6.3.08

Mali formatU prostoru zeničke Sinagoge, objektu koji je donedavno bio zenički gradski Muzej, upriličena je izložba "Mali format", na kojoj se redovno predstavljaju autori iz cijele BiH, uokviru postavke slika u galeriji "Roman Petrović". Izložba «Mali format» prenesena je iz Galerije «Roman Petrović» u Sarajevu, a organizator izložbe bio je zenički Muzej.
Izložbu su otvorili akademski slikar Jasmin Kukavica i Zijad Softić iz Općine Zenica, a kako je istakao Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, izložba predstavlja poklon građanima Zenice povodom Dana nezavisnosti BiH.
Umjetnički radovi malog formata sa ovogodišnje Smotre minijature u Sarajevu, koja već sedmu godinu okuplja bh. autore iz svijeta vizualnih umjetnosti okupili su šesdeset pet radova, slika, grafika i skulptura, autora različitih likovno-poetskih preokupacija. Smotra je bila selektivnog karaktera i u Zenici su, nakon Sarajeva, Visokog i Mostara, predstavljena odabrana djela.
- Mali format nastaje u jednom dahu i nosi snažnu emotivnu crtu, te se stoga ne smije doživljavati kao prostorni hendikep. Sarajevsko bijenale minijatura, kao i prethodnih godina, bilo je selektivnog karaktera i prezentirana samo su odabrana djela. Mali format se može smatrati osnovnom jedinicom od koje kreće stvaranje kompozicije većeg formata, kazao je Jasmin Kukavica, zenički slikar i jedan od autora čiji su radovi zastupljeni na ovoj postavci.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.