28.2.07

Dva izgleda fontane kod Općine



Windows XP Bosnian edition


Google Earth


cijenjeni program Google Earth koriste milioni širom Planete...iako se ne možemo pohvaliti ažurnošću snimaka iz BiH, odnedavno se zakače i fotosi određenih područja, koje uploaduju pojedini posjetioci... evo kako je Zenica prikazana na Google Earth, lično, mislim čak bolje od Sarajeva...




Iznad Tešnja zora sviće...

Na sedamnaestom Bereklej međunarodnom testiranju voda, najvećem svjetskom takmičenju voda za piće, četiri vode koje se pakuju u Tešnju, BIH, našle su se među pet najboljih u kategoriji karboniziranih voda pakiranih u boce. Već sedam godina, počev od tešanjske Oaze, vode iz ovog kraja tradacionalno su u vrhu, ali ovaj put su osvojile srebro i bronzu, te 4. i 5. mjesto. Zlato u ovoj kategoriji osvojila je domaća voda iz Venlira (Vanleer) iz Tenesija, dok je srebro "pokupila" Esperanza, voda Tešanjskih vrela namijenjena za američko tržište. Bronza je pripala Tešanjskom dijamantu, četvrti je opet tešanjski proizvod Hana, a peti Tešanjski kiseljak. U konkurenciji najboljih Tešnjaci su bili zajedno sa vodama iz dvanaest država, od Armenije i Novog Zelanda, do Brazila, Tasmanije i Filipina. Publika, stanovnici Zapadne Virdžinije, ali i stručnjaci u žiriju, te novinari iz nekoliko američkih medija, ocjenjivali su u posebnim kategorijama kvalitet i dizajn pakovanja, te vode po osnovnim kategorijama. Zvanično zasjedanje žirija, zbrajanje glasova hiljada posjetilaca Sajma voda i proglašenje najboljih obavljeno je u nedjelju, a vlasnici punionica tešanjskih voda, braća Omerbašić su saznala za nagradu jučer. - Drugo mjesto za Esperancu (Esperanza), ali i ostale nagrade biće odličan uvod za još bolji plasman na ino-tržišta, ali i dokaz kontinuiteta u proizvodnji, pakovanju i plasiranju naših voda, kazao nam je Ibro Omerbašić, idejni tvorac i vlasnik punionice "Esperanze".

Novinari


U 2006. godini na različitim stranama svijeta poginulo je 125 novinara, više nego ikad u ne baš dugoj historiji novinarstva, objavio je danas Izvršni komitet Svjetske novinarske federacije (IFJ). Trend stalnog rasta poginulih novinara nastavlja se iz godine u godinu, rekao je a sastanku na sastanku u Briselu generalni sekretar IFJ Ajdan Vajt (Aidan White), prenose agencije. On je napomenuo je da je samo u jednom incidentu - padu aviona u Iranu - poginulo čak 48 novinara i njihovih saradnika. Direktor Instituta za sigurnost novinara Rodni Pajnder (Rodney Pinder) rekao je da bi UN, u suradnji s IFJ, trebale usvojiti posebnu rezoluciju o sigurnosti novinara. Strašna je činjenica, zaključio je, da 90 posto ubica novinara nikada nije kažnjeno. Vajt je odao posebno priznanje Fondu sigurnosti IFJ, koji je porodicama žrtava nasilja nad novinarima uputio pomoć od 120.000 US dolara. Član Izvršnog komiteta IFJ Džim Mumelha (Jim Boumelha) je predložio da se Fond sigurnosti IFJ u većoj mjeri posveti stanju u Rusiji i da izdvoji značajnija novčana sredstva kao pomoć porodicama stradalih ruskih novinara u posljednjih nekoliko godina. Napomenuo je kako bi bilo efikasno stvaranje saveza s udruženjima civilnog društva koja se zalažu za ljudska te medijska prava i slobode, ali i sigurnost novinara. Nikos Magrelis iz Grčke izvijestio je da je, nakon što je IFJ objavio još neslužbenu "crnu statistiku" ubijenih i stradalih novinara tokom 2006. godine, o tome održao konferencije za novinare u deset zemalja Predložio je da IFJ dijelom finansira film o stradanjima novinara i predoči ga najprije u onim državama čije vlade nisu učinile ništa da pronađu krivce. Vajt je upozorio na posebno težak položaj palestinskih novinara, ali je upozorio je i na činjenicu da je pažnja svjetskih medija uglavnom usmjerena na Irak i Bliski Istok, a da se pri tome previđa da se slične tragične stvari događaju i u Južnoj Americi

