaposlenih, dok je s druge strane opao broj firmi koje imaju od jednog do 10 zaposlenih. Prema analizi koju je uz podršku Ureda Svjetske banke u BiH pripremila Asocijacija za informacione tehnologije u BiH (B@IT) firme u oblasti IKT industrije u BiH u prosjeku imaju 20 zaposlenih, što je za 40 posto više od prošlogodišnjeg prosjeka od 12 zaposlenih. Također iz godine u godinu kod ispitanih firmi raste trend učešća prodaje softvera i pružanja IT usluga u odnosu na prodaju hardvera. Ponuda domaćih IT firmi u analizi se ocjenjuje kao zadovoljavajuća, a od svih ispitanih firmi njih 62 posto ima u svojoj ponudi softver domaće proizvodnje s tim da firme koje nude vlastita aplikativna rješenja, u prosjeku imaju više od pet različitih softverskih proizvoda. Inače za poboljšanje položaja u IKT industriji u BiH identifikovano je niz mjera čije bi provođenje znatno unaprijedilo uvjete u kojima radi IKT industrija, a što bi rezultiralo povećanjem konkurentnosti domaće IKT i njenim sveobuhvatnim rastom. Među ostalim predlaže se donošenje zakona o Agenciji za informaciono društvo BiH i formiranje te agencije, povećanje zastupljenosti domaće IKT industrije u javnoj administraciji i javnim (državnim) poduzećima, definiranje statusa softvera budući da se on u praksi dvojako definiše kao roba i kao usluga, donošenje zakona o elektronskom potpisu i poslovanju, te veća promocija dostignuća domaće IKT industrije.

Tutto Completo


Omladinska nevladina organizacija iz Kaknja "Tutto Completo" upozorila je danas Republiku Austriju i ostale koji su zainteresirani za izgradnju hidrocentrala na bh. rijekama da će organizirati diverzije i nanijeti ogromnu štetu potencijalnim finansijerima ekoloških nepravdi.Ovo je navedeno u današnjem saopćenju "Tutta Completa" kojim se upućuje "šareno upozorenje" politici Evropske unije, Sjedinjenih Država i Republike Austrije u BiH.U ovoj organizaciji kažu da više neće dozvoliti da se BiH koristi za poligon i rješavanje njihovih političkih i ekonomskih malverzacija.- Molimo da nam više ne šaljete umišljenje psihoterapeute (skromnoumne agente) koji nesposobnošću i prijetnjama volonterima nazor pokušavaju dokazati da smo ludi i teroristi, te anulirati revolucionarne programe i prvu vizionarsku nevladinu organizaciju u Evropi, navode u saopćenju iz ove nevladine organizacije.

Barca


Sponzorska agencija Global Sponzors objavila je na konferenciji u Dubaiju da je, prema njihovom istraživanju, katalonski klub Barcelona trenutno najjači nogometni brand zahvaljujući zvijezdi Ronaldinhu i treneru Franku Rijkaardu. Iza Barcelone do desetog mjesta nalaze se Manchester United, Real Madrid, Chelsea, Milan, Bayern, Arsenal, Liverpool, Inter i Lyon. Lista je kompilacija mišljenja koje je sponzorska agencija prikupila od 100 svojih klijenata. Klubovi su ocijenjivani sistemom bodovanja koje su ispitanici davali za mnogobrojne kriterije poput istorijskih uspjeha, kvalitete trenutnih sponzora, posjećenosti utakmicama, profilu klupskog menadžmenta, kvalitete i kapaciteta stadiona.

Kosovo

Primjena Privremenog ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Misije privremene uprave Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK), koji je potpisan u Bruxellesu 19. oktobra ove godine, počet će 1. decembra, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Sukladno odredbama Ugovora, sve robe porijeklom iz Bosne i Hercegovine moći će se izvoziti na Kosovo po nultoj carinskoj stopi. Od navedenog nadnevka uvozne carine, takse jednakog efekta kao carine i ostale uvozne takse fiskalne prirode, koje se primjenjuju na poljoprivredne i industrijske proizvode porijeklom iz BiH, ukidaju se. Kao i u ostalim ugovorima o slobodnoj trgovini koje je Bosna i Hercegovina do sada zaključila, navedeni preferencijalni režim važit će samo za robe porijeklom iz BiH, a primjenjivat će se harmonizirana europska preferencija pravila o porijeklu roba s konceptom bilateralne kumulacije. Navedeni režim važi i za sve robe porijeklom s Kosova koje se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.

