31.12.07

Sretna Nova 2008.



NEKA VAM 2008. DONESE SVE ŠTO JE DONIJELA, TE SVE ŠTO NIJE, A TREBALA JE I OVA NA IZMAKU, 2007.
ZDRAVLJA, VESELJA, LJUBAVI I NOVCA, A SVE OSTLO IMATE U KINESKIM PRODAVNICAMA.
BUDITE I U 2008. SVAKOG DANA OVDJE, JER ĆU JA TO ISTO UČINITI SAMO ZBOG VAS.
ŽELIM VAM LIJEP PROVOD ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE I ... VIDIMO SE UJUTRO, 1.1.
@do
p.s. za ostale posjetioce:

Afgani
Saale Nao Mubbarak
Afrikaans
Gelukkige nuwe jaar
Albanian
Gezuar Vitin e Ri
Armenian
Snorhavor Nor Tari
Arabic
Antum salimoun
Assyrian
Sheta Brikhta
Azeri
Yeni Iliniz Mubarek!
Bengali
Shuvo Nabo Barsho
Bulgarian
×åñòèòà Íîâà Ãîäèíà(pronounced "Chestita Nova Godina")
Cambodian
Soursdey Chhnam Tmei
Catalan
FELIÇ ANY NOU
Chinese
Xin Nian Kuai Le
Corsican Language
Pace e Salute
Cymraeg (Welsh)
Blwyddyn Newydd Dda
Czech
Šťastný Nový rok (or Stastny Novy rok)
Denish
Godt Nytår
Dhivehi
Ufaaveri Aa Aharakah Edhen
Dutch
GELUKKIG NIEUWJAAR!
Eskimo
Kiortame pivdluaritlo
Esperanto
Felican Novan Jaron
Estonians
Head uut aastat!
Ethiopian:
MELKAM ADDIS AMET YIHUNELIWO!
Finnish
Onnellista Uutta Vuotta
French
Bonne Annee
Gaelic
Bliadhna mhath ur
Galician [NorthWestern Spain]
Bo Nadal e Feliz Aninovo
German
Prosit Neujahr
Georgian
GILOTSAVT AKHAL TSELS!
Greek
Kenourios Chronos
Gujarati
Nutan Varshbhinandan
Hawaiian
Hauoli Makahiki Hou
Hebrew
L'Shannah Tovah
Hindi
Naye Varsha Ki Shubhkamanyen
Hong kong
(Cantonese) Sun Leen Fai Lok
Hungarian
Boldog Ooy Ayvet
Indonesian
Selamat Tahun Baru
Iranian
Saleh now mobarak
Iraqi
Sanah Jadidah
Irish
Bliain nua fe mhaise dhuit
Italian:
Felice anno nuovo
Japan:
Akimashite Omedetto Gozaimasu
Kabyle:
Asegwas Amegaz
Kannada:
Hosa Varushadha Shubhashayagalu
Kisii:
SOMWAKA OMOYIA OMUYA
Khmer:
Sua Sdei tfnam tmei
Korea:
Saehae Bock Mani ba deu sei yo!
Kurdish:
NEWROZ PIROZBE
Latvian
Laimīgo Jauno Gadu!
Lithuanian:
Laimingu Naujuju Metu
Laotian:
Sabai dee pee mai
Macedonian
Srekjna Nova Godina
Madagascar
Tratry ny taona
Malay
Selamat Tahun Baru
Marathi :
Nveen Varshachy Shubhechcha
Malayalam :
Puthuvatsara Aashamsakal
Maltese
Is-Sena t- Tajba
Nepal
Nawa Barsha ko Shuvakamana
Norwegian
Godt Nyttår
Papua New Guinea
Nupela yia i go long yu
Pampango (Philippines)
Masaganang Bayung Banua
Pashto
Nawai Kall Mo Mubarak Shah
persian
Saleh now ra tabrik migouyam
Philippines
Manigong Bagong Taon
Polish:
Szczesliwego Nowego Roku
Portuguese
Feliz Ano Novo
Punjabi
Nave sal di mubarak
Romanian
AN NOU FERICIT
Russian
S Novim Godom
Samoa
Manuia le Tausaga Fou
Sindhi
Nayou Saal Mubbarak Hoje
Singhalese
Subha Aluth Awrudhak Vewa
siraiki
Nawan Saal Shala Mubarak Theevay
Slovak
Stastny Novy rok
slovenian
sreèno novo leto
Somali
Iyo Sanad Cusub Oo Fiican!
Spanish
Feliz Ano ~Nuevo
Swahili
Heri Za Mwaka Mpyaº
Swedish
GOTT NYTT ÅR! /Gott nytt år!
Sudanese
Warsa Enggal
Tamil
Eniya Puthandu Nalvazhthukkal
Tibetian
Losar Tashi Delek
Telegu
Noothana samvatsara shubhakankshalu
Thai
Sawadee Pee Mai
Turkish
Yeni Yiliniz Kutlu Olsun
Ukrainian
Shchastlyvoho Novoho Roku
Urdu
Naya Saal Mubbarak Ho
Uzbek
Yangi Yil Bilan
Vietnamese
Chuc Mung Tan Nien
Welsh
Blwyddyn Newydd Dda!

