30.9.07

Video Čelik - Željo




Na raspolaganju vam je video u dužini od 9 minuta, težak oko 40 MB, postavljen na YouTube. Sastoji se od šest minuta atmosfere na stadionu Bilino polje, snimano sa Zapada, u subotu poslijepodne, a potom i 42 fotosa u slideshowu koje smo napravili Dado Ruvić, Jasmin Hadžić i ja.

Ugodno gledanje!

Deset odabranih Dade Ruvića











Više mobitela nego fiksnih


Na području Zeničko - dobojskog kantona u funkciji je 104 hiljade fiksnih telefonskih priključaka, a u mreži BH Telecoma je 172 hiljade mobilnih GSM priključaka, kaže Fikret Brdarević, direktor Direkcije BH Telecoma u Zenici. Ako se ovom broju pridodaju korisnici usluga preostala dva operatora, M-Tela i Eroneta, mroj mobitela je zasigurno već premašio dvostruko broj "običnih" telefonskih priključaka.

Čelik - Željo - galerija


















Šatorsko naselje

Udruženje građana "Kanal 92" iz Zenice zaprijetilo je postavljanjem šatorskog naselja ispred zgrade Općine Zenica, ukoliko dođe do deložacije njihovih članova. U pismu, upućenom zeničkim čelnicima, ombudsmenima, OHR-u i Predsjedništvu BiH, te medijima, navodi se da "već petnaest godina pokušavaju da ostvare pravo na krov nad glavom, uskraćeno nakon bombardovanja 1992. i iseljenja iz oštećenih zgrada, koje su potom srušene, a njima dodjeljena privremena rješenja".
- Sada Općina nema nikakve obaveza prema nama, iako nam je srušila zgrade, Željezara čiji su stanovi bili pere ruke od nas. Podnijeti ćemo krivične prijave protiv odgovornih, a svim sredstvima borićemo se protiv deložacija iz stanova u kojima se sada nalazimo, dok se trajno ne riješe naši problemi, kaže se u regovanju udruženja, nakon što je Općinski sud u Zenici proglasio Općinu Zenica nenadležnom i oslobodio je obaveze da isplati štetu ili pronađe stambeno rješenje za 31 porodicu iz naselja Kanal. Mještani srušenih zgrada sada očekuju pozitivno rješenje iz drugog spora, kojeg su pokrenuli protiv tadašnjeg vlasnika zgrade, Željezare Zenica.
- Iz presude, na koju će se uputiti žalba, proistiće da je Željezara, a ne Općina dužna da iznađe rješenje za stanare, kaže zastupnica oštećenih stanara, zenički advokat Maida Grizović. Direktor Željezare Zenica Safet Berbić je u izjavi za lokalne medije kazao "da Željezara može eventualno preuzeti brigu o sadašnjim radnicima, a nipošto o bivšim, jer ona prema njima nema nikakve obaveze". Trideset jedna porodica u svom tužbenom zahtjevu, koji će, kako saznajemo, biti razmatran sredinom oktobra na Općinskom sudu u Zenici, traže ukupno 658.162 KM, i to od 9.600 do 33.040 KM sa pripadajućim kamatama, radi rješavanja svog statusa ili dobijanje stanova adekvatnih onim srušenim, sa mogućnošću otkupa.

Muzej


Muzej grada Zenice će, uz saradnju Medžlisa Islamske zajednice Zenica, tokom Ramazana, a i u povodu bajramskih praznika organizirati nekoliko prigodnih programa. Povodom 27. noći Ramazana, Lejletul-kadr i ramazanskog Bajrama, organizovaće se historijska izložba «Šest stoljeća islama na području Zenice».- Građanima Zenice želimo približiti kulturno - historijsko naslijeđe islama nastalo u Zenici i okolini, sa posebnim akcentom na arhitektonsku baštinu. Na izložbi će javnosti biti predstavljeni istorijski artefakti o pet mahalskih i petnaestak seoskih džamija, o zeničkim medresama, turbetima i mezaristanima, kaže direktor Muzeja Zenica Adnadin Jašarević.

