29.10.07

Tri pogleda s Blatuške petlje




41 Comments:

Anonymous Anonimno said...

uzasne fotke.

29/10/07 17:01  
Anonymous Anonimno said...

sta je "majstor"htio da (po)kaze....

29/10/07 18:11  
Anonymous Anonimno said...

jesen u betonu ili sto je dobra cigla...

29/10/07 18:13  
Anonymous Anonimno said...

pravil se jos koja dzamija u zenici?treba nam vise dzamija da vjerujemo u boga i da ce nam neko dat pare nako,dzaba,a sta ce nam fabrike,ko ce radit,kad je bolje molit se bogu i cekat da padne s neba

29/10/07 19:36  
Anonymous Anonimno said...

da pitam jos nesto,ko je projektovo ovu dzamiju? ko da nije ni sebi ni svom pravio..moja nena bi bolje projektovala...uzas jedan

29/10/07 19:37  
Anonymous Anonimno said...

Savudine levatu glupi,nije ovo dzamija,ovo se zove tekija.
Slonu jedan.

29/10/07 19:48  
Anonymous Anonimno said...

Kad si tako pametan, objasni nam sta je tekija.

29/10/07 20:27  
Anonymous Anonimno said...

derviska izmisljotina...

29/10/07 20:43  
Anonymous Anonimno said...

jes vido savidine ,...darnes li u u dzamijicu lili tekiju(ne pokusavam uvrijediti)odmah si slon...
jako ruzne fotografije..sta je poenta...

p.s. ja ne znam sta je tekija..nije ni bitno..zna onaj kome to znaci..postovanje..

29/10/07 20:44  
Anonymous Anonimno said...

ej sta je god,nakaradno je,da bog postoji ja mislim da nebi nikad uso u ovu "ustanovu"...katastrofa

29/10/07 22:25  
Anonymous Anonimno said...

sa fotosima je sve uredu,nazalost taj dio grada izgleda ruzno i jadno.

29/10/07 22:35  
Anonymous Anonimno said...

pablo=cetnik

30/10/07 00:10  
Anonymous Anonimno said...

Pablo uopste nije nesto ruzno rekao da bi ti gore tako reagovao... Savudin je upravu

30/10/07 04:41  
Anonymous Anonimno said...

stvarno ima imbecila na ovoj planeti. Pa majmune prihvati se aparata stani na isto mjesto i napravi odlicne fotke. A onda nauci praviti web stranice ili blogove i objavi to. Do tada zacepi

30/10/07 08:24  
Anonymous Anonimno said...

ma pusti imbecile.- Logika magareta je ovako - oni ce isprovocirati Adu i prestace objavljivat. Onda ce reci kako je Zenica selo i nema je na webu. Logika magareta. Samo sto magaretu uspije, kad upre u kontra stranu. Samo ova stoka ne konta da Ado ovo pravi radi ljubavi prema gradu, vec dvije i po godine. Vecina nas bi odustala do sad, pogotovo kad seljacine komentiraju...

30/10/07 08:27  
Anonymous Anonimno said...

sta je Savudin u pravu? Nek se napusi konjina...covjece, kad cete vise shvatiti da se dzamije prave donacijama vjernika ili stranaca koji daju pare iskljucivo da se izgradi dzamija. A da bi se ona napravila, neko dobije gradjevinske poslove, pare ostanu, na drugi nacin, u Bosni, u Zenici.
A nema veze vjernik - nevjernik sa pojmom tekije, glupani jedni. To sto se vi priklanjate ateističkom ili katoličkom svijetu, vaša sramota. Zar nema većeg bogatsva od znanja, cobani nazadni. Sinoc sam gledao dokumentarac o Jehovinim svjedocima. Saznao mnogo toga sto nisam znao. Nisam podlozan da cu vjeru promjeniti nakon 30 min TV-a, ali shvatitie da je bogatstvo u tome znati sta je Uskrs, tekija, sveta knjiga. ali i mnogo tog drugog sto vi krkakni ne znate.

30/10/07 08:33  
Anonymous Anonimno said...

Tekija
Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, pretraga
Tekija je bogomolja u kojoj se okupljaju, borave i vrše vjerske obrede derviši (sufije).

U Bosni i Hercegovini pojavljuju se dolaskom islama u 15. vijeku, mada su neke izgrađene i prije dolaska Osmanlija poput Mevlevijske tekije na Bembaši koju je izgradio Isa-beg Ishaković 1461. Riječ tekija je perzijskog porijekla: tekke.

Tekije su građene na ulazu u grad odnosno kasabu i često su predstavljale prvi izgrađeni objekat. Gradili su ih derviši, najčešće šejhovi. Služile su i kao mjesta za odmor ili prenoćište za putnike namjernike.


Tekija na vrelu Bune kod BlagajaNeke od poznatijih tekija u Bosni i Hercegovini su tekija na vrelu Bune u Blagaju i Hadži Sinanova tekija u Sarajevu.

Od pada Bosanske Kraljevine do danas podignuto je više od četrdeset tekija. Evlija Čelebija piše i o većem broju. Pripadale su mevlevijskom, kadirijskom, nakšibendijskom, rifaijskom i halvetijskom tarikatu.