Granice

U Bosni i Hercegovi će od 1. januara 2007. godine za robe porijeklom iz Bugarske i Rumunije početi primjena istog carinskog režima kao i prema robama porijeklom iz drugih zemalja Europske unije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Obrazloženje je u činjenici da republike Bugarska i Rumunija od 1. januara naredne godine postaju punopravne članice EU te da se, prema obavezama obiju država iz Akta o odredbama ugovora o slobodnoj trgovini s BiH, 31. decembra tekuće godine otkazuju bilateralni ugovori. Robe porijeklom iz BiH moći će, pri izvozu na tržišta ove dvije države, koristiti povlastice autonomnog preferencijalnog režima koji je Europska unija odobrila zemljama u regionu. To znači nultu carinsku stopu pri izvozu svih roba koje su porijeklom iz BiH, uz iznimku nekoliko proizvoda (riba, mlada junetina, vino i šećer), koji se mogu izvoziti uz nultu carinsku stopu unutar odobrenih kvota.

Cannavaro

Kapiten italijanske nogometne reprezentacije Fabio Cannavaro osvojio je prestižnu nagradu za evropskog nogometaša godine, koju dodjeljuje ugledni magazin "France Football". Drugoplasirani u borbi za "Ballon d'or" je također Italijan, Juventusov golman Gianluigi Buffon, dok je ne trećem mjestu francuski golgeter Thierry Henry. Cannavaro je po općoj ocjeni nogometnih stručnjaka maestralno odigrao svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i uz Buffona i Materazzija je jedan od najzaslužnijih što je Italija nakon 24 godine osvojila trofej. Na SP je došao kao jedan od igrača osramoćenog Juventusa, kojem je oduzeta titula prvaka Italije zbog afere "Moggiopoli", a nakon pobjede u Njemačkoj je zajedno s trenerom Capellom otišao u Real. Osvajača "Zlatne lopte" biraju evropski novinari koji pišu za poznate nogometne listove i časopise. Iako FIFA i UEFA nagradu službeno ne priznaju, nema dvojbe da je nagrada "France Footballa", koja se dodjeljuje od 1956. godine, najuglednije priznanje za pojedinca u nogometu. Prošlogodišnji osvajač nagrade bio je Ronaldinho, a do 1995. su trofej mogli osvajati samo Evropljani.
Dosadašnji dobitnici prestižne nagrade "Zlatna lopta" magazina "France Football":1956. Stanley Matthews (Engleska/Blackpool) 1957. Alfredo Di Stefano (Španija/Real Madrid) 1958. Raymond Kopa (Francuska/Real Madrid) 1959. Alfredo Di Stefano (Španija/Real Madrid) 1960. Luis Suarez (Španija/Barcelona) 1961. Omar Sivori (Italija/Juventus) 1962. Josef Masopust (Čehoslovačka/Dukla Praga) 1963. Lev Jašin (SSSR/Dinamo Moskva) 1964. Denis Law (Škotska/Manchester United) 1965. Eusebio (Portugal/Benfica) 1966. Bobby Charlton (Engleska/Manchester United) 1967. Florian Albert (Mađarska/Ferencvaros) 1968. George Best (Sjeverna Irska/Manchester United) 1969. Gianni Rivera (Italija/AC Milan) 1970. Gerd Mueller (Njemačka/Bayern) 1971. Johan Cruyff (Holandija/Ajax) 1972. Franz Beckenbauer (Njemačka/Bayern) 1973. Johan Cruyff (Holandija/Barcelona) 1974. Johan Cruyff (Holandija/Barcelona) 1975. Oleg Blohin (SSSR/Dinamo Kiev) 1976. Franz Beckenbauer (Njemačka/Bayern) 1977. Allan Simonsen (Danska/Borussia M.) 1978. Kevin Keegan (Engleska/Hamburger SV) 1979. Kevin Keegan (Engleska/Hamburger SV) 1980. Karl-Heinz Rummenigge (Njemačka/Bayern) 1981. Karl-Heinz Rummenigge (Njemačka/Bayern) 1982. Paolo Rossi (Italija/Juventus) 1983. Michel Platini (Francuska/Juventus) 1984. Michel Platini (Francuska/Juventus) 1985. Michel Platini (Francuska/Juventus) 1986. Igor Belanov (SSSR/Dinamo Kiev) 1987. Ruud Gullit (Holandija /Milan) 1988. Marco van Basten (Holandija/AC Milan) 1989. Marco van Basten (Holandija/AC Milan) 1990. Lothar Matthaeus (Njemačka/Inter) 1991. Jean-Pierre Papin (Francuska/Olympique Marseille) 1992. Marco van Basten (Holandija/AC Milan) 1993. Roberto Baggio (Italija/Juventus) 1994. Hristo Stoičkov (Bugarska/Barcelona) 1995. George Weah (Liberija/Milan) 1996. Matthias Sammer (Njemačka/Borussia Dortmund) 1997. Ronaldo (Brazil/Inter) 1998. Zinedine Zidane (Francuska/Juventus) 1999. Rivaldo (Brazil/Barcelona) 2000. Luis Figo (Portugal/Real Madrid) 2001. Michael Owen (Engleska/Liverpool) 2002. Ronaldo (Brazil/Inter-Real Madrid) 2003. Pavel Nedved (Češka/Juventus) 2004. Andrej Ševčenko (Ukrajina/AC Milan) 2005. Ronaldinho (Brazil/Barcelona) 2006. Fabio Cannavaro (Italija/Real Madrid)