Odbojka


Invalidski odbojkaški klub «Bosna» iz Zenice, povodom Dana nezavisnosti BiH u subotu, 3. marta organizuje 2. turnir u sjedećoj odbojci «Zenica 2007». Turnir će okupiti šest ekipa sa prostora FBiH. U grupi «A» igrat će: SPID Sarajevo, Zenica 92 i Bihać, dok će u grupi «B» nastupiti Breza, Mostar i domaćin turnira "Bosna". «Povodom održavanja turnira gošća kluba i grada bit će predstavnica lokalne vlasti u holandskom gradu Zwolle Marija Dijuk. Ona će se susresti sa načelnikom Husejinom Smajlovićem kojem će prenijeti želju gradskih vlasti Zwolle-a o uspostavi saradnje između dva grada», izjavila je danas na press konferenciji Aida Huseinagić, predsjednica Invalidskog odbojkaškog kluba "Bosna" iz Zenice.

feninzi


Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) 1. marta/ožujka 2007. godine stavlja u opticaj, kao zakonsko sredstvo plaćanja, dodatno kovani novac u apoenu od 20 feninga. Kovanje dodatnih količina kovanog novca u apoenu od 20 feninga, CBBiH je izvršila na osnovu odluke Upravnog vijeća CBBiH od 27. oktobra/listopada 2006. godine, a distribucija će biti obavljena posredstvom centrale, glavnih jedinica i filijala CBBiH. Ovaj kovani novac zadržaće osnovna obilježja i tehničke karakteristike, s tim da se na naličju nalazi brojčana oznaka "2007" koja zamjenjuje brojčanu oznaku "2004" kao godinu kovanja ovog apoena. Prema odluci Upravnog vijeća CBBiH, dodatno je kovana količina od deset miliona komada kovanica od 20 feninga koji će u opticaj biti stavljani postepeno, prema potrebi, saopćila je Služba za odnose sa javnošću CBBiH.

EUFOR


Evropska unija (EU) je odlučila da broj vojnika u trupama Eufora u BiH sa šest hiljada smanji na dvije i po hiljade zbog stabilizovanja bezbjednosnih prilika u toj zemlji, saopštio je Savjet ministara EU. Smanjivanje trupa Eufora trajaće postepeno tokom šest mjeseci, ali će Eufor, kako je dato do znanja, u slučaju potrebe ponovorazmjestiti jačce kapacitete i "uspostaviti moćno vojno prisustvo". Visoki predstavnik EU Havijer Solana (Javijer) je ovu odluku Savjeta ministara EU obrazložio predsjedniku Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, naglasivši da je to odlučeno zato što je "došlo do povoljnog razvoja bezbjednosne situacije u zemlji", kako je agenciji Beta prenijelaSolanin portparol Kristina Galjak. Eufor će, podvukao je Solana, zadržati sposobnost da trenutno odgovori bilo kojem zahtjevu i zadatku koji bi bio postavljen predtrupe EU u BiH. U saopštenju o smanjenju trupa Eufora je naglašeno da će evropske trupe i dalje "pružati podršku Hasskom sudu, uključujući hapšenjeoptuženih za ratne zločine", uz napomenu da "su vlasti BiH i dalje odgovorne za punu saradnju s Tribunalom". Solana je ukazao Špiriću i na ciljeve jučerašnje odluke Savjeta za primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma da se produži mandat visokom predstavniku za BiH, podvukavši da je "ključni razlog budućnost Bosne i Hercegovine". Solana je stavio do znanja novoj vladi BiH da sve snage usredsredi na reforme koje će omogućiti potpisivanje Sporazuma EU-BiH ostabilizaciji i pridruživanju. Visoki predstavnik EU je istakao da je reforma policije glavni preduslov za potpis Sporazuma, predočivši da će, "ako ne budenapretka, onda u tome doći do zastoja". Reforma mora biti u skladu sa utvrđenim načelima EU da policija mora djelovati na profesionalnim načelima, da ne može biti političkogupliva i da treba da se finansira iz jedinstvenog budžeta BiH

Podno piramida


Uz pomoć stručnog osoblja Rudnika Zenica, do sada je očišćeno i podgrađeno oko 120 metara KTK tunela te 65 metara tunela Ravne, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" održanoj u tunelu Ravne.Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Semir Osmanagić je istakao da radovi napreduju te da se izvode prema ranije utvrđenom planu i uz poštivanje svih sigurnosnih mjera, uključujući i redovnu analizu kvalitete zraka u tunelima koja se vrši u laboratorijama Rudnika Zenica i Kakanj."Plan Fondacije je da se do polovine aprila, odnosno, početka nove geoarheološke sezone osposobi više od 100 metara tunela Ravne s nekoliko bočnih tunela", izjavio je Osmanagić. Prema hipotezi Fondacije, ispod Bosanske doline piramida, nalazi se kompleks podzemnih tunela koji spajaju sve piramidalne građevine u dolini. Fondacije je u toku zime počela radove na dva tunela: jedan iz pravca KTK a drugi iz pravca mjesta Ravne, u kraku tunela koji vodi prema Bosanskoj piramidi Sunca.

