31.10.07

Vijest dana

Prvi potpredsjednik Nogometnog saveza BiH Iljo Dominković, generalni sekretar Munib Ušanović i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović potpisali su danas Ugovor o zajedničkom aranžmanu kod realizacije projekta izgradnje nogometnog centra u Zenici.
Centar, čija bi izgradnja na lokalitetu Kamberovića ravan trebala početi u januaru 2008., služit će za pripremu svih reprezentativnih selekcija BiH, a koštat će oko 4,5 miliona KM.
"Iz projekta Goal FIFA je već osigurala 600.000 dolara, dok je UEFA iz projekta Hat – trick osigurala 2,5 miliona švicarskih franaka. Sredstva će odmah po potpisivanju ovog ugovora postati operativna. U prvoj fazi predviđeno je da Centar sadrži dva terena, od kojih je jedan s umjetnom travom, natrkrivene tribine s 1.500 sjedećih mjesta i objekt smještajnog kapaciteta od 28 dvokrevetnih soba. Vjerujemo da će potrebna dokumenacija biti osigurana do kraja godine, a da će kompletna prva faza izgradnje biti urađena tokom iduće godine", izjavio je Iljo Dominković.
Predstavnici NSBiH su na pres-konferenciji nakon potpisivanja ugovora izjavili da je Savez osam godina vodio aktivnosti u vezi s pronalaženjem lokacije za izgradnju nogometnog centra.
"Ovo je veliki dan za Zenicu i sportiste ovog grada. Na ovaj način Zenica će kompletirati svoju bogatu sportsku ponudu", izjavio je Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica.

Ugovor je zaključen na 30 godina, s tim da može biti produžen još maksimalno na period od 15 godina. Nakon isteka ugovora, vlasništvo nad objektom prelazi u nadležnost Općine Zenica.

Pogodak sedmice (Modriča protiv Leotara)

PRIČA DANA

NEKO JE NEGDJE NA BLOGU OSTAVIO KOMENTAR KAKO JE BZZE UZALUDAN POSAO ANALIZA RUDA...DA GA ODMAH DEMANTUJEM...PROČITAJTE - EKSKLUZIVNA PRIČA ZA ZENICA BLOG -
Zeničanin Amer Smailbegović, koji je školovanje završio i doktorirao u SAD, te tamo postao jedan od najpriznatijih svjetskih geofizičara, pokrenuo je zanimljiv biznis. Amer već godinama živi u SAD, a bh. javnosti je postao poznat kroz angažman za NASA-u i svemirske letove, a potom i za istraživanja u velikim katastrofama, posredstvom specijalizirane opreme kojom je upravljao.Nedavno je realizovao svoju dugogodišnju ideju i pokrenuo vlastiti biznis, kompaniju koja ima bosanskohercegovačko - američko - kanadsko "sjedište", a ima naziv "Minera Cero El Diablo" (MCED).- Trenutno smo uključeni u projekte širom Planete, Argentini, Brazilu, Kanadi, Čileu, SAD. Koristimo najsavremenije metode za olakšavanje posla eksploatacije mineralnih bogatstava iz Zemljine utrobe. Naš slogan "nema muzike bez rudnika" je privukao pažnju, jer smo na tom primjeru dokazali da devet osnovnih stvari za nastup rok benda, šminka, boja za kosu, bubnjevi, obuća, instrumenti, koža, elektronika, energija i nakit, nastaju u rudnicima. Kompanija u SAD ima sjedište u Renou, Nevada, a u BiH, u mojoj rodnoj Zenici, kazao nam je Amer.

Rudnik, budućnost...


Ministar industrije FBiH Vahid Hećo sa saradnicima jučer je razgovarao sa čelnicima Rudnika Zenica i novim direktorom Senadom Sarajlićem, nakon čega je obavio obilazak uprave rudnika Kakanj. - Rudnik Zenica može i biće samoodrživ sistem uokviru budućeg elektro-energetskog holdinga i sistema, kazao je Hećo nakon dvosatnog sastanka zatvorenog za javnost. On je najavio da će pomoć na revitalizaciji i modernizaciji Rudnika Zenica biti uvrštena u federalni budžet za 2008, kao što je to vlada učinila sa 400 hiljada KM u ovoj godini. Prema direktoru Sarajliću, zenički komorati će ovu godinu završiti sa 40.000 tona u "plusu" u odnosu na prošlu godinu, te sa dvostruko više pripremljenih jama za iskop. - Tema razgovora u Kaknju je stanje na kopu Haljinići, a vlada je sa 1, 1 milion KM pomogla pripremne radove na ovoj lokaciji. Razgovori su vođeni i oko promjene načina transporta, jer će gradnjom auto-puta ugalj sa kopova morati putovati željeznicom, kazao je Hećo.

