21.10.07

Napad


Sedamnaestogodišnji Ermin Đulan iz Zenice prenoćio je u bolnici zbog povreda koje mu je, kako kaže, nanijeo policajac PU Zenica, koji ga je istjerao sa malonogometnog turnira na zeničkom Bilmišću. - Čekajući utakmicu moje, Industrijske škole, sa kolegama sam prošetao kroz školu, u čijem sastavu je i dvorana Bilmišće, razgovarao sa učenicima koje znam. Vratili smo se u salu, a ubrzo su za nama ušli pedagog i policajac. Pedagog je pokazao na mene i otišao, a policajac me je pozvao. Čim sam sišao, počeo me je šamarati i udarati po glavi, kaže Đulan. Njegovu priču jučer su potvrdile kolege sa kojima je bio u dvorani, ali i dopisništvu "Dnevnog avaza" u Zenici. Prije početka udaranja, policajac je, prema mladićevim riječima, sklonio u džep akreditaciju sa imenom i fotografijom, ali je mladićeva porodica saznala o kome se radi, te svoje tvrdnje pokušala prijaviti i policiji u Policijskoj stanici Crkvice. - Kad me je izvukao iz škole, nastavio me je udarati u bivšoj portirnici, te "šutati" sve dok se nije uvjerio da se neću vratiti. Pošto mi je bilo loše, u pratnji jednog profesora i ekog učenika otišao sam u hitnu pomoć, gdje mi je pružena pomoć, kaže Ermin. Povrede nosa, lica i glave konstatovali su i u kantonalnoj bolnici, a zbog povraćanja i općeg lošeg stanja, mladić je ostavljen u bolnici. - Pokušali smo prijaviti slučaj i saznati ime, ali su policajci, koji su bili u društvu ovog koji nas je napao, odbili da nam daju potvrdu njegovog imena, nego bratu i meni reklid a prijavimo slučaj po nepoznatom izvršiocu, iako smo vidjeli policajca u stanici, kaže Đulan. Njegova porodica namjerava da slučaj prijavi Odjelu za unutarnju kontrolu, jer smatraju, uz potvrdu svjedoka, da je policajac primjenio nepotrebnu silu prema mladiću koji načinio nikakvo nedjelo, a pogotovo nije pružao otpor, niti se opirao policajcu.

19 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Nesto mu ne vjerujem da je bez razloga dobio batine ;)

21/10/07 11:54  
Anonymous Anonimno said...

zvuci onako brutalno al ni ja nevjerujem da ga je iz dosade izlemo.

21/10/07 12:34  
Anonymous Anonimno said...

e de mi vi recite da je neko, pa i policajac, nalupao vaseg brata, sina...? Kako biste reagovali... pa slusaj, da je uhvatio momka u kradi, bilo cemu... je li ORUZJE kojim se treba drzava sluziti nalupati momka...? Jel to vi zaista odobravate...cuj recenice - nije ga dzaba nalupao...? Hajd recite mi vi koji ste ovo napisali, imate li brata, sestru, sina? Sta biste uradili u slucaju da napravi neki zijan? vi biste rekli, da, to je organ vlasti i on je sigurno u pravu, trebao je pucati u djecaka...
vi stvarno niste normalni ili se samo iz obijesti dobro zajebajete talasajuci na blogu...

21/10/07 12:45  
Anonymous Anonimno said...

ej nazivicirani napiso sam da zvuci brutalno a ostatak je bio vise kao pitanje. nikog ne pravdam niti sam na necijoj strani cak sta vise na drotovskoj vjerovatno manje. ali ko belaja trazi i dobije. a to sto ti pises o pucanju u djecaka i ostalo ukazuje da ni ti bas najnormalniji nisi.

21/10/07 13:01  
Anonymous Anonimno said...

