8.2.08

Eko-logikaKompanija Arcelor Mittal Zenica (AMZ) uložiti će stotinu miliona američkih dolara u postizanje evropskih ekoloških standarda, potvrdio je jučer generalni menadžer kompanije M. K. Šrinivasan (Srinivasan).
AMZ i Općina Zenica su jučer prezentirali projekat zaštite okoliša za pogone i gradnju novih postrojenja kompanije.
Šrinivasan je istakao da će AMZ pokrenuti integralnu proizvodnju u drugom kvartalu, odnosno do sredine godine, što će proizvodnju uvećati za dodatnih milion tona tečnog zeljeza.
Alzamora Konstanca (Contanza), koja je u centrali Arcelor Mittala zadužena za ekološke standarde, kazala je jučer da će svi postojeći i pogoni u izgradnji zadovoljavati bh. i evropske ekološke norme, te posjedovati ISO 14001 standard, baš kao i svaka od 130 kompanija u 25 država, koje su članice grupacije.
Pomoćnik federalnog ministra za okoliš i turizam FBiH Mladen Rudež istakao je da AMZ provodi sve zacrtane propise za dobijanje Okolinske dozvole, koja će biti izdata na pet godina, te biti predmet provjera i neprestanog monitoringa.
Jučerašnjem skupu u Zenici prisustvovalo je desetine stručnjaka iz zvaničnika vlasti cijele BiH, te eksperti koji su radili na izradi ekoloških standarda i projekata zaštite vode, zraka i zemljišta oko proizvodnih pogona. Predviđa se da će već sredinom marta u probnu proizvodnju biti puštena prva proizvodna linija po novoj tehnologiji.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.