Trovanje 170 radnika Mittala
Stotinu sedamdeset radnika Arcelor Mittal Zenica, prema evidenciji sindikata ove kompanije, otrovalo se hranom tokom prekjučerašnjeg ručka u restoranu Kovačnice, u kojem su jeli radnici četiri departmenta ove kompanije, Kovačnice, Valjaonice, Saobraćaja i dijela Tehničke kontrole. Da stvar bude gora, trovanje je usljedilo uokviru "pojačanog ručka", koji je radnicima upriličen povodom Dana zdravlja i zaštite, kojeg je 6. marta organizovala ova Kompanija. Devedeset radnika se javilo doktorima, a trideset je prebačeno u Kantonalnu bolnicu. Tri teža klinička slučaja zadržana su na liječenju, a ostali pušteni uz lijekove, kućama.
Za sada je sigurno da su svi radnici, kojima su se problemi počeli javljati u četvrtak uvečer i tokom noći između četvrtka i petka, jeli hranu koju, prema ugovoru privatiziranog Arcelor Mittala i državne Željezare, priprema Društvena ishrana Željezare, a koja se onda doprema u Mittal. - Mittal Željezari plaća po 2, 75 KM po obroku, a jučer (četvrtak) je plaćeno dodatnih 2, 60 KM za pojačani "svečani" ručak, sok, kolač i salatu. Povod je bio Dan zdravlja i zaštite na radu, koji se obilježava u svim Mittalovim kompanijama u 60 država svijeta. Isporučeno je sve, od vode, hrana se sa jednog mjesta gdje se spravlja, doprema na sedam lokacija u Mittalu, te je sva odgovornost na Željezari, kao isporučiocu, jer je Mittal ispunio sve standarde prijema i dijeljenja hrane radnicima, saopćeno nam je jučer iz Arcelor Mittala nakon što se Željezara oglasila "nenadležnom za problem koji su imali radnici Mittala".
Prema informaciji Zavoda za medicinu rada, u ovom zavodu je primljeno oko devedeset radnika. - Svi radnici su pregledani, neki od njih upućeni kući, dok je sedamdesetak radnika upućeno u Službu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, kazao nam je dr. Fahrudin Filipović iz Zavoda za medicinu rada ZDK-a
- U podne je započeo sastanak uprava Željezare i Mittala sa čelnicima Zavoda za zdravstvo i inspektorima, a Željezara uporno prebacuje odgovornost na druge, iako su svi svjesni odakle je došla hrana i ko je spravljao. Inspektor rada i epidemiolog su u obje kompanije i uzimaju uzorke, da bi se ustanovio uzrok. Nama se javilo 170 radnika, ali su neki, sa manjim problemima, odbili otići u bolnicu. Nekoliko radnika će "otvoriti" bolovanje zbog malaksalosti. Prema izjavama radnika, sumnjamo na goveđi odrezak, jer su svi koji su ga jeli, oboljeli. Radnici koji su uzeli suhu hranu nisu zaraženi, kazao nam je koordinator sindikata Mittala za ishranu radnika Ešef Hadžić.
- Jeli smo pire, odrezak, neki grašak. Sumnjamo na salatu i meso. Piletinu. Bolovi su počeli nekoliko sati nakon povratka kući. Proljev i bolovi su se smjenjivali. Najgore što čovjek ima nagon na povraćanje i na prazan želudac, kažu nam Enes Hodžić i Ramo Talić, dok čekaju na pregled ljekara. Bolovi su se predvečer počeli javljati i kod Sulejmana Devenčića. - Cijelu noć nisam oka sklopio od bolova, išao u hitnu. Jutros smo se prijavili u firmu i odmah u bolnicu, kaže Sulejman. Nermin Džidić je, kako kaže, jeo krompir sa povrćem, ali sumnja na goveđi odrezak, jer mu se učinio "starim i jako neukusnim". - Cijelu noć su bili bolovi. Najgore je što mi jedemo u preuređenoj kuhinji, gdje je nekad bilo kupatilo, wc. Hrana se dovozi sa drugog mjesta i svugdje se može zaraziti. Svi koji su jeli u restoranu Kovačnice su se razboljeli, a čujem i na drugoj lokaciji ima prijavljenih, znači, ne samo na jednom mjestu, kaže Džidić.