Sjecam se jednog pandura koji je u vrijeme mog djetinjstva setao redovno Masarikovom i uz zestoku verbalnu kritiku klincima koji na biciklu prodju krivim smjerom (i tada jednosmjerne ulice) vadio ventile iz guma. Nakon toga raspalis kuci pjesobusom i snalazi se za ventile. Danas klinci u gimnaziju dolaze autima i onako pravo sa bulevara kroz jednosmjernu pa hop na trotoar. Tu fino parkiraju i odose na nastavu a mozda usput nekom profesoru priprijete ili bar smotaju dzoint na odmoru. Gdje je sad ravnoteza? Htjeli bismo policiju utjerati u moderne okvire a da pri tom garantuju sigurnost, ionako slabo placeni. Tesko je komentarisati gornji slucaj bez dovoljno informacija, ali ja bih jako voliko prisustvovati javnom samaranju nekog od poznatih zenickih kabadahija (a takvima obilujemo) od strane policajca. I tako pet puta dnevno...

21/10/07 13:12  
Anonymous Anonimno said...

Policajca tuziti,smjeniti za svoje izivljavanje nad maloljetnim djecakom.Vrlo bolesno.

21/10/07 14:16  
Anonymous Anonimno said...

Polako, polako. Previse klipana seta ulicama. Momak je "sa kolegama sam prošetao kroz školu" i vratio se u salu. Mozda je izostavio neke usputne aktivnosti u svojoj ispovijesti? Malo mi cudno zvuci ta setnja kroz skolu. Zaboravili ste da je sa policajcem bio i pedagog. Mozda je i on bolesnik kojeg treba tuziti i smijeniti? Slusajte, bolje bi nam bilo da djecu bolje vaspitavamo unutar porodice pa ce policija imati manje posla. Ako je napravio neku pizdariju zasluzio je degenjek. Dosta je vise okretanja glave od raznih baraba. U tom slucaju, aferim policajce!

21/10/07 15:03  
Anonymous Anonimno said...

Fakat da smrdi nedsto. Tesko da ce neko ciste savjesti izlupat nekog samo sto je "proseto po skoli", sta je se desavalo tokom te nazovi setnje samo nebo i oni znaju. Cekamo prilog druge strane da utvrdimo cinjenice Ado :)

A.C.

21/10/07 17:14  
Anonymous Anonimno said...

sta god da je uradio zna se sta su ovlastenja policajca i zna se da se ta ovlastenja ne smiju prekoraciti. ukoliko mu je do prekoracenja ovlasti nek mu zena sasije batmanovo odijelo pa nek patrolira gradom iza ponoci.

21/10/07 19:05  
Anonymous Anonimno said...

ma taj mali je dalabu trebo je ako su se vec osamili ili ako ih nije niko vidio sto mu nije vratio trebo ga je bar jednom zveknut pa valjda mu je dusa cista i onda ga jos pride prijavit trebao.pa ja.

21/10/07 21:56  
Anonymous Anonimno said...

Zao mi je posteni momaka i posteni stanovnika. Ne tuku lopove i kriminalce. Titov pionir, niste u pravu,. Vi barem znate da nekada davni vremene, kada primaju policiju u radni odnos covjeka, ispitaju mu proslost 5-tog koljena njegovog porijekla, dalije ikada kaznjavan ili bilo koje djelo da je prekrsio, bilo sta iza sebe da ima negativno uopse takve ne primaju na radno mjesto policije. Na danasnje vrijeme zaomije sto moram reci u nasoj policiji vecina su proslosti negativne, ili mu je babo bio u zatvoru ili je on bio teski kriminalac. Ako ih potplatis dobro ces proci ako nemas mita tesko tebi. Tako je i sa ovim jadnim momkom maloljetnim izgleda na njegovim ledzima se kola lome.

21/10/07 22:16  
Anonymous Anonimno said...

ovdje nesto extra smrdi,sto bas da pedagog na njega da pokaze?

