15.3.08

Državljanstvo UN-a?

Općinski sud u Zenici jučer je donio odluku da se Karaj Kamel bin Ali na osnovu njegovog zahtjeva, odmah, prije pravosnažnosti presude, uputi na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne zbog prijetnji kantonalnom tužiocu Saši Sarajliću i svojoj bivšoj supruzi Halimi Arnaut. Četrdesetdvogodišnji diplomirani psiholog porijeklom iz Tunisa će na izdržavanje kazne biti prebačen u Kazneno - popravni zavod Zenica.
- Na izdržavanje kazne, iz pritvora zatvora u Sarajevu, biće prebačen najvjerovatnije u ponedjeljak, kazao nam je njegov advokat Ragib Hadžić, koji je uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH i Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja niza zakona u toku postupaka na Općinskom i Kantonalnom sudu u Zenici prema njegovom klijentu.
- Postoji mogućnost, ako se provede odluka Vijeća ministara, da Karaj postane apatrid, tojest osoba bez ičijeg državljanstva, prema čemu mu onda pripada pasoš UN-a, preko UNICEF-a. On se odrekao državljanstva Tunisa, a dio bh. vlasti mu pokušava oduzeti naše državljanstvo. Zato je i nemoguće da se isporuči Tunisu, nego samo državi koja bude spremna da ga prihvati, ako sve institucije ispune želju Vijeća ministara, kaže Hadžić. Sud BiH prethodno je Karaju vratio bh. državljanstvo, nakon što mu ga je prvi put oduzela Komisija za reviziju državljanstava naturalizovanih bh. državljana.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.