13.2.08

Nacrt

U Zenici je danas održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Federacije BiH, koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri u oba Doma Parlamenta Federacije BIH. Biro za ljudska prava iz Tuzle je u protekloj godini intenzivno radio na izradi novog teksta nacrta ovog zakona, a prije nego je upućen u parlamentarnu procerudu, ovaj biro je uspio da, zajedno s nevladinim organizacijama (NVO) i partnerima, te u dogovoru s predstavnicima Ministarstva pravde Federacije BiH, bude predlagač. Ovaj nacrt zakona bliže uređuje ona pitanja koja su državnim Zakonom o pravima pripadnika nacionalnih manjina ostavljena da se urede entitetskim zakonima, što podrazumijeva da dalje razrađuje prava pripadnika nacionalnih manjina na obrazovanje, korištenje jezika "zaštitu kulturno-historijskog i graditeljskog naslijeđa, kao i druga pitanja koja mogu doprinijeti ostvarivanju i potvrđivanju etniteta pripadnika koji žive na prostoru BiH. Nakon što je Nacrt zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Federacije BiH utvrdila Vlada Federacije BiH, ovih dana je to učinio i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, a ovaj dokument naći će se sutra na raspravi i na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta.

2 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Neznam o kakvim to vi pravima i koga pa najlakse je ocito donijeti zakon i propisati nekome nesto ali implementirati to stvarno nije moguce.
Znate mi u BiH imamo i previse donesenih zakona (jadan papir) ali su na zalost u ladicama. Pa vi niste u stanju postivati ni ona osnovna ljudska prava vec ih krsite na svakom koraku.
Sramota...
Znaci jos jedan Zakon kojim cete mahati po svijetu kako ste demokraticni, ali pitajte gradjane koji ovdje zive kako im je.

Sramota...
Dokle cete tako

14/2/08 15:15  
Anonymous Anonimno said...

Ma dajte Vi kreteni,niste u stanju sacuvati napisani Ustav da vam ga ne ukradu a vi ce te nekom enesto napisati i rijesite.Dabogda ne izasli iz te skupstine kada jednom tako svi skupa udjete,da spasite ovo jos malo drzave i naroda sto je ostalo u njoj.Gori ste od kuge.

14/2/08 16:05  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.