21/10/07 23:10  
Anonymous Anonimno said...

ponovicu pitanje - prije nego neko napise komentar, volio bih da se izjasni -
da je to vas brat, sin, rodjak, da li biste podrzali BEZ OBZIRA STA JE ON URADIO UNUTAR SKOLE, da ga namlati policajac ili ste legalisti, pa je trebao da ga izvede, napise mu prijavu, pozove roditelje i njih drzava oglobi sa recimo miljom maraka pa bi vaspitavali dijete...dakle zanima me sta demokratska Zenica i demokratska dijaspora misle...treba li svaki lokalni plavac uzet pendrek i ocjenjivat ko je kriv..
a mozda je momcic hodao sa pedagogovom kcerkom, pa mu se cika pedagog sveti? Sta cemo kad bi ova verzija bila tacna?
Nemojte biti smijesni - uzimanje vlasti u svoje ruke = anarhija

22/10/07 08:55  
Anonymous Anonimno said...

sjeca li se iko milicije?
da je jos uvijek milicija ne bi se smjelo ni pitati: sta, kako i zasto?
vjerovatno ne bi bilo ni ovakvih blogova na kojima bismo mogli postavljati takva pitanja?

e sad, pitam ja vas: jel bi bilo bolje ili gore da je jos uvijek milicija?

22/10/07 09:22  
Anonymous Anonimno said...

Meni nije jasno samo, cuj sklonio akreditaciju u dzep?????!!!!!!!!!

I jos drugi policajci odbili potvrditi ime doticnog????!!!!

Pa znaci ako je djecak i uradio nesto pogresno, sto doticni policajac sakriva identitet???

Vjerovatno zato sto je bio nervozan ili nanerviran iz nekog razloga, pa se istreso na djecaku.......

22/10/07 10:25  
Anonymous Anonimno said...

... "a kabadahije setaju bez samaranja" umjesto da 5 puta dnevno budu nasamarani.

BSJ

22/10/07 10:54  
Anonymous Anonimno said...

nije prvi put da cujem i vidim da udaraju bez razloga.i svaki put kad je bez razloga sakrivaju id karticu.

22/10/07 23:02  
Anonymous Anonimno said...

Bilo sta da je djecak uradio, policajac je kriv. Nema pravo da udara bilo koga, u bilo kakvim prilikama, za bilo kakav razlog. Ima za to sudija i ostali organi da se pobrinu (posto dokazu naravno da je on nesto uradio) o tome. Radi ovakvih stvari nam drzava i propada. Treba i policajca i one koji su ga stitili kazniti. Na neplacemo par mjeseci pa ce iduci put razmisliti kako i kad ce koga udarati. Za takve stvari se u zatvori lezi. Sta oni milse, ako su policija da su izvan zakona. Ako im je plata mala, nek traze nesto drugo. Ne kazem ja da mali nije kriv, al ja da sam na njegovom mjestu nalaz od ljecnika pa krivinco ga goniti. U kakvom zakonu pise da policija moze nerede rijesavati na licu mjesta ( osumnjiciti, dokazati, osuditi i kazniti osobu u roku od pola sata). Uzas, uzas...sad mi je i drago sto nisam vise dole...pa to je nepravda...grozno...sve da je mali i kriv policija ne moze tako da postupa. Pa ako mu zena nije dala, pa on neurozan nek tuzi zenu. On bi ovdje na robiji lezo za pokusaj ubistva. Kakva je policija???? Pravi probleme, umjesto da stiti narod. Grozota. Tuzi ih sve redom. Nazovi sve novine koje znas, posalji e-mail svima, nazovi radio tv....samo tako se moze stat u kraj tome. A ti malac ako si uradio nesto sto nisi trebo, treba to prvo dokazat pa ....mo idiotluk i primitivizam

22/10/07 23:55  
Anonymous Anonimno said...

Samo jos jedno u nizu (ne)djela pocinjenih van zakonskih okvira. Taj isti policajac sto je tukao ovog sedamnaestogodisnjaka garant se krio kad se neki dan pucalo po crkvicama i novom naselju. Znaju i oni(policajci) na kome silu mogu da ispoljavaju, na nestasnoj djecurliji, umjesto na manijacima koji hodaju gradom naoruzani i na dilerima heroinom koji truju zenicku mladez. Iz dana u dan sve manje zelim i vjerujem da cu se ikad vratiti u takvu okolinu.

23/10/07 06:33  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.