Fontane


Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona u projekte zaštite kulturnog i historijskog naslijeđa na području 12 općina kantona tokom 2007. godine planira utrošiti 240.000 KM. Direktor ureda Turističke zajednice ZDK-a Senaid Šabanović izjavio je da Zajednica planira sa 180.000 KM finansirati izgradnju fontana u 10 gradova kantona. Među značajnijim projektima planiranim za ovu godinu izdvajaju se uređenja izletišta, podrška geo-arheološkim istraživanjima u Visokom i izrada turističke signalizacije na području Zeničko-dobojskog kantona.

Oznake: , ,

27.2.07

Alić


Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević organizovao je danas prijem za Hamzu Alića, najboljeg bh. atletičara.
Povodom za prijem bio je uspjeh na Dvoranskom prvenstvu Balkana održanom u Atini, gdje je Hamza Alić kuglu bacio 19,90 metara što mu je donijelo titulu prvaka Balkana.
«Sretni smo zbog Alićevog rezultata i ovom prilikom želim mu obećati da će Vlada ZDK-a nastaviti da pomaže njega i ostale vrhunske sportiste, a učinit ćemo sve da Hamzi omogućimo što bolje pripreme za Svjetsko prvenstvo u japanskoj Osaki», rekao je premijer Galijašević, koji je ovom prilikom Hamzi Aliću uručio novčanu nagradu od 1.000 KM.
«Bez pomoći Vlade Zeničko-dobojskog kantona sigurno bih teže ostvario svoje sportske i životne rezultate. Zadovoljan sam trenutnom formom i postignutim rezultatima jer sam potvrdio olimpijsku normu. Vjerujem da ću za 2-3 godine doći u priliku da napadnem istorijski rezultat Zlatana Saračevića koji je kuglu bacio sjajnih 21,11 metara», nakon prijema u sjedištu ZDK-a, izjavio je Hamza Alić, jedan od najboljih bh. sportista.

SDA

Asocijacija mladih SDA Zenica organizovati će političku akademiju, na kojoj će kroz tri mjeseca predavanja, stručnih skupova, radionica i edukativnih ekskurzija trideset polaznika prve generacije moći steći neophodna iskustva u domenu politike, ali i odnosa sa javnošću, medijima, govorništva i drugih oblasti, potvrdio nam je jučer Jasmin Duvnjak, dopredsjednik AM SDA BiH. - Akademija će na jednom mjestu okupiti vrsne predavače, profesore, politologe, a predavači će biti iz cijele BiH, te vjerovatno i iz regiona. Sutra (danas, utorak) će biti održan kvalifikacioni ispit za sve prijavljene iz općeg znanja, a promocija prve generacije biće 30. juna, na 17. godišnjicu formiranja SDA u Zenici, kazao nam je Duvnjak. Politička akademija okupila je na jednom mjestu profesore i univerzitetske radnike, te nestranačke stručnjake, a supervizori projekta su čelni ljudi Univerziteta Zenica. Očekuje se da Politička akademija SDA postane redovan način "proizvođenja" mladih politički aktivnih ljudi, a najbolji među njima imaće mogućnost da budu stipendirani ili finansijski potpomognuti u svom daljem školovanju.

