13.3.08

Pronađen izvor radioaktivnosti



Nešto prije 11 sati jučer je na skladištu CIBOS-a u Zenici tim Zavoda za javno zdravstvo FBiH odstranio uzrok mjerenja povišene radioaktivnosti iz vagona koji je iz tuzlanske poslovnice ove kompanije bio upućen u Arcelor-Mittal Zenica.
- Otkrili smo uzrok, to je radioaktivni gromobran i ostatak metala je pregledan, te može biti upućen na dalju preradu, kazao je za "Dnevni avaz" Suad Džanić, stručni saradnik za kontrolu zračenja u Centru za otkrivanje radioaktivnosti pri federalnom Zavodu za javno zdravstvo. On istiće da građani ne trebaju brinuti kada se takav materijal detektuje i izoluje, jer postoje stručne osobe koje o tome brinu. - Problem je gdje je ovaj izvor zračenja, kao i mnogi drugi, bio prije. Da li je bio uskladišten blizu ljudi, ko je rukovao sa njim. Nažalost, medijska pažnja postoji tek kad je sve osigurano i radi se po proceduri. A desetine nepregledanih i nesigurnih gromobrana još je širom države, kazao je Džanić, potvrdivši da Zavod ima opremu i stručnost da se "bori" sa otkrivenom radijacijom, a da im u tome pomaže i sve bolja opremljenost kompanija poput CIBOS-a i Mittala, koji imaju vlastite detektore radioaktivnosti.
- Za ovaj slučaj smo saznali tek u ponedjeljak i poduzeli smo sve što je bilo moguće da se u tom momentu riješi dobro. Provodimo unutrašnju kontrolu, jer se za deset godina kompanije nikad nije desilo ništa slično. Svaka naša poslovna jedinica posjeduje super-moderne uređaje koji detektuju radijaciju i imamo procedure vezane za otkrivanje radijacije. Ne isključujemo mogućnost da je taj predmet dospio u naš vagon nakon što je napustio CIBOS u Tuzli. Dvojica naših stručnjaka tvrde da su izvršili detektovanje i da nije utvrđeno nikakva radioaktivnost, kazao nam je Mehmedalija Hadžović, generalni direktor CIBOS-a Ilijaš. Otkriveni radioaktivni izvor jučer je propisno upakovan i prebačen u specijalizovano skladište o čijoj lokaciji u Zavodu ne žele govoriti iz sigurnosnih razloga.

5 Comments:

Anonymous Anonimno said...

ado kako moze ovo?radioaktivni oluk!kako se je oluk radioaktiviso!?moze li koja strucna,ako neko zna?

13/3/08 16:53  
Anonymous Anonimno said...

Nije oluk ,nego gromobran,a manje vise svaki je radioaktivan,a to je duga prica,ali to je kolicina radioaktivnosti,koja je zanemariva i instrumenti je cak ne registruju.Takva tracenaj imaju i sve antene mobitela i td.Na zalost ja malo bolje poznajem sam CIBOS,firma koja se od svoga osnivanja petlja u svasta,a nii u cemu se nije dokazala kao strucna,propadne jedno oni uzmu drugo.i ovo sto rade je samo jedna od njihovih prljavih igara,na trzistu.Kazem poznajuci ih ,ne bi iskljucio da su u ovo sve usli kako bi nam uvalili svo smece svijeta u grad.Zaista bih volio da Vam neko ih toga poduzeca pokaze bilo koju strucnu diplomu posla kojim se bave i kadrova koje uposljavaju,Upamtite ovuo su sitnice ,koje oni puste da se uhvate,a ono sto prodje,ola la..

13/3/08 22:22  
Anonymous Anonimno said...

ma nece x zraka u bosnjaka

13/3/08 23:55  
Anonymous Anonimno said...

hvala jaro na odgovoru!

14/3/08 00:29  
Anonymous Anonimno said...

Još uvijek ima po zgradama radioaktivnih goromobrana i svi koji imaju na soliterima antenske gromobrane sa kuglom na vrhu antene treba da znaju da je to upravo to. Zapravo gromobran je sam po sebi čista glupost jer ne garantuje da će privući munju na sebe. U socijalizmu se vjerovalo da radioaktivni stroncijum koji se nalazi u tim kuglama privlači munje i tako štiti okolinu od udara groma. Istina je da zračenje nije veliko ali ja ne bi volio spavati nekoliko metara ispod takvog gromobrana. Pogledajte šta je na vašim zgradama i tražite da se to ukloni ukoliko ih ima.

16/3/08 08:50  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.