Odabrane, by Dado R.









Privreda u 2007.


Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Šefkija Botonjić izrazio je zadovoljstvo razvojem privrede kantona u ovoj godini, jer su rezultati privrede ZDK veći za 17 posto, što je znatno bolje od 11 posto, koliki je rast privrede zabilježen na nivou FBiH. - ZDK je i dalje najveći izvoznik, ima najveću pokrivenost uvoza izvozom i najpovoljniju strukturu zaposlenih u FBiH. U privredi je zaposleno 77,5 posto, a van privrede 22 posto radnika. ZDK je u ovoj godini među vodećim po ostvarenim investicijama. Arcelor Mittal i Natron Hayat uložili su sredstva u pokretanje integralne proizvodnje, CIMOS je investirao u novu livnicu u Zenici, a mnoge druge firme, kao što su Prevent, Man Hummel, TC Kakanj, investirale su u poboljšanje kvaliteta i povećanje proizvodnje, kazao je Botonjić na prezentaciji rezultata u PK ZDK. - Na kraju poslovne godine imamo tri posto više zaposlenih i 1,3 posto manje nezaposlenih. Procenti jesu izuzetno niski, ali ukazuju na poboljšanje stanja, kazao je Botonjić. I najnepovoljniji pokazatelj, prosjećna plaća (555 KM), lagano ali se sigurno približava prosjeku Federacije (666 KM), a privreda ZDK je ostavirla proizvodnju veću od polovine RS-a, kaže Botonjić. U čak četiri općine ZDK, Zenici, Zavidovićima, Visokom i Varešu, izvoz je veći od uvoza, a pridružio bi im se i Maglaj, da nije bilo velikog investicionog uvoza opreme u Natron Hayat. I na kraju, drugi i peti najveći izvoznici iz FBiH su iz ZDK (Arcelor Mittal i Prevent Cutting), dok su po uvozu kompanije iz ZDK na trećem (Mittal) i osmom mjestu (Hifa Oil).

Kamerni simfonijski orkestar


Kamerni simfonijski orkestar iz Zenice održao je u prepunom BNP-u devetnaesti put tradicionalni Novogodišnji koncert. Pored Kamernog simfonijskog orkestra, Kamernog mješovitog hora, te učenika Srednje muzičke škole na koncertu su učestvovali mnogobrojni gosti iz BiH, na harmonikama - Vedad Zulić (Tuzla), Enes Omerdić(Zenica), Ajdin Karahodža (Zenica), flaute Hajrudin Mahmić (Zenica), Mia Kahrimanović (Zenica), Jovana Predojević (Zenica), oboa Saša Salihović (Sarajevo) i klaviristkinja Maida Ibrahimagić (Zenica). Na programu su bila djela Maskalija, Albinonija, Bramsa, Berkovića, Straussa, Dincua, Montia, Jusića, a okestrom i horom je dirigovao profesor Ognjen Bomoštar.

30.12.07

Hotel, Centar...


Obećanje, izvršenje.
Obišao sam prostor gradilišta Shopping centra Džananović i hotela Zenica.
Fotke su urađenena način da biste vidjeli atmosferu i gabarite budućeg objekta.
S obzirom da se radi o većem broju fotki, objedinio sam ih u video - slideshow,
težine oko 7 MB i trajanja od 7 minuta, te postavio na YouTube.
Zahvaljujem menadžmentu i osoblju agencije AE SIGURNOST
na strpljenju, ljubaznosti i pomoći u realizaciji obilaska,
kao i stručnoj pomoći i "vodičkoj službi".

Preporučujem-Elemental



ELEMENTAL - ZAŠTO TE IMAM -
spot hrvatskog benda koji niko u CRO nije želio niti objavljuje.
Dostupan samo na internetu -
vrlo primjenjljiv tekst i video i za naše prilike.

Spektakl



Trosatni istinski spektakl, sa dvadeset šest numera i stotinu izvođača na sceni, na pravi način su obilježili petnaesti rođendan Omladinskog hora iz Zenice. Hor, koji je obišao desetak evropskih država u svojim nastupima od 1992. godine upriličio je noć za pamćenje za više od pet stotina Zeničana i gostiju u prepunoj sali BNP-a.
- Ovo je zbor (hor) sa kojim najradije surađujem i rado sam se, "na prvu", odazvao. Istinskim profesionalcima, iako se radi o mladim ljudima koji nisu bili ni rođeni kad sam ja uvelike pjevao, trebalo je mnogo manje probe i uigravanja. Dugo ću pamtiti ovu noć, a pogotovo mlade ljude koji su "u komadu" otpjevali dvadesetak veoma zahtjevnih numera, kazao je nakon koncerta Aki Rahimovski, dodavši da ga fascinira "da neki od sadašnjih članova Hora nisu bili rođeni kad je Hor nastajao, ali da Hor pod dirigentskom palicom maestra Milenka Karovića ima nevjerovatan kontinuitet kvaliteta izvedbe već deceniju i po". Večer muzike Omladinskog hora je krenula sa malenom Nerinom Buzaljko i dijelom "Srebreničkog inferna", a naboj emocija trajao je puna tri sata. Solisti Hora Sandra Ubiparip, Ivan Jelić, Mima Kemez, Kanita Alić Mirza Hrustanović i Alen Seferović, te gosti i prijatelji Hora Amir Kazić Leo, Zdenka Kovačićek, Igor Vukojević, Aki Rahimovski i Emir Nuhanović prisjetili su se Tošeta Proeskog i Safeta Isovića, dvojice muzičkih velikana sa kojima je Hor nastupao.