Izgradnja


Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović u ponedjeljak je razgovarao s predstavnicima 14 zeničkih mjesnih zajednica: Gradišće, Gornja Zenica, Arnauti, Dolača, Babino, Sebuje, Seoci, Odmut, Radinovići, Orahovica, Vukotići, Vražale, Trgovišće i Krč. Predstavnici seoskih naselja prezentirali su potrebe i aktuelne probleme. Zahtjevi se odnose na popravke, izgradnju i održavanje seoskih puteva, javnu rasvjetu, komunalnu infrastrukturu, otvaranje ambulante u Arnautima, projekt uređenja ribarske staze u Dolači i rješavanju statusa izbjegličkog kampa u Putovićima. Predstavnici Općine izrazili su spremnost da riješe probleme, između ostalog i tako što bi na iznos koji prikupe mještani, Općina Zenica investirala dvostruko više.

WUS

U svrhu podrške procesu reforme na univerzitetima u BiH te Bolonjskom procesu, nevladina organizacija WUS Austria i ove godine organizira BH Challenge 2007 - Balkan Case Challenge 2007.Balkan Case Challenge se razvio iz nastojanja da se unaprijedi nastavni proces naglašavanjem značaja case-study metode. Na ovaj način, studentima je omogućeno sticanje jedinstvenog praktičnog znanja i snalaženja u novom okruženju. Nakon šest godina, Balkan Case Challenge je jedno od najprestižnijih akademskih takmičenja baziranih na case-study metodi u regiji, s akcentom na zapošljavanje mladog i akademski obrazovanog kadra. BH Challenge je predtakmičenje koje omogućava izbor najboljih studenata iz BiH koji će učestvovati u velikom finalu, te na taj način predstaviti BiH i njen akademski kvalitet. Na Case Challengu učestvovat će oko 70 studenata iz BiH a samo takmičenje je struktuirano tako da pruža mogućnost studentima da pokažu svoje znanje u četiri oblasti: ekonomija, pravo, model UN-a i informacione tehnologije. Business Case Competition okuplja najbolje studente iz oblasti businessa, ekonomije, menadžmenta i srodnih oblasti stavljajući pred njih zahtjevan slučaj koji se bavi pitanjima ekonomskog razvoja regije jugoistočne Evrope stavljajući ih u ulogu konsultantske kompanije. Law Moot Court predstavlja simulaciju suđenja pred Međunarodnim sudom pravde, u okviru kojeg studenti pripremaju pismenu i usmenu argumentaciju oslanjajući se na poznavanje principa međunarodnog javnog i evropskog prava. Model UN-a je autentična simulacija sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, gdje studenti imaju mogućnost da budu u ulozi diplomata i debatiraju o gorućim pitanjim svjetske politike nastojeći da postignu saglasnost kroz nacrt rezolucije. ICT case simulira implementaciju informacionih tehnologija u business okruženju naglašavajući potrebu i mogućnost unapređenja poslovanja upotrebom ovih tehnologija, pri čemu su studenti ti koji kreiraju prijedlog potrebne infrastrukture i odgovarajućih rješenja analizirajući predloženo okruženje, saopćeno je.

