13.1.08

Državljanstvo

Sud Bosne i Hercegovine je u petak donio presudu kojom se poništava Rješenje Komisije za reviziju državljanstava naturalizovanih državljana, kojom je Karaj Kamel bin Aliju (Karay), četrdesetjednogodišnjem Tunižaninu poznatiji po nadimku Abu Hamza, koji je već petnaest godina u BiH, oduzeto državljanstvo. Presuda je donesena po tužbi njegovog advokata Ragiba Hadžića, zbog povrede elemenata postupka.
- Komisija je državljanstvo Karaju oduzela jer navodno nije bio pripadnik Armije BiH, te je krivotvorio dokumente, čime je lagao pri prijemu u državljanstvo i podnio krivotvorenu dokumentaciju. Sud je utvrdio da je Karaj priložio valjane dokaze da je bio pripadnik oružanih snaga, te da s tim u vezi nije lagao državne organe. U vezi navodnog krivotvorenja dokumenata, Sud je ocijenio da procjena ispravnosti ili falsifikata nije u opisu posla Komisije. Time bi se, ako neko posumnja, trebalo baviti Ministarstvo civilnih poslova, policija i tek nakon odluke nadležnog suda, neki dokument se može proglasiti falsifikatom, kaže Hadžić za "Dnevni avaz". Sud BiH je u presudi naveo da postoje elementi po kojima je Abu Hamza dobio na ispravan način dokumente i državljanstvo, a da, ako postoji sumnja, nju trebaju po prijavi provjeravati nadležni.
Tročlano vijeće Kantonalnog suda u Zenici je krajem novembra prošle godine bin Alija osudilo na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog razbojništva i nedozvoljenog držanje oružja i eksplozivnih materija. Karaj je optužen da je,s a još nekoliko osoba, napao jednu porodičnu kuću u Brnjicu, te povrijedio dvije osobe. Nakon što je pušten na slobodu do pravosnažnosti, odnosno odluke Vrhovnog suda Federacije po žalbi odbrane ili tužilaštva, Karaj je 20. decembra ponovno uhapšen jer je utvrđeno da je navodno prijetio bivšoj supruzi i kantonalnom tužiocu iz Zenice Saši Sarajliću. Po tom osnovu mu je određen novi pritvor, a Karaj je u nekoliko navrata izjavio da je cilj dijela pravosudnih organa u BiH da ga "lažnim optužbama ocrne maksimalno da bi ga lakše protjerali".
Kad je bin Ali uhapšen 20. decembra, javnost je ostla zatečena informacijom da je osumnjičen zbog nasilja u porodici, te "retroaktivno postoji opasnost da ponovi prijetnju prema tužiocu, koju je izrekao na dan presude", dakle mjesec ranije. Još čudnije je bilo da je lišavanje slobode izvela specijalna jedinica SIPA-e i OSA-e, iako se radi o "sitnom" djelu, za kojeg je nadležna općinski Sud u Zenici.

3 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Bakir Hadziomerovic:
"Ovdje problem ne predstavlja činjenica da reis Cerić od jednog dokazanog ubice, Karaj Kamel Abu Hamza se zove, usred zeničkog zatvora dobije levhu na dar i da, nakon što mi to objavimo, frka nastane ako ja sa Lagumdžijom popijem piće i to Avaz snimi. Ok, nema problema. Al' onda bi bilo pošteno da dotična novina objavi i moje fotke gdje su me, a to pouzdano znam, snimili sa nekim drugim političarima."

Vjernici i moraliste.

13/1/08 19:14  
Anonymous Anonimno said...

i kakve to sad veze ima? Petljas Avaz, Bakira i sl.
Bakiru emisiju uredjuje Zlatko i to svi znaju. Avaz ima milion gresaka i furki, i to je istina. Reis nije savrsen, samo je Bog, a gledao sam prilog za levhu, on pojma nije imao u KPZ sta se dogadja - HIDAJET JABANDZIC, ONAJ SMRDO OD DIREKTORA JE PRIREDIO PROGRAM I ZOVNUO REISA I ABU HAMZA JE PREDAO LEVHU NAOCIGLED NOVINARA IAKO JE ON NIJE NAPRAVIO... A JOS DVOJICA OSUDJENIKA SU PREDALA SVOJE RADOVE...UBIJEDJEN SAM DA JE TO BILA PODVALA, JER JE REIS IZ NOVINA SAZNAO KO JE UZ STRAZARSKO OSIGURANJE PRISAO... TEK DVA DANA KASNIJE SE OBJAVILO ...A U KPD-OMU SU UGLAVNOM UBICE ili bi mu levhu trebao predati neko osudjen za poreznu utaju i to tad ne bi bilo haram?
A HARAM JE DA UREDNIK DRZAVNE TELEVIZIJE PIJE SA BILO KOJIM POLITICAROM, A POGOTOVO ONIM STO JE POKRO SVE POD MILIM BOGOM. JA SAM ZAVRSIO FAKULTET NA KOJEM SAM DVIJE GODINE IMAO ZLATKA ZA PROFESORA, DVIJE GODINE PLACE, SVEGA, A VIDIO SAM GA NA TV-U I JEDNOM U FERHADIJI, BLIZU FAXA. NIKADA NIKADA NITI JEDNOM NA PREDAVANJU...
e to je haram...
a pusti se ti moralista i vjere...
zakon i sudija Suda BiH, koji je eto Hrvat, donijeli su to odluku.... nije prekrsio te zakone, drzavljan je 15 godina. DA SE RAZUMJEMO, JA BIH GA PROTJERAO, ali on je drzavljan kao ti i ja, ni vise ni manje. ako mislis drukcije, ti si stoka nacionalisticka. Ako dopustite da mrzite samo sto neko drukcije izgleda ili se zove, ako si u dijaspori, osvrni se oko sebe i pogledaj sve ljude...pusti se Bakira...nece te taj daleko sine dovest.. do prve ispicuturske kafane i druga Zlatka izgubljenog

13/1/08 21:07  
Anonymous Anonimno said...

HAHAHA, ZLATKO DELEGAT NA KOMORIMA...MUSLIMANSKIM HAHAHA


Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, od 11. do 18. januara predvodi međunarodnu misiju Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) iz Vašingtona u Federalnoj Islamskoj Republici Komori, saopštio je SDP.
Cilj misije je, nakon susreta i razgovora sa ključnim učesnicima u političkom životu Komora, pripremanje izvještaja sa nalazima koji će biti podijeljeni lokalnim liderima Komora i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice kao pomoć u njihovim budućim aktivnostima.
Identifikovanje konkretnih tačaka neslaganja oko ovlasti koje treba da imaju državne i ostrvske vlade sa prijedlogom potrebnih političkih reformi za poboljšanje institucija i vladavine na Komorima će biti sastavni dio konačnog izvještaja.
Federalna Islamska Republika Komori je od 1975. godine, nakon proglašene nezavisnosti od Francuske, sastavljena od tri ostrva između obala Mozambika i Madagaskara i prolazi kroz političke i građanske nemire u potrazi za demokratskim institucijama i ustavnim balansom između centralne i ostrvskih vlasti.
Muslimani suniti su većinska vjerska zajednica i čine 98 odsto stanovništva.

13/1/08 21:12  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.