23.2.08

Smrt

Osamdesettrogodišnja Esma Hajdarević utopila se jučer oko 11, 15 sati u rijeci Bosni u centru grada, nadomak stajališta kod Stare pijace. Kako sazanajemo, tijelo u vodi koje je plutalo potrbuške, prvi su vidjeli su šetači uz Bulevar Kulina bana, koji su obavjestili policiju, hitnu pomoć i vatrogasce.
- Dvije ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Zenica, sa ukupno deset ljudi, izašli su nakon dojave i čamcem došli do tijela, koje je potom prebačeno na suprotnu, desnu obalu rijeke Bosne, na obalu kod Parka Kamberovića polje, kazao nam je Nasir Beganović, zamjenik komandanta PVJ Zenica. Ekipa Hitne pomoći Zenica, koju je predvodio načelnik dr. Alija Močević, na obali je sačekala izvlačenje tijela nesretne starice, gdje je i pregledan leš. - Na sljepočnici postoji jedna povreda, za koju smo ustanovili da je nastala prilikom pada u vodu. Ipak, primarni uzrok smrti je utapanje, kazao je za "Dnevni avaz" dr. Alija Močević, načelnik Službe. Nakon vatrogasaca i hitne pomoći, uviđaj na licu mjesta po nalogu dežurnog tužioca Tužilaštva ZDK Branislava Tomaša, odradila je zenička policija. Tijelo nesretne starice je prebačeno u Službu za patologiju Kantonalne bolnice Zenica. - Tužilac je naložio spoljni pregled leša što je učinjeno, a pregledom su potvrđeni navodi ljekara Hitne pomoći, kazao nam je dr. Faruk Turkić, načelnik Službe. Prethodno, identifikaciju starice koja je pronađena bez ikakvih dokumenata, izvršila je njena kćerka.
Kako saznajemo u tužilaštvu i policiji, starica, koja je bila poluslijepa, svojim komšinicama je preksinoć kazala da "namjerava da sebi oduzme život". Jučer oko 10,45 sati, dežurni u PU Zenica na broju 122 je zaprimio poziv njene kćerke, koja živi nedaleko od majčine adrese, koja je prijavila njen nestanak. Starica je živjela sama u stanu nedaleko od mjesta pada u vodu, u naselju Odmut. Iako je "sklapanjem kockica" i izjava očevidaca istraga završena, ostaje nerazjašnjeno šta je natjeralo staricu na takav čin, te da li je starica sa namjerom skočila u rijeku ili se radi o nesretnom padu sa betonske podzide korita Bosne u centru Zenice.
Najžalosnije u cijelom slučaju jučer, uz jedan život manje, jeste nespremnost policije da uskrati mnogobrojnim Zeničanima "pozorište" u centru grada. Iako je tijelo odvučeno na manje frekventnu obalu Bosne, više od dva sata je tijelo starice bilo na obali izloženo pogledima hiljada Zeničana, pa i najmlađih. Kako je saznao "Dnevni avaz", iz više izvora, došlo je do svađe i sukoba nadležnosti između lokalne Policijske uprave Zenica i Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK. Naime, ukoliko se radi o samoubistvu, nadležna je ekipa PU, a s obzirom da je starica imala "sumnjivu" povredu glave, posumnjalo se na nasilnu smrt, pa je uviđaj trebala raditi ekipa kantonalne policije. Upravo "prebacivanje loptice" i čekanje konačnog uzroka smrti, umjesto da se tijelo odvuče u mrtvačnicu, a uviđaj nastavi jer ionako je tijelo pomjereno sa mjesta nesreće,razvuklo je cijeli uviđaj, napravivši jako neugodnu višesatnu scenu u najstrožem centru grada.


Danas je zeničko dopisništvo "Dnevnog avaza" je kontaktirala Safija, kćerka Esme Hajdarević, koja je izgubila život jučer u 11 sati u rijeci Bosni, u centru Zenice. - Majka Esma nije živjela sama, živjela je sa nama, sa porodicom u naselju Jalija, u ulici Obalni bulevar. Ne znam ko je dao te podatke policiji, ali netačne su i tvrdnje komšija da je najavljivala samoubistvo. Majka nije imala nikakve povode, niti je počinila samoubistvo. Jučer (petak) je izašla iz kuće da baci hljeb ribama i vjerovatno se okliznula, kaže Safija. Prema tvrdnjama policije, Esma nije bila poluslijepa, nego su ljekari konstatovali potpunu sljepoću. Danas je obavljena dženaza i ukop stradale Zeničanke. Po nalogu tužioca, te uz izjavu porodice, nije rađena obdukcija, nego samo spoljni pregled leša stradale Esme.

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Zasto li policiji sluze aparati i silna oprema za ono sto se uzima na licu mjesta.A vjestacenje ubistva i sumnje na to ,ako je vec les pomjeran,se nazalost nigdje u svijetu ne radi na licu mjesta.To oni puno gledaju filmove. i FBI aj se stalno petlalja u poslove lokalnih americkih zandara,pa nastaje sranje.Je li tako gospodine Brotlija ili kako se vec zvase.?

23/2/08 13:46  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.