Mittal

Dvije sedmice nakon što se dogodila tragedija u Mittal Steel Zenica, tokom vikenda je "potpaljena" peć i nastavljena proizvodnja u pogonima elektro-peći ove kompanije. Zbog curenja plina argona u podzemnom hodniku trojica radnika Mittala smrtno su stradali u utorak, 13. februara.
U međuvremenu, izvršena je značajna rekonstrukcija instalacija, te urađeni neophodni zahvati na poboljšanju uvjeta rada na "spornom području". Ustanovljeno je da je prethodnu noć došlo do havarije i požara, kojim su oštećene dovodne cijevi za plin i instalacije, a tokom opravke sistema došlo je do iznenadnog pada pritiska argona. Nakon uviđaja kojeg je predvodio kantonalni tužilac Saša Sarajlić, provedena je sveobuhvatna istraga i vještačenja, koja su trajala desetak dana. Za popravke unutar kobnog hodnika zbog mjera predostrožnosti angažovan je specijalni tim zeničkog Rudnika.
- Naš tim za spasavanje, opremljen posebnom opremom radio je deset dana na instalacijama. To je ekipa koja je osposobljena da radi u ekstremnim i vanrednim okolnostima, potvrdio je za "Dnevni avaz" Senad Sarajlić, tehnički direktor Rudnika mrkog uglja Zenica. Prema podacima dobijenim u MSZ, izgrađena je ventilacija u kobnom hodniku, zamijenjen veći dio instalacija, a potom i poboljšani uvjeti rada. Proizvodnja u MSZ, potvrđeno nam je jučer, je nastavljena proteklog vikenda.

Hamza Alić, jedan od najboljih bh.sportaša, prvak Balkana je rođeni Srebreničanin. Jedini bh. sportaš koji je ispunio olimpijsku normu kaže da se radi "o još jednoj velikoj sramoti UN-a i suda u Hagu". Hamza je preživio srebreničku golgotu i 1995. godine spas je našao u Zenici. U nedjelju uvčer je dobio prinovu u porodici. - Ja sam sportista i nikada se nisam bavio politikom, ali kada je ova presuda u pitanju, smatram da je sramna. Mislim da i ptice na grani znaju, ali i svi koji su bili ovdje šta se desilo u našoj zemlji, koliko su ljudi iz susjednih zemalja uticali, koliko su pomagali da se napravi sve ono što se u ratu desilo BiH, da se dogodi Srebrenica. Strašno sam razočaran, kaže Alić. Kaže da samo Srebreničani znaju šta su preživjeli, koliko su propatili.- Ljudi koji su donijeli ovakvu sramotnu presudu moraće živjeti sa činjenicom da su propustili da kazne genocid, da napišu jednu istinitu stranicu istorije, kaže Alić.

Onkologija


Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i predstavnica Vlade italijanske Regije Piemonte Giulia Marcon potpisali su danas operativni Protokol o saradnji na uspostavi Onkološkog centra pri Kantonalnoj bolnici Zenica. Operativni Protokol odnosi se na period od pet godina, a projekt osnivanja Onkološkog centra u Kantonalnoj bolnici Zenica rezultat je dogogodišnje uspješne saradnje između Zeničko-dobojskog kantona i Regije Piemonte. «Vlada Zeničko-dobojskog kantona u budžetu za ovu godinu u svrhu osnivanja Onkološkog centra osigurala je miliona KM. Očekujemo da ćemo u prvom polugodištu raspisati tender i započeti izgradnju objekta Onkološkog odjela», rekao je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a. Vlada Regije Piemonte u Onkološki odjel KB «Zenica» investirat će više od 500.000 eura. «Zadovoljni smo što imamo priliku sarađivati na jednom plemenitom projektu. Regija Piemonte ima pozitivna iskustva iz saradnje sa Zeničko-dobojskim kantonom i sigurni smo da će Onkološki odjel zeničke bolnice, koji će biti sastavni dio mreže onkoloških klinika u Italiji, opravdati svoje postojanje», izjavila je Marcon. Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, zahvaljujući italijanskim partnerima na pomoći koju pružaju BiH, rekao je da je Općina Zenica, iako to nije u njenoj nadležnosti, spremna finansijski pomoći realizaciju ovog projekta. Osim izgradnje Onkološkog odjela u Kantonalnoj bolnici Zenica, Regija Piemonte, posredstvom svoje kancelarije «Antena Piemonte» koja duži niz godina djeluje u Zenici, na području ovog kantona realizuje i projekt skrininga grlića maternice.

OHR

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) produžit će misiju Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, javio je u ponedjeljak popodne Radio DW. To su najavili predstavnici Upravnog odbora koji danas i sutra u Bruxellesu o mandatu visokog predstavnika razgovaraju sa članovima bh. državnog vrha. Vijeće za provedbu mira, osnovano nakon potpisivanja Dejtonskoga mirovnog sporazuma 1995., u junu prošle godine je odlučilo da OHR treba biti zatvorena u junu ove godine ali je sada došlo do zaključka da u BiH nisu provedene očekivane reforme neophodne za približavanje Evropskoj uniji. Aktuelni visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling već je najavio da uprkos produženju mandata od juna neće više obavljati tu dužnost. Početak dvodnevnog sastanka PIC-a u BiH održava se u atmosferi oštrih kritika koje su u proteklih desetak pljuštale na račun visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarz-Schillinga. U kritikama je prednjačila ugledna nevladina organizacija Međunarodna krizna skupina (ICG) koja je predstavila opširnu studiju koja dolazi do zaključka da je sposobnost međunarodne prisutnosti pod vodstvom bivšega njemačkog ministra Schwarz-Schillinga "znatno oslabljena".

