19.9.06

Sara, Arman, beba....

Zenička policija je do jučer popodne saslušala petnaest osoba vezanih za porodicu Halilović, čija je dvoipogodišnja kćerka Sara Halilović nestala 13. septembra oko 20 sati. Kako nam je potvrdio izvor uključen u istragu, jučer su saslušavane kolege i poslodavac Zijada Halilovića, koji se vratio sa posla neposredno nakon nestanka djevojčice Sare. Prema pouzdanim informacijama, Midheta, Sarina majka, jučer je prebačena u "sigurnu kuću" jedne humanitarne organizacije, zbog stresa i psihičkih problema uzrokovanim cijelom situacijom oko nestanka djevojčice. Ipak, policija i pored saslušavanja petnaest osoba, od kojih je nekoliko "završilo na detektoru laži", još nema siguran i čvrst trag gdje bi djevojčica mogla biti, a policija intenzivno provjerava alibije glavnih aktera i poznanika Halilovićevih. Potraga za dvoipogodišnjom Sarom Halilović je nastavljena i cijelu sedmicu nakon što je nestala iz prizemlja porodične kuće u Kahrimanima kod Zenice. Kako nam je potvrdio član istražnog tima MUP-a, krug osoba koje policija provjerava proširio se na određene poznanike porodice Halilović iz Topčić Polja kod Žepča i Maglaja. Policija sada provjere vrši u više pravaca, u nekoliko gradova Ze - do kantona. Cijelu zbrku u istrazi napravili su glavni akteri, Midheta i Zijad Halilović, svojim kontradiktornim izjavama na čije provjeravanje je policija utrošila previše vremena. Informacije koje je naš list dobio od komšija Halilovićevih o neuobičajenom ponašanju njihovog psa u dvorištu, konačno su dobile na vrijdnosti i u policijskoj istrazi, pa je naloženo i izvršeno uzimanje uzoraka krvi psa, koji je do večeri kad je mala Sara nestala, bio u selu poznat po agresivnosti i neprestanom lajanju. Pas je, posvjedočile su nm komšije, "čudno drukčiji i nevjerovatno miran". Jučer je, saznajemo, saslušan muškarac iz Maglaja, koji je prije nekoliko mjeseci bio u kontaktu sa Halilovićevim, te navodno prijetio objavljivanjem određenih video snimaka eksplicitnog sadržaja. Ni potraga u ovom smjeru za sada nije dala određene korisne rezultate.
Nakon što je u subotu uvečer obdukcijom utvrđeno da je beba, rođena protekle sedmice u Babinu kod Zenice umrla prirodnom smrću, policija i tužilaštvo ZDK jučer nisu poduzimali dalje korake u slučaju koji je tokom vikenda zaprepastio BiH.Dvadesetčetverogodišnja djevojka M.K., majka tek rođene bebe, priznala je policiji koja je ispitavala nakon anonimne dojave, da je rodila protekle sedmice vanbračnu bebu, ali da je dječak preminuo nakon 24 sata, te da ga je ona potom ukopala u dvorištu porodične kuće. Nakon što je beba ekshumirana, zbog sumnje na čedomorstvo, potvrđeni su majčini navodi. U MUP-u ZDK jučer nisu mogli reći kakvi će dalji koraci prema majci biti poduzeti, zbog njenog neuobičajnog čina, ali je naglašeno da će svaki potez biti usaglašen sa dežurnim tužiocem. Nakon obavljene obdukcije, ustanovljeno je da je dječak imao nepremostive zdravstvene probleme još u majčinoj utrobi, te prilikom poroda, te nije bilo šansi ni da mu se pomogne da je bilo pod ljekarskim nadzorom. - Mi čekamo izvještaj MUP-a. Ono što se zna jeste da se majka i njena porodica u izuzetno složenoj materijalnoj i životnoj situaciji, uključujući psihičke probleme i asocijalno ponašanje. Tužilaštvo neće tražiti vještačenje majke M.K., niti dalje gonjenje zbog čina počinjenog pod utjecajem post-porođajnog traumatskog sindroma (PPTS). Ipak, za bilo kakvu dalju mjeru, sačekaćemo Izvještaj MUP-a ZDK, rečeno nam je jučer u Tužilaštvu ZDK.
Tužilaštvo Zeničko - dobojskog kantona će tek za deset do petnaest dana dobiti pismeni toksikološki nalaz dr. Zdenka Cihlarža u vezi sa smrću 12-godišnjaka Armana Selimovića, proteklog vikenda u Zenici. Kako nam je rečeno u tužilaštvu ZDK, nepobitno je utvrđeno da je dječak umro prirodnom smrću, te da eventualno nasilje nije uzrokovalo otežanje stanja ili izazvalo smrt. - Tačan uzrok smrti biće poznat tek za 10 do 15 dana, kad stignu toksikološki nalazi iz Tuzle. U dječakovoj utrobi pronađena je veća količina pojedenog voća, a tablete, ako su progutane, biće pronađene tek naloženim traganjem i nalazom, rečeno nam je u Tužilaštvu. Potvrđeno nam je i da nije bilo spoljnjih uzroka dječakove smrti. Armanov otac Fuad je za "Dnevni avaz" potvrdio da je dječak i ranije imao psihičkih problema i bijegova od kuće, te da su mu pokušale pomoći nadležn medicinske i socijalne ustanove iz Zenice i Sarajeva, ali nažalost, bezuspješno. Kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu ZDK, policija još nije dostavila izvještaj tužiocu, a jučer i danas će biti saslušano nekoliko osoba, koje bi policiji mogle reći šta je radio i gdje je dječak boravio u posljednja 24 sata svog života.

1 Comments:

Blogger Trinaesti said...

strašno!

19/9/06 15:15  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.