30.11.07

Ispraćaj kolege









Hasan Bilal je preživio pogrom, logor, ubistvo brata i protjerivanje iz Busovače. Sa njim je u tom srednjebosanskom gradiću, ali i poslije u muhadžirluku u Zenici, zajedno bio kolega taksist Safet Silajdžić. Više od dvije stotine zeničkih taksista jučer se okupilo na platou kod Željezničke stanice da oda počast svom kolegi, ubijenom i opljačkanom zbog tek kupljene "škode oktavije", dok je prevozio dvojicu nepoznatih mladića u Dubravama kod Visokog.
- Hasan je bio primjer, za porodicu, za prijatelje. Radio je ovaj posao, za kojeg tek kad se nešto loše dogodi, svi pričaju kako je opasan i težak, kaže Safet. Njemu su prije četiri godine u Zavidovićima i malo kasnije u Novom Travniku razbojnici pokušali oteti vozilo.- Oba puta spasila me prisebnost i što sam auto prevezao što bliže policiji i počeo dozivati u pomoć. Nažalost, kolega nije imao sreće ni mogućnosti da se spase zločinaca, kaže Safet. Jučer su zenički taksisti sirenama, uz policijsku pratnju prošli dva kruga glavnim zeničkim ulicama, da bi potom izašli na magistralni put M-17 i uputili se u Busovaču, rodno mjesto ubijenog taksiste Hasana Bilala, gdje je nakon ikindija - namaza obavljena dženaza ubijenom 49-godišnjaku.
- Nažalost, prečesto smo na udaru, od "divljih taksista" pa do nadobudnih mušterija. Hasan je najgore prošao, ali je bio niz napada na nezaštićene taksiste. Ovo je vrhunac lošeg što nam se dešava i možda nauk za ubuduće, kaže taksista Fahrudin Travaš. Iza ubijenog taksiste Hasana Bilala ostali su supruga domaćica, te troje djece, dva sina i kćerka, koji su završili ili privode kraju školovanje. - MUP ZDK još jednom poziva građane koji su eventualno čuli upotrebu oružja u Dubravama kod Visokog ili vidjeli vozilo da se jave. Dva nepoznata mladića su oko 17 sati sjeli u taksi u Zenici, a bilo koja zapažanja, od tada do jutra, bila bi vrlo korisna policiji. Informacije se mogu dati na broj telefona 122, 032449249, 032 240220, broj krimolovca 080020505, kao i bilo kojem službeniku policije, a informacije se mogu dati i anonimno, kazao nam je portparol MUP-a ZDK Senaid Hasić.




DANAŠNJA VIJEST:




Pozdrav iz operativnog staba MUP-a ZE DO kantona,

zahvaljujemo vam sto ste građanima prenijeli naš apel za informacije o vozilu "Skoda oktavija" vl. ubijenog Bilal Hasana. To je dalo rezultat, te je jutros MUP ZE-DO kantona putem telefona obavijesten da se u Sarajevu u ulici Hivzi Bjelavca nalazi ovo vozilo, sto je i potvrđeno. Vozilo ce biti prebaceno u prostorije F MUP-a, gdje ce se izvrsiti kriminalisticka obrada vozila.
Ovom prilikom posebno zahvalkjujemo savjesnom građaninu koji je dao ovu informaciju i time pomogao sluzbenicima ovog ministrstva na rasvetljavanju ovog ubistva.
Odsjek za odnose s javnoscu


16 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Pohvale savjesnom gradjaninu. Nadam se da ce toj stoci uci u trag i pohapsiti ih.

30/11/07 16:06  
Anonymous Anonimno said...

pogrom prezivio? nisam znao da je jevrej

1/12/07 08:32  
Anonymous Anonimno said...

ja se izvinjavam ali moze li mi neko to objasniti ;pogrom;!?ili je stam.greska

1/12/07 15:55  
Anonymous Anonimno said...

Uozbilji se covjece, zar je to u ovom tekstu uopste vazno. Znas sta je pisac htjeo reci .... dzenaza.

2/12/07 05:53  
Anonymous Anonimno said...

zar nije greskica prilikom kucanja i trebalo da pise,progon...