Izjava dana


Crnogorski književnik i publicista Andrej Nikolaidis komentirajući presudu Međunarodnog suda pravde u procesu BiH -SCG kaže da je razočaran, ali da nije iznenađen presudom.Kako on kaže, Milošević je dobro shvatio zapadne principe tj. on je shvatio da su riječi poput ljudska prava, međunarodne konvencije i sl., samo način na koji jači tješe slabije."Presuda otvara brojna pitanja. Kako je Milošević mogao potisati mir za rat u kojem prema ovoj presudi Srbija nije učestvovala? Zašto je Srbija dobila sankcije, kada nije učestvovala u ratu? Zašto je onda Slobodan Milošević bio uhapšen?" pita se Nikolaidis.Nikolaidis smatra da ova presuda neće uticati samo na Bosnu i Hercegovinu, nego i šire. Po njegovim riječima dobro je da je bar utvrđeno da je Srbija odgovorna za neku vrstu saučešništva tj. nesprečavanja zločina.

Gripa



Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, na području 12 općina ovog kantona trenutno je registrovano preko 5.600 osoba oboljelih od gripe. Najviše oboljelih je u Zenici, te u Kaknju, Tešnju, Maglaju i Visokom, gdje je također proglašena epidemija gripe. «U posljednja dva dana primjetno je opadanje broja oboljelih u općini Kakanj», kaže dr. Jasminka Uzunović, glavni kantonalni epidemiolog ZDK-a. Prije dvije sedmice uvedena zabrana posjeta bolesnicima u Kantonalnoj bolnici «Zenica» još uvijek je aktuelna i ostat će na snazi do jenjavanja epidemije.

26.2.07

Mervana, Ema...

TOP 10 TENISERKI SVIJETA - Najbolje rangirana je i dalje Marija Šarapova ispred Justine Henin, Amelie Mauresmo, Kim Clijsters, Svetlane Kuznjecove, itd. Najbolja bh. tenisačica Mervana Jugić-Salkić na 279. je mjestu, dok je Sandra Martinović tek nešto slabije rangirana na 298. poziciji. LJESTVICA: 1. (1) Marija Šarapova (RUS) 3824 2. (2) Justine Henin (BEL) 3516 3. (3) Amelie Mauresmo (FRA) 3070 4. (4) Kim Clijsters (BEL) 2630 5. (5) Svetlana Kuznjecova (RUS) 2595 6. (6) Martina Hingis (ŠVI) 2379 7. (7) Nadja Petrova (RUS) 2265 8. (8) Jelena Dementjeva (RUS) 1869 9. (9) Nicole Vaidišova (ČEŠ) 1742 10. (11) Jelena Janković (SRB) 1724 11. (10) Anna Čakvetadze (RUS) 1650 12. (12) Dinara Safina (RUS) 1569 13. (13) Patty Schnyder (ŠVI) 1531 14. (14) Ana Ivanović (SRB) 1463 15. (15) Serena Williams (SAD) 1269 16. (17) Shahar Peer (IZR) 1214 17. (16) Na Li (KINA) 1150 18. (18) Tatiana Golovin (FRA) 1032 19. (19) Daniela Hantuchova (SVK) 1007 20. (21) Vera Zvonarjeva (RUS) 942 ... 279 (283) Mervana Jugić-Salkić (BIH) 80.50 ... 298. (295) Sandra Martinović (BIH) 75.50
Bosanskohercegovačka reprezentativka u streljaštvu Ema Škaljo postavila je novi državni rekord u disciplini gađanja standardnom zračnom puškom. Članica SK Zenica je na takmičenju Lige BiH u zeničkom Domu strijelaca u osnovnom meču pogodila 398 krugova, dok je u finalnoj seriji pogodila 501,1 krug što je za 3,4 kruga bolje od dosadašnjeg rekorda koji je držala Sanja Sinanović. Kod muškarca u pojedinačnoj konkurenciji najprecizniji je bio Nedžad Fazlija (SK Sarajevo) 585/686 krugova, dok je gađanju zračnim pištoljem pobijediop Mahir Spahić (SK Sarajevo) 554/648,8).

