27.8.06

Labirint

Trojica 17-godišnjih Zeničana odlučili su se da, bez ičije pomoći, krenu u realizaciju dugometražnog igranog filma, čija promocija se očekuje 31. avgusta u Zenici. Kako sami kažu, prvi i amaterski pokušaj snimljen je 8-milimetarskom kamerom i montiran u privatnom studiju, dok su lokacije za snimanje odabirane po principu "ko dozvoli, dozvoli", jer je budžet filma bio bukvalno onoliki, koliko ambiciozni Mirza Begović, Vedran Popović i Tibor Kovačević prikupe "na kafi sa rajom".
- Tibor je glavni glumac, scenario i režija je Mirzina, a ja sam koscenarista i snimatelj, kaže Vedran. Pred kraj realizacije filma javilo se nekoliko "prijatelja projekta", koji su pomogli medijsku kampanju i realizaciju promocije. Film "Labirint" traje 85 minuta i uz Tibora, koji glumi Damira, glavna ženska uloga Alene povjerena je mladoj Zeničanki Irmi Begagić. Iako bez velikog prethodnog iskustva, bez "komada" profesionalne opreme, film je postigao cilj - zainteresovao je mnogobrojne mlade Zeničane i prije premijere.
- Film govori o životu mladih u Zenici, onoj crnoj strani, uz slogan "odaberi život, a ne drogu". Mi smo učenici trećeg, odnosno četvrtog razreda srednje škole i krećemo se u tim krugovima, o kojima govori film, kaže Mirza. nakon Zenice, već su dogovorene promocije filma u Busovači i Kiseljaku, a mladi Zeničani uvjereni su da će, kad se "pročuje priča o njihovom prvom djelu", ponuda za promociju i pomoć biti znatno više.
Iako su ih "zaobišli" u svim zvaničnim institucijama, Mirza, Vedran i Tibor kažu da su ih oduševili "mali ljudi", koji su im pomogli u finalizaciji projekta, poput jednog anonimnog Zeničanina, koji im je poklonio nekoliko računarskih komponenti, kazavši da "zarade sebi, da ih prodaju u gradu i tako osiguraju koliko - toliko sredstava za film".

8 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Superrrrrr, bas fina vijest. Mogao im je pomoci i ZDK, onih 10 000 KM bi bas dobro doslo.

27/8/06 14:20  
Anonymous Anonimno said...

Od ove djece ce sigurno sutra nesto biti.
Jako volim mlade,ambiciozne i smjele ljude.
Uskoro se vracam u nasu zemlju i sigurno cu im materijalno pomoci.
Jednog od njih i poznajem

27/8/06 19:13  
Anonymous Anonimno said...

Svaka cast momci,hvala bogu da su nasi klinci skontali da moraju sami sebi da obezbjedjuju buducnost,a ne da cekaju da im neko to uradi umjesto njih..........E da bogdom hoce i ostala "jadna zenicka omladina "tako poceti da razmislja umjesto da sjedi po kafanama i kuka nad svojom sudbinom....Svaka cast momcima......

27/8/06 23:23  
Anonymous Anonimno said...

Upoznah momke u prolazu Ado a posto i ja idem na zasluzeni odmor nakon evo tri godine vec sutra ( na 6 rata pa ispade da cu do januara otplacivati lipi plavi Jadran :) kada se vratim vidjecu da ukljucim i masineriju svoje branse da im se pomogne...

B.S.J.

28/8/06 10:34  
Anonymous Anonimno said...

E ova vijest mi je uljepsala dan !Kamo srece da je ZDK dao pare ovim perspektivnim mladim ljudima,a ne poslali u Liban?


Sta ces kad su nam na vlasti majmuni,da izvinete.

28/8/06 12:58  
Blogger Trinaesti said...

ne miješati babe i žabe. pomoć je jedno. a sredstva poreskih obveznika koja se izdvoje za npr. SFF, pa utjesno Srece Sarajeva dobije ministar Grahovac koji ih je dao istom festivalu su drugo. to je pljačka. a bijednih 10.000 KM pomoći Libanu treba da nam je na sramotu.

28/8/06 14:41  
Anonymous Anonimno said...

A SFF dobi za pice i ice 1 000 000 KM ( citaj jedan milion KM) a koristi za BH kinematografiju nikakve ( pitajte prikazivace u BiH). Samo gomila alkoholicara i narkomana se dobro provede i to je sve uz nekoliko izuzetaka. Da su momci ponudili film SFF- u sumnjam da bi ga Purivatra uvrstio u program. Neka njima "Srca sarajeva" a mi zenicani zaista je vrijeme u se i u svoje kljuse kao Tuzla, Tesanj, Bihac i svi ostali...

Zenica Blues

28/8/06 14:53  
Anonymous Anonimno said...

Pa nista, u tom slucaju mogli su ovi iz ZDK iz fonda za "pomoc" (a ne od poreskih sredstava), da isplate ove momke, po cemu bi to bilo pogresno ? Ovdje se i radi o pomoci (ako ne i o dugorocnoj investiciji).

28/8/06 16:46  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.