4.3.08

Zagrljaj podrške

Kampanja "Zagrljaj podrške" u BiH, kojim se poziva na prevenciju i rano otkrivanje karcinoma dojke se nastavlja u cijeloj BiH, i to 5. marta u Zenici, foto izložbom i promocijom knjige i aktivnosti Asocijacije, potvrđeno je jučer na press konferenciji održanoj u Zenici.
- Udruženje "Život" iz Zenice kao jedna od devet članica Asocijacije za brigu o oboljelim upriličiće nastavak kampanje, promociju knjige Jasmine Dželilović „Tratinčica na dlanu“, te izložbu fotografija oboljelih i članova Asocijacije, korištenih u prvoj fazi kampanje, a koje je napravio Zijah Gafić, kaže Suadeta Bobić, predsjednica Asocijacije oboljelih od karcinoma dojke BiH.
Doktorica Velida Ajanović, radiolog, kaže da je od početka kampanje učetverostručen broj žena i djevojaka koje su došle na preglede ultrazvukom i mamografijom u medicinske ustanove, a time je i smanjena mogućnost da oboljenje zaprimi stadij u kojem ga je nemoguće liječiti.
- Broj operativnih zahvata u ZDK je sa 87 u 2006., povećan na 117 u 2007., što je dijelom uzrokovano većim brojem oboljelih, ali i svjesnošću pacijentica, jer se sada tumori otkrivaju ranije, te lakše liječe ili odstranjuju, kaže dr. Harun Drljević, dopredsjednik Udruženja onkologa FBiH. On istiće da su entitetska udruženja oboljelih i krovna Asocijacija na nivou BiH istrajne da se sačini jedinstveni Nacionalni registar za rak, koji bi dao konačnu i jasnu sliku o broju svih oboljelih u cijeloj državi.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.