30.6.07

Made in Zenica (& Sarajevo)



DUBIOZA KOLEKTIV - ŠTRAJK

Dubioza kolektiv je bend iz Bosne i Hecegovine formiran 2003 godine od clanova bendova Gluho Doba against Def Age iz Zenice i Ornamenata iz Sarajeva. Kasnije su se bendu prikljucili i gitarista Armin Busatilc (ex- SCH, Beastly Stroke), perkusionista Orhan Maslo Oha i bubnjar Senad Suta.Izdavacka kuca Gamofon iz Sarajeva (www.gramofon.ba) izdaje prvi album Dubioza kolektiva “Dubioza kolektiv” 2004. godine. U decembru 2004. izlazi drugi cd Dubioza kolektiva: EP izdanje "Open Wide" na kojemu se nalaze i pjesme na kojima gostuju Benjamin Zephaniah, cuveni dub umjetnik i Mush Khan iz pakistansko – britanskog benda Fun-da-mental).1. 6.2006. Dubioza objavljue svoj drugi studijski album “Dubnamite” za izdavacku kucu Gramofon. Gosti na albumu
Dubnamite” su grupa Defence iz Tuzle/BiH i francuski umjetnik Niköll.Bend je do sada svirao mnogobrojne koncerte, a vrijedi spomenutii ucešce na Sziget festivalu u Madarskoj (2005), Socha Reggae Riversplash festivalu u Sloveniji (2005), Exit festivalu u SiCG (2005), Eurosonic festivalu u Holandiji (2005), Topvar festivalu u Slovackoj (2005 i 2006), Rototom festivalu u Italiji (2006), Colors of Ostrava festivalu u Ceškoj (2006), Green Valley festivalu u Austriji (2006)...

Dubioza Kolektiv su: Adisa Zvekic, Brano Jakubovic, Almir Hasanbegovic, Armin Busatlic, Senad Suta, Orhan Maslo - Oha, Adis Zvekic i Vedran Mujagic.
www.dubioza.org

Gradiće se...



U narednih nekoliko godina, paralelno, u Zenici će se pored postojećih, graditi još četiri velika projekta, koja će u potpunosti izmjeniti sliku o ovom gradu. Nakon ulaska više kompanija u Radnu Zonu, integralne proizvodnje Mittal Steela, poslovnog centra Kamberovića polje, te kompleksa bivšeg hotela Metalurg, naredni veliki projekti su gradnja glavne gradske magistrale GGM, dijela koridora 5C sa priključcima ka gradu, rješavanje gradskog saobraćaja gradnjom trolejbuskog ili tramvajskog pravca, te gradnja kompleksa zatvorenih bazena u Babinoj rijeci, rečeno je jučer. - Dionica autoputa na koridoru 5C koja prolazi kroz Zenicu duga je 39,23 kilometra, od čega su 6,6 kilometara mostovi, 11,1 kilometara su tunelske konstrukcije, a malo više od polovine, 21 kilometar je trasa po terenu. Postojeći magistralni put, najkasnije do 2015. godine, biti će korišten kao gradska saobraćajnica. Na području zeničke općine gradit će se tri petlje na autoputu i to južna u Drivuši, srednja u Donjoj Gračanici i treća, sjeverna u Nemili, rečeno je jučer. Istovremeno, prema riječima dr. Muhameda Bublina sa Građevinskog fakulteta iz Sarajeva, do 2010. će biti izgrađena Glavna gradska magistrala (GGM) o kojoj je govorio i Dragan Milosavljević iz "IP consultinga" Brčko, koji je uradio idejno rješenje GGM-a. Projektantska kuća AAA Mostar je predstavila idejni projekt "Akva parka", zatvorenih i otvorenih bazena u naselju Babina rijeka, čiju gradnju općinari ambiciozno najavljuju već za kraj ove godine.
Nakon višemjesečnih istraživanja, te studije finansijske opravdanosti, ustanovljeno je da prema postojećem prometu gradskim saobraćajem u Zenici, isplativija verzija za ovaj stadij razvoja Zenice od ideje o gradnji tramvajske linije s kraja na kraj grada predstavlja verzija sa trolejbusima, koji bi uz gradnju GGM-a značajno rasteretili svakodnevnu saobraćajnu gužvu.

Turski "Koč" u ZDK



Turska kompanija "Demir Eksport" (Export), dio svjetski poznatog "Koč" (Koc) holdinga, zainteresovana je za kupovinu rudnika olova u Olovu i vareškog rudnika olova i cinka. Pomoćnik generalnog direktora "Demir Exporta“ Soner Koldaš (Koldas) jučer je iskazao interes za još prije rata napuštene pogone u Olovu i Varešu, a domaćini turske delegacije bili su premijer ZDK Miralem Galijašević i njegovi saradnici. Demir Export je vodeća kompanija u rudarstvu i energetskom sektoru u Republici Turskoj, a Koč holding, u čijem sastavu posluje, samo prošle godine je ostvario prihod od pet milijardi eura, uključujući investicije u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. - Vraćamo se u Tursku sa dosta optimizma. Uputićemo pismo namjere sa svim što nas interesuje, a zainteresovani smo, osim ove dvije konkretne lokacije, za sve druge moguće vidove saradnje, zajednička građenja termo i energetskih postrojenja. U Zenici smo naišli na ispruženu ruku partnera, kazao je nakon sastanka Koldaš. Turci žele u napuštene kapacitete instalirati novu tehnologiju, rudnike ponovo pustiti u funkciju i uposliti značajnu novu radnu snagu u ova dva grada. - Potencijalnim investitorima smo pojasnili procedure i slijed događaja, a njihov prijedlog nama znači otpočinjanje procesa za raspisivanje konkursa za dodjelu koncesije, kazao je premijer Galijašević.