Ubjedljivo najviše traga, a i suza u publici, uz "Inferno", uzrokovala je izvedba "Zajdi, zajdi" mladog Ivana Jelića, koji je pobrao najviše aplauza, a publici se kao solista preksinoć predstavio numerama izvođenim na osam jezika. Od "Ruske" i drugih etno melodija, preko "Karmen" Žorža Bizea, "Granade", "Fantoma", "Ružmarina i šaša" Bijelog Dugmeta, pa do "Boemske Rapsodije" i "Show must go on" legendarnog Merkjurija i grupe "Queen". Veličanstveni koncert, podijeljen u dva dijela, autorski sa horom i solistima, te revijalni sa gostima, nikoga u sali dugo nakon koncerta nije ostavio ravnodušnim, pokazavši samo djelić onog što je ovaj hor proslavilo širom Evrope u proteklih petnaest godina.

TMD Casting

Livnica «Cimos TMD Casting» vrijedna oko 30 miliona eura proizvodnju bi trebala početi sredinom januara 2008. godine, potvrdio je za "Dnevni avaz" Razim Lušničkić, direktor ove kompanije u Zenici. -U livnici namijenjenoj za izradu odlivaka iz različitih vrsta sivog i nodularnog liva za proizvode autmobilske industrije, u prvoj fazi će raditi 150 radnika, a planirana proizvodnja na godišnjem nivou za automobilsku industriju Evrope je u količini 60.000 tona gotovih proizvoda, kaže Lušničkić. Završetkom druge i treće faze, Cimos TMD Casting Zenica osigurat će radna mjesta za ukupno oko 600 radnika.

Udes


U zeničkoj ulici Bilmišće, kod broja 70, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je povrijeđen pješak Edin M. (17) Njega je udario "Kadet" (356-M-437), kojim je upravljao H. DŽ. iz Zenice. Edin je zadobio lake tjelesne povrede, koje su konstatovane u Stanici Hitne pomoći Zenica, nakon čega je upućen na kućno lječenje. Policija je obavila uviđaj.

Pomoć


Petogodišnji dječak Sead Bajramović iz Zenice zbog problema sa vidom usljed urođene katarakte na oba oka trebao bi uskoro ići na operaciju u specijalnoj bolnici “Sveti Vid” u Beogradu. Operacija košta 3.200 eura, a novac nije u mogućnosti obezbjediti dječakova porodica i otac Samir koji radi u Arselor Mitalu (Arcelor Mittal). - Sead je već jednom operisan 2002. godine u Sarajevu i od tada nosi naočare sa diptrijama od plus 11 na daljinu i plus 14 na blizinu. Rečeno nam je da bi nova operacija mogla pomoći da se bolest spriječi i on vidi bolje, kaže dječakov otac. Pomoć dječaku se može uplatiti u Pro - credit banci Zenica na ime Samir Bajramović, i to na broj računa 1941120703400198, a svi zainteresovani mogu putem broja telefona 032/247-950 stupiti u kontakt sa dječakovom porodicom i eventualno direktno uručiti pomoć.

OV Zenica


Općinsko vijeće (OV) Zenica je usvojilo Prijedlog budžeta Općine Zenica za 2008. godinu u iznosu od 47, 1 miliona KM. Za predloženi budžet glasala su 23 vijećnika, a sudržano je bilo šest vijećnika SDP-a, smatrajući da procjene budžeta "nisu realne". U odnosu na Nacrt, usvojeni budžeta veći je za milion KM. Vijeće je usvojilo i Prijedlog odluke o izvršenju općinskog budžeta, Nacrt programa rada OV u 2008. godini i Prijedlog kodeksa izabranih zvaničnika. Vijeće je dalo i saglasnost za izradu Studije izvodljivosti projekta "Gasifikacija Zenice".