30/10/07 08:34  
Anonymous Anonimno said...

Savudine, prije nego sto ucinis sto ti preporuci covjek gore...otidji do Blagaja, raspitaj se malo, uci. Da te onda cujemo...a price o dzamijama, fabrikama, pricaju male komunjare sto su krale i sad vise ne mogu, jer su sjebale Bosnu i nisu na vlasti. Popusite

30/10/07 08:36  
Anonymous Anonimno said...

Djonlicu, ti si nas kralj pusti smradove, ti nam pravis najbolje slike iz Zenice

30/10/07 08:41  
Anonymous Anonimno said...

ako cemo vec govoriti o islamu: tekije nam nisu potrebne. to nema veze sa islamom!

30/10/07 09:01  
Anonymous Anonimno said...

...."To sto se vi priklanjate ateističkom ili katoličkom svijetu, vaša sramota."......
koji si ti debil, pa da imalo razmisljas ne bih to napisao.

30/10/07 11:03  
Anonymous Anonimno said...

smrdi vam prica,boli mene k za vama ba i o onome o cemu vi mislite,ja furam svoju furku i ne sekiram se radi konja,debila itd

30/10/07 12:27  
Anonymous Anonimno said...

Sve vjernici...

Od prekjučer.

Slike su slike. Govore hiljadu riječi.

30/10/07 14:53  
Anonymous Anonimno said...

Slike su gole i neugledne, ali su realne.

30/10/07 20:15  
Anonymous Anonimno said...

fucking realne, kao sto i blatusa sokira kad ulazish u zenicu.

30/10/07 21:09  
Anonymous Anonimno said...

da ,cetnik sam,zena mi srpkija,imam istetoviranog karadzica ispod lijeve miske,krstio se u srpskoj crkvi,sin mi se zove drazen(draza od milja)navijam za modricu,odrekó se sestre sto je muslimanka i vjeruje u alaha i dao da mi prisiju kozicu da nisam vise osunecen...trebalo bi jednu tekiju ili dzamiju napravit na crkvickom brdu da se vidi sa svih strana "grada"..znas nije ruzna tekija nego je odvratna sa onim tamno zelenim klobukom ograde zatvorene kó kaznenopopravni dom da je i izgleda kao bunker...ma vozdra ba sabani imam ja pametnija posla u zivotu svom...

31/10/07 12:23  
Anonymous Anonimno said...

tekije treba rusit' a ne gradit'. al nejse :) voli bosnjo vise padat u trans i udarat u tepsiju nego bit musliman!

31/10/07 14:52  
Anonymous Anonimno said...

budala i kamenja nikada neće nestati....

31/10/07 16:39  
Anonymous Anonimno said...

i anonimaca

31/10/07 19:04  
Anonymous Anonimno said...

ja podrzavam tekije. na stranu sad jel ova tekija arhitektonski lijepa ili ne, ali tekije kao mjesto gdje se vjernik na neki nacin priblizava Bogu su mi ok. ja sam imao priliku prisustvovati i ucestvovati zikiru stotinjak puta. i stvarno mi se dopalo. nije to udaranje u tepsije i padanje u trans kako "pravovjerni".com to povrsno definira mudro i razborito nam preporucjuci da tekije rusimo. nego ispunjenih dva-tri sata. dodjes klanjas aksam. popijes caj, zatim neko od prisutnih a ko najvise zna o Islamu odrzi cas vjeronauke gdje mu prisutni postavljaju pitanja. obicno to bude neki seih koji zna mnogo na temu vjere. zatim se zikiri. tj. prisutni formiraju krug a zatim uce laillaheilallah, sallavate, izgovaraju Allah i uce illahije. nakon toga klanjaju jaciju i razidju se kucama. sve u svemu to je vrijeme kad covjek, ako nista drugo, nije zaokupljen zlim mislima. vrijeme ukradeno od shejtana i korisno utroseno ma sta o tome neki mislili.

31/10/07 20:24  
Anonymous Anonimno said...

Njegoshe-ovo ti ime nikako ne stoji ;-)
nego jedno pitanje:da li je i Muhamed a.s. to radio izmedju aksama i jacije?
Selam

1/11/07 05:28  
Anonymous Anonimno said...

Koje TO?

1/11/07 07:30  
Anonymous Anonimno said...

samo Bog zna a ja cu biti tako drzak pa pretpostaviti da Muhammed a.s. ne bi imao nista protiv toga. i stvarno ne znam da postoji hadis koji govori da Muhammed brani ummetu zikr kao vid priblizavanja stvoritelju,a ako postoji ista slicno molim te podijeli to sa mnom, bicu ti zahvalan i zaboraviti zikir i tekije za sva vremena.
naravno znam za cinjenicu kako Stvoritelju nije drago da se ljudi-vijernici izoluju te tako zapostavljaju svoje obaveze u ummetu,porodici. ali otici, s vremena na vrijeme, u tekiju nakon sto si sve svoje obaveze zavrsio tu ne vidim problem.
meni stvarno nije jasno zasto neka braca to,zikir i tekije, nazivaju novotarijom ako je i to nacin na koji se velica Allah a svi znamo da nam to preporucava i Knjiga Mudra i sunet poslanika Muhameda a.s.
evo ne znam jesam li ti odgovorio na pitanje. a zar nije citav Muhammedov a.s. zivot (da se figurativno izrazim) bio jedan veliki zikir?

