14.1.08

2007.

JANUAR
1. Novi generalni sekretar UN Ban Ki Mun preuzeo funkciju. Rumunija i Bugarska primljene u Evropsku uniju (EU).
14.Britanski naučnici stvorili prvu rasu genetski modifikovanih kokošaka, čija jaja sadrže proteine koji mogu da se koriste u borbi protiv raka.
19.Potpisan ugovor o prodaji 65 odsto državnog kapitala “Telekoma Srpske” kompaniji “Telekom Srbija” za 646 miliona eura. Crna Gora postala član Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.
21.Održani parlamentarni izbori u Srbiji, na kojima su Radikali osvojili najviše, 81 mandat.
26.Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se osuđuje negiranje holokausta.
FEBRUAR
9.Novo Vijeće ministara BiH, na čelu sa Nikolom Špirićem, zvanično započelo mandat.
22.Borjana Krišto izabrana za predsjednika FBiH, a za potpredsjednike Mirsad Kebo i Spomenka Mićić.
26.Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH, ali da je prekršila međunarodnu obavezu da spriječi genocid i kazni počinioce.
27.Savjet za provođenje mira /PIK/ produžio mandat OHR-u sa “bonskim ovlaštenjima” za godinu dana.
MART
2.Crna Gora postala 192. država članica UNESCO.
15.U Atini potpisan sporazum o izgradnji balkanskog naftovoda, dugog 280 kilometara u vrijednosti od 700 miliona eura, kojim će ruska nafta stizati do Mediterana.
21.MUP Hrvatske raspisao međunarodnu potjernicu za penzionisanim generalom nekadašnje JNA Veljkom Kadijevićem.
24.Skupština opštine Srebrenica, bez učešća srpskih poslanika, usvojila rezoluciju kojom se traži izdvajanje ove opštine iz RS.
25.Šefovi država članica EU usvojili “Berlinsku deklaraciju” u kojoj se navodi da se Evropa zauzima za mirno rješavanje sukoba u svijetu i da ljudi ne budu žrtve rata, terorizma i nasilja.
28.Vlada RS donijela odluku o utvrđivanju opštine Srebrenica kao područja od posebnog socijalno-ekonomskog značaja.
29.BiH i Hrvatska potpisale Ugovor o dvojnom državljanstvu.
31.Ustavni sud BiH verifikovao konačni tekst rješenja kojim se utvrđuje da prestaju da važe članovi 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi FBiH i članovi 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS.
APRIL
10.U Briselu zaključeni sporazumi o viznim olakšicama i readmisiji između BiH i EU.
Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo četvoricu pripadnika paravojne jedinice “Škorpioni” na ukupno 58 godina zatvora zbog ubistva šest srebreničkih muslimana 1995. godine kod Trnova.
22.U požaru u Domu za nezbrinutu djecu “Bjelave” u Sarajevu izgorjelo pet beba, dok je 20 djece povrijeđeno.
23.Umro bivši ruski predsjednik Boris Nikolajevič Jeljcin.
29.Preminuo bivši hrvatski premijer i dugogodišnji predsjednik Socijaldemokratske partije Ivica Račan.
MAJ
3. Visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc-Šiling imenovao bivšeg ambasadora SAD u BiH Kliforda Bonda za izaslanika za područje Srebrenice.
6.Nikola Sarkozi postao predsjednik Francuske.
11.Crna Gora postala 47. punopravna članica Savjeta Evrope.Na osnovu međunarodne potjernice, u Beogradu uhapšen Ilija Jurišić, osumnjičen da je učestvovao u zločinu nad pripadnicima JNA u Tuzli 1992. godine.
23.Sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu osudilo dvanaestoricu optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića na ukupno 378 godina zatvora.
25.Nekadašnji haški pritvorenik Radovan Stanković pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda Foča, gdje je izdražavao kaznu od 20 godina zbog ratnih zločina.
31.Pripadnici MUP-a RS, u saradnji sa MUP-om Srbije, uhapsili na području Bratunca haškog optuženika generala Vojske RS Zdravka Tolimira.
JUN
2.Zoran Milanović izabran za novog predsjednika Socijaldemokratske partije /SDP/ Hrvatske.
12.Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine /RSK/ Milan Martić osuđen pred Haškim tribunalom na 35 godina zatvora.
14.Kurt Valdhajm, bivši generalni sekretar UN i bivši predsjednik Austrije, umro u 88. godini.
