6.3.08

Vještaci

Predsjedavajući vijeća Kantonalnog suda Zenica sudija Enes Malićbegović nije jučer donio odluku za ili protiv ponuđenog jemstva za Karla Sajzera, jer se u međuvremenu pojavilo nekoliko "novih momenata" u vezi sa ovim slučajem.
- Nakon što su dva zenička ljekara, zadužena za Sajzerovo zdravlje, ustvrdila da je on sposoban da prati suđenje iz pritvorske jedincie KPZ-a, odbrana nam je dostavila mišljenje austrijskih ljekara, koji su u formi vještaka naveli da on ne može bez dodatnog tretmana ljekara i operacije nastaviti pratiti suđenje. Zato sam odlučio da razrješimo sve dileme i eventualne buduće probleme i žalbe. Zatražićemo sutra (danas, op.a.) formiranje stručnog ljekarskog domaćeg konzilija, vještaka, koji će otkloniti sve nejasnoće, kazao nam je sudija Malićbegović.
Vijeće Vrhovnog suda Federacije je donijelo odluku kojom je odbijen zahtjev odbrane Austrijanca Karla Sajzera, koja je tražila njegovo puštanje iz pritvora. Prethodno, vijeće Kantonalnog suda u Zenici je donijelo odluku o Sajzerovom zadržavanju u pritvoru, s tim da će prema zakonu svaka dva mjeseca ta odluka biti na provjeravanju, ali se odbrana žalila na tu odluku. Ovom odlukom ostaje da se naknadno odlučuje o jemstvu, nakon što je odbrana ponudila 40.000 eura za njegovo puštanje na privremenu slobodu.
Ipak, male su šanse, osim ako to nalože ljekari, da se Sajzer pusti iz pritvora jer je odlukom Vrhovnog suda rečeno da "postoje valjani argumenti da on ostaje u pritvoru". Pedesettrogodišnji inžinjer elektrotehnike iz Beča, zaposlen u kompaniji "Siemens Power Lines" je optužen je zbog izazivanja saobraćajke 8. novembra prošle godine, nakon koje je poginula Safeta Ibrić iz Zavidovića.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.