25.1.08

Nagrade

Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Miroslavu Lajčaku i povratnici u Konjević Polje Fati Orlović večeras su u Poslovnoj zgradi "Avaza" u Sarajevu svečano uručena "Avazova" priznanja "Ličnost godine 2007".

Prema odluci Uredničkog kolegija lista "Dnevni avaz", koji se rukovodio stavovima čitalaca, priznanja su pripala Fati Orlović za domaću ličnost, a Miroslavu Lajčaku za stranu ličnost godine. "Zahvaljujem se 'Avazu', medijima i svim dobrim ljudima koji su zajedno sa mnom istrajali u teškoj borbi koju sam vodila", kazala je Fata Orlović preuzimajući priznanje. Visoki predstavnik je kazao da ovo priznanje za njega predstavlja još veću odgovornost i da će uraditi sve kako ne bi izgubio povjerenje koje je upravo dobio. "Ova nagrada predstavlja i još jednu potvrdu činjenice u kojoj mjeri građani BiH vjeruju u evropsku budućnost BiH, jer je poznato da je upravo evropska perspektiva prioritet moje misije ovdje", kazao je Lajčak. Istakao je da treba uraditi sve kako bi 2008. godina postala godina značajnog iskoraka u pravcu Evrope. "Da bi se to desilo treba da se založimo svi... političari , građani, kao i mediji", kazao je Lajčak. U užoj konkurenciji, osim Fate Orlović, između ostalih, bili su i Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH, Igor Davidović, glavni pregovarač BiH sa EU, Ćamil Duraković, predsjednik Asocijacije žrtava genocida, Boris Divjak, direktor "Transparency Internationala BiH", Halid Demirović, bivši trener rukometaša Bosne, Milorad Dodik, premijer Republike Srpske (RS), te Dino Mustafić, pozorišni reditelj i direktor MESS-a. Za stranu ličnost, osim Lajčaka, u konkurenciji su bili Karla del Ponte (Carla), bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala, Vladimir Putin, predsjednik Rusije, Oli Ren (Olli Rehn), komesar EU za proširenje, Kliford Bond (Clifford), specijalni izaslanik za Srebrenicu, Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian), prvi zamjenik visokog predstavnika, Havijer Solana (Javier), visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, i Agim Čeku, premijer Kosova. Nagrada se dodjeljuje od 1995. godine, a nosioci priznanja, između ostalih, u domaćoj konkurenciji bili su Alija Izetbegović, Danis Tanović, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, Amor Mašović, Jasmila Žbanić, Haris Silajdžić, Blaž Slišković.. U stranoj konkurenciji, u proteklih 13 godina, priznanje je, između ostalih, pripalo Bilu Klintonu (Bill Clinton), Stjepanu Mesiću, Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan), Piteru Nikolu (Peter Nicholl), Nikolasu Barnsu (Nicholas Burns), Tomasu Mileru (Thomas Miller)..

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

ojjjojjj ja kandidata!!!

28/1/08 14:58  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.