1.11.06

Slučaj "Rijeka"

Četrdesetogodišnji Jasmin Hodžić našao se iznenada u neugodnoj situaciji da mora dokazivati, i to u inostranstvu, da nije diler droge! Nezaposleni Zeničanin, koji porodicu prehranjuje kao kolporter "Avazovih" izdanja, optužen je pred Županijskim sudom u Rijeci, Hrvatska, da je sa još dva Riječanina organizovao prijenos i prodaju droge na tamošnjem tržištu. Kaže da je mjesecima odugovlačio da ispriča svoju muku, jer se "bojao da navuče pravde dilere droge na vrat"
- Kad je sud odbio žalbu po optužbi, odlučio sam se progovoriti javno, neka cijela Bosna zna, a i Hrvatska. Nikad u životu nisam bio u Rijeci. Zadnji put sam u Hrvatskoj bio prije rata, kad je Čelik igrao sa splitskim Hajdukom. Imam nepokretnu majku i bolesnog brata i Zenicu nisam napustio desetak godina, kaže Jasmin, dodajući da će "ako treba pred sud dovesti sav komšiluk sa Bilmišća da posvjedoči da nije decenijama napustio ovaj dio Zenice, a kamoli Bosnu".- Te ljude iz optužnice uopće ne znam. Drugooptuženi Boris Petkućinski (32) je dao izjavu riječkom sudu da je "najmanje pet puta od 1999. do 2003. kupovao drogu od mene", ali je kazao da se zovem Jasmin Hadžić, te je dao broj telefona i adresu moje rodice Sanele, koja živi na broju Bilmišće 36, a ja na broju 38. Interpol je provjeravajući podatke "ispravio" njegov iskaz u prezimenu, broju telefona, adresi, a sud sve to prihvatio. Što je najsmješnije, ja sa tom rodicom ne pričam godinama, nismo ni u kakvom kontaktu. Sve to sam kazao sudu kad su me pozvali, ali žalba je odbijena. Rekao sam sutkinji da me terete na isti način kad bi njoj kući došla optužnica da je srušila tornjeve u Nju Jorku, a ona u životu nije bila u SAD, kaže ogorčeni Hodžić, koji je rekao da će "učiniti sve da dokaže da se radi o užasnoj greški Interpola i riječkog suda".
- Ne mogu vjerovati da su uzeli kao istinitu izjavu nekog narkomana, koji je mogao reći da mu drogu dostavlja Halid Bešlić, na internetu naći adresu i broj telefona i to je to. Zloupotreba droge je opasna optužba i rekao sam da ću tražiti zaštitu države BiH, svih institucija jer nikad u životu nisam želio ni biti u društvu narkomana, a kamoli imati posla sa tim, kaže Jasmin, kojem je riječki sud dodjelio "branitelja po službenoj dužnosti", koji ga do jučer, 16 mjeseci nakon pokretanja istrage, nije ni kontaktirao. - Kad se, ako Bogda, sve dobro završi, tužiću Hrvatsku i tražiti odštetu za ovu nepravdu i muku koju su mi nanijeli, meni i porodici, kaže Hodžić.
Jasminov advokat Ramo Ajkić kaže da je uvjeren da će dokazati njegovu nevinost.- Na osnovu CIPS baze podataka ustanovljeno je samo da se radi o "nekom" Jasminu. Radi se užasnoj konstrukciji. Bilo koji građanin BiH se tako može procesuirati, bez prepoznavanja, pa granična služba Republike Hrvatske nema niti jedan Jasminov ulazak u Hrvatsku, a nema jer on nije nikada ni vadio bh. pasoš, jer brine o majci i bratu. U tom periodu se samo na pasoš ulazilo u Hrvatsku. Šta još treba reći osim da se radi o užasnoj grešci hrvatskog pravosuđa i bh. Interpola, nadamo se nenamjernoj, kaže Ajkić.
Istraga protiv Hodžića (tada imenovanog kao "Hadžić") je pokrenuta u junu 2005. godine, a uz njega su optuženi Riječani Daniel Smail (34) i Boris Petkućinski (32). Tokom istrage saslušano je nekoliko svjedoka, koji su, sve do zadnjeg, izjavili da Hodžića i Petkućinskog nikad nisu vidjeli zajedno, niti je iko od osumnjičenih ili svjedoka prepoznao Hodžića kao "traženo lice".

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.