Bowling

Novoformirani i ujedno prvi Bowling klub u BiH ''Strike'' iz Zenice proteklog vikenda u kuglani ''Americana'' organizirao je 1. Bowling Cup Zenica 2007. Turnir se igrao u muškoj i ženskoj kategoriji, a prijave za sudjelovanje dostavilo je više od 50 igrača i igračica .Kvalifikacije su se igrale u subotu a polufinale I finale u nedjelju.Prvu kuglu sa stopostotnim učinkom zakotrljao je zenički načelnik Husejin Smajlović I tom prilikom od bowling kluba STRIKE dobio počasnu člansku kartu,dres I zlatnu medalju.Prva tri mjesta u ženskoj konkurenciji osvojile su:
Treće mjesto Mersiha Šišić,drugo Đemka Novak I prvo mjesto,zlatnu medalju I profesionalne bowling patike Jadranka Balta.
U muškoj konkurenciji treće mjesto I bronzanu medalju osvojio je Edin Sinanović član bowling kluba STRIKE,drugo mjesto I srebrenu medalju Eldin Zununi a zlatnu medalju te profesionalnu kuglu za bowling osvojio je Nedžad Eminić, takođe član bowling kluba STRIKE.
''Bowling Cup bio je pripremno natjecanje jer u planu imamo organizaciju međunarodnog turnira na kojem bi nastupili osim iz BiH i igrači susjednih zemalja, kazao je Edin Sinanović, član uprave Bowling kluba ''Strike'' ističući da je jedan od ciljeva omasovljenje članstva.
Na kraju je bitno napomenuti da je uz takmičare I njihove navijače I prvog I drugog dana takmičenja prisustvovalo nekoliko stotina znatiželjnika za ovaj sport koji je posebno popularan u SAD-u.
Portparol I jedan od osnivača bowling kluba STRIKE
Edin Sinanović

Zeničanin


Oznake: , ,

Presuda

Sa 13 glasova za i dva protiv, Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu zaključuje da Srbija nije počinila genocid kroz svoje organe ili osobe čija djela bi uključivala njenu odgovornost prema međunarodnom običajnom pravu kao kršenje njenih obaveza po Konvenciji o sprječavnju i kažnjavanju djela genocida, saopćila je danas predsjednica ICJ Rozalin Higins (Rosalyn Higgins). Sa 13 glasova za i dva glasa protiv, ICJ zaključuje da Srbija nije bila u namjeri da počini genocid, niti je poticala izvršenje genocida, dok je sa 11 glasova za i četiri glasa protiv ICJ zaključio da Srbija nije bila saučesnik u genocidu. Sa 12 glasova za i tri protiv, ICJ je zaključio da Srbija jeste prekršila obavezu da spriječi genocid po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju djela genocida, u vezi s genocidom koji se desio u Srebrenici u julu 1995. godine. Sa 14 glasova za i jednim protiv, zaključeno je da je Srbija prekršila svoju obavezu po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju djela genocida, zato što nije (bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba, generala) Ratka Mladića, optuženog za genocid i saučesništvo u genocidu, predala na suđenje Haškom tribunalu (ICTY) i na taj način nije u potpunosti ispoštovala obavezu saradnje s tim tribunalom. Sa 13 glasova za i dva protiv, ICJ je zaključio da je Srbija prekršila svoju obavezu da ispoštuje privremene mjere koje je ICJ naložio 8. aprila i 13 septembra 1993. godine u ovom predmetu, jer nije poduzela sve mjere u svojoj moći da spriječi genocid u Srebrenici u julu 1995. godine Sa 14 glasova za i jednim protiv Sud je zaključio da Srbija treba da odmah poduzme djelotvorne korake da osigura potpuno poštivanje svojih obaveza po Konveciji o sprečavanju i kažnjavanju djela genocida i kazni djela genocioda kako ih definira Član 2 Konvecije ili bilo koja druga djela predviđena Članom 3 Konvencije, te pojedince optužene za genocid i bilo koja druga djela proslijedi na suđenje pred Haški tribunal (ICTY), te u potpunosti poštiva obaveze saradnje s tim tribunalom. Sa 13 glasova za i dva protiv, ICJ zaključuje da za sada neće biti naloženo plaćanje bilo kakve nakande, jer ICJ smatra da to ne bi bilo primjereno. Odmah na početku čitanja presude, ICJ je odbio prigovor tužene strane, te sa deset glasova za i pet protiv potvrdio da je nadležan za ovaj spor, kojeg je tadašnja Republika BiH pred ICJ pokrenula 20. marta 1993. godine.