Rača




Općina Zenica i Mittal Steel Zenica dogovorili su da sufinansiraju sanaciju, drenažu i "ustabiljenje" deponije Rača, na kojoj se na 650 hiljada kvadratnih metara nalazi otpad, koji godinama nelegalno i izlažući se velikoj opasnosti, kopaju pojedinci, pa i firme.
- Izvlačenje otpadnog željeza i nus-produkata sa deponije je nelegalno i na potezu trebaju biti inspekcija i policija, kaže savjetnik načelnika Zenice Muhamed Pašić. On predvodi tim koji je dogovorio da Općina i Mittal "popola" plate drenažu, ograđivanje, te zaustavljanje "proklizavanja" deponije. Mittal ima pravo raspolaganja nad 240, a Općina skoro 400 hiljada kvadrata deponije, na kojoj dnevno i do 200 osoba kopa, tragajući za ostacima željeza, ali i ugljem. - Nakon što se deponija ogradi i sanira, predloženo je da se put za naselje Gradišće, koji prolazi kroz deponiju, izmjesti, jer bi to olakšalo nadzor nad deponijom, kaže Pašić. Prvi čovjek zeničke Civilne zaštite Enes Zec kaže da je desetak kuća, u ulici Envera Čerkeza, oštećeno i ugroženo "klizanjem" deponije ka gradu. - Još oštećenja nisu takva da bi proglasili elementarnu opasnost i naložili iseljenje, ali stanje u tom području redovno pregledamo i pratimo, kaže Zec. Jedino je sigurno da se eksploatacija obavlja i dalje, i to mimo svih zakonskih i sigurnosnih postavki.
- Priče o "socijalnoj bombi" jer se radom na deponiji prehranjuje nekoliko stotina porodica su izgovor za privatnike koji se bogate na tuđoj muci. Dok kopač zaradi pet do deset maraka, privatnici koji "unajmljuju robove" zarade i do 5.000 KM dnevno, kaže za naš list jedan od učesnika u otkupu željeza i uglja. - Nakon što se urede odnosi na i oko deponije, Općina će izdati koncesiju za pregled i eksploataciju sa deponije, a onaj ko je dobije, morati će se pridržavati sigurnosnih mjera, kaže Pašić.
U nadležnoj inspekciji Ze - do kanton kažu da "je većina stvari dogovorena sa općinskim vlastima", ali nije bilo odgovora zašto se ne zaustavi nelegalna eksploatacija. Dok inspekcija prebacuje "lopticu" na policiju, u policiji kažu da su "spremni asistirati inspekciji". Dok se nadležni jedino slažu o uzroku klizišta, te da se vrši nelegalna eksploatacija, nikome ne pada na pamet da realizuje odluku Kantonalne vlade donesenu prije tri godine, po kojoj upravo svi navedeni trebaju zajedno zaustaviti nelegalan rad, koji prouzrokuje klizište.

Za sve dobro, kriva je...

Vršilac dužnosti direktora "Krivaje" Nurija Prijić kaže da "pogoni ne rade, radnici su vraćeni kućama i rečeno im je da ne dolaze na posao dok se ne riješi problem sa snabdijevanjem električnom energijom preduzeća Krivaja". - Dogovoreno je da Krivaja garantuje dijelom svoje imovine za obaveze koje već postoje. Ministarstvo je trebalo dati saglasnost na davanje hipoteke na hotel "Kristal". Svi su ispoštovali svoj dio, osim Elektroprivrede, jer mi nemamo struju u ovom trenutku (jučer u 13 sati, op.a.), kaže Prijić, koji je sa žaljenjem konstatovao da se "dio odnosa EP-a i ministarstva prelamaju i preko Krivaje i njenih 2.300 radnika". Federalni ministar industrije Vahid Hećo kaže da je "opet krivac Elektroprivreda". - Sve je dogovoreno, ali oni nisu uradili svoj dio posla. Zašto, pitajte njih, kazao je kratko Hećo. U "Krivaji" kažu da trenutna situacija ne garantuje ni minimum aktivnosti, čak ni u smislu zaštite postrojenja od eventualnih oštećenja, što opet naslućuje da bi "problem Krivaje mogao izaći van kapija ovog preduzeća". - Mi ćemo već u ponedjeljak pozvati radnike u preduzeće, koje nećemo napuštati, jer odgovornost treba tražiti od premijera, ministra preko nadzornog odbora i uprave preduzeća. Stanje je katastrofalno, isporuka sirovina, struje, svega. Preduzeće se svjesno dovodi u kolaps prije privatizacije, kaže Vehbija Aličić, predsjednik sindikata.
- 3, 7 miliona KM je dug "Krivaje" prema Elektroprivredi
- 8 održivih ekonomskih cjelina je na Međunarodnom tenderu koji istiće ovih dana
- 40 miliona su dugovanja prema radnicima po Kolektivnom ugovoru i tužbama