Pirati s Kamberovića









Jasmin Fejzić, mornar na kopnu, koji u srcu Bosne stvara brodove. Kaže da je počeo praviti makete početkom 80-ih godina. Maketa kineskog piratskog broda, dužine pet, širine jedan i po, te visine šest metara krasi zenički park Kamberovića polje.



U ovaj brod ugrađeno je više od 4.000 dijelova, a nije samo izložbenog tipa, već ima posebnu svoju funkciju kod djece, koja se igraju na brodu.



- Čast mi je što sam mogao ovo da uradim za djecu Zenice, ali da nije bilo opštine ovo ne bih uspjelo, kaže Fejzić.



Slobodno vrijeme Fejzić provodi stvarajući neobične makete. Uglavnom su to brodovi, jedrenjaci, kakvi su se koristili u stara vremena.



"Leteći holandez", "Galiot", replika broda iz filma "Pirati s Kariba", "Kineski piratski brod" samo su neki od brodova kojije ovaj maketar uradio, a koje su uglavnom u prostoriji videoteke “Arka” čiji je vlasnik. Pa i sam naziv videoteke nije odabran slučajno jer je “Arka” kao mitski brod koji se pominje u svetim knjigama monoteističkih religija.




FOTO I TXT - DADO RUVIĆ (dnevni list AS)

29.6.07

EKSKLUZIVNO-Zenica dobija još jedan objekat

Sportski centar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine zamišljen kao kompleks gdje će se okupljati i pripremati sve reprezentativne nogometne selekcije, graditi će se u Zenici. Ovo je odluka Izvršnog odbora N/FS BiH donesena u četvrtak na sjednici održanoj u Banja Luci.
“Odluka Izvršnog odbora donesena je jednoglasno. Pošto Sarajevo nije ispunilo niti jedan od uslova odlučeno je da se centar gradi u Zenici. To je velika stvar i za grad Zenicu jer je to faktički nova fabrika u gradu”, izjavio je Sulejman Čolaković, član Predsjedništva N/FS BiH.
Dakle, iako je Sarajevo, odnosno Ilidža bila broj 1, a Zenica tek rezervna varijanta, sportski centar ipak će se graditi u Zenici. Zenica je za razliku od Sarajeva ovo shvatila ozbiljno, te bi nakon Bilinog polja i Kamberovića polja, ovaj grad trebao dobiti i nova dva nogometna terena.
Općinsko vijeće Zenica je još prije dva mjeseca uputilo pismo namjere Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH u kojem su izrazili interes za realizaciju projekta “FIFA GOAL” koji podrazumjeva izgradnju fudbalskog sportskog centra za sve reprezentativne selekcije. U tom pismu namjere je stajalo kako je Općina Zenica spremna ući u realizaciju pomenutog projekta uz zajedničko učešće sa N/FS BiH i ponuditi sljedeće: pravo korištenja odgovarajuće parcele neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta na lokaciji “Kamberovića raven” (Crkvičko brdo) i posjed prenijeti na N/FS BiH, zatim učešće Općine u otkupu susjednog zemljišta od ranijih vlasnika ukoliko to bude potrebno, naknade po osnovu rente i UGZ-a tretirati kao učešće Općine u realizaciji projekta, izgraditi pristupnu saobraćajnicu, do lokacije dovesti nedostajuću komunalnu infrastrukturu (vodu, struju, grijanje, telefion), te izgraditi kanalizacionu mrežu.


Od N/FS BiH se očekuje: da finansira izgradnju fudbalskog centra u okviru projekta “FIFA GOAL”, te dap o izgradnji stavi u funkciju fudbalski centar i istim nesmetano i samostalno upravlja određeni broj godina zavisno od visine ulaganja.
Površina parcele na kojoj bi se gradio fudbalski centar u prvoj fazi bi bila oko 30 duluma zemlje (29.126 metara kvadratnih). Na njemu bi bili smješteni travnati teren dimenzija 105 m x 68 m, jedan sa klasičnom prirodnom travom, drugi sa vještačkom travom. Pored njega predviđen je jedan teren sa vještačkom travom za mali nogomet dimenzija 20x40 m. U sklopu lokacije je i parking prostor sa 60 mjesta. Predviđena je tribina sa oko 1.500 natkrivenih mjesta za sjedenje, a uz nju svi potrebni prateći prostori. Tu je prije svega, šest standardnih svlačionica, manja ambulanta za sportiste, prostorija za stručno osoblje, ostava rekvizita i neophodni tehnički prostori. Na spratu su predviđene dvokrevetne sobe (28) u rangu hotela sa tri zvjezdice. U sklopu objekta je i restoran za sportiste sa odgovarajućom kuhinjom, klupske prostorije i prostorije za sastanke i edukaciju.
N/FS BiH ima 14 nogometnih reprezentativnih selekcija koje bi trenirale u Centru. Lokalna zajednica bi vjerovatno dobila i mogućnost povremenog korištenja Sportskog centra.
(HVALA MIRZI DAJIĆU)

Rafaelo, danas (prizemlje RMK Prometa)