Trg



Iako od Općinskog vijeća Zenice proglašen još 3. oktobra 2005. godine, Trg Alije Izetbegovića u centru grada postoji samo formalno. Većina manifestacija koje se održavaju na trgu i dalje se u najavama lociraju kao "plato kod robne kuće".- Uz ignorisanje od strane organizatora, koji dobiju saglasnost od nadležnih službi Općine, dodatni problem je što su duž trga još postavljene table sa starim nazivom, kaže Jasmin Imamović, vijećnik Općinskog vijeća Zenica, koji je sa govornice Vijeća zatražio da Trg Alije Izetbegovića konačno "doseli" na previđeno mjesto u centru Zenice. Tabla sa novim imenom Trga postavljena je u aprilu prošle godine samo na zeničkoj Sinagogi, ali stare table uglavnom još nisu skinute, niti trg dostojno obilježen novim nazivom.

Dubioza - MTV



1. novembar samo što nije nastupio i milijarda i po ljudi širom svijeta ponovno će biti prikovana ispred televizijskih prijemnika, jer to je dan ovogodišnje dodjele Evropskih muzičkih nagrada (EMA). Dodjelu će u dvorani OlympiaHalle voditi nepredvidljivi Snoop Dogg, a već treću godinu zaredom bit će dodijeljena i nagrada u kategoriji 'Best Adriatic Act'.A ko su nominirani kandidati? Muzički novinari i kritici te redovni pratioci muzičkog svijeta iz cijele regije su izabrali bosansko-hercegovačku grupu DUBIOZA KOLEKTIV, hrvatske grupe HLADNO PIVO i JINX, već treći put zaredom i slovenačku grupu SIDDHARTA i prvi put kultnu srpsku grupu VAN GOGH. Dakle, kao i prošle godine, kada je blistala Aleksandra Kovač, zaista odličan skup nominiranih kandidata, a sam izbor će zato najvjerovatnije opet biti prilično izjednačen i neodređen do zadnjih trenutaka. Za svoje favorite moći ćete glasati na dva načina – preko internetske stranice www.ema.mtv.com ili slanjem SMS-poruka.za Dubioza Kolektiv pošaljite SMS* sa sadržajem MTV01 na 091211400za Hladno Pivo pošaljite SMS* sa sadržajem MTV02 na 091211400za Jinx pošaljite SMS* sa sadržajem MTV03 na 091211400za Siddhartu pošaljite SMS* sa sadržajem MTV04 na 091211400za Van Gogh pošaljite SMS* sa sadržajem MTV05 na 091211400*cijena poslane SMS-poruke je 0,24 KM, ponuđač usluge je Mobitel, d. o. o.Glasanje počinje u ponedjeljak, 24. septembra u ponoć i traje do petka, 26. oktobra do 12 sati.I ovoga puta je sve u vašim rukama! Želite da pobijedi vaš favorit? Onda glasajte!Pobjednik će biti proglašen 1. novembra na dodjeli nagrada EMA u Munchenu, naravno sa neposrednim prijenosom na programu MTV Adria.


Zaobilaznica

Izgradnja regionalne ceste R-445.1, na dionici Kakanj-Termoelektrana Ćatići, za čiju je izgradnju Vlada FBiH dala saglasnost na prošloj sjednici, izvršiti će se u sklopu realizacije projekta izgradnje autoceste Zenica-Sarajevo, dionica Kakanj-Visoko, poddionica I Kakanj-Dobrinje. Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta će u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove odluke sa Općinom Kakanj zaključiti protokol o rješavanju alternativnog prometa na dionici Kakanj-Termoelektrana Ćatići, kojim će se definirati obaveze potpisnika. Uime Vlade FBiH potpisnik ugovora je Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta. Prema saglasnosti Vlade, cesta R-445.1 smatrat će se alternativnom, paralelnom cestom sa savremenim kolovoznim zastorom, u svrhu uvođenja sistema naplate takse na korištenje izgrađenih dionica autoceste. Finansiranje ove regionalne ceste vršit će se iz Budžeta FBiH za 2008. godinu, a za takvu odluku Vlade u Budžetu FBiH u narednoj bi godini trebalo osigurati 2,5 miliona KM, kao dodatna sredstva za realizaciju izgradnje autoceste Zenica-Sarajevo.

