1.3.08

Buđenje Uzavrelog Grada


Gotovo nevjerovatnim za aktuelne bh. prilike čini se podatak da u petak u nekoliko pogona koji se otvaraju jedinog "prestupnog" dana u četiri godine, posao našlo čak 1.700 ljudi, i to u jednom gradu.
Zenička livnica auto - dijelova CIMOS TMD Casting počela je u petak sa zvaničnom proizvodnjom, a kroz četiri faze izgradnje, nakon prvobitnih stotinjak, uposliti će do kraja sljedeće godine više od 900 radnika. Svega nekoliko metara dalje počela je gradnja nove fabrike, a turski ART Carpet zaposliti će dvjestotinjak radnika već do kraja ove godine. Oko CIMOS-a, ART Carpeta, domaćeg ITC-a i susjednih kompanija niklo je desetak malih obrtnika u Poslovnom inkubatoru i Radnoj Zoni Zenica 1, koja popunjava "rupe" bivše Željezare Zenica, dok sa druge strane ograde, u privatizivanom ArcelorMittalu privode se kraju pripreme za integralnu proizvodnju od juna, a kompanija svake sedmice uposli od 30 do 60 novih mladih radnika.
Sa druge strane rijeke Bosne, nakon dvadeset godina zarastanja temelja u korov, za 22 mjeseca je niknuo najveći šoping centar u BiH, u kojem će, od hotela "Zenica" preko stotinjak poslovnih subjekata u Centru, pa do održavanja i nadzora, zaposliti između 900 i 1.000 radnika.
Tako Zenica polako, ali sigurno, bježi sa vrha liste odnosa nezaposlenih i zaposlenih, a grad dobija drukčiji identitet, sa nizom "neželjezarskih" preduzeća.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.