Zabrana

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je prošle sedmice obavjestila Muftijstvo zeničko da se zabranjuje bilo kakva gradnja na području budućeg kompleksa Sultan - Ahmedove džamije u centru Zenice, potvrdio je za "Dnevni avaz" muftija Ejub efendija Dautović.
- U aprilu je bio planiran početak gradnje budućeg kompleksa. nekoliko dana pred početak radova dobili smo dopis od Službe za prostorno uređenje Općine Zenica kako su oni obavješteni "da se ne poduzimaju nikakvi novi radovi na pomenutom području". Nas je Komisija prije nekoliko dana obavjestila, da su Medresa i džamija kao graditeljska cjelina proglašeni nacionalnim spomenikom, što za sobom povlači niz drugih odluka, kaže muftija.
On je jučer za naš list odbio komentirati kako je moguće da nakon pet godina provođenja akcije, prikupljanja sredstava, donatorskih konferencija, pa i aktiviranja "telefona za pomoć" u akciji, kad je gradnja trebala krenuti, ona je zaustavljena.
- Sazvan je Odbor za izgradnju kompleksa i javnost će o zaključcima i daljim našim koracima biti obavještena. Doći će vrijeme da se govori i o imenima, kazao je Dautović.
Saznajemo da muftija odgovornim smatra općinsku administraciju, jer je "neko iz Zenice aplicirao i prijavio džamiju kao spomenik kulture", iako se znalo šta to povlači i podrazumjeva, dok je u toku bila akcija pripreme gradnje kompleksa.
- Sad je bitno da nam se odgovori je li to znači da je odluka definitivna i konačna, a ako je tako, onda će muslimani Zenice morati zatražiti od vlasti novu lokaciju u gradu za gradnju kompleksa. U centru grada Zenice, osim rekonstrukcija postojećih, pola milenija nije građen islamski vjerski objekt, a naša namjera sa kompleksom da bude duhovno, vjersko i obrazovno središte za muslimane Zenice, ali i šire, kaže muftija Dautović.
Nezvanično se najavljuje da Islamska zajednica i Muftijstvo namjeravaju od Općine zatražiti neku od lokacija, koja bi blizu postojećih pravoslavnih i katoličkih vjerskih objekata "činila cjelinu i dokaz multikulturalnosti Zenice na malom prostoru".
- Na džamiji, medresi, šadrvanu i haremu se mogu vršiti isključivo konzervatorski radovi, a prije izvođenja bilo kakvih radova potrebno je izvršiti arheološko istraživanje lokaliteta sa ciljem utvrđivanja eventualnih ostataka ranijih građevina, grobova ili nišana, na osnovu prethodno odobrenog elaborata, stoji u odluci Zavoda. U Muftijstvu se sa čuđenjem komentira "kako je jednom dijelu ZDK Zavod lobira da se spriječe arheološki radovi (Visoko), dok se u centru Zenice ne dozvoljava gradnja Centra prije nego se obave arheološka istraživanja".

Inspekcije


Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) rezultati akcije suzbijanja rada na crno, koja zvanično počinje 2. jula, već su vidljivi, jer je tokom juna zaposleno oko 1.000 novih radnika, što je uveliko rezultat najave akcije, kazao je direktor Uprave za inspekcijske poslove ZDK Ibrahim Avdagić. - Pripremljen je precizan plan aktivnosti kontrole rada privrednih subjekata, odnosno poslodavaca u pogledu prijavljivanja radnika, a u akciji na podrčju ZDK djelovati će jedanaest inspektora. Iako je rano govoriti o krajnjim efektima, procjene su da bi nakon završetka aktivnosti mogli imati oko 10.000 novih prijavljenih uposlenika, kazao je Avdagić.

Povratnici



Forum građana povratnika U Ze - do kanton jučer je održao sastanak u Zenici, na kojem je ocijenjeno da je ovaj forum postao lider u organizaciji i rješavanju problema povratnika u državi. Uz osam predstavnika sa "kriznih" područja, u forumu rade predstavnici MUP-a, kantonalnog ministarstva za izbjeglice i Srpskog građanskog vijeća - Pokreta za ravnopravnost BiH. Uz prigodne darove MUP-a jučer se govorilo o "kampanji odgovornosti MUP-a", uvođenju telefonskih linija u povratnička naselja Vareša, bržem rješavanju slučajeva povratnika n lokalnim sudovima, ali i odlaganju smeća blizu povratničkih naselja, napasanju stoke...Forum građana povratnika u ZDK je formiran u februaru 2005. godine i do sada je dao veliki doprinos povećanju stepena sigurnosti povratnika i poboljšanju stanja bezbjednosti na području ovog kantona.

Tekma

Na Bilinom polju u Zenici u utorak uvečer održan je nogometni spektakl, prvi ovakve vrste na ovim prostorima, a vjerovatno i mnogo šire. Reprezentaciju svećenika BiH u nogometu ugostili su domaćini iz zeničkog Medžlisa Islamske zajednice, a u dva poluvremena od po 35 minuta bolji su bili svećenici, koji su pobjedili rezultatom dva naprema jedan.
Mnogo više od "obične" utakmice, pred više od šest hiljada gledalaca uz frenetično navijanje, himnu BiH na početku, te sjajno druženje prije, u toku i nakon utakmice, kako je kazao fra Mijo Đolan, provincijal Bosne Srebrene, "bila je namjera organizatora Župe zeničke i Medžlisa, da pokažu da je Zenica primjer suživota, zajedničkog nastupa, čemu je pridodata i doza humanosti, jer su sponzori, donatori, pokrovitelji, te prihod od prodatih ulaznica uplaćeni za "Dom - porodicu", ustanovu u Zenici koja brine o 150 djece bez roditeljskog staranja iz cijele BIH".
Utakmicu su prigodnim govorima koji su Zenicu predstavili u iskrenom, pozitivnom svjetlu, otvorili su provincijal Đolan i Jakub efendija Salkica, prvi čovjek Medžlisa IZ Zenica, koji su na kraju i uručili pehare ekipama. Prvi udarac na utakmici "obavio" je zenički načelnik Husejin Smajlović, pod čijim pokroviteljstvom je i održana utakmica između svećenika, inače viceprvaka Evrope u malom nogometu u konkurenciji državnih timova svećenika, te imama, koji su se prvi put okupili za potrebe ove utakmice, ali su preksinoć najavili da će i oni formirati tim koji će ubuduće nastupati širom BiH.

