28.3.07

Vijesti

Na «Zeničkom proljeću» održan je koncert klasične muzike za violončelo i klavir na kojem su se predstavili Belma Alić i Ruben Dalibaltajan, muzičar iz Armenije. Raskošni talenat Belme Alić i virtuoznost armenskog muzičara učinili su da njihov nastup smatramo jednim od najboljih programa ovogodišnje međunaerodne manifestacije «Zeničko proljeće», jer je riječ o vrsnim interpretatorima.

U okviru ovogodišnje manifestacije «Zeničko proljeće» promovirane su «Antologiju turske priče» i «Antologija savremene proze Bošnjaka iz Sandžaka». Savremene turske pisce predstavile su priređivačica antologije doktor Kerima Filan i magistrica Amina Jasenković Šiljak. Priređivač antologije proze «Gospodari blansiranja» je Almir Zalihić, koji je u ovu knjigu uvrstio 30 autora. Promotor je bio Amir Brka.

U čitaonici Opće biblioteke Zenica u okviru 12. međunarodne kulturne manifestacije «Zeničko proljeće», koja se održava od 20. marta do 12. aprila, sinoć je oganizovano prredstavljanje nove knjige poezije, zeničkog pjesnika Selima Arnauta. O stihozbirci «Istok o šutnji», govorili su Sajto Ćehović, direktor NIPP "Naša riječ" koja je izdavač knjige i Željko Grahovac, književni kritičar i jedan od recenzenata knjige. U predstavljanju knjige poezije učestvovali su Sabina Kulenović- Kapetanović, glumica BNP Zenica, i nekoliko muzičara Srednje muzičke škole iz Zenice.

Savez pčelara Zeničko – dobojskog kantona održao je redovnu Izvještajno – izbornu skupštinu na kojoj je za novog predsjednika izabran Hajrudin Kustura. Potpredsjednici Saveza pčelara Kantona, koji okuplja 14 udruženja, su Avdo Muftić i Suvad Ahmetspahić, dok je sekretar Saveza Mukrim Uzunović. U planu rada za naredni period Skupština, koja broji 37 delegata iz svih 12 općina ZDK, zaključila je kako će akcenat biti stavljen na edukaciju pčelara, posebno početnika i to kroz organizaciju što većeg broja stručnih predavanja i kurseva.

Na području Zeničko – dobojskog kantona u periodu od 21. novembra 2006. do 15. februara 2007. godine registrovano je 50.070 penzionera.Po rješenju Kantonalne administrativne službe Zenica pravo na penziju koriste 46.662 penzionera, dok po osnovu rješenja Mirovinskog osiguranja Mostar penziju koristi 3.408 penzionera. Prema informaijama iz Kantonalne administrativne službe Federalnog zavoda PIO, za registraciju u 12 općina ZDK ostalo je još 796 korisnika.

Planinarsko društvo Tajan iz Zenice izdalo je jedinstven propagandni materijal - katalog koji sadrži podatke o pet zeničkih planinarskih društava: Tajan, Željezara, Tvrtkovac, Mladost i Poštar, kao i o aktivnostima Gorske službe spašavanja Zenica. Katalog je izrađen na inicijativu komisija za informiranje i propagandu PD Tajan i PD Mladost i kako je napisano u uvodniku, namijenjen je svim planinarima, građanima, školskoj omladini, kao i turistima koji se odluče da posjete planinska izletišta i domove na Smetovima, Liscu, Tvrtkovcu i Humu. Udruženje građana Forum građana Zenice finansijski je podržalo štampanje kataloga koji je dostupan u Uredu Turističke zajednice ZDK-a i sjedištima pet zeničkih planinarskih društava.

Općina Zenica tokom 2007. godine u održavanje, uređenje i izgradnju gradskih ulica i puteva na području općine, planira utrošiti 11.910.000 KM. Sanacija gradskih ulica predviđena je ovog proljeća, a prvom fazom koja će koštati 1.230.000 KM bit će obuhvaćene sanacija platoa kod Općine, nastavak rekonstrukcije ulica Aleja šehida, Rujev do, Kamberovića čikma, Travnička cesta, Ivana Gundulica... Druga faza sanacije vrijedna je 2.020.000 KM i obuhvatit će ulice Nikole Tesle, Fuada ef. Subašića, Srpska mahala, Bilmišće, Hadžije Mazića put itd. Za realizaciju Plana izgradnje i održavanja puteva u prigradskim i seoskim naseljima Općina Zenica iz budžeta će izdvojiti 8.370.000 KM.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.