13.3.08

Izbacili direktora iz kancelarije
Pedesetak radnika Robne kuće "Bosna" u Zenici jučer oko 13 sati su nasilno zauzeli kancelariju vršioca dužnosti direktora Nihada Porče istjeravši ga uz tvrdnju da "neće napustiti kancelariju dok ne dobiju garanciju rješenja svog statusa".
Robna kuća je privatizirao VF Komerc, koji je obećao zadržati dio radnika, dok su preostali dobili otkaz uz obećanje da će im biti uvezan staž i isplaćene zaostale plaće. Nakon nekoliko sedmica čekanja, pregovora i traženja odgovora, radnici su jučer "preuzeli stvar u svoje ruke" izbacivši Porču, koji je u pomoć uzaludno zvao i policiju, koja se za vrijeme našeg boravka tamo, još nije ni pojavila.
Radnici tvrde da neće napustiti kancelariju, dok im likvidacioni upravnik ne objasni stanje i dalje korake, te dok se ne riješi status radnika koji su otpušteni. Navodno, dio radnika se obratio bivšem vlasniku, robnim kućama "Beograd", čiji zvaničnici su im ustvrdili da je cijeli proces proveden nelegalno, te da trebaju dobiti otpremninu".
Ogorčeni uposlenici tvrde da ih je direktor "prodao za fotelju", koju mu je obećao VF Komerc, a da zauzvrat opstruira i umanjuje njihova prava, svakodnevno produbljujući krizu nekada uspješne firme. Direktor Porča je odbacio navode radnika, čekajući da ga policija ili nadležni vrate u kancelariju, ipak ne demantujući da nastavlja raditi u firmi koja je kupila imovinu firme na čijem je čelu još uvijek.

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Nista novo u Zenici ali i u FBiH jer to je skoro svakodnevna pojava da radnici dozivljavaju takvu sudbinu da budu izbacivani sa svojih radnih mjesta i nisam primjetila da se nasa sredstva informiranja ukljuce u to i objavljuju takve informacije ali kada se izbaci netko tko je prodao pedesetak radnika (čuj pedesetak pa valjda se mogao potruditi i saznati tačno koliko ih ima) jer eto vidis i sam da uopće nisu važni.
Neka su ga izbacili jer to im je jedino ostalo da na taj način dođu do svojih prava a tko će im to ispuniti nije više ni važno.
Na tržište ne mogu jer su potrošeni. A sindikata nemaju jer su se opet udomili samo pojedinci npr. Isaković Mirnes koji jako dobro živi od sindikalnog novca a žena mu ne radi, kćerka na fakultetu u Sarajevu i dalje da ne pričam to je samo jedan mali primjer nepravde koja se cini ovim jadnim ljudima.

13/3/08 17:23  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.