Prvi susret imama i svećenika, te sama ideja dobila je sjajan publicitet u domaćim i inostranim medijima, a na Bilinom polju bilo je prisutno desetak TV i reporterskih ekipa. Podršku projektu dali su i pjevači dado Čaušević i Rizo Ruža, ali i Haris Burina, Tarik Helić, Nisvet Džanko...
Golove za svećenike su dali Slaven Mijatović i Zdravko Anđić, a izjednačujući za imame Muhamed Kolić. Ekipe su predvodili selektori Hasan Kozlić i Zoran Mandić i Zdravko Dadić. Za imame su igrali i Avdo Kozlić, Ibrahim Sofić, Alija Čančar, Mirsad Kozlić, Nihad Ormanović, Vernad Hadžić, Amel Kozlić, Jakub Krehmić, Samir Ahmić, Sead Šahinović, Muamer Dizdarević, Asmir Skopljak, Vedad Arnaut, Ahmed Agetović i Haris Tursanović, dok su "boje" svećenićkog tima branili i Mario Radman, Ferdo Boban, Mario Jelić, Pero Iljkić, Josip Tomas, Vinko Jelušić, Jure Perić, Vladimir Pranjić, Josip Vajdner, Pero Tunjić, Marko Hrgota, Ljubo Čutura, Miro Šego i Anto Ledić.

Stipendije

Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona zaključilo je konkurs za dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2006./2007. godinu. Na konkurs se prijavilo 1.510 studenata, a nakon okončane procedure na konačnoj listi našlo se 1.160 studenata koji će u dva jednaka bespovratna iznosa dobiti stipendiju u ukupnom iznosu 600 KM. Od 1.160 odobrenih stipendija, studentima s područja općine Zenica dodijeljeno je 530 stipendija. Po općinama dalje slijede: Visoko - 171, Zavidovići - 139, Žepče - 125, Breza - 74, Maglaj - 28, Tešanj i Vareš - 24, Kakanj - 16, Olovo - 15, Usora - 13 i Doboj-Jug – jedna stipendija. Ukupan iznos predviđen budžetom ZDK-a za 2007. godini za stipendije je 700.000 KM.

Vijeće

Općinsko vijeće (OV) Zenica je danas usvojilo je Izvještaj o poslovanju deset javnih preduzeća (JP) u 2006. godini. Prema riječima pomoćnika načelnika za oblast ekonomskih odnosa Jugoslava Anđelića, svako od deset JP, uprkos brojnih teškoća s kojima se suočava, ispunilo je svoje zadatke, pri čemu su poslovanje s gubitkom zabilježila JP "Grijanje", "Komrad" i "Veterinarska stanica", u ukupnom iznosu većem od milion KM,. Pozitivno poslovanje zabilježila su JP "Vodovod i kanalizacije", "Tržnica", "Gradsko groblje", "Parkinzi", Radio-televizija (RTV) Zenica, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, te JP za prostorno planiranje i uređenje grada, u ukupnom iznosu od 190.000 KM. "Općina će i dalje činiti napore da stvori pretpostavke za bolji rad javnih preduzeća, sve u interesu građana općine Zenica.Građanima je upućena poruka da, sa svoje strane, budu ažurniji u izmirivanju obaveza prema ovim preduzećima", kazao je Anđelić na sjednici u Zenici.
OV je prihvatilo Program organiziranja naredne grijne sezone, a bez veće rasprave prihvaćena je i Informacija o realizaciji programa ovogodišnje međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće". Podršku OV dobila je i Izmjena plana izgradnje i održavanja gradskih ulica i putne mreže na području općine za ovu godinu. Ovom izmjenom 100.000 KM, predviđenih za nastavak asfaltiranja puta Lašva - Višnjica, usmjerava se na okončanje kompletnog projekta puta Lašva - Dusina.

28.6.07

Utakmica za pamćenje !





Na Bilinom polju u Zenici u utorak uvečer održan je nogometni spektakl, prvi ovakve vrste na ovim prostorima, a vjerovatno i mnogo šire. Reprezentaciju svećenika BiH u nogometu ugostili su domaćini iz zeničkog Medžlisa Islamske zajednice, a u dva poluvremena od po 35 minuta bolji su bili svećenici, koji su pobjedili rezultatom dva naprema jedan...
.VIŠE informacija SUTRA...
POGLEDAJTE ovdje VIDEO ZAPIS SA UTAKMICE (amaterski snimak) i SLIDESHOW SA NAJZANIMLJIVIJIM MOMENTIMA SA UTAKMICE

U Ž I VA J T E !!!