Istraga

Dino M. (17) i Nedžad M. (18) u pritvoru se nalaze po osnovu drugog krivičnog djela, ali će im pritvor biti produžen na zahtjev Kantonalnog Tužilaštva Ze - do kantona, sve dok se ne okonča pripremni postupak i podigne optužnica pred Općinskim sudom u Visokom, kao mjesno nadležnim u slučaju ubistva, za koje su takođe osumnjičeni, potvrđeno je "Dnevnom avazu" . Dvojica maloljetnih Sarajlija, osumnjičeni su da su počinili ubistvo zeničkog taksiste Hasana Bilala u noći između 26. i 27. novembra u Dubravama kod Visokog. Već ranije, od 27. novembra, oni su u pritvoru zbog niza od pet ratzbojničkih krađa, koje su počinili sa troje punoljetnih Sarajlija.Kako nam je rečeno u policiji ZDK, od trenutka ubistva Bilala sumnja je pala na dvije maloljetne osobe, jer je dobijeni opis, te snimak video nadzora dobijen iz blizine mjesta gdje su bacili tijelo taksiste, odgovarao osumnjičenim. - Prilikom pretresa osumnjičenih za razbojništva u pet prodavnica u Sarajevu kod jednog osumnjičenog pronađeni su ključevi "oktavije", koja je potom ubrzo pronađena u sarajevskom naselju Stup. Iako je rekao da je ključeve dobio od prijatelja, prilikom privođenja u policijsku stanicu IV na Ilidži i predaji svih stvari nije imao taj ključ kod sebe, pa je inspektorima bilo sumnjivo "zašto bacati ključ od vozila prijatelja". Zato je odmah naložena DNA analiza i nalazi su se podudarili sa ostacima organskih materija, koji su pronađeni u "oktaviji". Za takav pozitivan nalaz potreban je komadić kože, jedna dlaka koja je pala sa kose, a to je upravo rezultiralo time da su otkriveni i "pali" na naoko nebitnom detalju. Upravo sjajno urađena analiza mjesta zločina, te forenzičko pretraživanje vozila rezultiralo je da se pronađe dokaz koji "veže" dvojicu osumnjičenih za vozilo "škoda oktavija" zeničkog taksiste Hasana Bilala.

Historijski parkovi u ZDK


Vlada Zeničko-dobojskog kantona je usvojila Zaključak kojim se utvrđuje Projekat pripreme i izgradnje Historijskog parka srednjovjekovne Bosne u općinama Zenica, Kakanj i Visoko. Projekat će biti realiziran u saradnji s Turističkom zajednicom ZDK-a, a pokrenut je zbog višegodišnje slabe zainteresovanosti turista za gradove Zeničko-dobojskog kantona u kojim se nalaze značajne arheološke i historijske vrijednosti i koje su deponovane u muzejskim zbirkama. - Parkovi će biti realizirani izborom najboljeg idejnog rješenja. U prvoj fazi očekuju se troškovi od oko 66.000 KM, što bi se finansiralo iz budžeta ZDK-a. Sve ostale troškove za projektiranje i izvođenje historijskih parkova u Zenici, Kaknju i Visokom ravnopravno bi raspodijelili Turistička zajednica i ove tri općine, saopćeno je iz Vlade ZDK-a.

Darivanje


Crveni polumjesec Zeničko – dobojskog kantona u 2007. godini je socijalno ugroženim građanima i Gradskoj narodnoj kuhinji u Zenici donirao više od 30 tona različitih prehrambenih artikala, kazala je Merima Agarević, koordinator u ovoj organizaciji. U okviru projekta Crvene kapi – Crvenog polumjeseca za potrebe Kantonalne bolnice Zenica aktivisti Crvenog polumjeseca su darivali više od 600 doza krvi, a darivateljima je podijeljeno oko 14 tona prehrambenih i higijenskih artikala. Oboljeloj djeci na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica, Crveni polumjesec ZDK-a je uokviru projekta "Djeci u pohode" donirao 340 paketića.