Otvaranje



Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević jučer je na prigodnoj svečanosti na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici otvorio Centar za izvrsnost u drvopreradi «Drvokvalitet BiH». Projekt «Drvokvalitet BiH» realizovali su Regionalna razvojna agencije REZ centralne BiH, Vlada ZDK-a, Općina Zenica, Švedska agencija za međunarodni razvoj SIDA, Univerzitet u Zenici i švicarska organizacija CHF International. «Formiranju Centra za izvrsnost u drvopreradi pristupilo se na temelju aktivnosti koje u saradnji s partnerima provodi REZ Agencija. Kroz rad Centra domaće kompanije imat će priliku usvajati nove tehnologije u dizajnu i obradi drveta. Ciljna grupa korisnika usluga Centra "Drvokvalitet BiH" bit će drvoprerađivačke firme te univerziteti, istraživački instituti i drugi subjekti čija je djelatnost povezana s aktivnostima Centra», izjavio je Ismar Alagić, projekt menadžer u Regionalnoj razvojnoj agenciji centralne BiH. U REZ Agenciji i Univerzitetu u Zenici vjeruju da će rad Centra dovesti do povećanja konkurentnosti domačih drvoprerađivačkih preduzeća na ino tržištu. U edukaciju kadrova i nabavku tehnologije za rad Centra uloženo je 450.000 KM, od kojih je za kupovinu mašine za obradu drveta po CNC tehnologiji izdvojeno 110.000 KM.

CCI u ZDK


Jučer je u sjedištu Zeničko – dobojskog kantona održan sastanak koji je inicirao Centar civilnih inicijativa BiH na temu aktiviranja i intenziviranja programa zapošljavanja u Ze – do kantonu. Naime, Centri civilnih inicijativa, kao jedna od najvećih nevladinih organizacija u BiH ima jedan od prioritetnih zadataka borbu za veće zapošljavanje i u tom smislu izradili su prijedlog mjera za veće i produktivnije zapošljavanje na području Zeničko – dobojskog kantona. O tom prijedlogu mjera danas su raspravljali premijer Miralem Galijašević i resorni ministri kao i direktor Službe za zapošljavanje ZDK.
U uvodnoj riječi, Denis Telić, koordinator projekta monitoringa rada vlada u BiH, izrazio je zadovoljstvo radom Vlade Ze – do kantona, jer CCI prate redovno realizaciju programa rada svih kantonalnih i entetskih vlada. U okviru toga, Centri civilnih inicijativa ocijenili su da je ova Vlada jedna od najažurnijih ne samo po pitanju realizacije planova već i zbog izražene volje i spremnosti da se saslušaju inicijative civilnog sektora u cjelini, kao i zbog transparentnosti rada, putem odnosa s javnošću.
Premijer Galijašević složio se sa osnovnim prijedlozima i paketom mjera koje su kreairali djelatnici CCI-ja te spomenuo sve mjere i aktivnosti koje je Vlada u proteklom periodu poduzela na smanjenju ukupne stope nezaposlenosti. To se prije svega ogleda u uklanjanju administrativnih barijera za poslovanje preduzeća kao i nizom drugih mjera poduzetih u prethodnim godinama. Na sastanku diskutovalo se i o socijalnom programu mjera za ublažavanje nezaposlenosti. Predstavnici Vlade ZDK konstatovali su da se ovaj program mjera već u dobroj mjeri provodi putem Zakona o socijalnoj zaštiti usvojenog ove godine, ali i brojnim drugim, ranijim odlukama donesenim u cilju zaštite socijalno ugroženih kategorija. Predstavnici CCI-ja složili su se da je Vlada ZDK već mnogo uradila po ovom pitanju, a raduje opredjeljenje Vlade da će sa ovim programom mjera nastaviti i u narednom periodu.
Na kraju sastanka, zaključeno je da će se ući zajednički u kreiranje jednog akcionog plana za zapošljavanje, razmotriti ideja da se izradi strategija zapošljavanja od strane Vlade i Skupštine ZDK, s tim što je naglašeno da bi ta strategija trebala biti usaglašena sa strategijom na entitetskom nivou, čija je izrada pri kraju.
PRESS ZDK

Go West


Dugometražni film "Go West “, prvijenac laureata Evropske filmske akademije Ahmeda Imamovića, proglašen je najboljim dugometražnim filmom Madrid Mostoles Film Festivala, saopštila je distributerska kuća "Art Zone". "Žiri Madrid Mostoles Film Festivala je, unatoč zaista žestokoj konukrenciji od deset filmova iz svih dijelova svijeta, jednoglasnom odlukom proglasio 'Go West' najboljim dugometražnim filmom ovog festivala", kaže se u saopštenju. Produkcijska kuća "Comprex" iz Sarajeva je izuzetno zadovoljna da ovaj film, nakon što je prikazan na više od 100 festivala širom svijeta može da se pohvali sa već 24 osvojene nagrade. "Ovakav aktivan festivalski život filma prvijenca je izuzetno dobar podstrek za nova filmska ostvarenja koja priprema 'Comprex', a o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena. Zadovoljstvo nam je konstatirati da je ovo još jedan od filmova koji je podigao nivo bh. produkcije na svjetske razmjere i zavidan kvalitet", dodaje se u saopštenju.