2/12/07 09:22  
Anonymous Anonimno said...

odakle pravo jednom narodu, eto Jevrejima, da imaju EKSKLUZIVNO pravo na rijec POGROM...ukucajte rijec POGROM u Google i vidite sta znaci. Pitajte Busovljake Bosnjake sta im je bilo 1993. pa cete shvatiti sta je POGROM ...progon je nesto mnogo drukcije, lakse, bezazlenije... pogrom je rijec koja je u upotrebi 150 godina na ovim prostorima i svoju nepismenost nemojte opravdavati glupostima-...
Zar vas nije uopste stid o tome raspravljati na mjestu gdje covjek opisuje ubistvo naseg sugradjanina...

2/12/07 11:50  
Anonymous Anonimno said...

ado, promjeni ono e u a i ako ne znas da je pogrom samo za jevreje, sta cu ti ja. rijec je progon

2/12/07 17:18  
Anonymous Anonimno said...

ti uputi na google,ok..evo sta google kaze..
ruska rijec,odnosi se samo na jevreje..
nikog nema sta stid da bude u vezi komentarisanja jer niko nikoga ne vrijeda niti sta...zasto nebi komentarisali..evo ja naucih jednu novu rijec..

2/12/07 18:16  
Anonymous Anonimno said...

i da se dopunim..rijec je sve vise usiroj upotrebi tako da se u poslijednje vrijeme upotrebljava kao naprimjer proganjanjima armenijaca od strane otomanskog carstva i etnickim cistenjima u bivsoj jugoslaviji..znaci ne samo jevreje..tako je samo nastala..

2/12/07 18:42  
Blogger @do said...

Ne razumijem zasto mene neko dovodi u kontekst ove rasprave.
Ubrzo cu rijesiti i ove tehnicke uskracenosti sa mogucnosti ANONIMNOG ostavljanja postova, pa ce tako Edo ostati Edo, a razni anonimci nece moci dovoditi na ovakav nacin u pitanje neciji identitet.
Za Anonimca - sve sto pozelim, samo kliknem na POSTAVI NOVI POST - rijesen problem, pogotovo ne trebam biti anoniman ili se lazno potpisivati.
ISKRENO I LICNO, slazem se sa zadnjim komentatorom - rijec POGROM ima svoje porijeklo, ali se sada koristi u mnogo sirem kontekstu nego sto je prvobitni.
Lijepo sam zamolio da se skoncentrisete na Temu, ali nekim dokonim posjetiocima znatno lakse je razmatrati je li zarez na pravom mjestu, nego uciniti mali korak za covjeka i izjaviti saucesce porodici ubijenog.
Zalosno, ali ima nas zaista svakakvih.

2/12/07 20:17  
Anonymous Anonimno said...

ali drug ima i onih sto ako kazem laka mu zemlja ,odmah nadju za shodno da to vide kao uvredu jer nije receno na "pravi"nacin,sto ja nisam razumio..kao da ja znam kako se to kaze kod muslimana ili moram to da znam...postovanje..

3/12/07 08:06  
Anonymous Anonimno said...

sve bi bilo ok da si rekao bas tako.

ali rekao si ovako:

"kakvo sranje od komentara ovog alahovog "gore",uzas.nek mu je laka zemlja i podrska porodici.uzasan zlocin!!!!"

3/12/07 08:39  
Anonymous Anonimno said...

za ovog alahovog gore se izvinjavam pretjero sam...medutim da je njegov komentar uzasan stojim iza toga i ne mislim da je uzasan nego gore nego uzasan,da se prepadnes...kaze-pocinioce gnusnog zlocina treba po kratkom postupku(oko za oko zub za zub,nikakve veze sa razumom)pa onda -ja cu po islamski jer je hasan bio musliman "mi smo svi alahovi i njemu se vracamo",mislim isto uzasan komentarsuper nazzi..kazem moje misljenje...mislim uzas da se najezis...

3/12/07 09:49  
Anonymous Anonimno said...

inalilahi we ina inejhi radzeun.

3/12/07 10:13  
Anonymous Anonimno said...

dzonglio,zorio frshtuljio abezenzi..

3/12/07 10:31  
Anonymous Anonimno said...

kakve veze ima ajet iz Kur'ana: "Mi smo svi Allahovi i njemu se vracamo" sa nacizmom?

a sta bi ti ucinio ubicama neduznog covjeka? da ih ne bi mozda osudio na nekoliko mjeseci?

3/12/07 12:37  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.