29.12.07

Otkrivene ubice zeničkog taksiste

Dvojica maloljetnih Sarajlija, M. D. (17) i M.N. (nepunih 18) osumnjičeni su da su počinili ubistvo zeničkog taksiste Hasana Bilala u noći između 26. i 27. novembra u Dubravama kod Visokog, saznaje "Dnevni avaz". U MUP-u ZDK i Tužilaštvu ovog Kantona rečeno nam je samo da su uhapšene dvije maloljetne osobe, ali zvanično niko nije želio otkrivati identitet uhapšenih.- Dvije maloljetne osobe su osumnjičene i protiv njih će biti pokrenut pripremni postupak. Na zahtjev Kantonalnog tužilaštva u Zenici, određen je pritvor za dvojicu starijih maloljetnika. Inicijale, kao ni druge podatke, ne možemo objaviti radi interesa istrage, kazao nam je kantonalni tužilac Adis Husić. Ni u MUP-u ZDK nisu željeli otkrivati detalje.
Tijelo ubijenog Hasana Bilala nađeno je 27. novembra ujutro na području Dubrava, Visoko. Ubice su Bilalovo tijelo izbacile iz njegovog automobila "škoda oktavija", koji je pronađen 30. novembra (petak) na Stupu, u Sarajevu. Dvojica maloljetnika su istog jutra, kad je pronađeno Bilalovo tijelo, uhapšeni na području Sarajeva, ali zbog drugog nedjela, sa još tri osobe. Naime, radeći na rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela razbojništva na području općine Ilidža, službenici Policijske Uprave IV, su uz njih dvojicu, uhapsili i njihove sugrađane H.A. (16), te P.S. (19) i N.D. (21), te ih osumnjičili da su tokom oktobra i novembra uz prijetnju pištolja - igračke i noža, izvršili krivična djela razbojništva u trgovačkim radnjama »Larim« (10. oktobra), »Drvopromet« (15. novembra), »Velprom Konzum« (17. novembra), » DOS« (20. novembra) i "Mar" (25. novembra). Tokom kriminalističke obrade, službenici policije su pronašli i oduzeli ladice kompjuter kasa, koje su prilikom izvršenja opisanih krivičnih djela otuđivali sa novcem. Također je pronađena manja količina kovanog novca, kao i računi navedenih trgovinskih firmi.
Dvadeset osmog novembra su predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo radi daljih radnji, a kako saznaje "Dnevni avaz", već treći dan istrage, 30. novembra, kada je pronađena "oktavija" na Stupu, mladići su tokom saslušavanja dovedeni dovedeni u vezu sa "oktavijom" i ubistvom taksiste. Naloženo je da se DNA tragovi, koje su forenzičari federalnog MUP-a pronašli u "oktaviji", uporede sa nespornim uzorcima DNA od mladića i podudarnost je utvrđena u slučajevima dvojice od pet osumnjičenih. Istrazi je pomogao i snimak video - nadzora jednog objekta koji se nalazi u blizini mjesta gdje su ubice izbacile Bilalovo tijelo, pa je slika o zločinu ubrzo kompletirana. Maloljetni M.N. ubrzo puni 18 godina, ali će biti tretiran kao maloljetnik, jer nije imao 18 godina u vrijeme ubistva. Kako je potvrđeno u Tužilaštvu i MUP-u ZDK, nakon okončanja istrage biće podignute optužnice, a potom predate na izjašnjenje mjesno nadležnom Općinskom sudu u Visokom.
- U vrijeme dok sa "Dnevnim avazom" provodimo akciju "Teško je biti fin" i prikupljamo donacije kolega iz cijele Federacije, obradovala nas je vijest, da je poslije otuđenog vozila, policija ubrzo ušla u trag i ubicama našeg kolege. Hasana njegovoj supruzi i djeci neće vratiti nikakva osuda, ali pravda i pronalaženje krivaca biće znak budućim ubicama da je pravda možda spora, ali dostižna. Nakon sedam neriješenih slučajeva u Sarajevu, zaista smo obradovani da je policija ZDK uložila sve kapacitete da riješi slučaj, a da je povezivanje istraga i policija Sarajeva i Zenice donijelo rezultat, na čemu su svi zenički taksisti i porodica Hasana Bilala neizmjerno zahvalni policiji, kazao nam je Dževad Dajić, predsjednik Udruženja taksista Ze - do kantona.

Smrt učesnika "Velikog brata"




- U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se protekle noći dogodila na putu Obrenovac - Šabac, kod mjesta Ušće nedaleko od Termoelektrane "Nikola Tesla", poginule su tri osobe. Prema nezvaničnim informacijama, u toj nesreći su poginuli Stevan Zečević Zeka, Zorica Lazić i Elmir Kuduzović, bivši učesniciserijala "Velikog brata". Kako prenose pojedini beogradski mediji, u trenutku nesreće u kolima je bio još jedan mladić koji je preživio nakon što je crveni "sitroen C4" kojim je, prema nepotvrđenim informacijama, upravljao Kuduzović, sletio s puta zbog neprilagođene brzine i završio u rijeci Vukodraž koja se ulijeva u Savu. List "Blic" prenosi nezvanične informacije da je vozilo zbog neprilagođene brzine izletjelo iz jedne krivine, prevrnulo se na krov i sletjelo u rijeku Vukodraž kod naselja Ušće, nekoliko kilometara poslije Termoelektrane "Nikola Tesla".(BETA)



Televizija B92 i produkcijska kuća "Emoušn" (Emotion) odlučili su danas da završe rialiti šou program "Veliki brat" zbog pogibije troje bivših učesnika tog programa. "Zbog tragične pogibije bivših ukućana 'Velikog brata', Stevana Zečevića, Elmira Kuduzovića i Zorice Lazić, B92 i produkcijska kuća 'Emoušn', odlučili su da obustave ovogodišnji serijal 'Velikog brata' večeras u 21.00", navodi se na zvaničnom sajtu "Velikog brata". "Emoušn" i B92 izrazili su najdublje saučešće porodicama nastradalih, navodi se u saopštenju koje je proslijedila televizija B92. "Mislimo da je pravedno da jednog od ukućana poslije gotovo stotinu dana ipak proglasimo pobjednikom na osnovu glasova gledalaca", navodi se u saopštenju ove televizije. Takođe, dodaje se i da je novac koji je prikupljen tokom ovonedjeljnog glasanja namijenjen kampanji za poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju. Večerašnja emisija "Veliki brat", koja će početi u 21.00, biće posvećena uspomeni na Zoricu Lazić, Stevana Zečevića i Elmira Kuduzovića Agenciji Beta potvrđeno je u Informativnoj službi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da su u saobraćajnoj nesreći protekle noći, na putu Obrenovac - Šabac, u naselju Ušće, poginuli Zorica Lazić (24), Elmir Kuduzović (26) i Stevan Zečević (24), bivši učesnici serijala "Veliki brat", dok je Vladimir S. zadobio lakše tjelesne povrede.