Brazil


Brazil će biti domaćin svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine, odlučila je Međunarodna nogometna federacije (FIFA). Prema sistemu rotacije, koji je jučer ukinula FIFA, domaćinstvo svjetske smotre za sedam godina pripadalo je južnoameričkom kontinentu, a budući da je Kolumbija odustala, Brazil je ostao jedini kandidat. No, FIFA je nekoliko puta isticala da će ponoviti proces kandidiranja ne bude li zadovoljna brazilskom kandidaturom. Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter rekao je da je njegova organizacija imala težak zadatak, iako je bila samo jedna zemlja kandidat. "To je bio stvarno velik izazov jer je Brazil imao isti spisak odgovornosti i uvjeta koje mora ispuniti kao da je bilo više kandidata", rekao je Blatter. Brazil, koji je bio svjetski prvak u nogometu pet puta i jedina zemlja koja je igrala na 18 prvenstava, posljednji put je bio domaćin SP-a 1950. godine. Osamnaest gradova natjecalo se za ugošćivanje utakmica, ali prema izvještaju FIFA-ine inspekcije osam do deset gradova bit će domaćini utakmica svjetskog prvenstava. Iako daje blagoslov brazilskoj kandidaturi, izvještaj FIFA-e dodaje da nijedan od stadiona ne odgovara sigurnosnim standardima. Među spomenutim stadionima je i Maracana u Rio de Janeiru, na kojoj je odigrano finale 1950. godine.

Mobilcom u BiH?

Austrijski operater mobilne telefonije "Mobilkom" pred ulaskom je na tržište Bosne i Hercegovine, izjavio je generalni direktor te kompanije Boris Nemšić, objavivši da narednih dana u Sarajevu treba da se "politički razjasni da li Austrijanci mogu ući na bosansko tržište", javljaju austrijski mediji, a prenose agencije."Mobilkom bez svog međunarodnog dijela bio bi upola manje vrijedan", objasnio je direktor "Mobilkoma" na konferenciji za štampu. Nemšić, rođen u Sarajevu, od austrijskog "Mobilkoma" je, svojom strategijom ekspanzije, načinio bitnog operatera mobilne telefonije na jugoistoku Evrope. Taj operater prisutan je od Slovenije do Makedonije, a na geografskoj karti jugoistočne Evrope, nije zastupljen jedino na Kosovu i u BiH. Nemšić je iskazao interesovanje i za ulazak na tržište mobilne telefonije na Kosovu, ali uz naglašavanje da "sve dok međunarodno-pravni status Kosova ne bude riješen, nema smisla ulaziti na to tržište". Uprkos tome što - kako je ukazala šefica hrvatskog "Vipneta", koji pripada grupaciji "Mobilkom", Mari-Helene Magenšab - na jugoistoku Evrope vlada sasvim drugačiji moral plaćanja računa nego u Austriji, Nemšić smatra ulazak na ta tržišta bitnim poslovnim poduhvatom. On je ukazao da su, u poređenju sa zapadnim potrošačima, računi korisnika na jugoistoku Evrope mnogo manji, često ispod deset eura mjesečno. "Međutim i taj posao ne mora biti neprofitabilan, važna je marža", objasnio je Nemšić. "Mobilkom" se nedavno proširio i na Bjelorusiju, gde je kupio 70 posto udjela tamošnjeg operatera MDC.

Poziv


U ČETVRTAK, 1. 11. U 18,00 SATI ODRŽAT ĆE SE KRATKA CEREMONIJA OTVARANJA MEĐUNARODNE IZLOŽBE EURO-ZOO, IZLOŽBA SITNIH ŽIVOTINJA I KUĆNIH LJUBIMACA U MONTAŽNOJ HALI NA KAMBEROVIĆA POLJU.

IZLOŽBA JE TAKMIČARSKOG KARAKTERA I TRAJAT ĆE DO 4. NOVEMBRA DO 14, 00 SATI KADA SE PLANIRA PROGLAŠENJE NAJUSPJEŠNIJIH EKSPONATA I IZLAGAČA. OČEKUJEMO VAŠ DOLAZAK .

Humanisti






Nevladina organizacija "Pozitivna igra" u saradnji s Ministarstvom kulture i sporta FBiH odabrala je pet nogometaša reprezentacije Bosne i Hercegovine za učešće u poster kampanji "Pozitivan sportista".Zvjezdan Misimović, Adnan Gušo, Mirko Hrgović, Vedin Musić i Edin Džeko pristali su da učestvuju u humanitarnoj akciji, koja služi za podizanje svijesti mladih o opasnosti od mina i oružja, saopćeno je iz opve nevladine organizacije. Svaki od nogometaša na posteru je u službi predstavljanja pozitivnih ideja i sigurnog ponašanja.U dosadašnjim aktivnostima "Pozitivne igre" djeci je podijeljeno već 5.000 postera, koji će besplatno biti dijeljeni i tokom budućnih aktivnosti ove organizacije.

