18.1.08

Kvadrat


Kvadratni metar stambenog prostora kupci će najskuplje plaćati u 2008. u Londonu, New Yorku te Moskvi, pokazuje u četvrtak godišnja studija međunarodne tvrtke za istraživanje nekretnina Global Property Guide. Među najskupljima na svijetu su stanovi u zoni Prime Central London i za njih valja izdvojiti od 16.305 do 27.095 eura po m2. prema popisu za 2008. Na drugo mjesto po skupoći stambenog kvadrata stiže New York s cijenama od 9.062. do 15.654 eura za stanove na gornjem Menhetnu, dok je donji Menhetn nešto jeftiniji. Moskva je na trećem mjestu i stanovi u središtu grada prodaju se po cijeni od 7.350 do 14.003 eura po kvadratnom metru. Na četvrtom mjestu je opet London, ali cijene se odnose na druge, također luksuzne dijelove Londona, kakav je Vimbldon gdje se cijene stana kreću od 10.560 do 14.458 eura za m2. Na petom mjestu na ljestvici je Pariz ( 9,442 eura), a u prvih deset u Evropi svrstavaju se još i Barcelona, Ženeva te Cirih. Najskupljim stambenim kvadratima u Aziji mogu se pohvaliti Hong Kong (6. mjesto), Tokio te Singapur (7. i 8.), a zatim indijski Mumbai (bivši Bombaj) na 9. mjestu. Od tri njemačka grada Minhen je najskljuplji s cijenom po kvadratnom metru od 2,379 do 2,526 eura, a slijede Frankfurt i Berlin. Stanovi u Istanbulu u Turskoj su među najjeftinijima u Europi, po cijeni od 1.263 do 1.707 eura, pokazuje grafički prikaz za 2008. Podataka za BiH nema. Na dnu ljestvice je egipatski grad Kairo s četvornim metrom dostupnim za 388 eura.

7 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Lazu..ja sam platio u Parisu kvadrat 34 000 euro

19/1/08 10:48  
Anonymous Anonimno said...

Eto nek si se ti nama pohvaaalioo/.
I koliko si za to kvadrata dobio?
25 u vrh glave? Ovdje se prica o stanovima, ne o cumezima.

19/1/08 11:08  
Anonymous Anonimno said...

1 kvadrat je 35 000 euro pomnozi sa 55 dobices cijenu

19/1/08 16:52  
Anonymous Anonimno said...

Nemas ti anonimac ni stan u Olovu, a Pariz nebi ni vidio da ti nije TV-a.

19/1/08 20:23  
Anonymous Anonimno said...

Ziv bio, cuvaj tu domarsku lozu od 55 m2 sto stanujes u njoj dzaba dok izbacujes smece stanarima i tisu misu.

20/1/08 11:00  
Anonymous hass said...

"Hass" je ponudio najvišu cijenu, i to 2.160 KM po kvadratu zemljišta, što ukupno donosi cijenu od fantastičnih 1.596.240 KM.

20/1/08 16:59  
Anonymous Anonimno said...

A i kod nas su cijene nekretnina otišle do vraga.Cijene stanova su do nekle i opravdane ali kad čujem kaže kuća stara 40 godina na sprat u peharama 80.000 km. Ma daj. Što je previše previše.

21/1/08 08:01  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.