26.11.07

Grijanje


Javno preduzeće «Grijanje» Zenica saopćilo je da će, zbog nagomilanog duga za usluge grijanja, kao i niskog stepena naplate u sezoni, početkom decembra početi akciju isključenja najvećih dužnika. Za isporučenu toplotnu energiju potražuje se više od dvadeset tri miliona KM, a istovremeno ovo preduzeće prema isporučiocima energenata duguje oko deset miliona KM. - Kućne savjete upoznali smo da će isključenja obuhvatiti sve stambene objekte čije uplate ne dostižu trideset posto obaveza za grijanje. Ovo je nepopularan potez ali smo primorani, radi naših obaveza prema dobavljačima energenata, kaže Nedžad Šečić, v.d. direktora «Grijanja» Zenica. Građani su do jučer imali rok da ispune svoje obaveze ili će "Grijanje" njihove zgrade staviti na "crnu listu" za isključenje, koja će biti objavljena naredne sedmice.

12 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Ovog Šečića treba u penziju...

Okej, duguju građani. Al' čovječe dragi, ne možeš naložiti peć i isporučivati toplotnu enegrgiju iste količine i snage na temperaturi od -20 i 20 stepeni...

Uzaludno trošenje resursa...

26/11/07 14:13  
Anonymous Anonimno said...

Jah,kad bi oni sto duguju platili,moguce bi bilo traziti da isporuce vecu kolcinu energije.

27/11/07 11:52  
Anonymous Anonimno said...

Nije posteno iskljucivati grijanje ljudima koji redovno placaju zbog neplatisa... U mojoj zgradi ima 11 stanova i od toga 5 stanova duguju u prosjeku 3,500 KM svaki. Znaci, ja i moja porodica, koji redovno placamo, treba da se mrznemo radi ovih pet idiota i Grijanja&co koji nisu u stanju rijesiti problem naplate dugovanja. Sramota... Jos samo treba da smisle otpis duga i gdje bi im bio kraj... Najzalosnije je sto su duznici (barem u mom ulazu)"dobrostojeci" gradjani...

27/11/07 16:16  
Anonymous Anonimno said...

Zar nam treba toliko pameti? Ugraditi mjerace potrosnje toplotne energije u svaki stan i na osnovu toga naplacivati.
Ako koristim grijanje normalno da treban placati, ali samo onoliko koliko potrosim.
Prosto kao pasulj (grah)!!

27/11/07 16:36  
Anonymous Anonimno said...

Citiram:
"Zar nam treba toliko pameti? Ugraditi mjerace potrosnje toplotne energije u svaki stan i na osnovu toga naplacivati.
Ako koristim grijanje normalno da treban placati, ali samo onoliko koliko potrosim.
Prosto kao pasulj (grah)!!"

Kako ti misliš ugraditi mjerače potrošnje toplotne energije (kalorimetre) na vertikalne instalacije u zgradi, odnosno stanu? Nemoguće..

DUgovi od 3500 KM se mogu naplatiti, može im se isključiti grijanje, ali to NE SMIJE uticati na ostale redovne platiše. Čuj, isključiti grijanje nekome zato što njegov komšija ne plaća..
Jebe mi se za komšiju.

A jedna stvar je tu bitna. Zašto je sebi dozvolilo Grijanje da se dovede u situaciju da neko ima dugove od toliko para? Kakva je to politika firme? Koliko znam, u slučaju da neko ne plati račun u roku od 15 dana, ide opomena, pa tužba.

A ovako, grijanje potražuje dugovanja od prije 10 godina.. Smiješno.

To su bila prvo sumnjiva potraživanja, pa ako je utuženo sporna potraživanja, a ako ih nije uspio naplatiti u roku od 5 godina - OTPISANA. Znači, gotovo, kapak.. Nema više.

I još nešto. Kažu GUBITAK od 10 miliona i kusur kaemova. Čega ba? Prenosiš gubitak iz prošle godinu u ovu godinu? Lažete narod i mažete oči kukanjem.. Da izvinite, seru...

27/11/07 17:48  
Anonymous Anonimno said...

Nemoj mi samo reci da to tehnicki nije izvodljivo. Moguce je ali normalno treba uloziti sredstva. Po meni treba na svakom radijatoru ugraditi mjerace toplote, jer jedino tako ja mogu da ekonomisem i racionalno koristim toplotu. Druga stvar da li to odgovara nekome.
Ako mi je stan cca 50 m2 ne znaci zutomatski da toliko moram placati grijanje.
To sto imamo je ostatak nekadasnjeg nacina razmisljanja.
prosla su ta vremena.

27/11/07 18:39  
Anonymous Anonimno said...

ako se ovo desi sto ovaj mamlaz-secic hoce da iskljuci ljudima grijanje iako placaju,radi komsija...pa to onda stvarno nema nigdje!!!Boze sacuvaj.

27/11/07 23:30  
Anonymous Anonimno said...

ne postojili drugi nacin..sta je ovo diktatura sechicha..on garant zivi u privatnoj kuci ,a ne u zgradi jer sigurno svaka zgrada u zenici ima neplatisha pa bi pri tom morao i sam sebi grijanje iskljuciti ...

28/11/07 08:39  
Anonymous Anonimno said...

Šečić živi u Masarykovoj. Privatna kuća.

Nije tehnički izvodivo. Onosno trebalo bi ugraditi npr. n-ti broj kalorimetra u jedan stan zavisno od toga koliko stan ima radijatora. Je li to normalno? Onda bi inkasant dolazio da popisuje stanje, i hodao bi mi kroz kuću svaki mjesec. E hoće klinac. Ne dam. Nađite način drugi.

28/11/07 09:26  
Anonymous Anonimno said...

zivim u holandiji.struju i vodu sam popisujem.stanje posaljem preko interneta.mosh mislit,da ne povjerujes ali istinito,he he..

28/11/07 12:47  
Anonymous Anonimno said...

Sve je vec receno ali jedno nije:
- gdje su kalorimetri donirani Grijanju od holanske vlade po zavrsetku rata?
- koliki su troskovi reprezentacije g-dina Secica i Grijanja ?
- Na osnovu kojeg Zakona moze kaznjavati one koji placaju? Imaju drzava i sud pa neka tuzi neplatise ...
- Kako se grijanje naplacuje za cijelu kvadraturu stana kada u vecini stanova nema radijatora u hodnicima, spajizu i kupatilu/wc-u ?

E pa ukoliko meni iskljucite radi komsije, necu Vam ni ja placati pa se vidimo na sudu.

BSJ

@do kako mozemo dati ove komentare u Avaz pod rubriku Sta kazu gradjani ?

28/11/07 14:47  
Anonymous Anonimno said...

Quote: "Kako se grijanje naplacuje za cijelu kvadraturu stana kada u vecini stanova nema radijatora u hodnicima, spajizu i kupatilu/wc-u?"
Imam stan od 64 m2, a u velikom hodniku i kuhinji koji skupa imaju cca 10m2,nemam radijatore, ali placam kao da imam... Nigdje veze! Racun za grijanje u iznosu od 78,86KM placam uredno iako je jako slabo (Suncana dolina), a moje pojedine komsije nisu platile ni feninga od kako su kupili stan, pa imaju dug od 2000 do 4000 KM. Ispada da su gori oni sto izmiruju obaveze na vrijeme nego ovi sto se prave ludi... Fuj, koja sramota!!!!

29/11/07 12:48  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.