4.10.07

Suđenje šefu voznog parka SIPA-e

Tridesetjednogodišnji Njegoš (Čede) Poljaković sa Pala, šef voznog parka Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA), prekjučer i jučer se našao na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Zenici zbog optužbe da je izazvao teško djelo protiv sigurnosti saobraćaja, koje je okončalo smrću jedne i teškim povrijeđivanjem osam osoba.
Osumnjičeni Poljaković je tokom istrage saslušan, a u svom iskazu je samo potvrdio da se u to vrijeme kretao putem M-17, mada je negirao da je ikoga preticao i kršio propise, a pogotovo ugrožavao sigurnost saobraćaja. Nakon što je optužnicu podiglo kantonalno tužilaštvo ZDK, potvrdio je Općinski sud u Zenici, a Poljakovićeva odbrana se nagodila sa Tužilaštvom da mu se izrekne kazna zatvora od pet mjeseci, a da on zauzvrat prizna krivnju. Prvobitno je nekoliko mjeseci Poljaković negirao da je učesnik u saobraćajki, jer se nakon sudara udaljio sa lica mjesta. Međutim, Općinski sud nije dozvolio i prihvatio sporazum odbrane i tužilaštva, smatrajući da je predložena minorna kazna u odnosu na počinjeno djelo, pa je započelo ročište, kojim predsjedava sudija Stanko Blagić.
Optuženi je potom na izjašnjenju o krivnji ponovno negirao krivnju, a na glavnom ročištu, suprostavio se fotografisanju i snimanju u sudnici. Pred tročlanim vijećem svjedočili Sejad Memišević i Muhidin Gljiva, vozači "Centrotransovog" autobusa kojeg je preticao Poljaković, te troje povrijeđenih iz "audija", sestre Džana i Armina Mehadžić, te vozač Almir Nezirović. Svjedočio je i vještak saobraćajne struke Mirko Cvitanović, koji je opisao utvrđeno stanje na mjestu nesreće, te šta je vozač koji je skrivio udes mogao, a nije učinio. Svjedoci su potvrdili, uključujući i one koji su promatrali nesreću, da se Poljaković uopće nije zaustavio nakon nesreće, da da bi došlo direktnog sudara da "opel astra" nije pokušala izbjeći SIPA-ino vozilo. Iskaze je dalo još trinaest svjedoka optužbe, među kojima i vještak medicinske struke dr.Sahib Muminagić, krim tehničar PU Zenica Josip Popović, vozači ostalih SIPA-inih vozila koji su prolazili putem, službenici MUP-a ZDK sa uviđaja, te su pročitani iskazi koje su u januaru ove godine dali policiji Mevlija Mustafić i Esad Ramić, putnici "opel astre", koji nisu mogli pristupiti. Suđenje se nastavlja 2.novembra.
Nesreća se dogodila u 7. jula prošle godine u 17,20 sati, a u njoj su učestvovali "audi 80" (207-A-139), kojim je upravljao Almir Nezirović (22) iz Prijedora i "opel-astra", hrvatskih registarskih oznaka (PU-634-KK), za čijim upravljačem je bila Mevlida Mustafić (27) iz Srebrenice. Prema optužnici, Poljaković je vozio u pravcu Sarajeva, a "golfom A4" oznake 001, (reg.oznake 741-K-569) vlasništvo SIPA-e, krenuo je preticati autobus Neoplan i "audi" kojim je upravljao Nezirević, iako je iz suprotnog pravca nailazila "opel-astra". Vozač "astre"Mevlija Mustafić je uspjela sklonivši se na zemljani dio pored puta izbjeći sudar sa Poljakovićevim autom, ali je potom izgubila kontrolu i sudarila se sa "audijem". Saputnik u "audiju" Amela Zahić (22) je poginula, a povrijeđeni su Almir Nezirović (22), Džana Mehadžić (17), Armina Mehadžić (15), te Nedima Selimović (12), Esad Ramić (25), Sandra Semanjić (24) i Mevlida Mustafić (27).

5 Comments:

Anonymous Anonimno said...

ono prvo sto treba uraditi je skinuti ga sa tog mjesta i oduzeti vozacku dozvolu pa tek onda suditi...

4/10/07 14:21  
Anonymous Anonimno said...

I onda granicna policija, SIPA i ostali strajkuju ... svasta. Samo metak u glavu i noga u bubrege.

BSJ

4/10/07 15:51  
Anonymous Anonimno said...

uopste ne sumnjam da je kriv, a razlog u tome sto sva stoka koja se vozi pod vladinim tablama pravi probleme na cestama.
Glume neku prednost i ostale hajvanluke kakvo stoka i jedino zna da radi!

4/10/07 16:31  
Anonymous Anonimno said...

U Njemackoj je svojevremeno Kohl-u koji je bio premijer u to vrijeme oduzeta vozacka zbog brze voznje i on licno je unaprijedio tog policajca

4/10/07 18:30  
Anonymous Anonimno said...

kod svabe su 1+1=2 a kod nas kako kad

4/10/07 18:38  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.