8.6.07

Štrajk, 60. dan

Nezavisni strukovni sindikat uposlenih u zdravstvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dostavio je u četvrtak vladi ZDK u pismenoj formi stavove povodom ponude za povećanjem plata od deset posto, među kojima se ističe da zdravstveni radnici, prije svega, od Vlade ZDK zahtijevaju davanje saglasnosti na kolektivni ugovor, usaglašen na nivou Federacije BiH. - Primio sam zahtjev sindikata, ja sam ga istog trenutka proslijedio ministru zdravstva i Fondu zdravstvene zaštite na očitovanje. Očekujem njihov stav o mogućnosti izlaska u susret prijedlogu sindikata, koji je umnogome drukčiji od našeg prijedloga, kazao je jučer poslijepodne za "Dnevni avaz" premijer ZDK Miralem Galijašević. - Sindikat predlaže da od 1. jula vlada poveća plaće za 15 posto, da od 1. januara naredne godine startni osnov satnice bude 1,75 KM, a potpuna primjena kolektivnog ugovora, s osnovicom od 2 KM, počela bi 1. maja 2008. godine", pojasnio je Omer Hadžiradončić, prvi čovjek sindikata zdravstvenih radnika ZDK. Sindikat insistira i na zadržavanju činjeničnog brojčanog stanja uposlenika u zdravstvenim ustanovama ZDK, iako vlada tvrdi da postoji višak od nekoliko stotina radnika u zdravstvu, koji su primljeni mimo usvojenih sistematizacija o broju zaposlenih. Premijer Galijašević jučer je ponovio svoj zahtjev sindikatu da se, zbog stanovništva, prekine štrajk koji traje već 60 dana, te da se razgovori o povećanju plaća nastave u mirnijoj atmosferi.

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

treba doktorima smanjit plate...sta se zale,primaju mito za svakog pacijenta..imaju mjesecno oko 4000 maraka plate i oni strajkuju..ma mrs tamo..nezahvalni su do bola

8/6/07 16:46  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.