29.9.07

ČELIK - ŽELJEZNIČAR 3:0




Rezultati susreta osmog kola nogometne Premijer lige BiH:


Orašje - Sloboda 2:2


Laktaši - Zrinjski 3:2


Jedinstvo - Leotar 0:0


Čelik - Željezničar 3:0


Sarajevo - Žepče 3:0


Modriča - Posušje 4:1


Velež - Široki Brijeg 1:1


U nedjelju igraju Slavija - Travnik.


Tabela:


1. Modriča 8 6 0 2 24:11 18


2. Čelik 8 5 2 1 11:2 17


3. Travnik 7 4 1 2 9:10 13


4. Zrinjski 8 3 3 2 10:6 12


5. Široki Brijeg 8 3 3 2 9:8 12


6. Laktaši 8 3 3 2 11:12 12


7. Velež 8 3 2 3 13:13 11


8. Sloboda 8 3 2 3 11:11 11


9. Željezničar 8 3 1 4 16:11 10


10. Sarajevo 8 2 4 2 13:11 10


11. Jedinstvo 8 3 1 4 7:12 10


12. Posušje 8 2 3 3 7:10 9


13. Orašje 8 2 2 4 10:14 8


14. Leotar 8 2 2 4 6:10 8


15. Slavija 7 2 2 3 6:11 8


16. Žepče 8 1 1 6 5:17 4


Parovi devetog kola (6. i 7. oktobra): Travnik - Orašje, Široki Brijeg - Slavija, Posušje - Velež, Žepče - Modriča, Željezničar - Sarajevo, Leotar - Čelik, Zrinjski - Jedinstvo, Sloboda - Laktaši.

odoh na utakmicu...

Nesreća


Ibro Šeherac (27) iz Begov Hana kod Žepča nalazi se u komi sa teškim povredama glave, nakon saobraćajke koja se preksinoć dogodila kod Begov hana, na magistralnom putu M-17. Prema podacima MUP-a ZDK sudarili su se "golf" (157-K-503) kojim je upravljao D.B. iz Gračanice i motocikl bez tablica kojima je upravljao Šeherac. Na motociklu i "golfu" je pričinjena velika šteta, a Šeherac je hitno prebačen u KBZ. - Osoba je dovezena sa teškim povredama glave, krvarenjem u mozgu i povredama trbuha. U teškom stanju opasnom po život prebačen je na odjel intenzivne njege KBZ gdje se i sada nalazi u stanju kome, kazala nam je dr. Alma Mekić Abazović, dežurni ljekar Urgentnog bloka Kantonalne bolnice Zenica.

Pojske (3)


Traganje za dvadeset tijela ubijenih mještana travničkog sela Bikoši, koji se od srijede obavljaju na lokalitetu pojske kod Zenice, obustavljeni su jučer poslijepodne, potvrdio nam je šef odjela za ratne zločine kantonalnog Tužilaštva Ze - do kantona Redžo Delić. - Sada slijede dodatne provjere iskaza svjedoka, te preispitivanje lokacija. Vjerovatno će se traganje za tijelima nastaviti na drugom lokalitetu, kaže Delić. Tri dana je ekspertni tim federalne Komisije za traženje nestalih, haškog Tribunala i MUP-a i tužilaštva ZDK tragalo na lokaciji uz put Pojske - Rebrovac, ali nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali da se tu nalazi grobnica sa tijelima nestalih.

