11.10.06

TRENUTAK LJUDSKE SLABOSTI

Reporteri satirične emisije "Hijene", testirali su na izlazu iz italijanskog parlamenta 50 zastupnika, i rezultati pokazuju da je svaki treći zastupnik koristio drogu u zadnjih 36 sati, uglavnom kanabis, ali i kokain. Dvanaest parlamentaraca pušilo je travu, a četiri su bila na kokainu. Novinari emisije, koja ide na kanalu "Italia Uno" komercijalnog tv-koncerna Mediaset Silvija Berlusconija, zaustavljali su parlamentarce i postavljali pitanja oko budžeta, a osoba zadužena za šminku im je, pod isprikom da ih želi pripremiti za snimanje, brisala čelo. Na taj način im je načinila test zvan 'drug wipe', koji, navodno, daje stopostotno točne rezultate o upotrebi droge. Test je izvršen bez znanja parlamentaraca, a odmah po objavljivanju rezultata u utorak, izbila je polemika, a ima i parlamentaraca koji su zatražili zapljenu snimke i rezultata testa te zabranu emitiranja tv emisije. Iako nisu objavljena imena političara koji su pozitivni na droge, a emisija bi trebali ići tek večeras, priča je završila na naslovnim stranicama svih italijanskih novina. Ministar socijalne solidarnosti Paulo Ferrero kaže kako ne podržava ovakvo razotkrivanje privatnog života političara ali i da je sada konačno dokazano ono što se odavno sumnjalo. Lider Radikala, stranke koja se zalaže za legalizaciju kanabisa, Daniele Capezzone kaže kako nije iznenađen rezultatima testova jer je konzumacija kanabisa kod italijanskih političara oduvijek vrlo učestala pojava. Toksikolog Piergiorgio Zuccaro, direktor Opservatorija za drogu, duhan i alkohol, kaže, međutim, za test 'drug wipe' da je "znanstveno ispravan, ali ipak nedovoljan za potvrđivanje da neko uzima drogu" te da je potreban i dodatni test. ''Ja sam jedan od onih koje su testirali na prevaru. Ali nisam nimalo zbrinut'', izjavio je samozadovoljno Franco Grillini, zastupnik Lijevih demokrata. "Zašto? Pa ja sam se džointova napušio u mladosti, zalažem se za liberalizaciju lakih droga, ali već godinama moje su jedine droge vino i seks, još uvijek, na sreću, dopuštene."

4 Comments:

Blogger Trinaesti said...

treba nase testirat. ali test mentalnog zdravlja.

11/10/06 11:27  
Anonymous Anonimno said...

mozda bi i bosni bilo bolje da se ovi nasi malo opuste uz joint,casu vina i sl.napeti su brate pravo.samo kontaju gjde ce koji milioncic "zaradit".

11/10/06 18:58  
Anonymous Anonimno said...

Ne treba nam test poslije izbora, znamo svi koje stvarno popušio.

12/10/06 14:25  
Anonymous Anonimno said...

Sta ces dalje kad Terzic operise podocnjake.

15/10/06 18:10  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.