Bez komentara

„Sevdah opera – Razlike u rušenjima“, Nigela Osbornea i Gorana Simića u režiji Lenke Udovički nakon Mostara, Sarajeva, Tuzle i Banja Luke stigla je u Zenicu, gdje bi u petak i subotu trebala biti izvedena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Tim povodom za danas u podne bila je zakazana pres konferencija koju novinari nisu dočekali. Naime, nakon što se 15-ak minuta nakon podneva niko od domaćina nije pojavio (ne računajući direktora BNP Zenica Nedžada Fejzića koji u tom momentu nije znao gdje su ljudi iz „Sevdah opere“ koji su se trebali pojaviti), novinari su otišli za svojim drugim zadacima. Muziku za „Sevdah operu“ uradio je jedan od vodećih britanskih savremenih kompozitora Nigel Osborne, libreto je napisao renomirani pjesnik i pisac iz BiH koji trenutno živi u Kanadi Goran Simić, dok je režiser umjetnička voditeljica Moving Theatre Company Lenka Udovički, koja inače živi u SAD. Dramaturzi za „Sevdah operu“ su Tina Ellen Lee i Lenka Udovički, producent za Balkan Jasna Bašić, scenski pokret Mladen Vasari, scenograf je Marijela Margeta, a kostimograf Bjanka Ursulov Adžić. Ansambl čine: Susan Bisatt, Monica Brett-Crowther, Andy Morton, Robert Rice, Mladen Vasari, Belma Alić, Neyire Ashworth, Aidan Burke, Merima Ključo, Toni Pešikan i Rada Pešut.

Piramide među nama ?

- Vlada Zeničko - dobojskog kantona očekuje da nam Zavod za zaštitu spomenika odgovori zašto ne preporučuje dalje radove na lokalitetu "bosanske piramide sunca", iako navodi da nije nadležan čak ni za davanje mišljenja. Nakon što dobijemo novi odgovor, na vladi ZDK ćemo zauzeti stav i odlučiti šta dalje, kazao je za "Dnevni avaz" Miralem Galijašević, premijer ZDK. U Ze-Do kanton je stiglo pismo iz Ministarstva kulture i sporta Vlade Federacije BiH sa potpisima ministra Gavrila Grahovca i direktorice Zavoda za zaštitu spomenika Lidije Mićić, u kojem oni navode da "su za te lokacije nadležni Kantonalni Zavod i Kantonalno Ministarstvo", jer su navedene lokacije koje nisu u području zaštićenme zone Visoki. Prethodno pismo, sredinom prošlog mjeseca prouzrokovalo je mnogo bure u ZDK, jer je naložena zabrana istraživanja, mada se u novom pismu navodi da se radilo samo o "jednoj lokaciji", a ne o onim za koje je traženo mišljenje?- Upravo ta igra "gluhih telefona", jer smo mi zatražili mišljenje sa obrazloženjem, jer ZDK nema kantonalni Zavod za zaštitu spomenika, uzrokovalo je pomenuto odgađanje. Naše poštovanje zakona i procedura sada je shvaćeno kao mogućnost za odugovlačenje. Naši pravnici su definirali da "preporuka" federalnog Zavoda ustvari ne znači ništa, jer je u formi mišljenja, i to za područje za koje nismo ni pitali. Ministrica Zdenka Merdžan je zatražila dodatno tumačenje i zato čekamo novo, konkretno tumačenje zašto se "ne preporučuju" radovi, pa ćemo donijeti konačnu odluku, kaže Galijašević.
Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona će kao i prošle godine podržati istraživanja Bosanske doline piramida u Visokom, izjavio je predsjednik Skupštine ovog kantona Sejad Zaimović prilikom posjete arheološkim lokacijama u Visokom.On je kazao da je Vlada odobrila određena finansijska sredstva a Projekt će podržati i izdavanjem dozvola za vršenje arheoloških istraživanja na područjima van zaštićene zone."Postoje određeni problemi o saglasnosti i mišljena federalnih organa, ali Vlada ZDK-a je odvojila novac za Fondaciju a u toku je i izdavanje neophodnih dozvola od Ministarstva za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo i Ministarstva prometa i kumunikacija te Ministarstva zaštite okoliša. U toku sljedeće sedmice bit će pripremljene i dozvole za istraživanja na područjima izvan zaštićene zone", kazao je Zaimović. Predsjednik Skupštine je objasnio kako mišljenje nadležnog federalnog ministarstva nije obavezujuće za Vladu ZDK-a kada je u pitanju izdavanje dozvola za arheološka istraživanja van zaštićenih zona."Prema pravnom tumačenju nas ne obavezuje mišljenje jer mi ne izdajemo dozvole za rad u zaštićenim zonama koje su regulirane federalnim zakonima. Kantonalni zakon omogućava izdavanje dozvola za istraživanja van zaštićene zone a mi te dozvole dajemo ovlaštenom i legalno registriranom subjektu, odnosno Fondaciji, da radi svoj posao", kazao je Zaimović.Delegacija Skupštine ZDK-a koju su pored predsjednika i potpredsjednika Skupštine sačinjavali i predsjednici klubova zastupnika SDA i SBiH te članovi klubova zastupnika stranaka Radom za boljitak i BPS su u pratnji predsjednika Upravnog odbora Fondacije Semira Osmanagića obišli tunele KTK i Ravne, plato piramide Mjeseca te ostale arheološke lokalitete u Bosanskoj dolini piramida.

Kupati se, ali...


Glavni kantonalni epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Zeničko - dobojskog kantona dr. Jasminka Uzunović jučer je upozorila da kupanje u zeničkim rijekama zdravstveno nije sigurno, posebno u gradskom dijelu toka, zbog ulijevanja gradske kanalizacije i otpadnih vodfa iz preduzeća. - Ugovorom sa Javnim preduzećem za održavanje sportskih objekata od početka sezone kupanja na gradskim bazenima u Crkvicama svakodnevno se analiziraju uzorci vode, a povremeno se kontroliše i hrana iz kantine koja je u sklopu kompleksa. Nalazi su pokazali da su dosadašnji uzorci vode i hrane bili uredni i da su kupači na bazenima zdravstveno sigurni, kaže dr. Uzunović. I pored upozorenja epidemiologa, svakodnevno se na dvije od tri zeničke rijeke, Babinoj rijeci i Bosni mogu osim ribara vidjeti i kupači, mada nekoliko metara dalje Zeničani vodotokove, i pored zabrana, koriste za pranje tepiha.