Treba smireno pročitati obimno obrazloženje današnje presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) i pokušati shvatiti šta ona sve kaže, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare članova Predsjedništva BiH u Sarajevu kazao da ishitreno davanje ocjena, od onih koje su razočaravajuće, do onih koje slavodobitno govore o tome, neće služiti ničemu. "Pozivam građane BiH da ne dižu tenzije, te da smireno idemo u srećniju budućnost. Na ovom prostoru moramo živjeti zajedno i mislim da možemo živjeti zajedno", kazao je Radmanović. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da je za njega lično presuda razočaravajuća, ali da će je kao član Predsjedništva BiH poštovati. "Za mene je ona razočaravajuća, a razloge za to temeljim na ličnim životnim iskustvima iz ovog rata. Ja sam vidio nešto drugo od onoga što je saopšteno u presudi. Ja sam to iskusio na svojim leđima", kazao je Komšić Dodao je da u samoj presudi ima određenih kontradiktornosti, ali da je spreman poštovati je, jer to mora. Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić također je kazao da je razočaran presudom ICJ. "Niko ne može biti zadovoljan presudom, ali je moramo poštovati", kazao je Silajdžić. ICJ je danas izrekao presudu po tužbi koju je tadašnja Republika BiH 1993 godine podnijela protiv tadašnje SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) za genocid počinjen tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Prema presudi, Srbija nije počinila genocid u BiH, nije bila u zavjeri da počini genocid, niti je poticala njegovo izvršenje, ali je ustanovljeno da odgovorna strana nije spriječila i kaznila zločin genocida. Namjera genocida utvrđena je samo u slučaju masakra u Srebrenici. ICJ je saopćio i da "Crna Gora nije subjekt u sporu BiH protiv Srbije i Crne Gore, nego samo da dijeli odgovornost" sa Srbijom. BiH je tužbu za agresiju i genocid protiv tadašnje SR Jugoslavije podnijela 20. marta 1993. godine, pozivajući se na kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

Predsjednica Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu Rozalin Higins (Rosalyn Higgins) izjavila je danas da je namjera genocida dokazana samo u Srebrenici, pozivajući se na presude Haškog tribunala (ICTY). Ona je, tokom čitanja presude u postupku po tužbi koju je tadašnja Republika BiH 1993. godine podnijela protiv tadašnje SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) za genocid počinjen tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, kazala da BiH nije podnijela dovoljno dokaza za postojanje namjere genocida, osim za masakr u Srebrenici. SCG je cijelo vrijeme osporavala i nadležnost ICJ, navodeći da u trenutku kada je tužba podnesena nije bila članica UN, što je nužan uslov za nadležnost ovog suda, ali ICJ je danas odbacio zahtjeve Srbije da se proglasi nenadležnim po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid i potvrdio svoju nadležnost u tom sporu. ICJ je danas saopćio i da "Crna Gora nije subjekt u sporu BiH protiv Srbije i Crne Gore, već samo da dijeli odgovornost" sa Srbijom. BiH je tužbu za agresiju i genocid protiv tadašnje SR Jugoslavije podnijela 20. marta 1993. godine, pozivajući se na kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

Gdje nas sve ima....


srednja i jugoistočna Evropa...
Britanija, sjeverna Evropa
SAD...

Australija, Okeanija...

Prva sjednica Vlade ZDK


Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na današnjoj, prvoj sjednici u novom sazivu, usvojen je Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2006. godinu i imenovana i Komisija za kapitalna ulaganja, na čijem se čelu nalazi premijer Miralem Galijašević . Za troškove smještaja studenata u četiri studentska centra u BiH za period januar-mart 2007. godine odobreno je 270.000 konvertibilnih maraka (KM), a sa pozicije Transfer za dislociranu nastavu za period januar-mart 2007. bit će isplaćeno 270.000 KM. Za sufinansiranje rada Franjevačke gimnazije u Visokom u prva tri mjeseca ove godine odobreno je 36.000 KM, a za finansiranje ustanova kulture u ZDK za period januar-mart 2007. Vlada ZDK je odobrila 536.000 KM. Vlada ZDK je donijela i Odluku o odobravanju novca za pokriće troškova organizacije manifestacije predstavljanja i izbora sportista ZDK, 15.000 KM, Našoj riječi iz Zenice.

