1.2.08

Kišna sonataPredstava "Kišna sonata" po motivima dramskog teksta Ljepotica Linejna, Martina Makdone, koju režijski zajednički potpisuju glumci BNP-a, gostovati će na sedmom pozorišnom festivalu "Slavija", koji će se održati početkom marta u istoimenom beogradskom pozorištu. Festival "Slavija" okuplja svake godine respektabilan broj i imena pozorišne scene regiona i jugoistočne i istočne Evrope, a ovaj put će se Zeničani predstaviti sa već nagrađivanom predstavom.
U "Kišnoj sonati" glume Snežana Marković, Mugdim Avdagić i Faketa Salihbegovića - Avdagić, koji zajednički potpisuju režiju. "Kišna sonata" je kreirana na temelju predstave Ljepotica Linejna Martina Makdone (Martin McDonagh), koju su pod mentorstvom docenta Tahira Nikšića kao svoju samostalnu diplomsku predstavu, uradile tadašnje apsolventice glume Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru na odsjeku Dramska umjetnost - gluma, Faketa Salihbegović-Avdagić i Snežana Marković. Premijerna izvedba predstave održana je 15. decembra 2006. godine na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.
Cijeneći estetska postignuća i dobar prijem navedene predstave, te uvažavajući činjenicu da je Bosansko narodno pozorište Zenica bilo njen koproducent, Rukovodstvo Pozorišta se odlučilo za njenu obnovu i uvrštavanje u repertoar. S obzirom na to da su u procesu obnove predstave, njeni autori i akteri načinili značajne promjene u svim segmentima predstave, te izvršili radikalan upliv u izvorni dramski tekst, donesena je odluka da se preinače i naslov predstave i njeni autori, pa je premijera "Sonate" održana 1. aprila prošle godine.
U četvrtak 31. januara u Domu kulture u Kaknju gostvao je BNP sa "Soboslikarom", a kako nam je rečeno u BNP, Kakanjci će tokom februara vidjeti i "Kišnu sonatu", koja će potom gostovati u Beogradu. Ovu predstavu, ako se pregovori dovedu do kraja, vidjeti će tokom februara i publika u Srebreniku.

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Snežana samo da ti kažem da te VOLIM!

3/2/08 16:52  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.