24.2.08

Kamere


Kamere video - nadzora saobraćaja i dešavanja na najprohodnijim lokacijama u Zenici profunkcionisale su ovog vikenda su na raskrsnici kod Lamele i Metalurg City centra, na ulazu u Zenicu kod uprave Arcelor Mittala, te na Trgu rudara kod stare Općine. Početak je to opsežne akcije policije ZDK, koja namjerava da u 2008. godini instalira deset radara koji će "loviti" sa fotografijama prekršioce.
Prvi radar je postavljen i u funkciji je od 14. februara u Donjoj Vraci na putu M-17. Uz deset radara na "crnim tačkama" puteva u ZDK, policija će kamerama pokriti ključne raskrsnice većih gradova, sve zbog preventivnog djelovanja na učesnike u saobraćaju i ostale građene.
Uređaj instalisan na magistralnom putu M-17 u Donjoj Vraci kod Zenice je za sedam dana registrovao 3.200 prekršilaca koji su prekoračili dozvoljenih 60 kilometara na sat za 20 i više kilometara, dok je čak 482 vozača kritičnu tačku prešlo sa prekoračenjem od 30 km/h, koje podrazumjeva oduzimanje vozačke dozvole na 30 dana, dva kaznena boda i 100 KM novčane kazne.

7 Comments:

Anonymous Anonimno said...

bravo, samo tako pa onda počnite i parkiranja na zelenim površinama

24/2/08 18:47  
Anonymous Anonimno said...

ja za koga ce to vazit neki babin sin prekrci oni vide tablice i cije je avto samo kazu njega zaobidji ii opet ce se kola slomit na sirotinji

24/2/08 23:45  
Anonymous Anonimno said...

Pa nadam se da su kod kupnje kamera i ostale uredjaje nabavili,da se na osnovu jedinstvene baze podataka,automatizmom ispisuju kazne,kovertiraju i prosljedjuju krivcima.Tako se radi barem u normalnom svijetu.Odmah po registraciji prekrsaja iz baze podataka racunari sve odrade.masina cak i pakuje kaznu u kovertu i otisne adresu prekrsitelja,a preksitelj je vlasnik auta,ne interesira ih sud,zalbe i to on posudio auto nekom koga i ne poznaje i slicne gluposti.Tako da se auta niti posudjuju ,a po kupoprodaji na licu mjesta prevode sa staroga na novoga vlasnika.I u vecini zemalja u svijetu,registarske tablice auta duzite kao i licnu kartu,uvijek su vas broj,jer ih samo mijenjate sa auta na auto.A za one koji ce upitati a sta ko ima vise auta odgovor je?jednom guzicom ipak mozete samo u jedno auto.A auto koje ce voziti neko drugi,vec ima svoje tablice.Gospodo politicari,znaci ako ne znate kako i sta rijesavati,samo prepisujte od drugih,zar ne,najjednostavnije a ne ulazete u razvoj tehnologije.Mogucnost izbjegavanja i manipulacije,apsolutno nemoguca,I ovim uslugama se ne bave policija i ministarstva,nego usluge pruzaju privatne firme,kojim policija placa usluge,a oni nemaju interesa bilo koga stititi,jer im se placa za to,a policija se bavi normalnijim stvarima,zato im valjda ne ubijaju maloljetnike po tramvajima i slicno.Ali nista me nece zacuditi da imaju govno ali ne i kasiku.

25/2/08 01:43  
Anonymous Anonimno said...

Meni se lično desilo da u Travniku prođem kroz crveno. Prvo na kalibunaru im nisu radili semafori i onda kako sam se spuštao prema Travniku kod hotela prilazim semaforu bilo je zeleno i kako se približavam pali se žuto i ja kontam hajd proletit ću kroz žuto i taman da prođem ispod semafora kad ono crveno se upali. A ispred mene tip vozi polo i isto prođe kroz crveno.
A žohari odmah čekali ispod i snimili. I tako zaustave nas obadvojicu. I vidim na moje oči njega puštaju on ode i smije se a ja šta ću iako nije ni bilo namjerno prolaženje kroz crveno morao sam platiti kaznu. A to o oduzmanju vozačke na mjesec dana, od toga nema ništa najvažnije je da im platiš. Eto samo da vam iz prve ruke kažem kako ovo funkcioniše.

25/2/08 07:51  
Anonymous Anonimno said...

jedna od boljih parola sa sarajevskih demonstracija...
POTPLATILI STE AVAZ ALI INTERNET JE NAS...

25/2/08 10:02  
Anonymous Anonimno said...

Ma hajde bolje je i sirotinju nego nikoga,ovako biva barem neko kaznjen.Dosad nije bio niko.

25/2/08 11:10  
Anonymous Anonimno said...

Jos jednu bi kameru mozda trebalo postaviti kod raskrsnice u Novoj Zenici. Kamioncine tuda voze ipak prebrzo za jednu gradsku ulicu! Kada idem tom ulicom i dolazi mi kamioncina s ledja, imam neugodan utisak da ce me ''pokupiti''! doista se doima da vozi se prebrzo, i to uz nesnosnu buku koju cini karoserija. Misljenja sam da ulicom Zmaja od Bosne (ulica od Bolicevog kafea ''Ten'' do raskrsnice prema izlazu iz Zenica - prema petlji) jos samo nije tenk prosao! Vise stotina tegljaca, slepera i drugih vrsta kamiona tokom dana, a i noci, prodje ovom ulicom, uz zaglusujucu buku i brundanje motora.
Ta, nije gradska ulica poput ''magistrale'' po kojoj moze se ''nagaziti'' do mile volje!

1/3/08 06:23  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.