18.11.07

Nesreća, Janjići

Žepčaci Anto Jozić (41) i Ivo Lozančić (50) smrtno su stradali pola sata nakon ponoći jučer u Janjićima kod Zenice, nakon što se "golf", (165-J-555) kojim je upravljao Jozić, bukvalno zabio pod kamion "Mercedes" (756-T-760), vlasništvo gračaničke firme "Sisko-trade", kojim je upravljao Senad Zahirović iz Dervente. Treće vozilo, koje se nije uspjelo zaustaviti, te je udarilo u kamion, je kombi "mercedes" firme "Satours" (738-M-982), kojim je upravljao H. Dž. iz Gornjeg Vakufa.
Uviđaj su izvršili službenici MUP-a ZDK i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Ze - do kantona Enisa Adrović, a angažovan je i vještak saobračajne struke Petar Cvitanović. - Kamion se kretao iz Zenice prema Kaknju, a iz suprotnog pravca je dolazio "golf", koji se desetak metara ispred kamiona naglo okrenuo na cesti, prešao u lijevu kolovoznu traku i bukvalno podletio po šleper. Kombi mercedes nije uspio zakočiti, te je udario je u kamion otpozadi, ispričali su nam očevici nesreće na licu mjesta. Iz "golfa" su izvučena tijela dvojice muškaraca, koji nisu davali znakove života, a ljekari stanice Hitne pomoći samo su konstatirali smrt na licu mjesta. Jozić je identificiran na licu mjesta, a drugo tijelo identificirano je tek jučer ujutro, na osnovu opisa i informacija iz policije u Žepču.
- Pozvali su me da sa njima idem u hotel "Tisa" u Busovači, gdje je organizovana promocija i degustacija nekih vina. Došli su po mene Jozićem "golfom" Nećkao sam se i kad su došli u Zenicu po mene, odustao sam bukvalno pred vratima zbog lošeg vremena. Krenuli su oko 18 sati i rekli da će se javiti ako se ranije vrate, kazao nam je vidnmo potrešen zenički advokat Danilo Stijović, koji je u slučaju koji se pred Sudom BiH vodio protiv Jozića i Lozančića, branio obojicu. Samo sudbina i slučaj je htio da se i on ne nađe u smrskanom "golfu". Jučer je na Patologiji Kantonalne bolnice Zenica u podne obavljen spoljni pregled tijela dvojice stradalih, a za danas su zakazane sahrane Lozančića i Jozića u Žepču. Jozić će biti pokopan u rodnom Brezovom polju, a Lozančić u Donjoj Ozimici.
Ivo Lozančić je član rukovodstva HDZ-a 1990, umirovljeni general HVO-a. Kao zapovjednik 111. XP brigade Hrvatskog vijeća obrane osumnjičen je za ratne zločine kao prvi čovjek HVO-a u Žepču, te je nakon davanja "A" saglasnosti od Tribunala u Hagu, slučaj je domaćim pravosudnim organima, prvo Kantonalnom tužilaštvu u Zenici, nakon čega je preuzet od strane Tužilaštva BiH i Suda BiH. Lozančić je bio zastupnik BiH u Evropskom sudu pravde u Strazburu, dvaput parlamentarac u bh. parlamentu, te Saboru Hrvatske, a obavljao je i visoke funkcije u HDZ-u i NHI-u, poslije rata. Jozić, poznatiji po nadimku "Čovo" je u ratu bio zapovjednik HVO vojne policije zbog čega se nalazio na istoj listi osumnjičenika za ratne zločine sa Lozančićem. Nakon rata vodio je preduzeće "Armani trade". Bilo je najavljeno podizanje optužnice protiv šesnaest članova "Žepačke grupe", među njima i Lozančićem i Jozićem.
Sudbina je htjela da uviđaj na licu mjesta nesreće obavi tužiteljka Enisa Adrović. Ona je naime prije nekoliko godina u Tužilaštvu ZDK vodila slučaj "Žepačka grupa", u kojem su osumnjičeni Lozančić i Jozić. Slučaj je preuzelo državno Tužilaštvo, a Adrović za naš list kaže da "nije u prvi mah shvatila o kome se radi".- Vidjela sam tijela i pošto je uviđaj bio kompleksan nisma imala vremena da obraćam pažnju, iako sam vidjela lica stradalih. Tek jutros sam obavještena o punom identitetu osoba koje su izvučene iz vozila, akzala nam je tužiteljka Adrović.

12 Comments:

Anonymous Anonimno said...

nicija nije do zore

18/11/07 13:56  
Anonymous Anonimno said...

doso djavo po svoje

18/11/07 15:29  
Anonymous Anonimno said...

Haje sto su otisla ova dva budzevana, kako su zasluzili tako su dobili, zao mi postenog naroda.
Ovo je uzas, unazad samo za 3 godine gine narod, najvise omladina bes obzira bio snijeg nebio, prije je bilo snijegova, u proslosti je bilo losiji nevremena pa se nije ovako desavalo na cestama zalosno, u svakom slucaju sretno vozacima i upamet.

18/11/07 19:56  
Anonymous Anonimno said...

Nemojte tako ljudi. Stradalo je dosta i obicnih ljudi. Trebaju se odgovorni zaista zapitati zasto toliko nesreca na ovom putu!!
Zar je normalno da na ovakvom putu, preopterecenom i losem dozvoljena brzina bude 100km/h???

18/11/07 20:48  
Anonymous Anonimno said...

Poostriti zakon,vise kontrole auta,saobracaja i ko sve vozi.

zile

18/11/07 23:46  
Anonymous Anonimno said...

Imaš hajvana koji baš hoće da se ubiju, gdje je ograničenje 50 on vozi 150.Da je Šumaher ne bi se spasio.

19/11/07 08:06  
Anonymous Anonimno said...

tacno tako, zadnji anonimni, moze biti znak koji hoces, na relaciji zenica-sarajevo svi voze preko ogranicenja...posebno ovi "funkcioneri"

svi znamo sta je "policajac" iz SIPE (covjek koji treba to zabranjivati i uvoditi red) uradio...

19/11/07 09:37  
Anonymous Anonimno said...

ovdje je koliko vidim razlog nesrece snijeg i neociscena cesta.

19/11/07 09:56  
Anonymous Anonimno said...

U ovom konkretnom slucaju mozda djelimicno da, al generalno gledano na ovom putu bilo ljeto ili zima ..... nesto ne stima!!!


Hole_Holland

19/11/07 11:58  
Anonymous Anonimno said...

stile,stari lisac!predosjetio bio nesto!neka nama tebe stile sa ove strane,potrebniji si vamo!

19/11/07 14:50  
Anonymous Anonimno said...

Dole voze kolko auto moze podnjet, a ne kolko cesta moze podnjet. Ginu ko muhe...ko im je kriv

19/11/07 23:03  
Anonymous Anonimno said...

Ma najgore je sto ginu i neduzni.Jos jednom vam kazem, nema zakona na putevima.Postaviti na svakih 10 kilometara policajca sa radarom.MUP ZeDo Kantona moze se obogatiti na taj nacin,ali cini mi se da to nije nekome u interesu.Jos jednom, vise radara,ostrije kazne za prekrsioce barem na Zenickom podrucju od Lasvanske petlje do Vranduka.

20/11/07 06:41  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.