1.3.08

Komora

- Privrednici Zeničko - dobojskog kantona, okupljeni u Privrednu komoru (PK ZDK) zatražili su od svih nivoa vlasti da u inspekcijske preglede uvrste i niz neprijavljenih i neleganih poslovnih subjekata, jer su iskustva privrede da inspekcije idu "ciljano" samo u kompanije koje su uredno registrovane i ostvaruju kakve - takve poslovne rezultate u skladu sa zakonima države, kazao je novinarima nakon jučerašnje Skupštine PK ZDK predsjednik Šefkija Botonjić.
Zaključeno je da se od nadležnih zatraži revizija Općih Kolektivnih ugovora, jer se njihovom daljom primjenom privreda i proizvodnja iscrpljuju do krajnjih granica, dok vlast i administracija pronalaze nove načine da "namaknu" sredstva za isplatu nerealno visokih plaća neproizvodnih zaposlenih.
Skupština Privredne komore je usvojila Izvještaj o poslovnim kretanjima, u kojem je navedeno da je sa 74, 12 posto Ze - do kanton i dalje lider u BiH sa pokrivenošću uvoza izvozom, u odnosu na 44, 1 FBiH i 44, 6 na nivou cijele BiH. - Nivo rasta industirjske proizvodnje je i dalje veći nego u drugim kantonima FBiH, vanjskotrgovinska razmjena je veća za 16 posto, ali je zato i dalje prosječna plaća isplaćena krajem prošle godine (569, 10 KM) u ZDK manja za stotinjak KM od federalnog prosjeka, odnosno čak 350 KM manja od prosjeka u Kantonu Sarajevo, kaže Botonjić.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.