Za sada je sigurno da su svi radnici, kojima su se problemi počeli javljati u četvrtak uvečer i tokom noći između četvrtka i petka, jeli hranu koju, prema ugovoru privatiziranog Arcelor Mittala i državne Željezare, priprema Društvena ishrana Željezare, a koja se onda doprema u Mittal. - Mittal Željezari plaća po 2, 75 KM po obroku, a jučer (četvrtak) je plaćeno dodatnih 2, 60 KM za pojačani "svečani" ručak, sok, kolač i salatu. Povod je bio Dan zdravlja i zaštite na radu, koji se obilježava u svim Mittalovim kompanijama u 60 država svijeta. Isporučeno je sve, od vode, hrana se sa jednog mjesta gdje se spravlja, doprema na sedam lokacija u Mittalu, te je sva odgovornost na Željezari, kao isporučiocu, jer je Mittal ispunio sve standarde prijema i dijeljenja hrane radnicima, saopćeno nam je jučer iz Arcelor Mittala nakon što se Željezara oglasila "nenadležnom za problem koji su imali radnici Mittala".
Prema informaciji Zavoda za medicinu rada, u ovom zavodu je primljeno oko devedeset radnika. - Svi radnici su pregledani, neki od njih upućeni kući, dok je sedamdesetak radnika upućeno u Službu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, kazao nam je dr. Fahrudin Filipović iz Zavoda za medicinu rada ZDK-a
- U podne je započeo sastanak uprava Željezare i Mittala sa čelnicima Zavoda za zdravstvo i inspektorima, a Željezara uporno prebacuje odgovornost na druge, iako su svi svjesni odakle je došla hrana i ko je spravljao. Inspektor rada i epidemiolog su u obje kompanije i uzimaju uzorke, da bi se ustanovio uzrok. Nama se javilo 170 radnika, ali su neki, sa manjim problemima, odbili otići u bolnicu. Nekoliko radnika će "otvoriti" bolovanje zbog malaksalosti. Prema izjavama radnika, sumnjamo na goveđi odrezak, jer su svi koji su ga jeli, oboljeli. Radnici koji su uzeli suhu hranu nisu zaraženi, kazao nam je koordinator sindikata Mittala za ishranu radnika Ešef Hadžić.
- Jeli smo pire, odrezak, neki grašak. Sumnjamo na salatu i meso. Piletinu. Bolovi su počeli nekoliko sati nakon povratka kući. Proljev i bolovi su se smjenjivali. Najgore što čovjek ima nagon na povraćanje i na prazan želudac, kažu nam Enes Hodžić i Ramo Talić, dok čekaju na pregled ljekara. Bolovi su se predvečer počeli javljati i kod Sulejmana Devenčića. - Cijelu noć nisam oka sklopio od bolova, išao u hitnu. Jutros smo se prijavili u firmu i odmah u bolnicu, kaže Sulejman. Nermin Džidić je, kako kaže, jeo krompir sa povrćem, ali sumnja na goveđi odrezak, jer mu se učinio "starim i jako neukusnim". - Cijelu noć su bili bolovi. Najgore je što mi jedemo u preuređenoj kuhinji, gdje je nekad bilo kupatilo, wc. Hrana se dovozi sa drugog mjesta i svugdje se može zaraziti. Svi koji su jeli u restoranu Kovačnice su se razboljeli, a čujem i na drugoj lokaciji ima prijavljenih, znači, ne samo na jednom mjestu, kaže Džidić.
Jučer poslijepodne je donesena odluka da se privremeno obustavi proizvodnja i dostava hrane iz Željezarine kuhinje svim restoranima Mittala. Radnici će u narednoj sedmici dobijati "suhi obrok", dok se dodatno ne provjere svi uzroci trovanja hranom ili nastanka epidemije. Sanitarna inspekcija će obaviti preglede restorana. Predstavnici dviju kompanija dogovorili su se da se uvedu pojačani suhi obroci u kojima će uz osnovne stvari biti dodani mlijeko i voće. Kantonalnom Zavodu za medicinu rada naloženo je da prate narednih dana stanje svih radnika koji su se obratili za pomoć, saopćeno je nakon sastanka.
0 Comments:
Objavi komentar
<< Home