Izjašnjenje



Sead Begović (41) i Nin Jašarević (23) iz Zenice jučer su se trebali izjasniti o krivnji po optužnici zbog krivičnog djela razbojništva koje su počinili 22. novembra ove godine u zeničkom naselju Lonđa, pred sudijom za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u zenici Hilmom Ahmetovićem. - Izjašnjenje je odgođeno na zahtjev odbrane i optuženih, jer su u toku pregovori sa Kantonalnim Tužilaštvom o postizanju Sporazuma o priznanju krivnje. Dat je rok do 14. januara, do kada se treba postići sporazum, te sa prijedlogom kazne izaći pred ovaj sud, pojasnio je sudija Ahmetović odluku da se Jašarević i Begović jučer ne izjasne o krivnji. Dvojica razbojnika su uz prijetnju pištoljem opljačkali Zeničanku Edinu Muratović u njenom stanu, iskrostivši trenutak nepažnje, kada je ona otvorila ulazna vrata stana, a da prethodno nije provjerila ko je pred vratima. Uz prijetnju pištoljem nasilno su ušli u stan, vezali joj selotejpom ruke i noge, te iz stana ukrali sat, foto aparat, video kameru, četiri prstena, ukupne vrijednosti 2.300 KM, nakon čega su se udaljili u nepoznatom pravcu. Brzom akcijom zeničke policije uhapšeni su isti dan. Svega nekoliko sati nakon pljačke privedeni u službene prostorije, a tom prilikom su pronađeni ukradeni predmeti kao i drugi tragovi koji upućuju na počinioce.

Smrzavanje


Uzrok prekjučerašnje smrti Ismeta Baždalića u parku kod zeničke Papirne je hipotermija, odnosno klasično smrzavanje, potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" dr. Faruk Turkić, načelnik Službe za patologiju Kantonalne bolnice Zenica. On je na zahtjev Kantonalnog tužioca uradio spoljni pregled leša, a potom i obdukciju, te ustanovio da, osim povreda na koljenima karakterističnih za pad, a potom i rušenje u ležeći položaj, kako je Baždalić i nađen, drugih vanjskih povreda nije bilo. Policija je ustanovila da je Baždalić, bivši nogometaš i trener, pronađen u ležećem položaju na komadu kartona, a pored njega je pronađena prazna flaša.

Novo suđenje

Kantonalni sud Zenica poništio je prvostepenu presudu Općinskog suda Zenica kojom je trinaest sindikalnih čelnika kompanije Arselor Mital Zenica (Arcelor Mittal) bilo osuđeno i proglašeno krivim za zloupotrebu položaja. Sud je uvažio žalbu advokata odbrane Dževada Kadribašića, smatrajući da prvostepena presuda je neuspješno i nepotpuno utvrdila činjenice o samom procesu i spornoj podjeli sredstava. Predsjednik sindikata Islam Imamović i još dvanaest članova Odbora Sindikata, po optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK Zenica proglašeno je 5. septembra krivim zbog djela zloupotrebe položaja i ovlasti na šest mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana. Uz Imamovića, osuđeni su i članovi odbora Osman Baručija, Nedim Bajramović, Ešef Hadžić, Hidajet Huskanović, Munever Hamzić, Enes Sinanović, Fadil Hasanica, Šukrija Muslić, Nermin Kahriman, Rasim Ibrahimagić, Jasmin Hodžić i Enes Kubat. Na prvom suđenju nekim sindikalnim čelnicima u BiH, Imamović i njegovi saradnici su osuđeni jer su sredstva, koja je odborio Nadzorni odbor kompanije u iznosu od 100.000 KM za subvencioniranje grijanja svim radnicima, podijelili isključivo članovima Sindikata, oštetivši 603 radnika Kompanije, koji nisu članovi sindikata, za ukupno 15.075 KM. Kako nam je kazao sudija Malićbegović, novo suđenje biće upriličeno u drugostepenom, Kantonalnom sudu, koji će uskoro zakazati novo glavno ročište, nakon što dobije zatraženi nalaz vještaka finansijske struke, koji treba dati odgovor na pitanje ko je odgovoran i kako su utrošena pomenuta sredstva.

