ĆEVAPI HIT U SAD-NY Times
Posljednjih nekoliko godina bosanski proizvodi počeli su da se pojavljuju na policama malih etničkih prodavnica u New Yorku. Većina Amerikanaca je čula za Bosnu i Hercegovinu zbog rata koji je tamo trajao od 1992. do 1995. i upravo je taj rat bio i okidač za izvoz, piše "New York Times”.
Bosanci, koji su pobjegli u SAD, počeli su da čeznu za ukusima doma, kaže vlasnik "Euromarketa" Peter Menikou. Njegova radnja specijalizovana je za prodaju hrane iz jugoistočne Evrope. Procjenjuje se da u New Yorku živi oko 6.000 Bosanaca. Jugoslavija je prije raspada početkom 1990-ih, izvozila u SAD različite proizvode. Tada se, međutim, nije znalo odakle koji proizvodi dolaze, kaže Menikou. Sada, ne samo da je rat to razjasnio, već je intenzivirao regionalne razlike u ukusima. Svi prave svoje. Hrvatska pravi svoje, Bosna pravi svoje, Srbija, Makedonija svoje", dodaje Menikou. Jugoslovenska hrana je slična hrani njenih istočnih i južnih susjeda, prije svega Grčkoj i naročito Turskoj. Među najpoznatijim jelima su burek - "vrlo ukusno predjelo na bazi testa" i ćevapčići - "začinjena mljevena jagnjetina sa roštilja u obliku kobasica", navodi "New York Times".
Unutar bivše Jugoslavije, Bosna je bila naročito poznata po svom mesu, kaže Simun Simunović, predsjednik kompanije "Gran prix". Hrana koju Simunović uvozi iz Bosne je neobična, piše "New York Times" i detaljno navodi kako se i od čega prave ajvar ili pekmez od šljiva. Za šljive dodaje da se koriste i za čuvenu rakiju iz regiona, šljivovicu. Sir nalik feti dolazi iz Travnika u centralnoj Bosni i kremastiji je i manje se mrvi od grčke verzije. Sumunović godišnje proda robu u vrijednosti oko milion dolara, za razliku od prije deset godina kada je zarađivao oko 200.000 dolara. Za nostalgične izbjeglice, čak i kafa može da pruži utjehu. Simunović kaže da je bosanska "turska kafa" njegov "bestseler". List navodi da Simunovićeva kompanija posluje sa 215 radnji u New Yorku , koje su istina van Menhetna, u dijelovima grada gdje žive imigranti. Ne zna se da li je to zbog toga što je bosanska hrana previše egzotična za Amerikance ili zato što ljudi jednostavno nisu naviknuti na nju. Simunović misli da je problem u ovom drugom. "Da su Bosanci došli u Ameriku u isto vrijeme kada i Italijani, jeli bismo i burek i picu, ali zakasnili smo”.
Bosanci, koji su pobjegli u SAD, počeli su da čeznu za ukusima doma, kaže vlasnik "Euromarketa" Peter Menikou. Njegova radnja specijalizovana je za prodaju hrane iz jugoistočne Evrope. Procjenjuje se da u New Yorku živi oko 6.000 Bosanaca. Jugoslavija je prije raspada početkom 1990-ih, izvozila u SAD različite proizvode. Tada se, međutim, nije znalo odakle koji proizvodi dolaze, kaže Menikou. Sada, ne samo da je rat to razjasnio, već je intenzivirao regionalne razlike u ukusima. Svi prave svoje. Hrvatska pravi svoje, Bosna pravi svoje, Srbija, Makedonija svoje", dodaje Menikou. Jugoslovenska hrana je slična hrani njenih istočnih i južnih susjeda, prije svega Grčkoj i naročito Turskoj. Među najpoznatijim jelima su burek - "vrlo ukusno predjelo na bazi testa" i ćevapčići - "začinjena mljevena jagnjetina sa roštilja u obliku kobasica", navodi "New York Times".
Unutar bivše Jugoslavije, Bosna je bila naročito poznata po svom mesu, kaže Simun Simunović, predsjednik kompanije "Gran prix". Hrana koju Simunović uvozi iz Bosne je neobična, piše "New York Times" i detaljno navodi kako se i od čega prave ajvar ili pekmez od šljiva. Za šljive dodaje da se koriste i za čuvenu rakiju iz regiona, šljivovicu. Sir nalik feti dolazi iz Travnika u centralnoj Bosni i kremastiji je i manje se mrvi od grčke verzije. Sumunović godišnje proda robu u vrijednosti oko milion dolara, za razliku od prije deset godina kada je zarađivao oko 200.000 dolara. Za nostalgične izbjeglice, čak i kafa može da pruži utjehu. Simunović kaže da je bosanska "turska kafa" njegov "bestseler". List navodi da Simunovićeva kompanija posluje sa 215 radnji u New Yorku , koje su istina van Menhetna, u dijelovima grada gdje žive imigranti. Ne zna se da li je to zbog toga što je bosanska hrana previše egzotična za Amerikance ili zato što ljudi jednostavno nisu naviknuti na nju. Simunović misli da je problem u ovom drugom. "Da su Bosanci došli u Ameriku u isto vrijeme kada i Italijani, jeli bismo i burek i picu, ali zakasnili smo”.
3 Comments:
Lijepo je to cuti i procitati da su cevapi ,travnicki sir,sljivovica ,ajvar itd.dospjeli i do New Yorka.Svaka cast.
zalosno je da nismo nesto pametnije znali izvesti od sljivovice
hehe jeste!
Objavi komentar
<< Home