4.2.08

Općinski sud Zenica

NA IZDRŽAVANJE KAZNE ZATVORA SMJEŠTENO 217 OSUĐENIKA
RASPISANO 38 POTJERNICA


I) U toku 2007. godine Općinski sud u Zenici u radu je imao ukupno 477 predmeta izvršenja krivičnih sankcija.
Osuđene osobe koje imaju prebivalište, odnosno boravište u Zenici, Općinski sud u Zenici upućivao je na osnovu Kriterija utvrđenih Pravilnikom o upućivanju osuđenih osoba na izdržavanje kazne zatvora (Sl.novine FBiH 64/03 i 46/05), a po naredbama sudova iz Zenice, Kaknja, Visokog, Sarajeva, Travnika, Bihaća, Goražda, Žepča, Zavidovića, Tešnja, Mostara, Tuzle i Modriče
u:
1) Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Tomislavgrad, Odjeljenje poluotvorenog tipa Busovača, gdje je uspio smjestiti svega 11 osuđenika od ukupno izdatih 105 uputnih akata za osuđenike koji nisu primljeni na izdržavanje kazne i vraćeni su od jednom do četiri puta zbog nedostatka mjesta i
2) Kazneno –popravni zavod zatvorenog tipa Zenica (KPZ ZT Zenica) u koji je uputio 206 osuđenika i svi su primljeni. Od tih 206 osuđenika prinudno je u KPZ ZT Zenica putem sudske policije privedeno 100 osuđenika.

Budući da su pojedini osuđenici nedostupni izdate su naredbe za raspisivanje potjernica, po kojima je raspisano 17 centralnih (važe za područje BiH) potjernica i 7 međunarodnih potjernica. Po centralnim potjernicama uhvaćeno je i sprovedeno u KP-zavod Zenica 6 osuđenih osoba, a Služba Interpola pronašla je 2 osuđenika koja je Granična policija BiH sprovela u BiH iz Kraljevine Holandije i Republike Slovenije.

II) Pored toga Općinski sud u Zenici, u toku 2007. godine raspisao je 21 potjernicu za licima koja su nedostupna sudu (lica koja se kriju, nalaze u bjekstvu,..) i to:
u krivičnim predmetima ovog suda: K-9 potjernica, Kps-11,
te jednu potjernicu na prijedlog tužilaštva u Zenici iz razloga što je osumnjičeni nedostupan tužilaštvu.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.