17.Haški optuženik nekadašnji general policije Srbije Vlastimir Đorđević uhapšen u Crnoj Gori i prebačen u Hag.
18.Kompanija “Telekom Srbija” postala novi vlasnik 65 odsto kapitala u “Telekomu Srpske”.
20.Pravosudni organi Srbije izručili predstavnicima Suda BiH nekadašnjeg predsjednika Vlade RS Gojka Kličkovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina.
25.Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling nametnuo zakon kojim se osniva Memorijalni centar “Srebrenica - Potočari”, spomen-obilježje i mezarje, koji će preuzeti aktivnosti Fondacije “Spomen-obilježje i mezarje”.
JULI
2.Miroslav Lajčak svečano preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH.
5.Ruski grad Soči izabran za organizatora Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.
8.Za novih sedam svjetskih čuda izabrani: Veliki zid u Kini, grad Petra u Jordanu, Statua Hrista Spasitelja u Brazilu, Maču Pikču u Peruu, piramida Čičen-ica u Meksiku, Koloseum u Rimu i Tadž mahal u Indiji.
10.Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak smijenio Dragomira Andana sa mjesta zamjenika direktora Policije RS za obuku i izdao nalog za oduzimanje ličnih dokumenata licima osumnjičenim da su učestvovala u genocidu u Srebrenici.
11.U Memorijalnom centru u Potočarima obilježena 12. godišnjica genocida u Srebrenici.
25.Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS presudilo da se himnom Srpske vrijeđa vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.
AVGUST
22.Dijamanti stari više od četiri milijarde godina otkriveni na zapadu Australije.
27.Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ ostvarila desethiljadito podudaranje DNK profila lica nestalih u oružanim sukobima u BiH.
31.Jedanaest vatrogasaca poginulo, a pet teže povrijeđeno u požaru na ostrvu Kornati, u Hrvatskoj.
SEPTEMBAR
02. Safet Isović, legenda sevdaha preminuo u 71. godini života.
6.Preminuo veliki italijanski operski pjevač Lučano Pavaroti.
14.Članice Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/ odlučile da sjedište Savjeta za regionalnu saradnju bude u Sarajevu.
18.Predstavnici Evropske komisije potpisali u Briselu sa predstavnicima BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije devet sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji između EU i zemalja zapadnog Balkana.
24.Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH dao saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o izmjeni i pristupanju Srednjoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini /CEFTA/.
Skupština Srbije usvojila izmjene Zakona o državljanstvu kojima je omogućeno svim Srbima koji žive van Srbije da dobiju državljanstvo Srbije.
27.Raspravno vijeće Haškog suda osudilo nekadašnjeg oficira JNA Mileta Mrkšića na 20 godina zatvora, Veselina Šljivančanina na pet godina, dok je Miroslav Radić oslobođen optužbi.
30.Predsjednik RS Milan Jelić preminuo od posljedica srčanog udara.
OKTOBAR
11.Francuski arheolozi tokom iskopavanja na sjeveru Sirije otkrili zidnu sliku staru 11.000 godina, za koju se vjeruje da je najstarija na svijetu.
12.Srbija ponudila milion eura za informaciju koja bi dovela do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.
16.Haški tribunal potvrdio oslobađajuću presudu penzionisanom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću.Hrvatska izabrana za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN u 2008. i 2009. godini.Popularni makedonski pop pjevač Toše Proeski /26/ poginuo u saobraćajnoj nesreći.
19.Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nametnuo odluku o izmjenama i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH i od Parlamentarne skupštine BiH zatražio da izmijeni Poslovnik o radu oba doma.
25.U Vatikanu ratifikovan Osnovni ugovor između Vatikana i BiH, kao i Dodatni protokol na taj ugovor, čime je Katolička crkva stekla pravni status u BiH.
