26.2.08

Presuda

Vijeće Kantonalnog suda u Zenici jučer je osudilo na četiri godine zatvora Zorana Vukovića (52) iz Bilješeva kod Kaknja zbog ubistva komšije Tihomira Krkeljaša, počinjenog decembra 1991. godine. Kako je istakao predsjedavajući Vijeća sudija Hilmo Ahmetović, smatra se da je Vuković s umišljajem ubio komšiju, jer ne postoje elementi da se radi o nehatu ili odbrani porodice i posjeda. Na prethodnom, poništenom suđenju, Vuković je osuđen na četiri i po godine zatvora, a van snage je stavljeno i poslijeratno suđenje, kada je Vuković osuđen u odsutnosti, iako je živio na svojoj adresi tokom i nakon rata.
- Žaliti ćemo se na presudu, kako zbog visine kazne, tako i zbog kvalifikacije da se radi o umišljaju, kao i zbog proimjeneKrivičnog zakona FBiH, iako u vrijeme izvršenja djela taj Zakon, kao ni Federacija, nisu postojali, kaže za "Dnevni avaz" Vukovićev branilac advokat Danilo Stijović.
Vuković je osuđen za ubistvo Tihomira Krkeljaša iz zaseoka Bajrak kod Modrinja, općina Kakanj, 26. novembra 1991. godine. Do Krkeljašove smrti došlo je nakon nasumične pucnjave iz sela, nakon koje je on izašao iz kuće, te biva pogođen iz neposredne blizine hicem iz automatske puške. Suđenje je pred Višim sudom u Zenici je započelo odmah nakon nemilog događaja, u decembru 1991. da bi bilo prekinuto na početku rata, 1992. godine. Suđenje je 1999. okončano bez optuženog, a ponovljeno 2005., nakon čega je još jednom poništeno.

3 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Ado znas li sta je bilo sa Srdom?
Da li je izrecena presuda Ireni i Dariju?
Hvala unaprijed na vijestima!

26/2/08 11:27  
Blogger @do said...

odgodjeno za mart..

26/2/08 11:33  
Anonymous Anonimno said...

cesto objavljene fotografije uz prilog,a ko je na njima...zagonetka ...cik cik cik pogodi...

26/2/08 14:31  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.