Porezna

Porezna uprava Federacije BiH u današnjem saopćenju za javnost podsjeća porezne obveznike da podnesu porezne prijave. Porezna uprava je obavijestila sve privrednike - pravne i fizičke osobe na obavezu podnošenja poreznih prijava: - poreza po odbitku ( Obrazac DP) do 31. januara 2008. -obavijesne prijave (Obrazac INFO-1) do 31. januara 2008. -prijavu za razrez poreza na dobit fizičke osobe od privredne i profesionalne djelatnosti (obrazac PR-PDF) do 31. januara 2008. -prijavu za razrez poreza na ukupan prihod fizičke osobe (obrazac PR-UP) do 31. januara 2008. -prijavu za razrez poreza na imovinu za pravne i fizičke osobe (obrazac PR-I) do 31. januara 2008. -prijavu za razrez poreza na prihod od imovine i imovinskih prava (obrazac PR-PI) do 31. januara 2008. -prijavu za razrez poreza na potrošnju pića (obrazac PR – PP) do 31. januara 2008. -izvještaj o obračunatom i uplaćenom posebnom porezu za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za fizičke osobe (obrazac ZS) do 31. januara 2008. -prijavu poreza na dohodak (obrazac DOH) u Tuzlanskom kantonu do 29. februara 2008. -prijavu poreza na dobit privrednog društva i porezni bilans (obrazac PR-PB) do 31. marta 2008. Sve navedene prijave mogu se besplatno dobiti u poreznoj ispostavi u mjestu poslovnog sjedišta.-Uspješnost vašeg poslovanja i u narednoj godini bit će osigurana ako blagovremeno prijavite, obračunate i uplatite svoje porezne obaveze u skladu s vašom poreznom obavezom propisanom Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH, dobrovoljno bez uticaja poreznih organa, na način i u rokovima propisanim federalnim i kantonalnim poreznim zakonima - stoji u saopćenju. Popunjena porezna prijava može se poslati poštom preporučeno ili elektronskim putem na disketi, ili na kompakt disku CD. Porezna uprava podsjeća porezne obveznike da, ukoliko podnose obavijesne prijave i porezne prijave po odbitku za više od 25 poreznih obveznika, nju moraju dostaviti elektronskim putem na disketi ili na kompakt disku, kako je to regulirano Pravilnikom o postupku podnošenja poreznih prijava. Rok za podnošenje poreznih prijava je 30 dana po isteku kalendarske 2007. godine. Porezna uprava Federacije BiH vjeruje da se samo pravovremenim prijavljivanjem, obračunavanjem i uplatom poreza (novčani iznos koji je porezni obveznik dužan plaćati budžetu i vanbudžetskim fondovima u skladu s poreznim zakonima, zakonima kojima se reguliraju doprinosi i zakonima kojima se reguliraju takse) može izbjeći kontrola porezne inspekcije, primjena sankcija za porezne prekršaje ili krivična djela koja mogu samo štetiti poslovnom ugledu.

Novogodišnja poruka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je danas čestitku svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine povodom novogodišnjih praznika. On je u čestitki naglasio da se u odlazećoj godini dogodilo mnogo toga očekivanog i poželjnog sa čime možemo biti zadovoljni, ali da smo bili svjedoci i događaja koje bismo najradije zaboravili. "Godina koja je na isteku ni izdaleka nije bila onakva kakvu bih nekome poželio. Istina je, ima pozitivnih pomaka, ima primjera koji ohrabruju, ali u cjelini gledano, nije učinjeno dovoljno, nije urađeno ono što se moralo uraditi", kazao je.Najvažnijim uspjehom i pozitivnim događajem u odlazećoj godini ocijenio je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime su BiH odškrinuta vrata na putu ka Evropi. Ipak, upozorio je, ne smijemo zaboravili da nas pravi posao i bolne promjene tek čekaju u nastupajućoj godini, ukoliko želimo dalje ka Evropi. Mi smo zapravo tek na početku puta na kojemu nas čeka još mnogo posla. Komšić podsjeća da smo u odlazećoj godini svi bili svjedoci velikog broja vještački izazvanih nepotrebnih političkih kriza i napetosti, ali i bespotrebno propuštenih šansi da se uradi više i bolje. Smatra da se vrlo malo toga uradilo na najvažnijem polju života, a to je rješavanje problema nezaposlenosti, socijalne sigurnosti i alarmantno rastućeg ponižavajućeg siromaštva građana. Jedini odgovor na to on vidi u većem stepenu investicija ekonomskog razvoja i odgovornom stavljanju politike isključivo radi zadovoljavanja ključnih životnih interesa građana BiH. Komšić upozorava da Bosni i Hercegovini prijeti siromaštvo, a to ova zemlja ne zaslužuje. Zbog toga se zalaže za što skorije i sveobuhvatne ustavne, političke, ekonomske i socijalne reforme, koje su isključivo u interesu građana BiH, odnosno poboljšanju njihovog kvaliteta života. "Napuštamo staru godinu s pomiješanim osjećajima. Imamo i mladosti i znanja i iskustva i sposobnosti i potencijala. Mi možemo, samo moramo znati što želimo, te kuda i kako hoćemo. Ipak smo mi svi hronični optimisti koji vole ovu zemlju. Želja mi je da svi u narednoj godini živimo i bolje i dostojanstvenije i zato se nadam da će nam sljedeća godina svima donijeti više sreće i uspjeha. Uime Predsjedništva BiH i lično ime, želim svim građankama i građanima BiH puno sreće i dobro zdravlje, te sretnu i uspješnu Novu 2008. godinu", navodi se u novogodišnjoj čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Selektor

