8.12.05

Počelu suđenje "Zeničaninu" Dimonu

Lajonel Dimon (Lionel Dumont) (34), vođa "bande iz Rubea", Francuz koji je u dva navrata nekoliko godina živio u Bosni i Hercegovini, našao se početkom sedmice na optuženičkoj klupi u svojoj rodnoj državi, nakon višegodišnjeg izbjegavanja pravde. Dimon je bio član "bande iz Rubea" (Roubaix gang), grupe kriminalaca optužnih za niz bombaških napada u lilu, Francuska, 1996. godine. Prije i poslije suočavanja sa optužbama boravio je u BiH, gdje je 1997. uhapšen nakon dvostruke pljačke u Zenici. Napadom na prodavnicu oružja Autotech u Zenici, kada je smrtno stradao čuvar radnje, te benzinsku pumpu u Raspotočju, kad je ubijn lokalni policajac, Dimon i njegov saučesnik Molud Bugelan (Mouloud Boughelan) su se okrenuli "sa onu stranu pravde" i postali tada njtraženiji odmetnici u BiH. Raspisane su javne potjernice, a njihove fotografije "polijepljene" širom države.

Dimon je kasnije, jkad je pronađen i uhapšen, pred Kantonalnim sudom u Zenici osuđen na dvadeset godina zatvora, ali je pobjegao iz zatvora u Sarajevu, nekoliko dana prije nego je isporučen Francuskoj. Prilikom Dimonovog hapšenja u Zenici, ubijen je treći iz "arapske grupe", Abdulah Bedr alias Biniam Zeferini. Njihovo skrovište u Zenici je pronađeno nakon što je "prijatelj", u dosluhu sa policijom, preporočio "sigurno mjesto" za skrovište, u kojem je akciju izvela policija. U međuvremenu, u odsutnosti je osuđen u Francuskoj na doživotni zatvor, a 2003. lociran je i uhapšen u Njemačkoj. Ovaj Francuz je prešao na islam, te 1994. došao u Bosnu, da bi se do kraja 1995., pod imenom Abu Hamza, bio u brigadi "El Mudžahid" u Zenici. Dimon je nekoliko puta na čudan način izbjegavao pravdu. Prvi put u martu 1996. policija u Lilu (Francuska) je opkolila njihovo skrovište. Policija je ubila četiri člana grupe, nekoliko dana kasnije, u Belgiji, i vođu bande, Kristofa Kaza (Cristopher Case), a Dimon je, sa Moludom Bugelanom, koji nije učestvovao u obračunu, uspio da pobjegne i dođe ponovo u BiH. Vlasti BiH su prihvatile zahtjev francuskog pravosuđa da Dimona izruče, ali u maju 1999., tri dana prije nego što će biti poslan, saopšteno je da je Dimon pobjegao. Izdržavao je kaznu u KPZ u Zenici do oktobra 1998. godine, kada je uprava KPZ zbog tuče u kupaonici sa jednim osuđenikom, predložila Ministarstvu pravde FBiH da Dimon bude premješten iz Zenice.

Dimon je iz sarajevskog zatvora pobjegao sa 20-godišnjim Edinom Džihanom. Uvečer 26. maja 1999., dok je straža gledala "legendarni" prijenos finala Kupa šampiona u fudbalu izmedju "Bajerna" i "Mančester Junajteda", Džihan i Dimon su pobjegli iz zatvora u centru Sarajeva na teritorij Republike Srpske. Tri dana kasnije Džihan je uhapšen u sarajevskom tramvaju, a četiri godine kasnije, Dimon u Njemačkoj.

- Iskoristio je nepažnju zatvorskih čuvara, koji su gledali fudbalsku utakmicu, zvanično je saopćeno. Nikad nije zvanično objavljeno kako da se bijeg desi tri dana prije deportovanja. Ipak, nakon više presuda u Francuskoj i BIH, Dimon je na kraju došao pred lice pravde. Dimon je, prije prelaska na islam, bio u francuskoj vojsci, a potom i kao dobrovoljac u UN trupama u Somaliji i Džibutiju, gdje je i nagrađen za učešće u mirovnoj operaciji. Početkom 1996. godine, nakon ženidbe sa A.J., živio je u Zavidovićima. Razveo se nekoliko dana prije bijega iz zatvora. Pripadnik MUP-a ZDK Muris Fetić teško je ranjen tokom hapšenja Dimona i Bugelana. Dimon je iz neposredne blizine pucao na njega iz automatske puške, u haustoru zgrade u zeničkom naselju Meokošnice.

- Bili su svjesni posljedica nakon ubistva čuvara i našeg kolege. Po svaku cijenu su željeli pobjeći, prisjeća se Fetić policijske akcije. Za uspješno hapšenje dvostrukih ubica nagrađen je "zlatnom policijskom značkom". Sudbina će htjeti da, zbog minornog disciplinskog prekršaja Fetić, do jučer heroj-policajac, postane decertificirani policajac i jedan od čelnika federalnog udruženja decertificiranih policajaca.

 Posted by Picasa

2 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Nek je i on dolijao. Zao mi samo sto ga Feta taj dan nije roknuo, bar iz osvete za rahmetli Ruseta. Nadam se samo da politika u Njemackoj nije kao kod nas, pa da i njima "pobjegne". Ma trebali su ga mozda Rusi klepiti, pa nek bjezi iz Sibira kolko hoce heheheh.
Pozz.
Ado ima li gdje onaj snimak Zetela prilikom hapsenja Dumont-a???

4/5/08 09:39  
Blogger Unknown said...

ma roknuli su Fetu iz MUP-a

28/8/08 21:32  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.