Zenica, noću, sa visine...


fotosi by: @do Dz. i Dado R.
lokacije: put za Smetove i Ravan-Zmajevac
fotografisano 27.06.2007. - 22.00 - 23.30 h

korišteni fotoaparati Nikon, Sony, Fuji














Upis


Upis studenata na sve fakultete Univerziteta u Zenici (UNZE) u akademskoj 2007./08. godini je u toku i trajaće do 4. jula. Na sedam fakulteta planirano je da bude upisano 1.330 studenata, od čega 1.155 redovnih i 175 vanrednih. Najviše mjesta, 340, biće na Pedagoškom fakultetu, Ekonomski fakultet prima 250 brucoša, Pravni fakultet 240, Mašinski 220, Fakultet za metalurgiju i materijale 100 i Zdravstveni fakultet 70 studenata. Islamski pedagoški fakultet, kao pridružena članica Univerziteta u Zenici, iskazao je potrebu za upis 110 studenata u narednoj akademskoj godini na više studijskih odsjeka. Prijemni ispiti na fakultetima biće obavljeni od 5. do 10. jula, kažu u Rektoratu UNZE.

Eksterna

Tročlana delegacija Rektorske konferencije Njemačke boravi danas u posjeti Univerzitetu u Zenici, s ciljem prikupljanja relevantnih informacija o načinu njegovog funkcioniranja. "Na bazi tih podataka biće sačinjen plan aktivnosti na realizaciji projekta eksterne evaluacije", izjavio je rektor Univerziteta Sabahudin Ekinović. Prema njegovim riječima, ovaj projekat podrazumijeva međunarodnu akreditaciju Univerziteta Zenica i automatsko priznavanje diploma sa njegovih fakulteta u zemljama Evropske unije (EU). Ovakvu vrstu akreditacije mogu vršiti samo institucije iz zemalja EU, a Rektorska konferencija Njemačke jedna je od njih.

Socijala...obrazovanje...

Skupština Zeničko-dobojskog kantona na sjednici kojom je predsjedavao Sejad Zaimović usvojila je prijedlog Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom. Prijedlog ovog zakona u proteklom periodu prošao je javnu raspravu u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona i kako je rekao Josip Martić, resorni kantonalni ministar, za njegovu realizaciju na godišnjem nivou potrebno će biti osigurati 17,3 miliona KM. „S obzirom na to da Zakon usvajamo na polovini kalendarske godine, za ostatak 2007.već su planirani iznosi od oko četiri miliona KM. Zakon donosi kvalitativan pomak u oblasti socijalne zaštite i povećanje broja korisnika socijalne zaštite, a sve to uz uvođenje novih prava“, izjavio je Josip Martić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona.
Poslanici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) većinom glasova odlučili su danas da izmijene i dopune Zakona o osnovnoj i Zakona o srednjoj školi budu razmatrane u formi nacrta, što znači da će biti upućeni u javnu raspravu. Izmjene i dopune ova dva zakona za današnju sjednicu Skupštine ZDK u Zenici bili su predloženi u formi prijedloga, po skraćenoj proceduri. Ovakvu odluku poslanika podržao je i premijer ZDK Miralem Galijašević, istakavši da se radi o problematici za koju je potrebno izjašnjenje stručne, ali i šire javnosti, kako bi se dobili što kvalitetni prijedlozi i sugestije. Suština izmjena i dopuna spomenuta dva zakona odnose se na način izbora i rad školskih odbora i direktora", kazao je on. Izmjene i dopune Zakona o osnovnoj školi trebale bi rezultirati preciznijim zakonskim rješenjima i praktičnim poboljšanjima stanja u osnovnom obrazovanju, posebno u dijelu koji se odnosi na inkluzivno obrazovanje djece učenika s posebnim potrebama, dodatno usaglašavanje procedura, načine prijema zaposlenika, kao i preciziranje mandata organa rukovođenja i uvjeta za postavljanje direktora škola. Izmjene i dopune Zakona o srednjoj školi trebale bi rezultirati preciznijim zakonskim rješenjima i poboljšanjima stanja u srednjem obrazovanju, posebno u dijelu koji se odnosi na načine donošenja nastavnih planova i programa, uvjete za rad u školi, mandate organa rukovođenja, kao i uvjete za izbor i imenovanja organa rukovođenja" ,navedeno je u obrazloženju pravnog osnova za donošenje ovog zakona.

Gradovi...