28.Lideri šest političkih stranaka u BiH u Mostaru potpisali Deklaraciju o preuzimanju obaveza za provođenje reforme policije.
NOVEMBAR
1.Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić podnio ostavku.
7.U Haškom tribunalu počelo suđenje lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.
U Banjaluci uhapšen nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske RS Novak Đukić (52), osumnjičen da je 1995. godine učestvovao u događaju na Tuzlanskoj kapiji, kada je od granate ispaljene sa položaja Vojske RS ubijeno 71 lice, a ranjeno više desetina.
9.Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv Ilije Jurišića (64) iz Tuzle, koga tereti da je naredio otvaranje vatre na kolonu vojnika JNA, koja se 15. maja 1992. godine povlačila iz Tuzle.
11.Danilo Turk postao novi predjednik Slovenije.
13.Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao Belgijanca Serža Bramerca za glavnog tužioca Haškog tribunala, koji će na toj funkciji zamijeniti Karlu del Ponte.
17.Funkcioner HDZ-a 1990 Ivo Lozančić poginuo u saobraćajnoj nesreći.
20.Savjet za opšta pitanja i spoljne poslove EU produžio mandat Policijske misije EU u BiH do 31. decembra 2009. godine.
21.U Banjaluci otvoren novi Administrativni centar Vlade RS.Cijena nafte dostigla 100 dolara za barel.
22.Lideri šest političkih stranaka BiH usaglasili Akcioni plan provođenja Mostarske deklaracije s ciljem ispunjavanja obaveza potrebnih za parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU
Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju kojom je mandat EUFOR-a u BiH produžen za još godinu dana.
25.U Hrvatskoj na parlamentarnim izborima najviše mandata dobio HDZ.
30.Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene i dopune Poslovnika o radu koje su usaglašene na sastanku kolegijuma oba doma sa visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.
Predsjedništvo BiH donijelo odluke o ratifikaciji sporazuma između BiH i Evropske zajednice o viznim olakšicama i o readmisiji lica koja borave bez dozvola.
DECEMBAR
2.Na parlamentarnim izborima u Rusiji stranka Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina osigurala ustavnu većinu.
3.Visoki predstavnik Miroslav Lajčak objavio odluku kojom se donosi autentično tumačenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH.
4.Parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.
9.Rajko Kuzmanović pobijedio na predsjedničkim izborima u RS.
11.Narodna skupština RS zaključila da su autentičnim tumačenjem izmjena i dopuna Zakona o Savjetu ministara BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik 19. oktobra, date elementarne garancije i zaštita od preglasavanja na nacionalnoj i entitetskoj osnovi.
Lideri šest političkih partija koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH usaglasili da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude Nikola Špirić.
12.Haški tribunal osudio na 33 godine zatvora bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS generala Dragomira Miloševića.
Predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić raspisao izbore za predsjednika Republike za 20. januar 2008. godine.
13.Lideri 27 članica EU potpisali u Lisabonu sporazum o reformi institucija Unije.
14.Lideri EU postigli dogovor o slanju policijske i civilne misije na Kosovo.
17.
Brazilac Rikardo Kaka, u izboru FIFE, proglašen za najboljeg fudbalera svijeta.
19.Američki magazin “Tajm” izabrao ruskog predsjednika Vladimira Putina za ličnost godine.
21.Šengenska zona proširena na 24 zemlje.

2 Comments:

Anonymous Anonimno said...

SEPTEMBAR
02. Safet Isovic, legenda sevdaha preminuo u 71. godini zivota.

14/1/08 16:53  
Anonymous Anonimno said...

Jasmin Hadzic fotoreporter iz Zenice :
Sta je po vama obiljezilo ovu godinu?
TOSE PROESKI !!!!!

14/1/08 21:08  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.