Oznake: , ,

Slike i stih




Zenički slikar i pjesnik Mirsad Šišić upriličio je neobičnu promociju svojih radova, u posve originalnom ambijentu novootvorene Etno Art Galerije u centru Zenice. Uz stihove, koje su izveli Senada Zatagić i književnik Senad Duran, te sam autor, mnogobrojni Zeničani koje je privukao stih i slikarstvo, uživali su uz muziku mladih zeničkih virtuoza na gitarama. Šišić se slikarstvom bavi već desetak godina, a njegove radove kritičari su već nazvali "slikama njegovih stihova i slikarstvom iz duše".

Crna H.



U zeničkom naselju Donja Gračanica, u ulici A.Hafizovića kod broja 95-a, u subotu uvečer Saudin Skopljak je nožem nanio teške tjelesne povrede Sadmiru Šariću (36). Kako saznajemo u policiji, napadu je prethodio verbalni sukob Skopljaka i Šarića, nakon kojeg mu je Skopljak zadao pet udaraca nožem u predjelu stomaka. Šarić je odmah prevezen na odjel Urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica, gdje je izvršena hitna intervencija, da bi potom Šarić bio prebačen u Klinički centar Koševo. Šarić je zadobio tešku ubodnu ranu na lijevoj strani tijela i nekoliko posjekotina na gornjem dijelu tijela i rukama. Nakon što je u kasnim noćnim satima prebačen na Odjel torokalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, on se trenutno nalazi van životne opasnosti, saznajemo u KCUS.- Pacijent je u kasnim noćnim satima primljen sa četiri teške ubodne rane u visini grudi, abdomena i ramena,i njegovo stanje je za sada stabilno. Tokom dana oporavak i liječenje povrijeđenog nastaviti će se na Odjelu vaskularne hirurgije KC Koševo, kazala je Biljana Jandrić iz Službe za odnose sa javnošću KCUS-a. Istraga o ovom slučaju je u toku i vode je nadležno kantonalno tužilaštvo i službenici Policijske uprave Zenica.

Skup podrške

Oko tri hiljade Zeničana jučer se okupilo na Trgu Alije Izetbegovića na skupu "Ne otimaj mi babu", u znak podrške za tristotinjak naturalizovanih državaljana BiH, kojima komisija Vijeća ministara BiH namjerava ili je već oduzela državljanstvo. Na skupu su uglavnom govorili mališani, nekoliko dječaka i djevojčica čiji očevi se suočavaju sa oduzimanjem državljanstva, a nakon toga i protjerivanjem iz BiH. U emotivnim istupima, djeca nisu mogla sakriti suze uz molbe da ih ne razdvajaju od očeva.
Procjene govore da će oko 500 djece ostati bez očeva, a njihove porodice bez hranitelja. Skupu su se obratili i predsjednik Saveza "zlatnih ljiljana" ZDK ratni komandant Šerif Patković, Adnan Bašić, slijepi RVI iz Kaknja, te Ajman Awad, u ime udruženja naturalizovanih građana BiH "Ensarija".
- Devetog marta navršiće se godina od podnošenja legitimnog zahtjeva za formiranje udruženja "Ensarija", koje bi okupilo naturalizovane državljane BiH. Zakon kaže odgovor mora doći za 60 dana, a nama ministar pravde, ustvari ministar nepravde preko medija poručuje da ne zna kako da nam odobri udruženje građana, jer smo stranci. Mi nismo stranci, nego državljani BiH. Zeničanin Fadil u ovom gradu živi 27 godina. Završio je ovdje fakultet, privređuje već dvije decenije. Nije bio ni vojnik, ni vehabija, kako nas sada nazivaju. Imao je državljanstvo Jugoslavije, a sada ga je neko svrsto u teroriste i oduzima mu sva prava, nakon 27 godina u Bosni. Ustavni sud BiH je stao na njegovu stranu, ali neka komisija je jača od zakona i ustava, a o moralu da ne govorimo, kazao je Awad.
Učesnici skupa su najavili da će, ako se nastavi sa oduzimanjem državljanstava, organizovati sličan skup u Sarajevu, na kojem će se obratiti neka od 500 djece, čije očeve sada protjeruju iz BiH, iako neki od njih nose čak i priznanja "zlatnog ljiljana" ili "Srebrnog štita". najavljeno je podnošenje kolektivne i pojedinačnih tužbi Evropskom sudu za ljudska prava, uz poruku da se neće dopustiti "da naturalizovani građani završe kao alžirska grupa, prodani za sitne pare od onih koji su nakon toga izgubli povjerenje naroda i vlast".
Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.