1.3.08

CIMOS

Predsjednik uprave CIMOS-a Franc Krašovec, federalni premijer Nedžad Branković i zenički načelnik Husejin Smajlović jučer su, presjecanjem vrpce, svečano otvorili pogon CIMOC TMD Casting u Zenici, u kojem će se proizvoditi odlivci za auto - industriju.
U pogon na 19.240 kvadrata proizvodnih hala investirano je 32 miliona eura, a uz proizvodnju na godišnjem nivou od 60.000 tona, započeta je obrada odlivaka za ugradnju u vozila većine svjetskih proizvođača vozila. Kako je istaknuto, u četiri faze gradnje pogona u naredne dvije - tri godine posao će naći ukupno 900, dok u u prvoj fazi već radi 158 radnika.
- Zahvaljujući ideji Suvada Isakovića, vlasnika zeničkog ITC-a, pokrenuli smo pogon u Zenici, a prisutni smo i u Gradačcu, Novom Travniku i Srebrenici, sa 125 miliona eura proizvodnje, a 4.500.000 najboljih automobila u svijetu ima dijelove proizvedene u BiH, kazao je Fadil Novalić, direktor CIMOS-a TMD Gradačac. Uz njega, na otvaranju pogona u Zernici obratili su se i zenički i gradačački načelnik, Husejin Smajlović i Ferhat Mustafić, te direktor zeničke firme Razim Lušničkić i na kraju premijer FBiH Nedžad Branković.
- Ovo je pravi put borbe za bolja prava penzionera, boračke populacije, socijalnih pitanja. Ovakve fabrike otvaraju perspektive i svi nivoi vlasti trebaju sa političkih priča da budućnost BiH usmjere u investicije, izgradnju, proizvodnju, jer ovakvi pogoni daju drukčiju, bolju sliku BiH u svijetu, kazao je premijer Branković.
CIMOS, koji četiri članice ima u BiH, godišnji promet uveća za 200 miliona eura, a bez njegovih proizvoda, pa čak i samo ovih iz BiH, bila bi zaustavljena auto-industrija u svijetu. - Dvije hiljade automobila svih svjetskih marki, osim Fiata, ovisno je o dijelovima iz Gradačca. Svaki novi turbo-dizel (TDI) motor od Toyote do Forda, od Nissana do Volva, ima kućište turbo kompresora sa 200.000 obrtaja u minuti, koje se sada proizvodi u Zenici, kazao je jučer Krašovec.

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Ova vijest je najbolja u posljednjih par mjeseci na Blogu i skoro je prosla nezapazeno... Spektakl se pravi od otvaranja trgovackog centra koji ce zaposliti ljude, ali nece "praviti novac" kao CIMOS-ov pogon. Trgovacki centri su mjesta gdje nas jadan narod trosi (ako ima), a pogon u Zeljezari je ono sto mu treba - da mu obezbjedi hljeba/kruha...

ZAK

4/3/08 05:56  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.