21.9.06

Utopljenik



Pripadnici Policijske uprave Zenica i MUP-a ZDK, uz pomoć Tužilaštva ZDK, a na osnovu prijave o nestanku, identifikovali su jučer nepoznatog utopljenika, čije tijelo su pronašli ribari 27. avgusta na obali rijeke Bosne u selu Mutnica, Perin Han, nekoliko kilometara uzvodno od Zenice. Identifikovan je Edin (Ejuba) Skender (21), sa prebivalištem u Zenici.
Kako je saopćio MUP, u prostorije zeničke policije u utorak se javio Edinov otac Ejub, koji živi u Zagrebu, Hrvatska, te je prijavio nestanak sina Edina, inače studenta Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici. U Kantonalnom tužilaštvu ZDK u Zenici je otac uz asistenciju policije pregledao fotodokumentaciju sačinjenu prilikom pronalaska NN muškog leša, koji je dana 27. avgusta pronađen u koritu rijeke Bosne u mjestu Donja Mutnica. Na osnovu prezentiranih dokaza i fotografija identificiran je Edin, inače nastanjen kod nane u zeničkom naselju Grm. Tijelo je pronađeno okruženo smećem u plitkom dijelu nadomak obale uz jedno oboreno deblo, a prekoputa kuće na broju 281 u ulici Bistua Nuova, izvukli su ga pripadnici Vatrogasne profesionalne brigade Zenica. Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti utapanje, te da na tijelu koje se nalazilo sigurno desetak dana u vodi nije bilo vanjskih ili nanesenih povreda.
Jučer smo posjetili Islamski pedagoški fakultet (IPF) u Zenici, na kojem je Edin pohađao studij za profesora islamske vjeronauke. Kako saznajemo od prijatelja porodice, Edinovi roditelji su dugo godina rastavljeni, a prije IPF, Edin je završio nadaleko poznatu zagrebačku Medresu. - Edin je bio izuzetno primjeran i izuzetno tih student, pri kraju 1. godine. Nije se, iz nama nepoznatih razloga, pojavljivao na avgustovsko - septembarskom roku, ali smatrali smo da je to njegov izbor. Vijest o identifikaciji i smrti nas je iskreno zatekla i zaprepastila. Niko na fakultetu nije znao za njegove porodične probleme ni stanje. To je držao u sebi, nije dijelio čak ni sa prijateljima, kazao nam je dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF. Edinove kolege i kolegica sa fakulteta, pofesori i uprava Fakulteta i Univerziteta, odali su posljednju počast na dženazi ovom mladiću jučer poslijepodne na mjesnom mezarju u Janjićima kod Zenice.
- Teško je zapamtiti jednog od toliko studenata, ali se Edina dobro sjećam, jer sam ga uvijek uzimao kao pozitivan primjer njegovim nemirnim i nestašnim kolegama. Bio je izuzetno tih, ali vrijedan i uspješan u polaganju ispita. Samo Allah zna šta se dogodilo u njemu, šta je uzrok za smrt ovog mladog čovjeka, kazao nam je jučer Edinov profesor Halil efendija Mehtić.

2 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Ovo je zalosno..

21/9/06 15:30  
Blogger Trinaesti said...

najcesce to bude neko fin, tih, miran, povučen. neko ko nikoga ne "opterecava" svojim problemima. o tome treba uciti djecu. da nista ne moze biti toliko tragicno ili tesko za reci nekom prijatelju.

21/9/06 16:23  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.