18.1.08

Dobio otkaz jer nije htio primiti plaću


Pripremnim ročištem na Općinskom sudu u Zenici jučer je započeo vjerovatno najčudniji radni spor u istoriji radnih odnosa. Direktor zeničke kompanije "Metalno" Semiz Šišić uručio je otkaz uposleniku ove kompanije Emiru Sokoloviću jer - nije htio primiti plaću! Da slučaj bude čudniji, direktor je ovakav Sokolovićev gest prozvao "teškim prijestupom radne discipline".
"Zbog drskog i nerazumnog ponašanja Sokolovića, Metalno kao poslodavac ne može izvršiti svoju osnovnu obavezu iz ugovora i da isplati plaću, jer istu Sokolović neće da primi", napisao je direktor u otkazu nazvavši ovaj potez "provokacijom bez ikakvog valjanog razloga", uz bojazan da "ako bi se primjerom Sokolovića ponijeli i ostali zaposlenici, očito je da bi po poslodavca nastupile ogromne nepopravljive štetne posljedice".
Dok u Metalnom nisu bili raspoloženi za davanje izjava prije sudskog rješenja radnog spora, Sokolović je eksplicitan - Suštinski povod je bila prijava Kantonalnoj inspekciji rada zato sto Metalno ne dostavlja platne liste koje su obavezne za pravne subjekte Članom 70. Zakona o radu, kao i neuplaćivanje doprinosa na Lični dohodak. Kako je to moglo ugroziti proces pljačke firme kroz izvršenu privatizaciju odlučili su da mene maknu, da bi završili posao, kaže Sokolović.

3 Comments:

Anonymous zeraja forum said...

Ovo se moze desiti samo u Bosni

18/1/08 18:32  
Anonymous Anonimno said...

ma trebali bi svi radnici sa mizernim platama odbit platu, mozda bi ovim na vlasti doslo iz guzice u glavu?

18/1/08 18:44  
Anonymous Zoks said...

Ovo bi trebalo definitivno malo detaljnije istraziti jer sam cuo da su tu u pitanju velike malverzacije od stane uprave Metalno-g. Od radnika se ocekuje da primi ono sto mu se da i po moguscosti da jos kaze hvala:). A kolika plata se prikazuje na papiru i kome ide ta neisplacena razlika to je vec pitanje za istragu. Jer nije niko lud da ne uzme zaradjene pare ako nema dobar razlog.

22/1/08 14:18  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.