30.10.07

Koristan LINK




DESETINE BH. RADIO STANICA ONLINE

Čelik, 1/8

- U Sarajevu je danas obavljeno izvlačenje parova osmine finala nogometnog Kupa Bosne i Hercegovine.Sastaju se:Bratstvo (Gračanica) - Široki Brijeg,Posušje – Čelik,Sarajevo – Velež,Modriča – Željezničar,Brotnjo - pobjednik susreta Borac – Laktaši,Orašje – Sloboda,Travnik – Leotar i Slavija – Zrinjski.Prvi susreti na rasporedu su 7. novembra u 13.00, a uzvratni 28. novembra u 12.30 sati.

Centar

- Ovaj centar je jedino mjesto, gdje bi u teoriji i praksi, Amerikanci u BiH mogli da provedu svoje nakane iz izjave iranskog generala. Međutim, teorijski i praktično, navodi iranskog generala Mir Fejsala Bagerzaheda da SAD, uz podršku domaćina, u BiH "čačkaju" oko genetske i molekularne baze sa ciljem proizvodnje "oružja" koje bi napalo Irance genetskim putem, padaju u vodu pred svakim iole ozbiljnim genetičarem, kaže dr. Ermin Čehić, načelnik Centra za humanu reprodukciju u Zenici, koji kaže da nikada nikakvih kontakata sa bilo kojim zvaničnikom SAD nije bilo.
On istiće da je teorijski nemoguće napraviti "oružje" koje će djelovati prema jednom narodu, jer je ljudski organizam skup gena, pa je genetski nemoguće razlikovati crnca i bijelca, a kamoli ljude po naciji ili vjeroispovjesti.- Nedavno je utvrđena sličnost između Iranaca, koji su perzijski narod i Hrvata, koji su Slaveni. Toliko o "preciznosti" budućeg oružja, kad bi ga neko i pokušao napraviti. U prvom dijelu, "probiranje gena" moguće je u svakoj zdravstvenoj ustanovi, uzimanjem uzorka kože, kose, krvi. Problem nije uzimanje, nego čuvanje i obrada uzoraka. Ovaj Centar je osposobljen i za jedno i za drugo, ima i jedini uređaj za krio-pohranu u BiH. Međutim, mi se ne bavimo čuvanjem embriona i ženskih jajnih stanica, nego samo muških stanica, jer je embrione jako teško očuvati zamrznute pod kontrolom i u upotrebljivom stanju, a dio tih postupaka nije ni zakonski regulisan u BiH. Iamli smo slučaj čuvanja embriona kod žene koja je išla na zračenje, o čemu je vaš list pisao, a ona je nakon tog zahvata uredno rodila dijete, kaže Čehić.
On istiće da je jedino moguće napraviti "oružje" koje utiće na genetske nedostatke, a koji su posljedica međusobnog rodbinskog miješanja. Ako se određena "zatvorena" zajednica, pleme, rod, ženi i udaje u rodbinskoj liniji, nastaju genetski deformiteti, na koje se, ako se dobro ispitaju, može djelovati. - Ali da biste napali neki narod, naciju, to oružje bi u istoj mjeri uništilo i pripadnike vaše populacije, jer je zasigurno u prošlosti bilo miješanja "neprijateljske" grupe sa "vašom", pojašnjava Čehić, dodajući da je "aparatura i oprema potrebna za ono što spominje iranski general preskupa i prevelika da bi se nosila po BiH u vidu mobilne, a jedina statična jeste u Zenici i služi za dobro,a ne zlo, jer stručno genetski i ginekološki "pomaže" bračnim parovima da dobiju potomstvo, što je već učinjeno u stotinama slučajeva.

Bet Live


Još uvijek nepoznati počinilac uništio je preksinoć inventar kladionice "Bet Live" u zeničkom naselju Babina Rijeka.Polupana su vanjska i unutrašnja stakla, oštećen računar, stolice i unutrašnji inventar, nakon čega se vandal udaljio u nepoznatom pravcu.Prema izjavama očevidaca, lakše povrede zadobila je i radnica, ali u zeničkim zdravstvenim ustanovama nema zabilježeno da se iko obratio sa povredama iz ovog napada. - Jako se nervirao, gledajući stanje na utakmici Borusija - Bajern. Kad je sudija označio kraj, on je počeo bjesniti, ispričali su nam očevici, koji su uspjeli izbjeći bijes nezadovoljnika, izašavši nekoliko sekundi prije početka demoliranja. Policija ima opis napadača i traga za počiniocem nasilništva.

Specijalci



Pripadnici Jedinice za podršku MUP-a ZDK uhapsili su preksinoć u Ljetoviku kod Visokog Alena Grbu i Kenana Čavaku iz Sarajeva, teElvina Kriještarca iz Visokog. Grbu i Čavaku je tražio MUP Kantona Sarajevo. Kako saznajemo, pripadnici Jedinice za podršku izašli su na teren nakon što je u Kraljevcu i Donjoj Mahali kod Visokog u dva navrata izbila tuča između osoba romske i bošnjačke nacionalnosti. Iz sjedišta Jeidnice u Zenici preksinoć su poslana pojačanja policajcima u Visoko, a specijalci su zaposjeli nekoliko raskrsnica i krenuli u patroliranja "spornim" prigradskim naseljima. Prilikom jednog od patroliranja pripadnika PU Visoko i Jedinice za podršku, sa područja naselja Ljetovik začulo se nekoliko pucnjeva, a provjerom se u međuvremenu utvrdilo da određena vozila koja su primjećena na širem području Visokog pripadaju osobama za kojima se traga". Prema podacima kojima raspolaže "Dnevni avaz", oni su se sklonili u privatnu vikendicu iza naselja, na širem lokalitetu "visočkih piramida", a policija je potom organizovala blokadu i potjeru, te savladala trojicu bez većeg pružanja otpora. Čavaka je odmah preksinoć predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, a Grbo pripadnicima Sudske policije, saopćio je jučer MUP ZDK.