Potraga (2)


Zenička policija uhapsila je preksinoć i Vahida Sadriju (39), trećeg od četiri napadača na patrolu, koja se dogodila prije tri večeri u Nemili kod Zenice. Prethodno je uhapšen njegov brat Nermin (32), a na licu mjesta i Alisan Hajriz (21), Albanac sa prebivalištem u Doboju. Četiri razbojnika ometena su u pljački radnje "Edna - M" i obližnje samoposluge u Zanatskom centru u Nemili, nakon čega su pokušali bijeg, preplivavši Bosnu, ali ih je sa druge strane rijeke dočekala policijska blokada, na koju su otvorili vatru, pucajući na policajce, koji su potom uzvratili vatru. Informacije da je jedan od napadača pogođen još nisu provjerene, jer policija intenzivno traga za četvrtim napadačem, Demirom Mešićem, koji živi na relaciji Zenica - Teslić. Nezvanično saznajemo da je Mešić jučer kontaktirao telefonom braću Sadrija, prije nego su oni praćeni i uhapšeni, pa policija sužava krug oko posljednjeg napadača. Njih četvorica se terete za tešku krađu i učestvovanje u grupi koja je učinila krivično djelo. Dio grupe se tereti i za ometanje službenih osoba u vršenju službenih radnji. Kako nam je potvrdio kantonalni tužilac Suad Kurtović, on je za dvojicu uhapšene braće zatražio, a sud odredio mjeru pritvora od 30 dana, nakon što ih je jučer poslijepodne saslušao u Kantonalnom tužilaštvu ZDK. Prvom uhapšenom iz grupe, Albancu Hajrizu, već je u četvrtak određen pritvor od 30 dana.

Skuteri



Ministarstvo unutrašnjih poslova Ze - do kantona od vikenda je bogatije za deset "Piaggio" skutera, koje su nabavili posredstvom „Autocentra Beganović“ iz Zenice. Voditelj prodaje Elmir Beganovićpredao je ključeve načelniku sektora uniformisane policije MUP-a Vedadu Šečiću, a policiji će skuteri dobro doći u pješačkim i zonama gdje je otežano korištenje putničkih automobila.

Biblioteka


Uokviru svjetskog Mejeseca knjige, tokom oktobra i dijela novembra Opća biblioteka u Zenici priprema niz manifestacija, književnih programa i pratećih sadržaja, koje će realizirati sa Muzejom grada Zenice. - Obilježićemo dostojno 90 godina rođenja velikana bh. pisane riječi, Mehmedalije Maka Dizdara, a namjeravamo prigodnim programom obilježiti i 75. rođendan našeg sugrađanina Radovana Marušića, te promovirati i komplet izabranih djela dr. Asima Peze, jednog od najboljih lingvista na prostorima ex. Jugoslavije, kaže direktor Biblioteke Midhat Kasap.

Direktor


Nadzorni odbor Rudnika mrkog uglja «Zenica» preksinoć (četvrtak) Senada Sarajlića za generalnog direktora zeničkog rudnika. U protekle tri godine Sarajlić je obavljao funkciju tehničkog direktora RMU «Zenica», a prije toga je bio upravnik pogona Raspotočje i Stara jama, te površinskog kopa Mošćanica.- Cilj je povećanje proizvodnje i bolji uvjeti za rad. Uz rudno bogatstvo i kvalitetan kadar na nama je da to ispunimo, kazao je Sarajlić nakon imenovanja. Nadzorni odbor za v.d. tehničkog direktora je izabrao Merhuna Arnauta. Za sada nije poznato na kojoj funkciji će u Rudniku ostati dosadašnji generalni direktor Safet Durmo, koji je ostavku podnio prije tri mjeseca, odbijajući da potpiše rješenje o deložacijama iz stanova u vlasništvu Rudnika.