Do kraja godine gotovo polovina ukupnog broja stanovnika planete Zemlje, odnosno oko 3,3 milijardi ljudi, živjet će u gradovima, a taj broj će se, kako se navodi u tek objavljenom izvještaju Ujedinjenih nacija, do 2030. godine popeti na cijelih pet milijardi. U izvještaju pod naslovom "Stanje svjetske populacije: Oslobađanje potencijala rasta broja urbanog stanovništva" navodi se da će taj fenomen biti posebno izražen u Africi i Aziji gdje će se gradsko stanovništvo udvostručiti tokom samo jedne generacije. Ipak, navodi se da stopa siromaštva u urbanim sredinama raste sve brže, i pred vladama u svijetu je ozbiljan zadatak smještanja siromašnih kako se ne bi suočavale s posljedicama njihovog skrivanja po ilegalnim skloništima, bez kanalizacije i drugih osnovnih potreba, upozorava UN. Svjetska organizacija također navodi da je problem siromaštva u gradskim sredinama posebno izražen u Latinskoj Americi, jer su tamošnje države, ali i gradovi ignorirali specifičnosti koje prate rast broja stanovnika, što je izazvali rast stope nasilja i opći nedostatak sigurnosti. U kućicama, poput favela u Brazilu i karton-naselja na Balkanu, već živi oko milijardu ljudi, dok će u Kini gradsko stanovništvo brojčano nadmašiti seosko za desetak godina, navodi se u izvještaju UN-a. Naglašava se da će tada u Kini čak 83 grada imati više od 750.000 stanovnika, ali svega pet sa više od pet miliona. Ujedinjene nacije procjenjuju, prenose agencije, da će se sada potpuno nepoznato mesto Gabarone u Bocvani uskoro naći na svim demografskim kartama jer će broj stanovnika toga gradića od 18.000 stanovnika 1971. godine do 2020. "eksplodirati" na čitavih 500.000. Prvi veliki val urbanizacije svjetske populacije trajao je cijelih 200 godina, od 1750. do 1950. kada je broj stanovnika u gradovima sa 15 porastao na 423 miliona samo u Evropi i Sjevernoj Americi. Drugi veliki val je počeo, kako navodi UN, 1950. godine u zemljama u razvoju, u kojima će sa 309 miliona broj stanovnika u gradovima do 2030. godine dostići 3,9 milijarde.

GSM x 3.000.000.000


Globalni broj korisnika mobilnih telefona u 2007. će po prvi put premašiti nivo od tri milijarde - što je jednako polovici svjetskog stanovništva - uslijed snažnog rasta potražnje u Kini, Indiji i Africi, pokazalo je istraživanje. Od afričkih poljoprivrednika do kineskih tvorničkih radnika, operateri mobilne telefonije do kraja ove godine imat će preko 3,25 milijarde pretplatnika širom svijeta, pokazao je izvještaj britanske kompanije za analizu telekom tržišta The Mobile World. Zajedno s Internetom, mobilni je telefon doveo do komunikacijske revolucije, zahvativši sve slojeve društva - od gradskih intelektualaca do stanovnika brazilskih slamova. Kako se navodi dalje u istraživanju The Mobile Worlda, broj pretplatnika mobilne telefonije svake minute u svijetu poveća se za hiljadu. "Za prvu milijardu pretplatnika trebalo je više od 20 godina, no samo 40 mjeseci za drugu. Granica od tri milijarde bit će pređena u julu 2007, dakle za ukupno samo dvije godine", kazao je suosnivač The Mobile Worlda John Tysoe. Analitičari prognoziraju da će 65 posto svih mobilnih uređaja proizvedenih u ovoj godini biti prodano na tržištima u nastajanju, kako proizvođači, poput finske Nokie i američke Motorole, izbacuju nove jeftine telefone a operateri mobilne telefonije pojeftinjuju cijene usluga. U podatke navedenog istraživanja uračunati su i višestruki pretplatnički odnosi - u Europi je raširenost mobilnog telefona premašila 100 posto stanovništva, s ukupno 666 miliona pretplatničkih odnosa

Sevdalinka među Top 10


U posljednjem izdanju magazina "Songlines", jednom od najvećih svjetskih autoriteta u muzici, internacionalno izdanje kompilacije sevdalinki "Bendbaša – Sevdalinka, bosanska ljubavna pjesma" svrstalo se među Top 10 novijih izdanja svjetske muzike za mjesec juli i august. Izabrana među stotinama novih albuma, koji se ovom magazinu šalju na recenziju, kompilacija sevdalinki koju su u BiH izdali Goethe Institut i kompanija "Yaman" prošle godine u novembru, kotira čak pored albuma uživo Nusrat Fateh Ali Khana i novog albuma Esme Redžepove koji nosi naziv "Mon Histoire", saopćeno je iz kompanije "Yaman". Kako je kompilacija dospjela do odjeljka recenzija "Top of the World", to je također zahtijevalo da se jedna od pjesama sa kompliacije "Bendbaša" izabere i uključi na kompilaciju "Top of the World", koja se prodaje uz ovomjesečno izdanje magazina Songlines. Redakcija je izabrala novu verziju pjesme "Što te nema" Jadranke Stojaković.Ona će tokom posjete BiH održati i solo koncert u klubu Colloseum, 27. jula. Jedan od najeminentnijih eksperata kada je riječ o svjetskoj muzici i filmski režiser Simon Broughton u svojoj recenziji zaključuje kako projekt koji je započela sarajevska izdavačka kuća Yaman ne gleda samo u prošlost, već uzima nešto što je vrijedno iz stare, u ovom slučaju ugrožene tradicije i čini održivu, prelijepu novu muziku. To je također dokaz kako je moćna muzika uvijek bila rezultat interkulturalne razmjene, ocijenio je Broughton.