1/11/07 16:06  
Anonymous Anonimno said...

sta to svijetli na zenickom blogu zelenom?

2/11/07 12:12  
Anonymous Anonimno said...

skidas ado,skidas,samo ti skidaj sto ti licno ne odgovara,.dok dirne neko u religiju ti skidas..,a ovi sto religiju sire ti odgovaraju...ne radis ti dzaba za avaz,a?/

2/11/07 12:14  
Blogger @do said...

postovani posjetioce,
odgovoricu Vam ukratko
DA, ne radim dzabe za Avaz, u pravu ste, a ako ste i Vi zaposleni, vjerujem da ni vi ne radite besplatno za svoju firmu.
a Vas post je obrisan iskljucivo zbog psovke na racun vjere. dakle, polemisati mozete do jutra. Na ovom i okolnim postovima imate desetine komentara koji se meni mogu svidjati ili ne. To je moje privatno misljenje i ja ga necu iznositi. Zato imaju posjetioci. Medjutim, da psujete Poslanika, Boga, bilo koju vjeru, to Vam necu dopustiti, a Vi to nazovite kako hocete.
Konkretno, sto se tice "promocije", vidim da pomenuti gospodin "njegosh) samo objasnjava nesto sto je upitan. Pa i da promovira, ovdje se istovremeno, u komentarima, promovira i ateizam, titoizam, komunizam, socijalizam, kapitalizam...svasta nesto. I apsolutno mi nista od toga nece smetati. Osim psovki. Na racun bilo cega.
Vrijedjanje jedne vjere, bilo koje, najveci je moguci grijeh koji neko cini. Ako mislite da cu Vam to dopustiti, grdno se varate. A firma u kojoj radim, moji stavovi i ja licno, nemamo nikakve veze sa tim. Uostalom, na internetu postoji nekoliko stotina miliona web prezentacija, pa kud ste se bas navalili na ovu?
Kome se ne svidja, zaista lako, lahko moze da potrazi onu na kojoj ce biti samo "njegovi". Ovdje ima i "mojih", "vasih", "nasih"... a ako smatrate da ovaj blog "naginje", ne mijenjajte sebe. Promjenite mjesto na koje dolazite. Meni licno kad se ne svidja kafana, ja ne razbijam po njoj, nego ne idem vise tamo.
Srdacan pozdrav.

2/11/07 12:24  
Anonymous Anonimno said...

Adnane, svaka ti se pozlatila. Mogli bi mi po tom receptu koji je napisao onaj kreten napisati nesto o njegovoj sestri, mami... cuj psovao Boga...konj

2/11/07 12:27  
Anonymous Anonimno said...

mislim d aovdje neki dolaze samo sa namjerom da se Ado naljuti i ukine komentare. da bi mogli svrsavati. Reko bi Ado da ti to radi konkurencija, ali vjerujemd a nema jake konkurencije koja bi pokusala da te naljuti. Vidim da svako malo hoce te isprovocirati. Tvoj Blog, tvoja stranica, brisi sto ti je volja. Jebote, ko da radis u javnoj RTV pa kao moras biti umjeren. Jel bi trebali da sad da pustis da psuje neko...slazem se sa prethodnikom...konj je ko je to mislio

2/11/07 12:29  
Anonymous Anonimno said...

ado sine ne opsovah ja nista vjerski sto je nego ti se ne dopade komentar moj.upravo si sam saopstio na cijoj si strani ,tim sto kazes da je vrijedanje vjere najveci grijeh ljudski.odkud ti to.za mene licno je majka najsvetije sto postoji i vrijedanje iste grijeh najveci.tebi vjera,ok.nista protiv ali ako se neko na duhovit nacin nasali ili zeza sa istom,a ne PSUJE je ne skidaj komentar samo zato sto se tebi ne dopada.pljuje se ovdje i psuje gore nego kocijasi,kosa mi se dizala na glavi ali cim se vjera pomene skida se komentar.postedit cu te sebe za ubuduce i necu vise smetati.zelim ti dobar i ugodan rad.

2/11/07 13:46  
Blogger @do said...

napisali ste uvredu i znate na ciji racun. Cijela Planeta se digla zbog slicnih stvari nedavno u Danskoj, Svedskoj...Necemo polemisati uopce. Napisite opet isti komentar bez tog dijela, znate jako dobro kojeg i post ce ostati. vase misljenje je Vase misljenje, ali ponavljam, uputili ste uvredu na racun jedne religije i to se nece dopustiti. barem ne ovdje. Kraj polemike. A ako mislite da smetate, to je opet Vase misljenje.

2/11/07 13:51  
Anonymous Anonimno said...

anonimni,anonimni ,vjerujes u boga,a cackó bi po necijoj materi ili sestri...

5/11/07 10:20  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.