Mittal


Sindikat Mittal Steela Zenica jučer je pozvao federalnog ministra industrije Vahida Heću da upozori upravu ove kompanije da je dužna poštovati sporazum, koji je potpisan početkom septembra. - Uprava nije ispoštovala sporazum sa vladom o visini satnice od 2, 25 KM, na osnovu koje smo obustavili pripremu štrajka. Prihvatili smo da najniža satnica bude 2, 25 KM od 1. avgusta. Dan pred isplatu plaća ponudili su nam aneks kolektivnog ugovora, u kojem uz plaćanje prekovremenog i rada za praznike, koji je u suprotnosti sa kolektivnim ugovorom. kad je sindikat odbio potpisati taj aneks, te zatražio da se taj aneks briše, nakon čega smo obavješteni da oni plaću ne mogu isplatiti po dogovorenoj satnici, kaže Islam Imamović, predsjednik sindikata MS Zenica. On kaže da je Uprava obavjestila Vladu da "ne može isplaćivati satnice po dogovoru, jer sindikat nije potpisao aneks", što je direktna ucjena i kršenje dogovora. - Pozivamo ministra Heću da ispoštuje dogovoreno, jer je on jedan od potpisnika, te da to zatraži od uprave kompanije, kažu u sindikatu.

Pomoć


Vlada Zeničko - dobojskog kantona jučer je odobrila sredstva za vođenje međunarodnih standarda za nekoliko firmi iz Visokog, Tešnja i Doboj Juga. Za uvođenje HACCP međunarodnog standarda "Meso produkt" iz Tešnja dobio je 10.000 KM, dok će ovoj firmi biti dodjeljeno i 10.000 KM za uvođenje ISO standarda. Deset hiljada KM za uvođenje ovog standarda dobiće i "Goriciana" iz Matuzića, Doboj Jug, dok će "Mann Hummel ba" iz Tešnja za isti standard dobiti 15.000 KM. Visočkoj firmi "Brovis" odobreno je 15.000 KM za uvođenje i certificiranje po standardu "halal certifikata".
Vlada je odobrila i 12.000 KM za izgradnju proizvodnog objekta od 355 kvadratnih metara visočkoj firmi "Bešlić", a "BH Koka" iz Breze za iste namjene i objekat od 522 kvadrata dobila je 20.000 KM.

28.9.07

Napreduje gradnja


U Zenicu stigao i "DM"

Nakon Sarajeva, Tuzle, Mostara i Travnika, njemački trgovački koncern "DM" (drogerie markt) je u centru Zenice otvorio osmu svoju drogeriju. "DM" zapošljava više od 50 radnika, uz ambiciju da otvorimo drogerije širom BiH, a konkretno, u Zenici, još najmanje jednu, kaže Dženana Rešić, menadžer "DM drogerije". Svoj asortiman ova trgovačko - proizvođačka marka nudi u 1.600 trgovina srednje i jugoistočne Evrope.


LOKACIJA - BIVŠA RK - BORAC, NA TRGU ALIJE IZETBEGOVIĆA, NADOMAK KAMENITOG MOSTA

Pojske, 2. dan


Na lokalitetu navodne masovne grobnice, na putu između zeničkih sela Pojske i Rebrovac, jučer je nastavljena potraga za dvadeset tijela mještana sela Bikoši kod Travnika, ubijenih u junu 1993., a zakopanih navodno na ovoj lokaciji. U ekshumaciji na licu mjesta jučer su, osim tehnike i ljudstva "Gradskih grobalja" Visoko, učestvovali službenici MUP-a ZDK i PU Zenica, te zamjenik glavnog tužioca Ze - do kantona Redžo Delić, kao i predstavnici SIPA-e i tužilaštva haškog Tribunala. Kako saznajemo, predstavnici SIPA-e su jučer kontaktirali Ali Ahmed Ali Hamada u zeničkom Kazneno - popravnom zavodu, ali i neimenovanu osobu hrvatske nacionalnosti, koja je svjedočila o lokaciji, pokauzujući im napravljene video zapise sa lica mjesta, radi utvrđivanja tačne lokacije navodne grobnice. Bilo je najavljeno i dovoženje svjedoka, ali se to jučer ipak nije dogodilo, a iskopavanja su se primakla prošle godine izgrađenom lokalnom asfaltnom putu. Opisi dvojice svjedoka se podudaraju, ali je od 1993. došlo do promjena izgleda terena, zbog izgradnje puta, što može biti presudno u određivanju lokacije. Kako saznajemo, uz ovu, biće istražene i dvije lokacije na području Travnika. Na jednoj je, prema svjedocima, ukopano pet, a na drugoj jedno tijelo.
Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.