Tajan


Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je jučer prihvatila Nacrt zakona o proglašenju Spomenika prirode "Tajan", koji obuhvata područja općina Zavidovići i Kakanj, i koji će biti upućen na javnu raspravu u trajanju od 60 dana, . Ovim zakonom proglašava se Spomenik prirode "Tajan" kao kategorija zaštićenog područja i određuju granice obuhvata, katastarske općine s katastarskim česticama, zaštitne zone, osnovne vrijednosti zaštićenog područja, mjere zaštite, intervencije u zaštićenom području,korištenje prirodnih vrijednosti, upravljanje, finansiranje, te nadzor nad primjenom zakona. Zakonom se obezbjeđuje očuvanje brojnih prirodnih, pejzažnih, hidroloških, speleoloških, paleontoloških, edukativnih, naučnih i ekonomskih vrijednosti, te usklađivanje vrijednosti sa zaštitom, korištenjem i razvojem područja. Dvije zaštićene zone Spomenika prirode "Tajan" obuhvataju kanjone Mašice, Suhe i Duboke Tajašnice, Speleološke objekte Jama "Atom", Jama "Javor", "Omladinska jama" i "Lukina pećina", te jezero na Mašici, Mašićku stijenu, Kamene mostove s pećinama, paleontološke lokalitete, arheološke lokalitete, šume i geološku raznolikost, endemske biljke i faunu. Između ostalog, razvojni ciljevi uključuju mogućnosti za naučna istraživanja, razvoj turizma i rekreacije, te poboljšanje socijalnih i ekonomskih uslova lokalnog stanovništva i stanovništva u okruženju Spomenika prirode"

VGT Pomoć

Akcijom „Bezbrižno na ljetovanje“ VGT osiguranje obezbjeđuje besplatnu pomoć u slučaju prometne nezgode u RH svim vozačima iz BiH
VGT osiguranje, 01.07. pokreće akciju „Bezbrižno na ljetovanje“ koja će trajati do 01.09. ove godine. Već treću godinu, u periodu ljetnih godišnjih odmora, VGT osiguranje, svim vozačima iz BiH pruža besplatnu pravnu pomoć u slučaju prometne nezgode u Republici Hrvatskoj. Za osiguranike VGT osiguranja obezbjeđen je i besplatan transport oštećenog vozila do željenog odredišta. U toku akcije dispečerska služba VGT osiguranja, koja je locirana na Makarskoj rivijeri pozivom na broj telefona 099 2345 000 dostupna je 24 h svim vozačima iz BiH.
U slučaju prometne nezgode ovlašteni predstavnik VGT osiguranja će izaći na mjesto nezgode i pružiti pravnu ili tehničku pomoć osiguranicima. Pravna pomoć, se ogleda u pravnom savjetovanju, pomoći pri kompletiranju dokumentacije za prijavu štetnog slučaja, fotografisanju i sl. Osiguranici VGT osiguranja policom osiguranja ostvaruju pravo na besplatnu tehničku pomoć, koja se ogleda u organizovanju besplatnog transporta oštečenog motornog vozila od mjesta nezgode do željenog odredišta
„VGT osiguranje, u akciji „Bezbrižno na ljetovanje“ nema direktnog ekonomskog interesa. Osnovni cilj ove akcije jeste zadovoljavanje potreba osiguranika, prepoznavanje VGT-a kao društva koje je orijentisano na potrebe tržišta i unaprijeđenje odnosa sa osiguranicima“ Odjel za odnose s javnošću.
D.D. za osiguranje imovine i lica „VGT“ je osiguravajuće društvo osnovano početkom 1992. godine. Za relativno kratak period svog postojanja, VGT osiguranje se pozicioniralo među vodeća osiguravajuća društva u našoj zemlji. To potvrđuju i podaci nadležnih institucija za ovu branšu. VGT osiguranje je potpuno posvećeno svom osiguraniku, a stalno povećanje premije i broja osiguranika je zasnovano na povjerenju izgrađenom kroz profesionalan i poslovan odnos prema osiguranicima i zaštiti njihove imovine. Ovo društvo u svojoj strategiji ima kao osnovne ciljeve brigu o osiguraniku u smislu dodatnog unaprijeđenja usluga i upotpunjenja potrebe klijenata.

Dodatne informacije:
Odjel za odnose s javnošću, VGT osiguranje, Alaudina br. 1, 71 300 Visoko, Tel. 032 730 800, Fax. 032 730 830,

Bowling in Zenica


2. BOWLING CUP
2. bowling cup će se održati 30.06. i 01.07. godine u Kuglani Americana, Ul. Nikole Tesle br.1., o vremenu početka takmičenja takmičari će biti blagovremeno obavješteni.
Prijava takmičara:
Takmičenje će održati u dvije kategorije muški bowling i ženski bowling. Takmičari u obe kategorije ne smiju biti mlađi od 15 godina. Takmičar je dužan prijaviti se najkasnije 2 (dva) dana do početka takmičenja. Prijave takmičara će se vršiti u prostorijama “Kuglane Americana” srijedom i četvrtkom od 17,00 do 19,00 sati. počev od 20.06.2007. godine. Pod prijavom se podrazumijeva tačno ime i prezime, br lične karte, adresa stanovanja i broj telefona.
Svaki takmičar dužan je za učešće na prvim kvalifikacijama uplatiti kotizaciju koja iznosi 5,00 KM, u slučaju da takmičar izbori plasman u drugi krug kvalifikacija dužan je uplatiti dodatnih 5,00 KM do kraja takmičenja.
Kao dokaz o uplati i mogućnosti takmičenja takmičar će dobiti priznanicu koju je dužan nositi sa sobom na samom takmičenju. Organizatori su obezbijedili korištenje kuglane, bowling cipela, diplome za sve učesnike i nagrade za najbolje u dvije konkurencije. Pored osnovnih nagrada organizator je obezbijedio i dodatne nagrade iznenađenja.
Takmičenje će se održati po “B” turnirskim pravilima, pojašnjenje “B” pravila možete dobiti od organizatora.
Napomena: svako nedolično ponašanje takmičara i narušavanje kućnog reda, biti će najstrože kažnjavano – odstranjivanjem sa takmičenja.
Portparol i jedan od osnivaca klluba EDIN SINANOVIĆ
Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.