M-17




Nepunih šest godina nakon formiranja federalne Direkcije za ceste, u Zenici je nedavno po drugi put održavan sastanak odgovornih za stanje na magistralnom putu M 17, predstavnika Direkcije, općina koje se nalaze uz put, te kantonalnog MUP-a i policijskih uprava Ze - do i Srednjebosanskog kantona.
Reuf Boračić, stručni saradnik u Direkciji i kordinator radne grupe za "sređivanje stanja" na magistrali M 17 nije mogao objasniti zašto nisu realizovani zaključi sa sastanka iz februara godine, te je najavio izradu "brošura, letaka, analiza i strategije" borbe za smanjenje broja stradalih na ovom putu.
- Postoje određeni pritisci, ne prijetnje zbog kojih bi alarmirali policiju, ali često se pita "zašto meni, zašto ne drugom", objasnio je Boračić zašto nije rješen problem sa 70 nelegalnih priključaka od Lašve do Doboj Juga, te sa 90 panoa i džambo - plakata koji nemaju saglasnost za postavljanje, a trebali su biti uklonjeni do kraja maja, po "usvojenom akcionom planu" iz februara.
Na upit novinara "Dnevnog avaza" zna li da je 37 osoba smrtno stradalo u vrijeme "analiziranja i pravljenja strategije", Boračić je najavio da će MUP-ovi, Direkcija, inspekcije i auto - klubovi formirati jedinstvenu bazu o saobraćajkama, da bi se utvrdilo šta je uzrok najvećem broju nesreća. Međutim, još u februaru, isti sagovornik je kazao da su analize gotove, prezentirao njihove osnovne odrednice i najavio da se "kreće u akciju".

Pitalica


U busu se nalaze sedmero djece...


svako dijete ima 7 torbi


U svakoj torbi su 7 velikih mački.


svaka velika mačka ima 7 malih mačića.


Svaka mačka, velika ili mala, ima 4 noge.


PITANJE: Koliko nogu se nalazi u busu?


Da bi izbjegli sve morbidne kalkulacije, NAPOMINJEM DA: U Busu nije šofer, sva djeca, sve mačke IMAJU PO POTREBAN BROJ NOGU (djeca 2, mačke 4), te se ne broje noge od sjedišta u autobusu i sl. .

Šah


U Zenici će se od 4.11. do 10. 11. ove godine u Domu rudara održati 11. Međunarodni šahovski turnir Zenica 2007. godine.Tim povodom, 31. 10. , srijeda, u 12 i 30 u sali Općine Zenica II sprat održat će se konferencija za novinare.Kontakt osoba : Ćerim Fahrudin, 062 983-611

MTV EMA

Nekoliko dana prije dodjele Evropskih muzičkih nagrada 2007. (EMA 2007.) postaje sve jasnije da će ovogodišnji muzički događaj biti najbolji. S domaćinom Snoop Doggom i već potvrđenim nastupima Avril Lavigne, Foo Fighters, Mike, My Chemical Romance, Nicole Scherzinger i will.i.am.-a te najvećim zvijezdama današnjeg dana u ulozi onih koji će uručivati nagrade. Posljednjih dana pridružili su im se britanska manekenka Lily Cole, zvijezda Napoleon Dynamite, Jon Heder i trećina odlične grupe Destiny's Child Kelly Rowland. Prvi put ikada na pozornici Evropskih muzičkih nagrada predstavit će se i energični njemački rokeri Tokio hotel, što će obradovati prije svega njemačke gledaoce. Grupa je nastala 2001. godine, u međuvremenu je izdala dva albuma koja su zauzela vrh ljestvica. Prvenac "Schrei" prodali su u trostrukom platinastom tiražu, a na ljestvicama je ostao zavidljivih 66 sedmica. Trenutno je Tokio Hotel bez sumnje najuspješnija njemačka rok-grupa, koja će velikim hitovima "Monsoon" i "Ready Set Go" uskoro napasti i Veliku Britaniju, SAD i Japan. Prvi napad na svjetski muzički svijet izvest će sa svim žarom 1. novembra.Babyshambles su u Velikoj Britaniji poznati kao jedna od najuzbudljivijih i ujedno nepredvidljivih grupa. Na njenom čelu je Pete Doherty, koji je 2003. osnovao grupu na garištu The Libertines. Babyshambles su prije mjesec dana izdali drugi album "Shotter's Nation" i dobili odlične kritike britanske štampe. Aktuelnim hitom Delivery grupa Babyshambles je dokazala da je sve bolja i ujedno na odličnom putu da uskoro postane najbolja. Borba u kategoriji New sounds of Europe polako prelazi u posljednju fazu budući da su ostala samo još tri kandidata. Do danas je ispalo već petnaest država i petnaest izvođača, nažalost i predstavnica naše regije Makedonka Dani. Sony Ericsson i MTV Networks, ponosni partneri u toj posve novoj kategoriji, zabilježili su više od četiri miliona glasova od početka glasanja na internetskim stranicama.MTV i ove godine nastavlja, sada već s tradicionalnim višedimenzionalnim praćenjem dodjele. Tako će gledaoci MTV-a moći da prate ovogodišnju dodjelu istovremeno putem TV ekrana i internetske stranice www.mtvema.com. Na kraju će nastupiti samo jedan – veliki pobjednik. Dodjela nagrada EMA 2007. moći će se pratiti u neposrednom prijenosu i na programu MTV Adria – 1. novembra u 21.00 sat.