Jučer je u Sarajevu održana 8. radno-svečana sjednica Izvršnog odbora NS/FS BiH na kojoj je jednoglasno doneseno niz odluka i zaključaka. Na sjednici je usvojen Zapisnik i informacija o realizaciji zaključaka sa 7. sjednice Izvršnog odbora NS/FS BiH, održane 17. 12. 2007. godine, zatim Izvještaj o takmičenju u Premijer ligi BiH u jesenjem dijelu takmičarske 2007./08. godine, Komiteta za takmičenje, Komiteta za sudije, Disciplinske komisije i Komiteta za sigurnost i stadione uz određene primjedbe i obavezu da se raspiše novi tender za kuću koja će vršiti profesionalno snimanje utakmica Premijer lige u nastavku takmičenja. Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora imenovana je Prvostepena komisija za licenciranje klubova u koji su izabrani Sead Temin-predsjednik, te potpredsjednici Andrija Lečić i Bozo Čorić, a kao članovi Ivan Mioč, Zdenko Propadalo i Branislav Milidrag. U Drugostepenu komisiju izabrani su Đorđe Starčević-predsjednik, potpredsjednici mr. Marijan Oršolić, dr. Huso Golać, te članovi Vlado Pejaković, Mario Knezović i Zajko Kozlić. Usvojeni su i Prijedlozi poslovnika o radu Komiteta za takmičenje, Komiteta za sudije i suđenje, Komiteta za propise i Komiteta za status igrača. Prednacrt Plana prihoda i rashoda-Budžeta NS/FS BIH u 2008. godini je usvojen s tim da članovi Izvršnog odbora do 15. januara 2008. dostave pismene primjedbe na prednacrt Budžeta, saopćeno je iz NS/FS BiH. Nakon duže rasprave i predočenih prijedloga kandidata selektor ,,A" reprezentacije nije izabran ali je lista kandidata sužen na tri imena: Lotar Mateus, Zlatko Kranjčar i Meho Kodro. Odluka o selektoru bit će donesena na sjednici Izvršnog odbora zakazanoj za 5. januara 2008. godine u 12 sati do kada će članovi Predsjedništva pripremiti temeljitije prijedloge. Na današnjoj sjednici imenovan je Veljko Kukobat za člana Komiteta za status igrača, te usvojen je prijedlog za finansijsku pomoć klubovima ženskog nogometa/fudbala, po kojem će se svim ženskim klubovima dodijeliti po 2.000 konvertibilnih maraka. Također, pokrenuta je inicijativa da se prigodnim aktivnostima naredne godine obilježi 100 godina fudbala/nogometa u BiH, navodi se u saopćenju NS/FS BiH.

28.12.07

Počela pristizati ruda iz Ljubije




Prva kompozicija od dvadeset tri vagona, sa ukupno 1.500 tona željezne rude iz Mittal rudnika Ljubija kod Prijedora, stigli su u Zenicu jučer sat iza ponoći, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u kompaniji Arselor Mital Zenica (Arcelor Mittal). Posljednji vagoni sa rudom za koksaru Visoke peći u Zenicu su došli krajem 2001. godine. - Ovaj istorijski momenat znači potvrdu namjera da se pokrene integralna proizvodnja. Pripreme koksare i visoke peći su u poodmakloj fazi, a sa Željeznicama oba bh. entiteta dogovorene su i dalje isporuke, kazao je za "Dnevni avaz" M.K. Šrinivasan, generalni direktor zeničke kompanije. vagoni, koji su stigli u Zenicu u prvom satu jučerašnjeg dana, jučer su raspoređivani prije istovara unutar Mittala. Prema planu Arselor Mitala, do Nove godine će u Zenicu stići 5.000 tona željezne rude, na depo unutar kompanije. U januaru je planirano dovoženje petnaest, a februaru dvadeset hiljada tona rude iz Ljubije. U 2008. godini dostavljanje rude iz Ljubije će rasti velikom progresijom, a posebno će biti intenzivirano kada proradi koksara i Visoka peć. Kompanija Arselor Mital Zenica (SMZ) očekuje proizvodnju od 1, 9 miliona tona čelika na godišnjem nivou, a start integralne proizvodnje tokom ljeta naredne godine. Kako su nam rekli u Željeznicama Federacije, posljednja slična isporuka rude iz Ljubije dogodila se krajem 1991., nakon čega je osam željezničkih kompozicija tadašnjih Željeznica BiH upravo sklonjeno u tadašnju Željezaru, danas AMZ, da bi se sačuvalo od devastiranja. Tamo su provele dio rata, a neki od vagona koji su rudu prevozili 1991. i danas su u funkciji, kažu nam u Željeznicama FBiH.
Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.