12 eura

Aviokompanija Lufthansa predstavila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu novi sistem tarifiranja, tzv. "point to point» saobraćaja, koji će biti u funkciji zvanično od 15. decembra.
«Riječ je o Lufthansinoj akciji do Minhena za 12 eura, odnosno o povratnoj avionskoj karti na relaciji Sarajevo-Minhen -Sarajevo u terminima koji odgovaraju putnicima» kazala je predstavnica za prodaju u ovoj kompaniji Mirela Selimović, napominjući da je konačna cijena karte s aerodromskim taksama oko 99 eura.
Karte po cijeni od 12 eura mogu se rezervirati i kupiti isključivo kod ovlaštenih Lufthansinih prodajnih agenata, bh. turističkih agencija.
«Svakako je potrebno reagovati na vrijeme kako bi se osigurala karta po najnižoj cijeni» kazala je Selimović.
Da bi pojednostavila proces rezervacija aviokarata, te korisnicima dala što podrobnije informacije o letovima, Lufthansa će uskoro otvoriti Call centar. Selimović je najavila i elektronske karte na Lufthansinim rutama iz Sarajeva od 6. decembra. Elektronski tiketing, tzv. Etix podrazumijeva putnički prijevozni dokument u elektronskom zapisu, gdje su sve informacije o rezervaciji pohranjeni u računaru, a naknada za izdavanje etix karte je niža od one u papirnoj formi.
Lufthansa svaki mjesec ima u specijalnoj ponudi nekoliko destinacija po cijeni od 99 eura, a za decembar to su Pariz, Dablin i Ženeva.
Selimović je podsjetila da Lufthansa na teritoriji BiH uspješno posluje duži niz godina, istakavši da je Lufthansa Regional u augustu ove godine svoju flotu modernizovala s 12 novih aviona "canadier jet CRJ 900", koji već lete na liniji Sarajevo-Minchen, te velikom broju evropskih destinacija.
"Radi se o avionu nove generacije s 84 komforna kožna sjedišta u biznis i ekonomskoj klasi, čije su osnovne odlike veći razmak između sjedišta u kabini, više prostora za noge, te ručni prtljag", navela je Selimović.
Predstavila je i neke Lufthansine podsticajne programe namijenjene putnicima koji često koriste usluge ove aviokompanije. Za individualne putnike kreiran je Miles&More program, dok je za kompanije predviđen program Partner Plus Benefit.
Sa svakim letom Lufthanse i njenih partnera, putnik skuplja milje na svoju "frequent flyer karticu", koje kasnije može mijenjati za besplatnu kartu na željenoj destinaciji, koristiti popuste u brojnim hotelima, rentakar kućama ili kupovati u World Shopu u Minhenu, i ostalo.
Prema programu Partner plus Benefit, kompanija pored ovih pogodnosti ostvaruje i povrat novca na svoj račun na osnovu prikupljenih milja, a članstvo u oba programa je besplatno.

28.11.06

Brizik - Mioči


Policijskoj stanici Kakanj je prijavljeno da je tokom novembra oštećeno nekoliko nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju Brizik, nedaleko od sela Mioči, na granici kakanjske i zeničke općine. Kakanjski policajci izašli su na teren i ustanovili da su nepoznati vandali polomili šest nadgrobnih spomenika i porušili dva kamena krsta. Posljednji put staro pravoslavno groblje je u velikoj mjeri oskrnavljeno ratne 1992. godine, kada su pored spomenika, devastirane stara i nova kapela.
- Ovdje žive tri povratničke porodice, čiji su preci ukopani na ovom groblju. Do sada nisu imali problema. Žao mi je što se ovakve stvari dešavaju ponovo četrnaest godina nakon što je prvi put oskrnavljeno ovo mjesto, kazao je Miro Janjušić, predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost Ze - do kantona, koji je i sam prije nekoliko decenija iz sela Janjušići, u neposrednoj blizini groblja, odselio u grad Zenicu. Na starom groblju Brizik sahranjivani su mještani obližnjih srpskih sela Hrvaći, Kulovići, Miškovići, Josipovići, Krajišnjici, Modrinje.
Sava Janjušić, povratnik u obližnje selo Modrinje, kaže da od 2001. godine, kada se vratio, nije imao problema sa starim komšijama.
- Posebno smo zadovoljni odnosom policije, koja nas redovno obilazi i pomaže, kaže Sava Janjušić. Iz MUP-a ZDK saopćeno je da je operativni rad na terenu u toku i da policija prikuplja informacije koje bi mogle dovesti do počinitelja.
Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.