...a može i u jastuk...

Štednja stanovništva u Federaciji BiH dostigla je krajem septembra 3,9 milijardi KM, što je u odnosu na kraj prošle godine povećanje od 524 miliona KM ili 16 posto, objavila je Agencija za bankarstvo FBiH povodom Svjetskog dana štednje, 31. oktobra. Depoziti u stranoj valuti iznose 2,6 milijardi KM, što je dvije trećine ukupne štednje. Štedni depoziti oročeni preko jedne godine iznose 1,8 milijardi KM, a kratkoročni oko 490 miliona KM ili oko 13 posto.Stručnjaci Agencije za bankarstvo Federacije BiH posebno značajnim ocjenjuju činjenicu da dolazi do promjene ročne strukture u korist dugoročnih štednih depozita građana što ukazuje na činjenicu da građani imaju povjerenje u bankarski sektor, da je kontinuiran razvoj bankarskog sektora u Federaciji BiH praćen jačanjem njegove stabilnosti i sigurnosti, a što je jedan od ključnih faktora finansijske stabilnosti zemlje i ukupnog ekonomskog sistema. Banke su i u ovoj godini nastavile sa širenjem mreže svojih organizacionih dijelova. S 30. septembrom u privatnom vlasništvu je u FBiH bilo 19 banaka, a u državnom tri banke. U funkciji što jačeg tržišnog pozicioniranja odvijali su se i integracijski procesi koji su rezultirali okrupnjavanjem najvećih banaka te zaoštravanjem konkurencije. U narednim mjesecima očekuje se realizacija još jednog integracijskog procesa (jedan je završen s 31.julom – LT Gospodarska banka d.d. Sarajevo je pripojena Upi banci d.d. Sarajevo). Ostvareni pozitivni trendovi i unapređenje uspješnosti i stabilnosti bankarskog sektora rezultat su uspostavljenog institucionalnog okvira kojim se uređuje poslovanje banaka, zatim vršenje efikasnog nadzora nad njihovim poslovanjem i kontrole zakonitosti rada, primjene propisa i održavanja propisanih standarda, saopćio je Ured FBA za informiranje.

Boračko m.

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) objavilo je javni poziv za dodjelu stipendija studentima – braniteljima i članovima njihovih porodica za studijsku 2007/2008. godinu. U budžetu ZDK-a za ove namjene je planirano milion KM. Ranijom Odlukom Vlade ZDK-a, visina stipendije za studente prve godine studija iznosi 800, dok će studenti koji se nalaze na drugoj i višim godinama studija dobiti stipendije od 1.200 KM. Isplata stipendija vršit će se u osam jednakih rata od po 100 KM za prvu godinu i osam jednakih rata od po 150 KM za studente ostalih godina studija. Rok za podnošenje prijava je u narednih 20 dana, a prijave se podnose u službama za branilačko-invalidsku zaštitu u općinama u kojima studenti imaju prebivalište. Pravo na stipendiju iz budžeta ZDK-a u studijskoj 2006./07. godini imalo je 650 studenata – branitelja i članova braniteljskih porodica.

Inpek u rukama Klasa

Agencija za privatizaciju u Zeničko-dobojskom kantonu (KAP) formirala je Komisiju koja je izradila ugovor o ustupanju prava i obaveza preduzeća «Krehić» d.o.o. koje njen vlasnik Ahmet Krehić ima u Industriji pekarstva – Inpek Zenica, na novog vlasnika kompaniju «Klas» iz Sarajeva.Prema informaciji dobijenoj u KAP-u ZDK-a nakon dužeg usaglašavanja stavova između ovih preduzeća definirane su pojedinosti iz ugovora.Ugovor kojim bi sarajevski «Klas» postao novi vlasnik najvećeg proizvođača hljeba na području srednje Bosne, mogao bi biti potpisan do kraja sedmice.

