6.3.08

Komora

Privrednici iz Zeničko-dobojskog kantona nisu zadovoljni mjerama koje su poduzeli Vada FBiH i Vijeće ministara BiH radi stvaranja povoljnijeg ambijenta za poslovanje.
- Mjere su nedovoljne, ali istovremeno se uvode nova opterećenja za privrednike, kao opće vodoprivredne naknade u iznosu od 0,5 posto ličnog dohotka, koje od početka ove godine plaćaju poslodavci u FBiH. Sve to ne bi bilo čudno da na računu Agencije za vodno područje slivova rijeke Save nije ostalo neutrošenih šest miliona maraka sredstava ubranih po osnovu posebnih vodoprivrednih naknada i da su ta sredstva prenesena u ovu godinu, kaže Šefkija Botonjić, predsjednik PK ZDK.
On smatra da opterećenja privredi postoje isključivo u pravcu izmirenja potrebe državnog aparata, čime se u sjenu pozitivne mjere koje bi trebale stimulirati privrednike.
- Dobijemo povoljniji Zakon o porezu na dobit, kojim je porez smanjen sa 30 na 10 posto, pružajući olakšice izvozno orijentiranim preduzećima, ali to ne prati novo zakonsko rješenje, jer je ukinuta mogućnost reinvestiranja ostvarene dobiti preduzeća, kaže Botonjić.

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

"- Mjere su nedovoljne, ali istovremeno se uvode nova opterećenja za privrednike, kao opće vodoprivredne naknade u iznosu od 0,5 posto ličnog dohotka..."

PA KO JE OVDJE LUD?!?

6/3/08 19:19  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.