Inspekcija


Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona u devet mjeseci 2007. obavila je 2.468 kontrola u suzbijanju rada na crno, što je za 62 posto više od planiranog. Tokom inspekcijskih kontrola u suzbijanju rada na crno, zatečeno je 1.247 osoba koje nisu bile u radnom odnosu, od čega 635 kod poslodavaca pravnih subjekata i 639 kod poslodavaca fizičkih subjekata. Rezultat inspekcijskih kontrola u oblasti rada i radnih odnosa za devet mjeseci ove godine je zapošljavanje novih 837 osoba. Prema podacima iz Uprave za inspekcijske poslove ZDK-a, u periodu od januara do septembra izdata su 492 rješenja od čega 352 o uklanjanju utvrđenih nedostataka, te 140 rješanja o zabrani rada, dok je zbog različitih vrsta prekršaja podneseno 130 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 390 prekršajnih naloga u vrijednosti od 294.450 KM. Podneseno je i 13 krivičnih prijava zbog povrede prava iz radnog odnosa, a kod poslodavaca pravnih subjekata u 29 slučajeva utvrđeno je da ne ispunjavaju uvjete u pogledu minimalnog broja zaposlenih.

29.10.07

Tri pogleda s Blatuške petlje




Stanovi, borci...


Pripadnici boračke populacije u Zenici ubrzo će dobiti novih 28 stambenih jedinica, čiju gradnju finansiraju Općina Zenica, te vlade Ze - do kantona i Federacije. Predviđeno je da projekat košta 1, 7 miliona KM, od čega će Kanton dati 1, 2 miliona, Federacija 400, a Općina oko 100 hiljada KM, uglavnom u vrijednosti rente i zemljišta. Objekat se gradi u naselju Lukovo polje, u neposrednoj blizini već izgrađenog sličnog, a nedavno usljeenog stambenog kompleksa. Vlada Zeničko - dobojskog kantona jučer je Općini Zenica doznačila 620.000 KM za ovaj projekat, od čega je 400 hiljada svojih, te 220 hiljada KM sredstava federalne Vlade. Prema procjenama Ministarstva za boračka pitanja ZDK, u ovom kantonu će u 2007. ukupno biti stambeno zbrinuto oko 700 pripadnika boračke populacije.

Pucači


MUP Ze - do kantona je podnio Izvještaj o izvršenju krivičnog djela protiv šest osoba, zbog izazivanja opće opasnosti upotrebom vatrenog oružja. Osumnjičeni su Jasmin B. (26), Adnan D. (24), Hajradin B. (20), Damir B. (22), Emir F. (19) i Suad T. (25). Dvojica Zeničana Jasmin B. i Adnan D. su prijavljeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo izazivanja opće opasnosti, i to 30. septembra na Crkvičkom brdu, pucajući prema četiri osobe. Njihovi sugrađani Hajradin B., Damir B. i Emir F. (19) su osumnjičeni da su 17. oktobra u ulici Crkvice pucali u pravcu Adnana D. dok se kretao naseljem Sunčana dolina, ranivši ga u nogu. Obračun je nastavljen dan kasnije, u pucnjavi između naselja Crkvice i Babina Rijeka, u kojem su dvije grupe po trojica mladića međusobno razmjenili "vatru". Nakon istrage, policija je "pohvatala konce" u tri obračuna, te pohapsila i tužiocu predala svih šest učesnika.

Udes


Šesdesetčetverogodišnji Ramadan Buljubašić iz Sivše, općina Usora, zadobio je teške ozljede nakon što ga je preksinoć, oko 17,30 sati na lokalnom putu Sivša-Alibegovci, na području Općine Usora, udario "pežo 206" (947-T-731), za čijim upravljačem je bio Franjo L. Buljubašić se u trenutku udesa nalazio na biciklu, a brzo je prebačen za zeničku Kantonalnu bolnicu.- Pacijent je dovezen sa teškim povredama, te oduzetošću - paraplegijom donjih ekstremiteta. Nakon opservacije i zbrinjavanja, odlučili smo ga prebaciti na ortopediju Kliničkog centra Sarajevo, kazala nam je dr. Alma Mekić - Abazović, dežurni ljekar Urgentnog bloka Kantonalne bolnice Zenica.

Prevrtanje




Dvadesettrogodišnja Aida Bahtanović iz Sarajeva i njena majka, pedesetdvogodišnja Vahida, pukim slučajem i srećom prošle su bez težih ozljeda kada se preksinoć na ulazu u Zenicu, na petlji u naselju Blatuša, prevrnuo "opel kadet" za čijim upravljačem je bila Aida. Vozilo "opel - kadet" registarskih oznaka 824-K-270 udario je u bankinu na isključenju sa magistralnog puta M-17, potom u stub rasvjete, da bi se potom odbio i prevrnuo na krov. Policijska ekipa PU Zenica i tim Hitne pomoći Zenica su se ubrzo našli na licu mjesta, a majke i kćerka su prebačene u Hitnu pomoć. Policija je obavila uviđaj, a bilo je očito da je sreća spasila oboje u "kadetu" da ne zadobiju teže ozljede. Aidi su registrovane lake ozljede po rukama, a Vahidi na desnom koljenu.
Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.